Υπέροχα μυρωδάτα και πάρα πολύ αφράτα κουλουράκια για τη Λαμπρή!
ΥΛΙΚΑ
400 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
9 αυγά χωρισμένα
650 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού γάλα
1 φακελάκι αμμωνία
2 βανίλιες
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (1700-1800 γραμμάρια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χτυπάμε χώρια τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα, προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με τα χεράκια μας, ρίχνουμε το 1 πακέτο αλεύρι ολόκληρο και λίγο λίγο από το δεύτερο πακέτο. Μόλις αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα χεράκια μας αλλά να είναι μαλακή και ελαστική σταματάμε το ζύμωμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για τουλάχιστον μισή ώρα και μετά πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα! Αν θέλουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού για να μην σκάσουν αλλά εμάς η μυρωδιά του αυγού δεν μας αρέσει και τα αφήνω σκέτα!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αλλά τα παρακολουθούμε συνέχεια γιατί ψήνονται πολύ γρήγορα.
Καλό είναι να έχουμε πλάσει όλη τη ζύμη σε λαδόκολλες για να μην μένει ο φούρνος άδειος.
Η συνταγή είναι της κυρίας Εύης Βουτσινά από το βιβλίο Γεύση Ελληνική Ψωμιά- Κουλούρια αλλά επειδή είναι η καλύτερη συνταγή μακράν για κουλούρια πασχαλινά δεν την αλλάζω με τίποτα!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ
ΥΛΙΚΑ
400 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
9 αυγά χωρισμένα
650 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού γάλα
1 φακελάκι αμμωνία
2 βανίλιες
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (1700-1800 γραμμάρια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χτυπάμε χώρια τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα, προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με τα χεράκια μας, ρίχνουμε το 1 πακέτο αλεύρι ολόκληρο και λίγο λίγο από το δεύτερο πακέτο. Μόλις αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα χεράκια μας αλλά να είναι μαλακή και ελαστική σταματάμε το ζύμωμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για τουλάχιστον μισή ώρα και μετά πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα! Αν θέλουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού για να μην σκάσουν αλλά εμάς η μυρωδιά του αυγού δεν μας αρέσει και τα αφήνω σκέτα!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αλλά τα παρακολουθούμε συνέχεια γιατί ψήνονται πολύ γρήγορα.
Καλό είναι να έχουμε πλάσει όλη τη ζύμη σε λαδόκολλες για να μην μένει ο φούρνος άδειος.
Η συνταγή είναι της κυρίας Εύης Βουτσινά από το βιβλίο Γεύση Ελληνική Ψωμιά- Κουλούρια αλλά επειδή είναι η καλύτερη συνταγή μακράν για κουλούρια πασχαλινά δεν την αλλάζω με τίποτα!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ
θα τα δοκιμασουμε κι αυτα μεινε ησυχη,περνα κι απο το blogaki μου αν εχεις χρονο,θα βρεις το υπεροχο εκμεκ σου που εφτιαξα και ηταν τελειο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθελω και σοκολατα στα επομενα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρονου Λιλα μου,να'σαι καλα να ξαναφτιαξεις...γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου μερα και καλη Μ.εβδομαδα να εχεις!
Τα κουλουράκια έχουν την τιμητική τους. Προσωπικά τα καταναλώνω, πίνοντας κάποιο ρόφημα όπως ζεστή σοκολάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Στα επόμενα θέλω κι εγώ σοκολάτα.
Μπράβο Λιλού!!! και του χρόνου κοριτσάρα με υγεία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε για την Πασχαλινη σου συνταγηηηη......καταγραφεται ευθυς αμεσως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιαΧ2 ΚΑΙ ΚΑΛΟΟΟΟ ΠΑΣΧΑΑΑΑΑΑ
'Ο,τι πρέπει για το πρωινό καφεδάκι της Λαμπρής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω ξεκινήσει κι εγώ τα δικά μου σήμερα, ψήνω ποσότητες μιας κι έχω παραγγελιές διάφορες για εκεί που θα πάμε για Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Λίλα μου να είμαστε καλά να ξανακάνουμε!
Φιλάκια!
Μπράβο Λιλού μου! Και του χρόνου να είσαι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
κι εσεις μεγαλειοτατη κουλουρακια!(ωχ ωχ!!...και με 9 αυγα!)
ΑπάντησηΔιαγραφήκερναμε κι εμεις στο δικο μας 2 λογιων :)
και του χρόνου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά,και του χρόνου,Λίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυρωδάτα,λαμπριάτικα!
Φιλιά!
και του χρόνου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου τέτοιες μέρες Λίλα, με νόστιμες παραδοσιακές γεύσεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλη την οικογένεια!!
Με βάζεις σε πειρασμό Λίλα να αλλάξω συνταγή :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω χρόνια να φτιάξω χωρίς αμμωνία! Και του χρόνου! Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου φιλενάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αμμωνία μου θυμίζει τον πατέρα μου...τέτοιες μέρες πούλαγε κιλά αμμωνίας και κρεμόριο από το φαρμακείο. Το τι χαρτάκια δόσεων έχουν φτιάξει τα χεράκια μου ως έφηβη...δεν λέγεται!
Εγώ χθες έκανα μια ακόμη φουρνιά (6 ταψιά) με νηστίσμα. Πασχαλινά θα με φιλεψουν οι θείες μου...οπότε έχω καλύψει πια όλα τα γούστα.
Με υγεία στην Λαμπρή Λίλα μου.
Καλή Ανάσταση Λιλάκι μου και καλό Πάσχα! Καλοφάγωτα τα κουλουράκια σου και να είσαι γερή να ξαναφτιάξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πολύ καλά κανεις και δεν την αλλάζεις αφού σας αρέσει !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου Λιλάκι μου !!!!
εύχομαι καλή Ανάσταση και να περάσετε καλά!!!!
φιλια πολλά πολλά πολλά σε όλους σας !!!
Ηρθε το Πάσχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια Πασχαλινά κουλουράκια...γιαμ-γιαμ!!!!
Απίθανα!!!!!!!!!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!!
Καλή Ανάσταση να έχουμε!!!!
Φιλιάαα πολλάαα!!!
:))
Τα κλασσικά υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια, που όμως δε μπορώ να φάω πια... Λίλα μου, δυατυχώς δε θα κατεβώ για Πάσχα γιατί κάτι προέκυψε, ελπίζω κάποιο άλλο σαβ/κο να καταφέρω να σε δω. Να περάσετε όμορφα, να είστε καλά, καλή Ανάσταση και φιλιά σε όλη την οικογένεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα Λιλάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε υγεία και αγάπη...!
Και του χρόνου Λίλα μας, να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΙΛΑ ΜΟΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
ΦΙΛΙΑ!!!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΗΗΗ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.....ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ!ΦΙΛΙΑ Χ2
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΦΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΜΟΥΑΤΣ!!!!
Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά, με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήXριστός Ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφή