Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΚΟΥΝΕΛΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ






Μια συνταγή για κουνελάκι διαφορετική και πεντανόστιμη
Θα χρειαστούμε
1 κουνέλι 1- 11/2 κιλό
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο σκόνη κόλιαντρου
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 φύλλα δάφνης
μπαχάρι
χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
παρμεζάνα
κρασί
1 κουταλιά της σούπας corn flour


Το φτιάχνουμε:
Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεφάλι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη και το σκεπάζουμε με κρασί.
Το αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα!
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο.
Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε το κουνέλι μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές.
Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
Στο τηγάνι που το σωτάραμε βάζουμε το κόλιαντρο, τη σκόνη μουστάρδας και το σκόρδο και σε χαμηλή φωτιά το ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Βάζουμε νεράκι αρκετό και όλο αυτό το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κουνέλι, φροντίζοντας να σκεπάζουν τα υγρά το κρέας.
Bάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου μια ώρα.
Βγάζουμε τις μερίδες του κουνελιού από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε πυρέξ.
Πάνω σε κάθε μερίδα βάζουμε μια φέτα παρμεζάνα και βάζουμε για λίγο το πυρέξ στο φούρνο να λιώσει το τυρί.


Στο μεταξύ σε μισό ποτήρι νερό διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας corn flour, το οποίο αδειάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει!
Σερβίρουμε με πιλαφάκι και μπόλικη σαλτσούλα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Άλλη μια συνταγή από τις ΑΣΤΕΡΟΛΙΛΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!





Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΚΑΙ......ΓΕΝΕΘΛΙΑ


24/5/2009 έγραψα την πρώτη ανάρτηση στα Λιλά της Λίλας. Δεν είχα ιδέα τι σημαίνει blogging ούτε είχα γνωρίσει τόσο πολύ κόσμο από γειτονικά blogs. 2 χρόνια μετά έχω να πω οτι η εμπειρία είναι απίστευτη, γνωριστήκαμε ιντερνετικά με πολλούς από εσάς αλλά είχα και την τιμή να γνωρίσω και προσωπικά αρκετούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και με κάποιους από αυτούς να γίνουμε και φίλοι. Χρόνια μου πολλά λοιπόν και σας κερνώ αυτήν την υπέροχη τούρτα που αν αποφασίσει κάποιος να την φτιάξει πραγματικά θα αφήσει άφωνους όσους την δοκιμάσουν.

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες πολτό από φρέσκιες φράουλες
2 φύλλα ζελατίνης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια αυγού
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι και τις βανίλιες και αδειάζουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι ή τσέρκι 26 εκατοστών στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρή μια ξύλινη φουρκέτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
Σε κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες γάλα να βράσει. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μια κούπα γάλα, τα αυγά και τις βανίλιες. Χτυπάμε καλά να μην έχει το αλεύρι κομπαλάκια. Μόλις πάρει να βράσει το γάλα το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη ζάχαρη και αδειάζουμε το γάλα στο μείγμα των αυγών. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε μέσα τον πολτό της φράουλας και τις 2 ζελατίνες αφού πρώτα τις έχουμε μαλακώσει σε νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΜΑΡΕΝΓΚΑ
Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια. Βάζουμε το μπολ πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί) και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να πήζει η μαρένγκα ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα πάνω στη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε αν θέλουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά και μόλις χλιάνει το βάζουμε στο ψυγείο.


ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Κόβουμε με κλωστή το παντεσπάνι οριζόντια σε δυο δίσκους. Σιροπιάζουμε με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού αραιωμένο με νερό και αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα φράουλας. Βάζουμε και το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Καλό είναι η διαδικασία μέχρι εδώ να γίνει με τσέρκι για να κρατηθεί το σχήμα της τούρτας.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες ή μια ωρίτσα στην κατάψυξη.
Μόλις παγώσει η τούρτα βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι και με μια σπάτουλα απλώνουμε προσεκτικά την μαρένγκα. Την στολίζουμε με φράουλες και ροζέτες σαντιγύ.
Την τούρτα την έφτιαξα την Πρωτομαγιά για τα γενέθλια της φίλης μου Πόπης αλλά επειδή την κόψαμε στο σπίτι της φίλης μας Ειρήνης που μας έκανε εκείνη τη μέρα το τραπέζι δεν είχα φωτογραφική μαζί και δεν έβγαλα φωτογραφία το κομμάτι για να τη δείτε και μέσα. Όλοι όμως συμφώνησαν οτι η γεύση της ήταν θεϊκή. Ελπίζω να σας άρεσε!!!!


Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΤΑΡΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Τραγανή, ζουμερή, απλά υπέροχη!!!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
200 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη από το ψυγείο
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
νερό
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμμάρια ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή ντοματίνια κομμένα στα 2
15-20 ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε κομματάκια
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, φρέσκια ρίγανη
250 γραμμάρια φέτα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ψιλοκόβουμε τη φρέσκια ρίγανη. Αν δεν έχουμε φρέσκια μπορούμε να βάλουμε ξερή ή φρέσκο βασιλικό. Αφήνουμε τις ντομάτες να μαριναριστούν.


Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και με τα χεράκια μας το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να τριφτεί. Ρίχνουμε σιγά σιγά νεράκι κρύο, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ελαστικό το ζυμαράκι. Δεν το παιδεύουμε πολύ γιατί θα σφίξει και δεν θα είναι τριφτή η τάρτα. Τύλίγουμε με ζελατίνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή τουλάχιστον ώρα.
Βγάζουμε τότε τη ζύμη από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε και την απλώνουμε με τα χεράκια μας στην ταρτιέρα ή στο ταψί.
Ψήνουμε άδεια την τάρτα στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Την βγάζουμε από το φούρνο και αν έχει φουσκώσει σε κάποιο σημείο την πατάμε ελαφρά για να φύγει ο αέρας. Αδειάζουμε μέσα τις ντομάτες με το ζουμάκι τους, αραδιάζουμε από πάνω τις ελιές και τρίβουμε με τα χεράκια μας την φέτα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 15 με 20 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΣΕ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ



Ένα μεζεδάκι για τα καλοκαιρινά ουζάκια αφιερωμένο στη φίλη Κατερίνα που το ζήτησε!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατζάρια μόνο τους βολβούς
4-5 σκελίδες σκόρδο
3 φλιτζάνια λευκό ξύδι
1 φλιτζάνι λάδι
3 κουταλάκια γλυκού αλάτι

Πλένουμε καλά τα πατζάρια και τα βράζουμε σε νερό και αλάτι μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στεγνώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες.
Όταν είναι τελείως στεγνά τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο με φετάκια σκόρδο ανάμεσα.
Ρίχνουμε το ξύδι και σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο.
Φυλάμε στο ψυγείο και περιμένουμε 3-4 μέρες πριν τα καταναλώσουμε.
Διατηρούνται για 6 μήνες στο ψυγείο!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ


Υλικά
Για τη ζύμη
125 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
300 γραμμάρια κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
100 γραμμάρια μπέικον
200 γραμμάρια κίτρινα τυριά (έμενταλ, κασέρι, μοτσαρέλα, γκούντα)
2 αυγά
200 ml φρέσκο γάλα

Εκτέλεση
Σε λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι και κόβουμε μικρά κυβάκια το βούτυρο.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να έχουμε μια ζύμη όλο τρίμματα.
Κατόπιν ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το κρύο νερό μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο κέντρο μιας ελαφρά βουτυρωμένης ταρτιέρας με διάμετρο 28 εκ.Σπρώχνουμε με τα χέρια μας και απλώνουμε τη ζύμη σε όλο το σκεύος προσέχοντας να την ανασηκώσουμε για να καλύπτει και τα πλάγια του ταψιού.
Σε τεφάλ σκεύος βάζουμε το μπέικον ψιλοκομμένο να βγάλει το λίπος του.Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο λαδάκι ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα μαραίνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.Ρίχνουμε αλατάκι και πιπέρι.
Στην ταρτιέρα στρώνουμε το μπέικον και ρίχνουμε λίγο τυράκι τριμμένο.Στρώνουμε τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και με κουτάλι περιχύνουμε την τάρτα κουταλιά κουταλιά να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα!
Σηκώστε με ένα μαχαίρι την ζύμη να δείτε αν έχει ροδίσει από κάτω. Αν χρειαστεί βάλτε το φούρνο στην κάτω λειτουργία ψησίματος πρώτα για 10 λεπτά και μετά άλλα 15 πάνω κάτω!
Αν έχετε χρόνο φτιάξτε την από το πρωί! Όσο μένει άψητη τόσο καλύτερη γίνεται γιατί τραβάει η ζύμη τα αυγά με το γάλα και γίνεται πιο αφράτη!




Υ.Γ. Άλλη μια συνταγή από τις Αστερολιλά Συνταγές.
Συγχωρήστε μου τις αραιές αναρτήσεις, αλλά όσοι με έχουν επισκεφθεί ξέρουν το κτήμα και φαντάζονται τις δουλειές που πρέπει να γίνουν!
Φυτέψαμε τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά και ταυτόχρονα πρέπει να αποθηκεύσουμε τα χειμωνιάτικα που δεν καταναλώσαμε! Έτσι ζεματάω σπανάκι, φτιάχνω πατζάρια ξυδάτα, καθαρίζω και κόβω σε φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και καθαρίζω αγκινάρες! Δύσκολος ο Μάης αλλά σύντομα θα επανακάμψω!!!

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Σαν σήμερα πριν 13 χρόνια στις 13.45 κράτησα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου τον γιο μου. Και άλλαξαν τα θέλω μου, το είναι μου και ολόκληρος ο κόσμος μου! Δεν μπορώ λοιπόν να το αφήσω έτσι και γι αυτό σας κερνώ μια υπέροχη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού.

ΥΛΙΚΑ
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας κακάο
βανίλια

ΓΕΜΙΣΗ
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος
400 γρ. έτοιμη πραλίνα φουντουκιού (merenda, nutella)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παντεσπάνι
Χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι, τη βανίλια και το κακάο.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα αλεύρου στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδείαζουμε σε καλά βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα ταψάκι 26 cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα πάντα τα κέηκ ή τα παντεσπάνια για να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Μόλις ψηθεί το τουμπάρουμε σε πιατέλα και τρο αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΓΕΜΙΣΗ
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την οποία καλό είναι να έχουμε βάλει για μισή ώρα στην κατάψυξη, σε σφιχτή σαντιγύ. Την βάζουμε πάλι στο ψυγείο για ένα τέταρτο να σφίξει καλά και μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε την πραλίνα κουταλιά κουταλιά χτυπώντας με το μίξερ. Μόλις αρχίσει η σαντιγύ να αλλάζει χρώμα δοκιμάζουμε λίγο και αναλόγως προσθέτουμε κι άλλη πραλίνα. Εγώ χρησιμοποίησα τα 2/3 περίπου του βάζου των 400 γραμμαρίων.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Χωρίζουμε το παντεσπάνι κατά μήκος σε 2 δίσκους.
Βάζουμε το έναν δίσκο σε πιατέλα και τον σιροπιάζουμε με κάποιο σιρόπι που μας έχει περισσέψει από γλυκό του κουταλιού στο οποίο έχουμε προσθέσει και λίγο κονιάκ.
Αδειάζουμε πάνω στο δίσκο το 1/3 από το μείγμα της γέμισης και το απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα φροντίζοντας να καλύψουμε καλά και τα πλάγια!
Για τον στολισμό χρησιμοποίησα τα γνωστά πουράκια και maltesers για extra σοκολατένια γεύση. Μπορούμε όμως κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε και τρούφα σοκολάτας ή τριμμένο φουντούκι ή μπισκότο Βάλτε τη φαντασία να δουλέψει!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

Υπέροχα μυρωδάτα και πάρα πολύ αφράτα κουλουράκια για τη Λαμπρή!
ΥΛΙΚΑ
400 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
9 αυγά χωρισμένα
650 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού γάλα
1 φακελάκι αμμωνία
2 βανίλιες
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (1700-1800 γραμμάρια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χτυπάμε χώρια τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα, προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με τα χεράκια μας, ρίχνουμε το 1 πακέτο αλεύρι ολόκληρο και λίγο λίγο από το δεύτερο πακέτο. Μόλις αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα χεράκια μας αλλά να είναι μαλακή και ελαστική σταματάμε το ζύμωμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για τουλάχιστον μισή ώρα και μετά πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα! Αν θέλουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού για να μην σκάσουν αλλά εμάς η μυρωδιά του αυγού δεν μας αρέσει και τα αφήνω σκέτα! 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 βαθμούς αλλά τα παρακολουθούμε συνέχεια γιατί ψήνονται πολύ γρήγορα.
Καλό είναι να έχουμε πλάσει όλη τη ζύμη σε λαδόκολλες για να μην μένει ο φούρνος άδειος.
Η συνταγή είναι της κυρίας Εύης Βουτσινά από το βιβλίο Γεύση Ελληνική Ψωμιά- Κουλούρια αλλά επειδή είναι η καλύτερη συνταγή μακράν για κουλούρια πασχαλινά δεν την αλλάζω με τίποτα!



ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ


Απίστευτο ορεκτικό ιδανικό για μεζεδάκι αλλά και για το Πάσχα!

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γραμμάρια φέτα
250 γραμμάρια κίτρινα τυριά
4 αυγά
3 φλιτζάνια γάλα
8 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρύο γάλα και διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι. Βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά! Ανακατεύουμε καλά και αλατίζουμε με προσοχή. Ρίχνουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε να δούμε το αλάτι. Χτυπάμε τα αυγά και τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε στα δυο κατά μήκος. Το λαδώνουμε καλά και βάζουμε στην άκρη 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα των τυριών. Διπλώνουμε τις 2 άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και βάζουμε τα ρολάκια σε καλά λαδωμένο ταψί. Τα λαδώνουμε από πάνω πολύ καλά με πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου μια ώρα και μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά!
Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από μέρες και να τα φυλάξετε άψητα στην κατάψυξη. Τα βγάζετε 1 ώρα πριν και τα ψήνετε όπως περιγράφεται πιο πάνω!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ


Γιατί να στερηθούμε στη νηστεία ένα λαχταριστό γλυκάκι?
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπας σκόνη κακάο
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
1/2 κούπας σπορέλαιο
1 κουταλάκι γλυκού λευκό ξύδι


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά σούπας κακάο σκόνη
νεράκι και χυμό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι , τη βανίλια και τη ζάχαρη. Στο λάδι διαλύουμε τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του αλεύρου. Προσθέτουμε και το ξύδι με το νερό στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι ή φόρμα για κέικ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 με 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ξύλινη φουρκέτα για να δούμε αν έχει ψηθεί. Αν θέλουμε βάζουμε και σταγόνες κουβερτούρας μέσα στο μίγμα, ή αν τις ξεχάσετε όπως εγώ, τις βάζετε από πάνω.
Όταν κρυώσει λίγο η σοκολατόπιτα της ρίχνετε από πάνω το γλάσσο το οποίο φτιάχνετε ανακατεύοντας την άχνη με το κακάο και προσθέτοντας κουταλιά, κουταλιά νερό ή χυμό πορτοκαλιού μέχρι να επιτύχουμε ένα μίγμα αρκετά ρευστό αλλά όχι νερουλό!
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι αυτοδιογκούμενο για να φτιάξετε κέικ αφράτο και φουσκωτό.
ΤΙP:Τη συνταγή την είχα βρει πέρισυ σε αμερικάνικο site κι επειδή μου άρεσε την έφτιαξα κι από τότε έγινε αγαπημένη μας! Το καλοκαίρι μπορείτε να την απολαύσετε και με μια μπάλα παγωτό!







Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Αφού η νηστεία καλά κρατεί ελάτε να φτιάξουμε ένα αρωματικό χταποδάκι.
ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι μέχρι 1200 γραμμάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
4 κόκκους μπαχάρι
6-7 λιαστές ντομάτες
200 ml χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι, του βγάζουμε το δόντι και το βάζουμε μόνο του στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να αχνιστεί και να βράσει με τα υγρά του.
Όταν σωθεί ο ζωμός του χταποδιού το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Στην κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε και το χταποδάκι.
Αφού τσιγαριστεί καλά, το σβήνουμε με το κρασάκι.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, συμπληρώνουμε με ζεστό νεράκι, ρίχνουμε μέσα τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και τις λιαστές ντομάτες κομμένες στα δυο.
Αφήνουμε το χταποδάκι να βράσει καλά και να χυλώσει η σαλτσούλα του.
Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νεράκι τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και περιμένουμε να γίνει το χταπόδι.
Σερβίρουμε στο πιάτο μακαρόνια και περιχύνουμε με τη σάλτσα και το χταποδάκι.
Σερβίρουμε το χταποδάκι μόνο του σαν μεζεδάκι για ούζο.
Αν μας αρέσει αδειάζουμε τα βρασμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και το χταπόδι.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες
750 γραμμάρια ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε φράουλες μεγάλες και αγουρωπές. Κόβουμε το κοτσάνι και τις πλένουμε καλά.
Όπως είναι ολόκληρες τις βάζουμε σε στρώσεις με τη ζάχαρη μέσα σε κατσαρόλα.
Αφήνουμε να σταθούνε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, περίπου 6 ώρες.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση μετράμε 3 λεπτά και  αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να ξανασταθεί για μερικές ώρες και μετά με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις φράουλες και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα τις φράουλες και το λεμόνι.
Αφήνουμε να πάρει μόνο μια βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Μόλις κρυώσει το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Είναι ιδανικό το καλοκαίρι πάνω σε παγωτό βανίλια!!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.




Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ



Το πιο ωραίο γλυκό που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα!!!!
Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα......όπως έλεγε και η Σκάρλετ!

ΥΛΙΚΑ
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες
Βούτυρο
ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 δάκρυ μαστίχας

ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες

Φυτική κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά.
Από πάνω αλείφουμε καλά με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10 λεπτά και μόλις δούμε οτι το τσουρέκι αρχίζει να ροδίζει.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την μαστίχα τριμμένη και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως.
Αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι.
Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μίγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ και μόλις παγώσει το γλυκό την βάζουμε από πάνω με σπάτουλα ή με κορνέ.
Πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμύγδαλο
Το γλυκό το έφτιαξα 2 φορές μέσα στη βδομάδα γιατί είχε τόση επιτυχία που μου το ζητούσαν όλοι.
Δεν είναι η παραδοσιακή συνταγή του εκμέκ, είναι μια παραλλαγή δική μου αλλά η κρέμα αυτή το κάνει τόσο ελαφρύ και τόσο δροσερό που δεν μπορείς να σταματήσεις.
Αν σας περίσσεψαν πασχαλινά τσουρέκια ξεκινήστε να το φτιάξετε!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΡΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ


Το ρολό κοτόπουλο είναι η αδυναμία του γιού μου, όμως τα έτοιμα έχουν πολλά λίπη και πέτσες και γενικώς απεχθάνομαι ότι είναι τυλιγμένο και δεν μπορώ να δω τι έχει μέσα! Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω εγώ το ρολό, η δοκιμή πέτυχε, η νοστιμιά ήταν ανεπανάληπτη και γι αυτό σας το παρουσιάζω. Μην το φοβηθείτε, είναι πιο εύκολο απ'ότι φαίνεται!
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά
10 περίπου φέτες μπέϊκον
τυρί (κεφαλοτύρι, γραβιέρα, ή τυρί του τόστ)
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
μουστάρδα
ελαιόλαδο
σπάγγο μαγειρικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο μέσα έξω και το τοποθετούμε με το στήθος κάτω πάνω στον πάγκο μας, ή στο ξύλο κοπής.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την πέτσα κατά μήκος της ραχοκοκκαλιάς!

Mε προσοχή κι επιμονή αφαιρούμε λίγο λίγο το κρέας από τα κόκκαλα, φροντίζοντας να μένει το κοτόπουλο ολόκληρο, σπάμε όπου χρειάζεται το κόκκαλο αλλά δεν κόβουμε το κρέας!
Στις φτερούγες βέβαια δεν αφαιρείτε το κάτω κόκκαλο, οπότε τις κόβουμε εκεί και τις βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες!


Μόλις βγάλουμε όλα τα τα κόκκαλα απλώνουμε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω πάνω στο ξύλο κοπής.
Βάζουμε επάνω το μπέικον και το τυρί, αλάτι πιπέρι, ρίγανη και μουστάρδα.



Με πολύ προσοχή και χρησιμοποιώντας την πέτσα για να το ρολάρουμε, τυλίγουμε το κοτόπουλο σε ρολό.


Το δένουμε σφιχτά με σπάγγο μαγειρικής, αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και το βάζουμε σε ταψάκι με πατάτες. Ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο και μουστάρδα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου δυο ώρες. Το τσιμπάμε με πιρούνι στη μιάμιση ώρα για να δούμε αν βγάλει υγρά, που σημαίνει οτι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Καλό είναι στην πρώτη ώρα να είναι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε ροδέλες.
Σερβίρουμε με τις πατατούλες και λευκό παγωμένο κρασάκι.
Ο γιόκας μου είπε οτι είναι η ωραιότερη συνταγή που έχω φτιάξει μέχρι τώρα,
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!