Ένα σιροπιαστό γλυκό που δεν το είχα φτιάξει ποτέ, βρήκα την συνταγή στον οδηγό μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση, την δοκίμασα και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Επίσης σήμερα έχουμε επέτειο γάμου με τον άντρα μου, 15 έτη παρακαλώ, οπότε σας κερνάω καταπληκτικό γλυκό να μην μου παραπονιέστε!
ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
300 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
3/4 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
ΣΙΡΟΠΙ
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1/2 λεμόνι το χυμό του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το baking powder και την κανέλα και το αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό αλλά μην το αραιώστε με υγρά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30-32 εκατοστά και βάζουμε τα μισά φύλλα από κάτω βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αμυγδάλου και αυγών, ισιώνουμε την επιφάνεια και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βοιυτυρώνοντάς τα πάλι ένα ένα!
Χαράζουμε το γλυκό σε λωρίδες
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 35 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό επί 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Ρίχνουμε τότε το λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.
Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε για ώρα να το πιεί.
Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
300 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
3/4 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
ΣΙΡΟΠΙ
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1/2 λεμόνι το χυμό του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το baking powder και την κανέλα και το αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό αλλά μην το αραιώστε με υγρά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30-32 εκατοστά και βάζουμε τα μισά φύλλα από κάτω βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αμυγδάλου και αυγών, ισιώνουμε την επιφάνεια και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βοιυτυρώνοντάς τα πάλι ένα ένα!
Χαράζουμε το γλυκό σε λωρίδες
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 35 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό επί 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Ρίχνουμε τότε το λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.
Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε για ώρα να το πιεί.
Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Αρχικά να ζήσετε και να είστε ευτυχισμένοι, όσο για το γλυκάκι αυτό μου θύμισες πολύ παλιές εποχές που το έβρισκες σε παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία (και πολύ μου άρεσε πρέπει να σου πω), φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημενο γλυκακι Λιλα,παντα γλυκαμενοι και αγαπημενοι να ειστε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου μερα!!!
Πολυχρονοι, παντα μαζι και ευτυχισμενοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου θυμισες με την Κοπενχαγη... για καποιο λογο οταν ο μπαμπας μου κατεβαινε στην Αθηνα, μας εφερνε αυτο το γλυκο απο ενα συγκεκριμενο ζχαροπλαστειο στο κεντρο, που συμφωνα με τα λεγομενα του, φημιζοταν για τα σιροπιαστα. Στην θεσσαλονικη δεν θυμαμαι να πολυκυκλοφορουσε...
Και παλι τιε ευχες μου και φιλια!
ναι...ναι...ναι...πού...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήναι1= θεέ μου τί μου θύμησες...
ναι2= Θεέ μου τί ήταν αυτό όταν το έφαγα από τα χεράκια σου...
ναι3= Θεέ μου πόσα κομμάτια κατέβασε ο Λύκος...
πού = πού είναι το παγωτό που μας είχες βάλει επάνω...???
Χιλιόχρονοι και πάντα ευτυχισμένοι όπως σας ξέρω να ζήσετε φιλενάδα...!!!
( το δώρο σας το παραλαμβάνεις από εδώ:
http://www.facebook.com/sin.web.radio
τέλειο!! να ζήσετε!!! πάντα χαρούμενοι και ευτυχισμένοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθα και απο εδώ να ευχηθώ πονηρά σκεπτόμενη, δηλαδή θα πάρω και δεύτερο κομμάτι, αν περίσσεψε τίποτα, γιατί απ'οτι διάβασα ήταν και ο λύκος εκεί, οπότε .....δύσκολα τα πράγματα!!!χαχαχααχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσετε ευτυχισμένοι Λιλακο μου !!!!
Λίλα, να ζήσετε και στα....115 χρόνια γάμου, να μας κεράσεις ξανά Κοπεγχάγη. Κλασσικό σιροπιαστό, που δεν το βρίσκουμε εύκολα πια στα ζαχαροπλαστεία. Ευκαιρία να το φτιάξουμε μόνες μας, δηλαδή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε ευτυχισμένοι!!
Καλό μεσημέρι.
Να ζήσετε μαζί χρόνια πολλά, με υγεία και πολλή αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Λίλα μου, χρόνια την έψαχνα αυτή τη συνταγή!
Είμαι ευτυχής που τη βρήκα!
Φιλάκια!
Να ζήσετε, να ζήσετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον έχεις πάντα γλυκαμένο και να σε έχει πάντα γλυκαμένη!
Το γλυκό είναι από τα πολύ αγαπημένα μου, αν άφησε τίποτα ο Λύκος, η σύντροφος Λύκου και η Βου, ελπίζω να κεραστώ!
Μένυ κίσις!
Εδώ είναι που λένε...καλά που το θυμήθηκες τούτο το γλυκό Λίλα μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνων παλιών, ένδοξο και λαχταριστό με φημισμένο εκείνο του Ζαχαροπλαστείου ΚΑΖΙΝΟ Λουτρακίου...
Να ζήσετε σαν τα Ψηλά Βουνά!
Να ζησετε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη η Χρυσα Παραδειση εμαθε πολυ κοσμο να μαγειρευει...
(μαμα μην ακους) χαχαχαχα
Να ζησετε παντα χαρουμενοι, γεροι και ευτυχισμενοι.Για να δοκιμασω γλυκακι ουτε λογος, απ'ο,τι βλεπω με προλαβαν αλλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο γλυκό...είναι το παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή της μαμάς μου στο Μεσολόγγι απλά εκεί βάζουν και φρουί γλασέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ !!!!!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ !!!!!!!!! jeny.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ!!!!ΚΑΙ ΝΑΣΕ ΠΑΝΤΑ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ!!!!!!!!!
Να ζήσετε να είστε πάντα αγαπημένοι και μαζί να γεράσετε!!!τα φιλιά μου Λίλα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσετε ,πάντα χαρές και να είστε πολλά πολλά ακόμη χρόνια μαζί ωραίο γλυκό ,είχα χρόνια να το δω ,πολύ ωραία γεύση και παραδοσιακή,καλά να περνάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήνα ζησετε , καταπληκτικο γλυκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσετε Λίλα μου, χίλια χρόνια γεροί κι ευτυχισμένοι πάντα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου κέρασμα υπέροχο και με διαχρονική αξία.
Παίρνω ένα κομματάκι για να γλυκαθώ!!
Φιλιά
Να ζήσετε!! Πάντα χαρούμενοι κι αγαπημένοι να είσαστε! Και εύχομαι να γιορτάσετε μαζί και την χρυσή επέτειο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι φαίνεται τέλειο!!!
Καλό βράδυ να έχεις!!
Να ζήσετε και πάντα γλυκά και τρυφερά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθώ και απο εδώ να ζήσετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα ευτυχισμένη.
Ενδιαφέρον το γλυκάκι σου ... ακουστά το έχω μόνο.
Οταν ξανακατέβω να μου το φτιάξεις να το δοκιμάσω ... χιιχιχ
Φιλιά
Χρονια σας πολλα!!! Να στε παντα αγαπημενοι και υγειεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω δοκιμασει ποτε αυτο το γλυκο, αλλα φαινεται πολυ νοστημο, γεια στα χερια σου!!!
Το είδα στο φβ και μου έτρεξαν τα σάλια! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα χιλιάσετε!! 6 του μήνα έχετε εσείς; εμείς στις 4 Σεπτέμβρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκό θέλω να το φτιάξω χρόνια, αλλά δεν τα έχω καταφέρει, ελπίζω να το κάνω σύντομα!!
Να ζήσετε πάντα ευτυχισμένοι! Το γλυκάκι τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Λίλα μου,Χαρούμενη Επέτειο, σου εύχομαι να είστε πάντα γεροί κι ευτυχισμένοι!! Καταπληκτική επιλογή γλυκού για τον εορτασμό!!ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή