Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Κοτόπιτα by asteri

Κοτόπιτα
Σήμερα είχα κέφια να φτιάξω πίτα. Είχα πολύ καιρό να φτιάξω μία με κοτόπουλο.
Ελάτε να σας δείξω λοιπόν πως την φτιάχνω.


Χρειαζόμαστε:
Για το φύλλο:

Μισό κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Χλιαρό νερό 1 κούπα
Αλάτι 1 κ. γλ.
Ξύδι 1 σφηνάκι
Λάδι 1 ποτηράκι κρασιού



Για την γέμιση:

3 στήθη κοτόπουλου φιλέτο
Λάδι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κρασί λευκό 1 ποτ. μικρό κρασιού
Άνηθο ψιλοκομμένο 1 κ. σ.
2 αυγά
Κρέμα γάλακτος 200 γρ.
Τριμμένη γραβιέρα 150 γρ.



Ας την φτιάξουμε:

Σε μια κατασαρόλα βράζουμε τα στήθη του κοτόπουλου χωρίς αλάτι. Τα ξαφρίζουμε. Αφού βράσουν τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σουρωτήρι και αφού κρυώσουν τα κάνουμε τιφτίκια
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια τσιγαρίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το κοτόπουλο αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τον άνιθο προσθέτουμε και το κρασί και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.Σε κανά 15λεπτο σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.
Σ' ένα μπολάκι
βάζουμε τα αυγά και την κρέμα με λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα αυτό το προσθέτουμε στη κατσαρόλα μας Ξαναφήνουμε στο μάτι και τέλος προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.

Σειρά του φύλλου:



Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε έναν κρατήρα στην μέση και εκεί βάζουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε έως ότου γίνει μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσετούλα και την αφήνουμε να ''ξεκουραστεί'' Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με λάδι
Παίρνουμε από το ζυμάρι μας τα 3/4, αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο μας Παίρνουμε το φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Τα περισσεύματα γύρω-γύρω τα αφαιρούμε Σκεπάζουμε με μία πετσετούλα για να μην μας ξεραθεί και ανοίγουμε το 2ο φύλλο για το επάνω μέρος της πίτας.
Βάζουμε την γέμιση μέσα στο ταψί, την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο που έχουμε ανοίξει.
Κλείνουμε καλά την πίτα γύρω-γύρω, αλείφουμε με λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45-50 λεπτά.



Καλή σας όρεξη!
(Αsteri)

27 σχόλια:

  1. Πιο πολύ απ'όλα, μου άρεσε το "τιφτίκι". Μου θύμισε την γιαγιά Σοφία.
    Το φύλλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "κουρού" και για κάθε μέρα.
    Και μιας και εμείς δεν κάνουμε ποτέ κοτόπιτα, παίρνω εκείνο το τελευταίο μικρό κομματάκι.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά δεν το συζητώ, παίρνεις μόνιμη στήλη στο περιοδικό! Συναρπαστικές οι συνταγές σου ή τυχαίνει να είναι όλες του γούστου μου; Πάει για αναδημοσίευση κι αυτή, μπράβο Λίλα μου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΥΣΠΙΣΤΕ ευχαριστώ τα τσιφτίκια χεχε την γιαγιά Σοφία σου θύμισα εεε :) Να πάρεις όσα κομμάτια θες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία η κοτόπιτα, η μεγάλη μου κόρη τη λατρεύει. Αρκετά διαφορετική η δική μου συνταγή αλλά όπως και να ναι η κοτόπιτα είναι θαυμάσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Μαρία (είμαστε και συνονόματες) μάλλον η μόνιμη στήλη πάει για την Λίλα με τα όμορφα Λιλά της.
    Αλλά η συνταγή είναι από μένα :-) Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα που σου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γαστεροπλήξ3/10/09 23:30

    μπράβο αστεράκι, αστεράτη η κοτόπιτα και το κοτόπουλο όπως κι αν είναι μας αρέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mαράκι μου έγραψες για ακόμα μια φορά! Με το δίκιο μου σε φωνάζω ζυμαρούλα. Πιάνεις ζυμάρι και το μεταμορφώνεις σε έργο τέχνης!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωραια συνταγη λιλα μου εχω αδυναμια στο κοτοπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Betty ευχαριστώ πολύ !!!! σμουάτςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γαστεπλήξ, όντως η κοτόπιτα είναι πολύ νόστιμη και το κοτόπουλο γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λιλάκιιιιιιιιιιιιιιι ματάρες μου!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ELENI να'σαι καλά, σ'ευχαριστώ!!!! Έλα να σε κεράσω!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαράκι μου πόσο χαίρομαι που σε βλέπω από εδώ!
    Περιμένουμε πολλές από τις νόστιμες συνταγές σου να απολαύσουμε!
    Η κοτόπιτά σου τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος5/10/09 09:20

    Μαράκι μου είμαι σίγουρη ότι η πιτούλα σου θα είναι πεντανόστιμη, άλλωστε τους τίτλους δεν τους έχεις πάρει τυχαία. Με courier στην Πάτρα στέλνεις???

    Καλημέρα και πολλά φιλάκια
    Ανθή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ΕΛΕΝΑ ευχαριστώωωωωωωωωωωωω :)

    @ Ανθούλαααααααααααααααααααααααα στέλνω ... στέλνω με courier σμουάτςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ειρήνη5/10/09 10:08

    Λίλα μου πολύ επιτυχημένη φαίνεται η κοτόπιτα. Η παρασκευή του φύλλου μου φάνηκε αρκετά βατή και λέω να το δοκιμάσω. Τα διάφορα ζυμαράκια είναι η αδυναμία μου (στο να τα τρώω κυρίως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ειρήνη να την φτιάξεις. Είναι πολύ νόστιμη πίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αστέρι το asteri Λίλα μου! Καλή εβδομάδα και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. big mama ευχαριστώωωωωωω.
    Καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ένα κομματάκι και για μένα παρακαλώ!!! Ωραιότατη φαίνεται. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Dorothy όσα θες! Ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ειρήνη6/10/09 10:02

    Αστεράκι σόρυ. Τώρα είδα ότι η πιτούλα έχει την δική σου υπογραφή. Ου γαρ έρχεται μόνον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Ειρήνη!!! :-) Κανένα πρόβλημα κοριτσάρα. Φιλάκιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αστεράκι μου τι νοστιμιές είναι αυτές! Λατρεύω τις πίτες και η δική σου ως συνήθως αριστούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρενάκι ευχαριστώ πολύ γλυκειά μου. Έλα εσύ μια μέρα και εγώ θα σου φτιάξω μια ολόκληρη αφού σου αρέσουν οι πίτες ... φιλούθκιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ta περιγράφεις τόσο ωραία.
    Ωραία ιδέα για τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Betty σ'ευχαριστώ! Προσπάθησα να το κάνω όσο πιο αναλυτικά μπορούσα. Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!