Το πιο ωραίο γλυκό που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα!!!!
Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα......όπως έλεγε και η Σκάρλετ!
ΥΛΙΚΑ
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες
Βούτυρο
ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 δάκρυ μαστίχας
ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
Φυτική κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη
Φυτική κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά.
Από πάνω αλείφουμε καλά με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10 λεπτά και μόλις δούμε οτι το τσουρέκι αρχίζει να ροδίζει.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την μαστίχα τριμμένη και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως.
Αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι.
Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μίγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ και μόλις παγώσει το γλυκό την βάζουμε από πάνω με σπάτουλα ή με κορνέ.
Πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμύγδαλο
Το γλυκό το έφτιαξα 2 φορές μέσα στη βδομάδα γιατί είχε τόση επιτυχία που μου το ζητούσαν όλοι.
Δεν είναι η παραδοσιακή συνταγή του εκμέκ, είναι μια παραλλαγή δική μου αλλά η κρέμα αυτή το κάνει τόσο ελαφρύ και τόσο δροσερό που δεν μπορείς να σταματήσεις.
Αν σας περίσσεψαν πασχαλινά τσουρέκια ξεκινήστε να το φτιάξετε!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πιο ωραίο γλυκό που έχεις φτιάξει;;;; τότε θα το κάνω!!!!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
ΔιαγραφήTην βρίσκω όντως πολύ καλή την συνταγή σου και μάλιστα βολεύει πάρα πολύ τις μέρες μετά το Πάσχα αν μας έχουν περισσέψει τσουρέκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει γιατί θυμίζει κάτι από τις παλιές συνταγές των μαμάδων μας.
Τα φιλιά μου
ωραιότατο γλυκάκι Λιλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τρελαίνομαι για εκμεκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό φαίνεται....κρίμα που άρχισα δίαιτα...ελπίζω κάποια στιγμή όμως να το φτιάξω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ..επειδη δεν μας μενει ποτε τσουρεκι,ενα θα το εχω για να φτιαξω αυτη την πεντανοστιμη συνταγη...ΜΠΡΑΒΟ λιλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα,από τη φωτογραφία το ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον!Τώρα που θα κάνουμε τσουρέκια τέλειο θα γίνει το γλυκάκι!
Παίρνω το κομματάκι μου-αχ,νοερά θα το γευτώ.
Φιλιά!
Λιλάκι δεν θα το πιστέψεις, σήμερα τους το έφτιαξα και είχα σκοπό να το ανεβάσω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα το τσουρέκι χθες και το σιρόπιασα σήμερα.
Τελειο γλυκάκι και αξιοποιούμε τα τσουρέκια που μας περισσεύουν!!!!
Φιλάκια :))
Wow!!! Μου τρέχουν τα σάλια!=Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΆψογο Λίλα!=D
Που είναι το κομμάτι μου οέοοοο;
ΑπάντησηΔιαγραφήMmmm...!!! ΤΕΛΕΙΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά έκανες και την ανέβασες κι εδώ, είναι υπέροχη συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε περισσεύματα τσουρεκιών, που συνήθως πάντα υπάρχουν!
Πολλά φιλιά!
Αμ, εσύ ξεκίνησες από τώρα για μετά το Πάσχα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω κυρά μου, τι να σου πω;
Γέμισε το στόμα μου γεύση και μόνο με την περιγραφή!!! Καταπληκτική ιδέα και πολύ νόστιμη...φαντάζομαι...μόνο δυστυχώς....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πέθανες βρε Λίλα...ένα κομματάκι βρε παιδάκι μου...ρωτάς αν έχω τσουρέκι; όλα τα άλλα τα έχω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφεται άμεσα. Σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τα τσουρέκια :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσουρέκι ούτε και σ' εμάς περισσεύει ποτέ, αλλά μπορούμε να αγοράσουμε ένα προκειμένου να γευθούμε το λαχταριστό αυτό γλυκάκι! Η συνταγή μπήκε ήδη στα "προσεχώς"!
ΑπάντησηΔιαγραφήένα γλυκάκι πάντοτε είναι καλοδεχούμενο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου να περισσέψει τσουρέκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον πρέπει να κάνω βουτιά στον Τερκενλή. Για το εκμέκ, καλά είναι τα τωρινά του τσουρέκια!
Καλά έκανες και τη έβαλες και εδώ!
Ποτέ δεν ξέρεις!!
To είχα κάνει πέρυσι και πραγματικά ήταν φοβερό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλού θα μας τρελάνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη θυμάμαι από περσυ τη συνταγούλα τη σουξεδιάρικη!
Φιλιά!
Το έχω φτιάξει μια φορά και ήταν πεντανόστιμο, αλλά έχω μπαγιάτικο τσουρέκι και λέω να το ξαναφτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό βράδυ
Μου άνοιξες την όρεξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τέλειο!!! Να είχα λίγο μόνο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήYperohi idea Lila!Katallili gia tin epohi kai idiws gia olous osous(emena diladi) tous aresei to ekmek.XO
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη και πολύ εύκολη συνταγή! Την έφτιαξα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι της μαμάς μου και μέχρι και ο μπαμπάς μου (που πολύ δύσκολα λέει κομπλιμέντα για το φαγητό) είπε πως το πέτυχα και πως ήταν πολύ καλό! Το έχεις υπόψη σου ότι η συνταγή αυτή βρίσκεται και στο syntagoulis.gr?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://sintagoulis.gr/glyka-siropiasta/ekmek-me-tsoyreki-4
ΥΓ: Χρόνια πολλά!
Πολύ καλή η ιδέα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
θα τη φτιάξω!!!!!!!!! έχουμε μπόλικο τσουρέκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσ'ευχαριστούμε για την νόστιμη πρόταση!Έγινε απολαυστικό,η κρέμα ελαφριά κι όχι πολύ γλυκιά.Τέλειο :D
ΑπάντησηΔιαγραφή