Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Υπέροχη, ελαφριά και δροσιστική!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
300 γραμμάρια βούτυρο
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1 αυγό
4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
4 κούπες γάλα
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 βανίλιες
1 κούπα ψιλοκομμένα φρούτα κονσέρβας καλά στραγγισμένα

ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ,
βυσσινάκια, κερασάκια ή αμύγδαλα φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει το μίγμα όλο σβολαράκια. Ρίχνουμε το αυγό και το νερό λίγο λίγο μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη.
Την κάνουμε μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένη για μισή ώρα. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλάγια της φόρμας. Με πιρούνι την τρυπάμε σε όλη την επιφάνειά της και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.Την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπολ βάζουμε μια κούπα γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και μόλις κάψει αλλά να μην φουσκώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Την καλύπτουμε με ζελατίνη μέχρι να χλιάνει.

Μόλις κρυώσει και η τάρτα στρώνουμε την κρέμα επάνω αφού έχουμε ανακατέψει μέσα τα ψιλοκομμένα φρούτα.
Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά, την στολίζουμε με φρούτα και σαντιγύ.

Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε και μικρά ταρτάκια στις θήκες των μάφινς!







Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΠΙΤΙΚΟ ΛΙΚΕΡ τύπου BAILEYS



Σε ποιόν δεν αρέσει αυτό το ποτάκι......πείτε μου....σε ποιόν? 

 Όπως ξέρετε κάποιοι και όσοι δεν ξέρετε ευκαιρία να μάθετε, το κτήμα μας είναι εκτός χωριού. Όταν λοιπόν πηγαίνω τον γιόκα μου δρομολόγιο στο Κρανίδι για τις εξωσχολικές δραστηριότητες πολλές φορές δεν γυρίζω πίσω αλλά κάθομαι για να τον περιμένω. Το καλοκαίρι μου έκαναν δώρο ένα smartphone.Το καλό με τα smartphones είναι οτι διαθέτουν wi fi δηλαδή συνδέονται ασύρματα με το διαθέσιμο δίκτυο. Σχεδόν όλες οι καφετέριες πια διαθέτουν wifi. Αγαπημένη μου λοιπόν συνήθεια πια είναι να ψαχουλεύω συνταγές και να τις αντιγράφω σε ένα τετραδιάκι που κουβαλώ μαζί μου!
Σε μια τέτοια λοιπόν αναζήτηση έπεσα επάνω σε αυτό το φανταστικό ποτάκι που εκτός από γεύση φανταστική είναι και πάρα πολύ οικονομικό. 

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 ζαχαρούχο γάλα ολόκληρο
1 κούπα ουίσκυ (από το καλό....μην κάνουμε τσιγκουνιές )
1 κοφτό κουταλάκι στιγμιαίο καφέ
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1 βανιλια



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπρίκι λίγη κρέμα και μόλις χλιαρύνει διαλύουμε μέσα της τον καφέ και το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε και το μείγμα καφέ - σοκολάτας και χτυπάμε άλλη μια φορά. Αδειάζουμε το ποτό σε μπουκάλι αφού το περάσουμε από σουρωτήρι μήπως και έχει μείνει κανένας κόκκος καφέ αδιάλυτος.
Με αυτή την δόση φτιάχνουμε ένα μπουκάλι των 750 ml ποτό.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μήνες ....αλλά πιστέψτε με δεν θα προλάβει. Η αρχική συνταγή προέβλεπε παραπάνω ουίσκυ αλλά δεν το ήθελα βαρύ. Αν στο ενδιάμεσο πήξει το αταιώνουμε με ελάχιστο φρέσκο γάλα.
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!



Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Σήμερα σας έχω μια πανεύκολη πλην όμως πολύ χρήσιμη συνταγή για σιρόπι σοκολάτας. Το σιρόπι αυτό είναι ιδανικό για κρέπες, βάφλες, παγωτά και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε!
Το καλύτερο είναι οτι μπορείτε να φτιάξετε υπέροχο σοκολατένιο γάλα για τα παιδάκια σας ζεστό ή κρύο!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 400 ml  ΣΙΡΟΠΙ
1 κούπα κακάο σκόνη
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα κρύο νερό
1/4 κ. γλυκού αλάτι
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το κακάο και βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει, προσέχοντας να μην κολλήσει. Θέλει ανακάτεμα συνέχεια και υπομονή.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΓΑΛΑ
Βράζουμε λίγο γάλα σε ένα μπρίκι και προσθέτουμε 2 κουταλιές σιρόπι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Αν θέλουμε κρύο γάλα συμπληρώνουμε σε ποτήρι γάλα από το ψυγείο, αν θέλουμε ζεστό τότε βάζουμε κι άλλο γάλα στο μπρίκι. Ελπίζω να ενθουσιαστείτε κι εσείς όσο κι εγώ και να το φτιάξετε. Διατηρείται για 2 εβδομάδες στο ψυγείο αλλά αν φτιάξετε κρέπες μια δόση δεν θα σας φτάσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ



Τα σπαράγγια είναι στην εποχή τους και επειδή μας αρέσουν πολύ φτιάξαμε και ένα ρυζότο μούρλια!!

ΥΛΙΚΑ
1 μάτσο σπαράγγια
2 κούπες ρύζι (αρμπόριο ή καρολίνα)
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
βούτυρο
παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αντικολλητικό βαθύ σκεύος σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα σπαράγγια κομμένα σε μικρά κομματάκια και μόλις μαλακώσουν λίγο τους ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό.
Όταν πιουν το ζωμό, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σωτάρουμε για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρυζότο.
Κάθε φορά που τελειώνουν τα υγρά συμπληρώνουμε ζωμό ή νερό το οποίο διατηρούμε ζεστό.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μια δυο κουταλιές φρέσκο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

Χωρίς γλυκό εγώ δεν κάνω, έτσι έφτιαξα αυτή την ελαφριά, βελούδινη, σχεδόν άγλυκη πανακότα που ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα!

ΥΛΙΚΑ
450 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
250 ml γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
250 ml κρέμα γάλακτος κατά προτίμηση light
1/2 έως 1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας νερό
ζελατίνη σε σκόνη 2 φακελάκια ( ποσότητα για να πήξει 1 λίτρο υγρού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα, το γάλα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει.
Στο μεταξύ στο κρύο νερό ανακατεύουμε τη ζελατίνη  και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Όταν κάψει το γάλα και διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να διαλυθεί συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να χλιάνει και την αδειάζουμε σε φορμάκια ή μπολάκια. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει και τότε της προσθέτουμε το μήλο!

ΣΟΣ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 ξινόμηλα τριμμένα στον τρίφτη
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
νεράκι

Σε τηγανάκι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και τότε ρίχνουμε τα μήλα. Σοτάρουμε να μαλακώσουν καλά και ρίχνουμε το κονιάκ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Μόλις γίνει το μήλο πολύ μαλακό χτυπάμε το μείγμα στο μούλτι μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και κανελίτσα.
ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!





Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

MΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΑΛΜΥΡΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Aν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει, να σας πω οτι μου έφεραν πεσκέσι μια τεράστια κίτρινη κολοκύθα και γι αυτό ο χορός των κολοκυθοσυνταγών καλά κρατεί! Αυτά τα μπουρεκάκια όμως ήταν το απόλυτο hit των μέχρι τώρα κολοκυθοδοκιμών!
ΥΛΙΚΆ
2 κούπες τριμμένη στο μούλτι κολοκύθα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κούπα τριμμένη φέτα
1 κούπα τριμμένα τυριά (κεφαλοτύρι και κασέρι)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σκόνη
ελαιόλαδο
αλάτι με προσοχή
πιπέρι κατά βούληση
3 αυγά χτυπημένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί καλά, ρίχνουμε μέσα την κολοκύθα. Την σοτάρουμε μέχρι να πιεί τελείως τα υγρά της και να μείνει με το λαδάκι.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό, το τζίντζερ και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε και τα τυριά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε. Τότε ρίχνουμε και τα αυγουλάκια. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αρχίζουμε το τύλιγμα. Παίρνουμε ένα φύλλο και το τυλίγουμε στη μέση κατά μήκος. Το λαδώνουμε καλά και βάζουμε στην άκρη του 2 κουταλιές σούπας γεμάτες από τη γέμιση της κολοκύθας.


Κλείνουμε λίγο τις πλευρές και τυλίγουμε σε ρολάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα. Λαδώνουμε ένα ένα πολύ καλά για να μας γίνουν τραγανά και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Μόλις ροδίσουν και μοσχοβολήσει το σπίτι είναι έτοιμα. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα μετά μανίας. Εναλλακτικά μπορείτε να τα τηγανίσετε αλλά προσωπικά δεν είμαι φαν των τηγανητών.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ






Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

TOP TEN

Η elena από το blog " Ότι μας αρέσει " και η Αγγελική από το blog " Λεμόνι και κανέλα " με προσκάλεσαν να παίξω στο παιχνίδι αυτό. Κι επειδή τον τελευταίο καιρό όλοι έχουμε παιχνιδιάρικη διάθεση κυρίως για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, σιγά μην χάσω ευκαιρία!!! Πάμε να δούμε λοιπόν το δικό μου Top 10?

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ :  Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές αν και ο κατάλογος με τα βιβλία που λατρεύω είναι πολύ μακρύς!


ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ : Η Θεσσαλονίκη γιατί εκεί έχω περάσει πραγματικά τέλεια κι έχω φάει ακόμη καλύτερα!


ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ: Το Tiramisu


ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΑΡΩΜΑ : White Linen by Estee Lauder


ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ BLOG : Επειδή λέω πάντα την αλήθεια.....ποιό άλλο θα ήταν αγαπημένο μου εκτός από το δικό μου? ΤΑ ΛΙΛΑ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ φυσικά!


ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΠΟΤΕΣ δεν έχω γιατί γενικά δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι μπότες. Λατρεύω τα αθλητικά παπούτσια γενικώς!




ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : Το σπίτι μου....να είμαι καλά να γυρνώ πάντα σε αυτό!


ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕ : Εκεί που είναι η καλύτερη παρέα μου, δηλαδή οι φίλες μου!!


ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ : Όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά με ιδιαίτερη αδυναμία στο σολωμό και στα μύδια!


ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Η ΦΑΒΑ ΤΗΣ ΛΑΙΔΗΣ αναμφισβήτητα γιατί σας έδειξα κι ένα δείγμα της γραφής μου ξέχωρα από τη μαγειρική! Αυτό είναι κάτι που θέλω να το συνεχίσω αλλά δεν έχω και πολύ έμπνευση lately!!!!


Με τη σειρά μου τώρα θα προσκαλέσω όλους όσους θέλετε να παίξετε το παιχνιδάκι όχι γιατί δεν θέλω να ονομάσω κάποιους αλλά γιατί απ'ότι είδα οι πιο πολλοί έχετε ήδη αναρτήσει το TOP TEN σας!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

HoHoHoChef με λεμόνι και κανέλα

Ήρθε και η σειρά μου να φανερώσω τη συμμετοχή μου στο υπέροχο παιχνίδι που διοργάνωσε η ΜΩΒ από το blog ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΜ Η ΜΠΛΙΑΞ 
Με μεγάλη χαρά είδα οτι κληρώθηκα να μαγειρέψω συνταγές από το blog ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ της Αγγελικής που ζει στη Νότια Αφρική και που τόσο συχνά μας ταξιδεύει με τις φωτογραφίες της!
Ξεκίνησα να φτιάχνω συνταγές της εδώ και καιρό αλλά όλο και κάτι τύχαινε και τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα να τις ανεβάσω!Για κυρίως πιάτο διάλεξα να φτιάξω το
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ  το οποίο έγινε πολύ ζουμερό και πεντανόστιμο. Οι μόνες αλλαγές που έκανα ήταν να αφαιρέσω τις πιπεριές γιατί ο άντρας μου δεν τις τρώει και να χρησιμοποιήσω ολόκληρο κοτόπουλο αντί για μπουτάκια που προτείνει η Αγγελική. Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπετε στην φωτογραφία.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα ή μάλλον καλύτερα σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Για γλυκό επέλεξα να φτιάξω την ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ αφού η κολοκύθα είνα στα φόρτε της αυτή την περίοδο. Εδώ έμεινα πραγματικά άφωνη, τόσο άρωμα, τέτοια γεύση.....ένα θα σας πω. Κολοκυθόπιτα γλυκιά τέλος για μας. Από δω και πέρα μόνο τάρτα!! Το αποτέλεσμα το βλέπετε και μόνοι σας με ντεκόρ φυσικά τι άλλο???? ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ.
Οι οδηγίες του παιχνιδιού έλεγαν οτι αν θέλαμε θα φτιάχναμε ένα ορεκτικό, ένα κυρίως κι ένα γλυκό. Κυρίως σας έδειξα, γλυκάκι σας έδειξα ορεκτικάκι δεν έχω φωτό να σας δείξω. Έφτιαξα τα απίστευτα PINEAPPLE CHEESE BALLS  μέσα στις γιορτές αλλά δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω γιατί μπαινόβγαιναν όλοι στην κουζίνα και φεύγοντας έκλεβαν κι από ένα! Στο τέλος πήραν και την πιατέλα μαζί και όταν θυμήθηκα την φωτογραφία ήταν πλέον αργά. Ένα θα σας πω σε άπταιστα Ελληνικά!! SUPERB!!!!!!!! Αυτά δεν τα προτείνω απλώς.....τα επιβάλλω!!!!!
Πατήστε πάνω στον τίτλο να δείτε τη συνταγή.
Το καταευχαριστήθηκα το παιχνιδάκι και εύχομαι μέσα στο 2012 να έχουμε κι άλλες τόσο ωραίες ιδέες!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Κεκάκια με κίτρινη κολοκύθα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18 ΚΕΚΑΚΙΑ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλυκού σόδα φαγητού
1 κ. γλυκού baking powder
1 κ. γλυκού  αλάτι
1 κ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
1/4 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κούπα άσπρη ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη ή σπορέλαιο
500 γραμμάρια τριμμένη και στυμένη καλά κολοκύθα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα μπαχαρικά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες και τα αυγά όλα μαζί. Ρίχνουμε και τα στερεά και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένες θήκες για μάφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για περίπου 30 λεπτά και μέχρι να βγεί καθαρή μια ξύλινη φουρκέτα που θα την μπήξουμε στο κέντρο από ένα κεκάκι.
Τρώγονται σκέτα με το καφεδάκι μας ή μπορείτε να τα γλασάρετε με σοκολάτα την οποία θα λιώσετε σε μπεν μαρί.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΗ!!


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΛΑΤΑ ΤΡΙΧΡΩΜΗ ΤΟΥΡΤΑ

Τελευταία ανάρτηση του 2011 και έπρεπε να σας φτιάξω κάτι σπέσιαλ. Μια άκρως εορταστική σαλάτα, ότι πρέπει για τα τραπέζια μας, πολύχρωμη, πεντανόστιμη και πρωτότυπη!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό βολβούς από πατζάρια
1 κιλό πατάτες
4 αυγά
2 σκελίδες σκόρδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
4 βρασμένα αυγά
1 μεγάλο μαρούλι
λίγο κεφαλοτύρι
ελαιόλαδο
μουστάρδα
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 μαγιονέζα των 500 ml

EKTEΛΕΣΗ
Βράζουμε σε χωριστές κατσαρόλες τα πατζάρια και τις πατάτες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια τα πατζάρια. Τους ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο, ελάχιστο ξυδάκι και ακόμα λιγότερο λαδάκι. Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε γιαούρτι ανακατεμένο με μαγιονέζα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ
Ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τα αυγά, ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια και την κάπαρη, ρίχνουμε γαούρτι με μαγιονέζα, αλάτι πιπέρι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ
Ψιλοκόβουμε το μαρουλάκι τα φρέσκα κρεμυδάκια και λίγο άνιθο. Βάζουμε αλατάκι και μια βινεγκρέτ με λάδι, ξύδι λευκό και μέλι. Ανακατεύουμε να πάει παντού.


Παίρνουμε ένα τσέρκι τούρτας και βάζουμε από κάτω την πατζαροσαλάτα, την ισιώνουμε καλά με κουτάλι και την βάζουμε στο ψυγείο για κανα δίωρο. Βγάζουμε από το ψυγείο το τσέρκι και στρώνουμε την πατατοσαλάτα. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο να σφίξει και στρώνουμε από πάνω την μαρουλοσαλάτα.
Υποχρεωτικά να βάλετε από κάτω την πατζαροσαλάτα γιατί θα ποτίσει τα υπόλοιπα αν μπει από πάνω. Μπορείτε βεβαίως να αλλάξετε τα υλικά στις σαλάτες. Το τελικό αποτέλεσμα οπτικά πρέπει να είναι πολύχρωμο!
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ. 


Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΗΛΑ

Μια υπέροχη συνταγή για το γιορτινό μας τραπέζι!

ΥΛΙΚΑ
1.500 γραμμάρια χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 κίτρινα μήλα
2 πράσινα μήλα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1/2 ποτηράκι κρασιού μηλόξιδο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
5-6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
ροζ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χοιρινό και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ανοίγουμε χαρακιές και μπήγουμε μέσα κομματάκια σκόρδο. Το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το αφήνουμε στο ψυγείο για κανα δυο ώρες να σταθεί.
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 1 κουταλιά βούτυρο και το ελαιόλαδο και σωτάρουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Το σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοβράσει. Αν δεν βγάλει υγρά δικά του ρίχνουμε μέσα ζεστό νεράκι.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μισοφέγγαρα. Βάζουμε σε τηγανάκι το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα και τις σταφίδες. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ροζ πιπέρι. Σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν τα μήλα και από τις δυο πλευρές και σβήνουμε με το μηλόξιδο. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σταθούν.
Όταν βράσει το χοιρινό το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και από πάνω αδειάζουμε τα μήλα και τις σταφίδες. Ρίχνουμε λίγο νεράκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση να ενωθούν τα αρώματα και να μελώσει το κρέας.
Σερβίρουμε μόνο του ή με πιλάφι.



Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη κι ευτυχία στα σπιτικά μας.
ΛΙΛΑ


Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Εύκολα, γρήγορα, νόστιμα και εντυπωσιακά!!!

ΥΛΙΚΑ\
1 φύλλο σφολιάτας
κέφι, φαντασία και όρεξη
Γέμιση 1
1 μικρή κονσέρβα τόνου
λίγο αγγουράκι τουρσί ψιλοκομένο
μαγιονέζα

ΓΕΜΙΣΗ 2
100 γρ. blue cheese
100 γρ. ανθότυρο
100 γρ. τυρί κρέμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε με κουπ πατ τη σφολιάτα σε όσα σχήματα είναι και οι γεμίσεις που έχουμε φτιάξει. Εννοείται οτι τα σχήματα θα κοπούν σε ζυγό αριθμό. Τα βάζουμε σε πυρέξ πάνω σε λαδόκολα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Σε μπολάκια ανακατεύουμε τα υλικά για την κάθε γέμιση και όταν ψηθούν οι σφολιάτες τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και ενώνουμε ανά δυο τα δεντράκια, αστεράκια κλπ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Yπέροχα, αφράτα γεμάτα άρωμα εσπεριδοειδών. Σας κερνάω για τη γιορτή μου!!!

ΥΛΙΚΑ
2 1/3 κούπας αλεύρι γ.ο.χ.
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας baking powder
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κούπας σπορέλαιο
3/4 κούπας γιαούρτι
βανίλια
1 κουταλιά σούπας ξύσμα μανταρινιού
1/2 κούπας χυμό μανταρίνι
2 αυγά χώρια κρόκους και τα ασπράδια μαρέγκα

Για το γλάσσο
1/3 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
3 1/2 κούπες άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ξύσμα μανταρινιού
1-2 κουταλιές σούπας χυμό μανταρίνι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με καθαρούς αναδευτήρες χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Μόλις αρχίσουν να κάνουν κορυφούλες ρίχνουμε μέσα μισή κούπα ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και το αδειαζουμε σε λεκανάκι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το γιαούρτι το ξύσμα, το χυμό και μια κούπα από τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
Προσθέτουμε στο μίγμα τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένα φορμάκια για muffins και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο!
Βγάζουμε από τη μαφινιέρα και κρυώνουμε σε σχάρα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το ξύσμα και 1 κουταλιά σούπας χυμό να αφρατέψει και ρίχνουμε άχνη μέχρι να σφίξει.
Στολίζουμε με γλάσσο τα κεκάκια και αν θέλουμε ανακατεύουμε κρυσταλλική ζάχαρη με ξύσμα και την πασπαλίζουμε επάνω στο γλάσο.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
και χρόνια μου πολλά και να με χαίρεστε!!!!!