Ένα εκπληκτικό ρυζότο που αποτελεί ένα πλήρες γεύμα !
ΥΛΙΚΑ
1 kg φρέσκιες γαριδούλες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
250 gr ρύζι arborio ή καρολίνα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι
τριμμένο κόλιανδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Όπως είναι ωμές τους αφαιρούμε το κεφάλι και με προσοχή αφαιρούμε και το κέλυφος.
Με κοφτερό μαχαιράκι σχίζουμε τη γαρίδα κατά μήκος.
Με προσοχή βάζουμε το μαχαίρι στη σχισμή και τραβάμε προς τα έξω το αντεράκι της γαρίδας.
Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε ένα τούλι και το δένουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και το βάζουμε να βράσει.
Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθούν χωρίς όμως να καούν.
Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τις γαριδούλες και τις τσιγαρίζουμε για πέντε λεπτά.
Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το οποίο προηγουμένως το έχουμε πλύνει καλά.
Το τσιγαρίζουμε κι αυτό για 5 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά και το σβήνουμε με το κρασί.
Όταν σωθεί το κρασί ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα που βράσαμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζότο να σιγοβράσει.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό από την κατσαρόλα με το ζωμό.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιαντρο.
Ρίχνουμε και 1/2 φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση..
Μόλις σωθεί ο ζωμός κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο ρυζότο μια καλή κουταλιά βούτυρο, (όχι μαργαρίνη).
Ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Tips: Τώρα τον Οκτώβρη υπάρχουν φρέσκες ντόπιες γαρίδες αρκετά οικονομικές, όχι πολύ μεγάλες αλλά πεντανόστιμες και το κυριότερο ψαρεμένες από Έλληνες ψαράδες. Προτιμήστε τις.
Μπορείτε να βάλετε και τυρί τριμμένο αλλά στο ρυζότο θαλασσινών καλό είναι να το αποφεύγουμε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Καμιά μεριδούλα ... παίζει να σταλεί και από δω; :P Μούρλια φαίνετε Λιλάκι μου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι, νοστιμότατο και αριστοτεχνικά φτιαγμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!
Νοστιμότατο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΒΡΑΔΙΑΤΙΚΑ!!!!ΟΛΟ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ.ΚΛΑΨ ΚΛΙΨ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω, θέλω!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκουκλάκι έγινε!!!!!!
Μαράκι μου και μια και δυο και τρεις μεριδούλες να στείλω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κόπιασε να πιούμε και κρασάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή είναι όντως νοστιμότατο το άτιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκρουτζάκο μου φτιάχνεις το κέφι με τα ανέκδοτα και ορμάω στην κουζίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπλήξ μου στέλνω γαριδούλες στείλε πιροσκάκια!!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα είναι αρωματικό και νοστιμότατο! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ θέλω μία μερίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο.
Καλή εβδομάδα.
Βig mama είναι πολύ αρωματικό. Καλή εβδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήTι ευχάριστη έκπληξη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από το ό,τι συναντώ έστω και ηλεκτρονικά την πρώτη γυναίκα μελισσοκόμο, δηλώνω το θαυμασμό μου για την ομορφιά του blog και την τελειότητα της συνταγής που είναι δοσμένη με τόσες λεπτομέρειες και καταπληκτικές φωτογραφίαε!
Λίλα συγχαρητήρια!
@Λίνα κόπιασε. Έχουμε αρκετό!Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήνavarino-s καλωσόρισες κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλω να σχολιάσω την αυτονόητα νόστιμη συνταγή, αλλά την εξαιρετική φωτογράφιση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Λιλάκι, πάντα εντυπωσιακή:))
ΕΛΕΝΑ μου έχω φάει κόλλημε γιατί αγόρασα καινούργια φωτογραφική μηχανή! Τρελλαίνομαι να τραβώ φωτογραφίες! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΈργο Τέχνης!! Και γευστικά και οπτικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα
Και του έχω μια αδυναμία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη η παρουσίασή σου αγαπητή Λίνα.
Ωραιότατο Λιλάκι μου και το κόλιανδρο του δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Η παρουσίαση σου εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαγητό, όπως μ ό ν ο μία πραγματική μαγείρισσα μπορεί να δημιουργήσει! Φυσικά με φρέσκιες γαρίδες κι όχι με απαράδεκτες κατεψυγμένες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαγητό Λίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛϊλα τρελλαίνομαι για γαρίδες, και αυτές που είναι και αρωματισμένες είναι ότι πρέπει για να πάρω όλο το πιάτο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια :)))
Γιώργο ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη κι εγώ στις γαρίδες τρελή αδυναμία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανδώρα μου που είσαι και σ'έχασα. Κόπιασε να φάμε ρυζότο να πιούμε κρασάκι και να τα πούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύη μου κι εγώ πεθαίνω για γαρίδες και ειδικά τις ντόπιες!!Καλή συνέχεια και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνυμε, ευχαριστώ για το σχόλιο, την επόμενη φορά στο τέλος αν θέλεις γράψε και τ'όνομά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήLilaki, μεχρι εδω μύρισε το ριζότο σου !! και τι ωραία παρουσίαση !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου ! στειλε λίγο και σε μένα που έχω μεγάλη πείνα !! plllllllllllease pleassssssssssssse που έλεγε και η Βασιλειάδου στην θεια απ'το Σικάγο!
καλό απόγευμα
Μαράκι μου στέλνω ταπεράκι!! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis looks wonderful! Is there any left??
ΑπάντησηΔιαγραφή