Ξέρατε εσείς οτι το εθνικό ποτό της Μάλτας είναι το λικέρ φραγκόσυκο?
Bajtra Liqueur λέγεται και είναι αρωματικό με καταπληκτικό χρώμα και πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
ΥΛΙΚΑ
750 ml βότκα ή τζιν ή τσίπουρο
15-20 φραγκόσυκα
ζάχαρη και νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε γυάλινο βάζο βάζουμε τα φραγκόσυκα ολόκληρα αφού τα ξεπλύνουμε καλά με νερό......και προσοχή στα αγκάθια!!!
Ρίχνουμε μέσα το αλκοόλ, σφραγίζουμε με καπάκι και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 20 μέρες.
Μετά τις 20 μέρες ανοίγουμε το βάζο, σουρώνουμε το λικέρ καλά - εγώ το πέρασα από φίλτρο γαλλικού καφέ - και μετράμε με κούπες το υγρό.
Το δικό μου βγήκε 3,5 κούπες.
Σε κατσαρόλα λοιπόν έβαλα 2 κούπες ζάχαρη και 1,5 κούπα νερό.
Μόλις πήρε βράση μέτρησα 5 λεπτά και έσβησα τη φωτιά.
Με την κατσαρόλα πάνω στο σβησμένο μάτι έριξα μέσα και το ποτό.
Ανακάτεψα και άφησα να κρυώσει.
Το έβαλα σε αποστειρωμένα μπουκάλια.............και το καταναλώσαμε με μπόλικο πάγο!!!
Φιλιά λιλά και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!
Λίλα, μπερεύτηκα βλέποντας τον τίτλο και μετά την συνταγή! Νόμιζα ότι έφτιαξες λικέρ φραγκοστάφυλο, αλλά τελικά είναι λικέρ φραγκόσυκο. Καλά έκανες και το έφτιαξες, γιατί το φραγκόσυκο είναι ένα ωραίο, αλλά παρεξηγημένο φρούτο. Υπάρχουν αρκετά αυτήν την εποχή και λίγο πολύ, φραγκοσυκιές βρίσκουμε στις εξοχές. Έχουν και τα σ/μ τώρα. Καλόπιοτο το λικεράκι, για τα κρύα του χειμώνα που έρχεται, είναι ότι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ειρήνη μου το διόρθωσα, σε ευχαριστώ πολύ!!!!
ΔιαγραφήΚαλά, το χρώμα είναι Α-ΠΑΙ-ΧΤΟ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι φανταστικό λικεράκι, κανόνισε αν δεν το κερδίσω να μου στείλεις ένα μικρό μπουκαλάκι χα χα χαα
Αλλά βρε φιλενάδα μπερδεύτηκα.
Το φραγκόσυκο είναι το ίδιο φρούτο με το φραγκοστάφυλλο??
Φιλιά!
Έλενά μου διορθώθηκε, όταν ζυμώνεις ψωμί με προζύμι, φτιάχνεις λίστες και γράφεις και ανάρτηση ταυτόχρονα......τότε τι περιμένεις?
ΔιαγραφήΚαλόπιοτο φιλενάδα και με το καλό όλα! Φανταστικό φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ρενάκο μου!!!
ΔιαγραφήΜε το καλό για το καινούργιο σου ξεκίνημα. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει αυτό το λικέρ αλλά λατρεύω τα φραγκόσυκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉβη, αν σου αρέσουν τα φραγκόσυκα θα λατρέψεις και το λικεράκι!
Διαγραφήέχει ένα μυστικόοοοοο...λαλα...λαλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκρυμένο μέσα στα φύλλα της καρδιάς...λαλαλα...
μα δεν θα σας τω πω...Λίλά...Λίλά...Λίλά...
καλόπιοτο φιλενάδαααααααααα...-:))
Βιβίκα....κρύβε λόγια, κρύβε λόγια!!!
ΔιαγραφήΕύχομαι τα καλύτερα! Πολύ ωραίο το λικέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΔηλαδή ακαθάριστα Λίλα μπαίνουν τα φραγκόσυκα στο βάζο; Πραγματικά δεν θα το σκεφτόμουνα ποτέ! Την επόμενη φορά που θα έχω φραγκόσυκα θα το κάνω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ μου ντρέπομαι που το λέω αλλά είμαι της ευκολίας!!!
ΔιαγραφήΔεν ήξερα ότι το φραγκόσυκο γίνεται λικέρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο Λίλα.
Στην υγεία σου και ότι καλύτερο εύχομαι.
Φιλιά
Marion ούτε κι εγώ το ήξερα, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο όμως με έκανε να το ανακαλύψω!!!
ΔιαγραφήΛατρεύω τα λικέρ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύη κι εμάς μας αρέσουν πολύ!!
ΔιαγραφήΛικέρ φραγκόσυκο;;; Θα ξετρελαθεί η κερκυραία μαμά μου...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου αν κερδίσεις να της το στείλεις...φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΤα φραγκόσυκα είναι τα αγαπημένα μου φρούτα!!! Κάθε καλοκαίρι τρώω απίστευτες ποσότητες, ε καιρός είναι να αρχίσω και να το πίνω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήNina Presviri
Nina χαίρομαι που σου άρεσε!!!
ΔιαγραφήΚαλόπιοτο Λιλάκι! Με ολόκληρα δεν το ήξερα! Κάνουν τέλειο λικέρ πάντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου, μέσα στο αλκοόλ ούτως ή άλλως διαλύθηκαν! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Διαγραφήαααα τι ωραιο δωρακι!!καταπληκτικη ιδεα το λικερ φραγκοσυκο!!μπραβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάΘε χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα μου! Ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΘα ηθελα πολυ να το δοκιμασω, αλλα δυστυχως δεν ειναι ευκολο να βρεις φραγκοσυκα εδω πανω... Το αλκοολ, το ριχνεις στο σιροπι οσο ειναι ζεστο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
mm-skg μπορεί να είσαι η τυχερή!!! Ναι ρίχνω το κρύο αλκοόλ μέσα στο σιρόπι αφού πρώτα έχω σβήσει τη φωτιά!!!
ΔιαγραφήΚαλόπιοτο Λιλού!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κέρνα μας, κέρνα μας"..!!! :))
Φιλιά
Καλημέρα & καλή εβδομάδα!!
Γιώργο μου κερνάω, κερνάω!!!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα, Λίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, πολύ ωραία και πρωτότυπα λικέρ! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω, δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ.
Πολύ ωραίο και το δωράκι σου, καλή επιτυχία σε όλους-εμένα μην με συμπεριλάβεις στην κλήρωση, λόγω Εξωτερικού.
Να είσαι καλά και πάντα τέτοια!
καλή εβδομάδα!
HelenGr σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα ,καλή εβδομάδα ,και καλόπιοτο το λικέρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέλυ μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΤα λικέρ είναι τ αγαπημένα μου,αλλά φραγκόσυκα δεν μας βρίσκονται, δηλώνω λοιπόν συμμετοχή ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Λίλα μου.
Χαρά μου σε ευχαριστώ κι εύχομαι καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Λίλα μου! πρωτότυπο λικεράκι για μας εδώ επάνω, διότι δεν έχουμε φραγκόσυκα, εγώ δεν έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω τη γεύση έχει, για να το κάνεις εσύ πρέπει να είναι νόστιμο! Να το πίνετε στην υγεία όλων μας! Σε φιλώ και σου εύχομαι ότι καλύτερο για ότι κάνεις και φυσικά έχεις την στήριξή μου! φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖουζού μου χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!
ΔιαγραφήΚαλόπιοτο το λικεράκι σου!θα τομ βάλω στα υπ'όψιν γιατί είμαι λάτρης των λικέρ........να τα φτιάχν δλδ!!!!!!!!!!σε ότι ετοιμάζεις θα έχεις την υποστήριξή μου!!!!!!!!!!!!Καλημέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρινή μου σε ευχαριστώ πάαααρα πολύ για όλα!!!
ΔιαγραφήΣτην υγειά σας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλα μου στην υγειά όλων μας!!!
Διαγραφήδεν ηξερα οτι γινεται και ποτο το φραγκοσυκο!μπραβο του, φαινεται πολυ ωραιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου τελικά όλα τα φρούτα γίνονται λικέρ!!!
ΔιαγραφήΤο λικέρ φαίνεται υπέροχο!!! Ανυπομονώ να μάθω το νέο! Όσο για τη στήριξη... τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεντουκάκι μου σε ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΟυάου τι λες τώρα!!!Θα πρέπει να είναι φοβερό καλά απο χρώμα σκίζει και να φανταστείς έχω μια φραγκοσυκιά κάτω απ΄το σπίτι μου(του γείτονα είναι)αλλά σκέφτομαι τα άτιμα τ΄αγκάθια οπότε προτιμώ να το κερδίσω χαχαχα!!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδάνθη μου τα αγκάθια σκέφτηκα κι εγώ και δεν τα καθάρισα!!!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία εύχομαι!!!
Τα φραγκόσυκα στην Μάλτα, αποτελούν εθνικό εξαγώγιμο προϊόν Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρμελάδα,γλυκό κουταλιού, λικέρ, ξύδι καθώς και παχύρευστο σιρόπι σαν το σιρόπι ροδιού, όπως τουλάχιστον είχα δει εγώ στο εκεί ταξίδι μας.
Προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται σε τούτο το φρούτο, παρά το γεγονός ότι στην πατρίδα μου υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία.
Καλό απόγευμα εύχομαι και καλή επιτυχία σε ότι είναι να κάνεις :-))
Πηνελόπη μου ούτε κι εμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα, αλλά το λικεράκι βγήκε αρωματικό πολύ!!!
ΔιαγραφήΠρωτότυπο λικεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να είμαι τυχερή και να το δοκιμάσω, χε χε!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου το ελπίζω κι εγώ! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΜπράβο για την "απόπειρα"! Μετά από 2 χρόνων δικούς μου πειραματισμούς, αναζήτηση στον κυβερνοχώρο και συμβουλές από άλλες "εκτελέστριες", να σας πω λίγα πραγματάκια:1.τα φραγκόσυκα πρέπει να καθαριστούν, όχι απλά να πλυθούν. 2. Καλύτερα να χοντρο-τεμαχιστούν 3.το ποτό που απογειώνει το λικέρ, είναι το ρούμι 3.στον ήλιο αποκτά πιό βαθύ πορτοκαλοκίτρινο χρώμα 4. οι αναλογίες σου για το σιρόπι είναι κοματάκι μικρές (θα πλησιάζει την γκράππα και όχι ηδύποτο...θέλει λίιιγο περισσότερο σιρόπι) 5.ποτέ ζεστό το σιρόπι, στο αλκοόλ.Χάνεις επι πλέον γράδα! Καλόπιοτο και συγχαρητήρια! Έχει υπέροχο άρωμα, ακόμα και γι αυτούς που δεν πολυσυμπαθούν το φρούτο. Και αποτελεί θαυμάσια βάση, για παραλλαγή κιρ-ρουαγιάλ (με σαμπάνια, αφρώδη οίνο ή απλά σόδα).
ΑπάντησηΔιαγραφήDear Anonymous, 2 χρόνια ε? Θα έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο μάλλον!!! 1) Ρώτησα το δικηγόρο μου αν διώκεται ποινικά η μη αφαίρεση της φλούδας και μου είπε οτι ο νομοθέτης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο(ουφ, στο τσάκ γλίτωσα τον εγκλεισμό) 2) Δεν μου αρέσουν τα χοντροκομμένα γενικώς
Διαγραφή3) Δεν θέλουμε να πετάξουμε, να το πίνουμε χαλαρά στη βεράντα θέλουμε
4)Έβαλα 2 κούπες ζάχαρη δλδ 400 γραμμάρια, άλλες συνταγές βάζουν 200 γραμμάρια
5) δεν έχεις ακούσει τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο?
6) Επειδή ξέρεις τόσα άντε να βρεις τα γράδα που έχασα!:ρ
Και τελειώνοντας να πω οτι το μπλογκ και η διαχειρίστριά του διέπονται από βαθύτατα δημοκρατικά αισθήματα. Αν θες λοιπόν να σε παίρνουμε στα σοβαρά σου προτείνω να γράφεις επώνυμα, αλλιώς κάτσε παρέα με τις γκράπες και τα γράδα σου και άσε μας να απολαύσουμε παγωμένα σπιτικά και όχι τέλεια λικεράκια στη βεράντα μας!!!!
Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Λατρης του φραγκόσυκου οπότε θα λατρέψω και το λικεράκι σου Λιλάκι μου !!! τώρα όμως μου άναψες τα αίματα για τα καταπληκτικά νεα που θα μας πείς και δεν μπορώ να απολαύσω το λικεράκι μου! ξέρεις ότι είμαι πολύ περίεργη παρόλο που στο χωριό μου λένε : ''curiosity killed the cat ΄΄ !!!!!! φρόντισε λοιπόν να με καλύψεις !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά πολλά και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις !!!
Μαράκι μου, αγάπη μο, αστέρι μου...θέλω Βέρτη λέμε!!!!
ΔιαγραφήΕγώ εξαιρούμαι της κλήρωσης Λιλάκι, θα περιμένω τα νέα σου κ εννοείται ότι σε στηρίζουμε ότι και να κάνεις! Τέλειο το λικεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕριάκι μου το ξέρω οτι με στηρίζετε! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΚαλόπιωτο Λιλάκο μου!!!! Εχοντας δοκιμάσει της Κικίτσας ξέρω ότι είναι καταπληκτικό λικέρ, τέλειο! Θα έχω υπόψη και αυτή την εκδοχή και θα το δοκιμάσω τώρα που είναι γεμάτα τα ΣΜ γιατί της εξοχής σε εμάς εδώ δεν "παίζει"! Φιλιά και καλή αρχή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφουλίνι μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΑπίθανο χρώμα!! Καλόπιοτο να είναι το λικέρ σου!! Εδώ που μένω δεν έχω δει φραγκόσυκα! Πρώτη φορά έφαγα πέρυσι στην Κέρκυρα και απόρησα πάρα πολύ που τα μαζεύουν από τους.. κάκτους!!! χαχαχα! Άσχετη εντελώς!! Αναρωτιέμαι τι γεύση θα έχει το λικέρ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστούμε πολύ που μας το προσφέρεις ως δώρο!!!
Φιλιά!!
Tina Pippo σε ευχαριστώ εγώ για την παρουσία σου!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΕγω όπως γνωρίζεις Λιλα μου, δεν πολυσυμπαθώ τα λικερ ... θα σου ευχηθώ όμως να το απολαύσετε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Conna μου σε ευχαριστούμε και σε φιλούμε!!!
ΔιαγραφήΜπράβο για την ιδέα σου να φτιάξεις τέτοιο φρούτο σε λικέρ!Δεν το έχω ξανακούσει,ούτε δει πουθενά!Θα ήθελα να είμαι η τυχερή που θα το δοκιμάσει και μάλιστα σπιτικό,φτιαγμένο με αγάπη από τα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσίασέ μας ξανά!
Ευχαριστώ!!!
Δομνίκη μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερο λικέρ!ΚΑι να φανταστείς τα βλέπω παντού το καλοκαίρι σε νησιά πολλές φορές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ευχές να σου πάνε όλα όπως τα θες!!
Αθηνούλα μου σε ευχαριστώ για τις ευχές και καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο, το λατρεύω αν και ιδιαίτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ποπάκι μου έλα μια βολτίτσα να τα πούμε και να τα πιούμε!! Πάρε Μπλούχου και ξεκινήστε!!!
ΔιαγραφήΑργεί πολύ η Πέμπτη;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ήρθε η Πέμπτη και πέρασε ...........
ΔιαγραφήΉρθα για την στήριξη και μόνο, εξάλλου η ώρα είναι περασμένη. Αυτό θα μας κερνάς..... Περιμένω και τις επίσημες ανακοινώσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου και καλή επιτυχία σε όλα όσα κάνεις.
Μαριμαράκι τώρα είδα το σχόλιο, σε ευχαριστώ καρδιά μου για όλη την στήριξη!!!
Διαγραφήκαλημερα ....τι γινεται οταν τα φραγκοσυκα ειναι γινομενα ????γιατι εγω το εφτιαξα με γινομενα φραγκοσυκα και εγινε κατακοκκινο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω οτι είναι πρόβλημα αυτό, ωραιότατο θα είναι και κόκκινο, και όσο πιο γινομένα τα φρούτα τόσο πιο αρωματικά! Καλόπιοτο εύχομαι!!!
Διαγραφήκαλησπερα κ απο μενα!!! Μολις εβαλα στην γυαλα βοτκα κ τα φραγκοσυκα :-) σε ευχαριστω πολυ για το λικερακι Λιλα!!! Και μια πληροφορια που θα σας φανει πολυ χρησιμη: βουταμε τα φραγκοσυκα σε ενα μεγαλο μπολ με νερο για πεντε λεπτακια κ τα αγκαθια πεφτουν, τουλαχιστον τα περισσοτερα! Προσοχη! Εχει ακομα αγκαθακια αλλα ειναι πολυ μικρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!! Το λικεράκι είναι πολύ ωραίο και πολύ αρωματικό. Ευχαριστώ για το χρήσιμο tip!!!
Διαγραφήκαλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήμια ερωτησούλα, σκέφτομαι να βάλω μόνο τα φλούδια που θα απομείνουν από τη μαρμελάδα που θα φτιάξω. Άντε να βάλω και 3-4 καθαρισμένα φραγκόσυκα, όπως με το λικέρ κουκούτσι μούσμουλο. Και θα προσθέσω και τα σποράκια όπως τα βγάλω από τον μύλο χειρός κατά τη παρασκευή μαρμελάδας. Το βρίσκετε λογικό; Έχει κανείς πείρα από τέτοιο πείραμα; Διάβασα ότι μετά το μούλιασμα σε κρύο νερό και ενα γρήγορο πέρασμα με μαχαιράκι, τα εναπομείναντα αγκαθάκια ουσιαστικά διαλύονται στο αλκοόλ του ποτού... Τα διπλοφιλτράρεις κιόλλας μετά με τούλι, μια στρώση βαμβάκι και τη σίτα... Ξέρω γω, λογικό μου κάνει. Κανείς καμιά αντίρηση/ιδέα;
Ευχαριστώ
Κώστας
Kώστα καλημέρα, νομίζω θα βγει μια χαρά το πείραμα. Θα βάλεις οπωσδήποτε και καναδυό ολόκληρα μέσα. Το σούρωμα εγώ το κάνω με φίλτρο καφέ και το περνάω δυο φορές για να είναι διαυγές. Πιστεύω οτι τη γεύση θα την πάρεις δεν είμαι σίγουρη για το χρώμα. Ενημέρωσέ με να το κάνω και update!!!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ, αυτό θα κάνω, σήμερα αξιώθηκα κι έφτιαξα τη μαρμελάδα, οπότε έβαλα στο ψυγείο τα φλούδια και τα σπόρια, κράτησα και μερικά καθαρισμένα και θα προμηθευτώ αύριο το τσίπουρο (όλα τα λικέρ τα φτιάχνω με τσίπουρο). Όμως προκύπτει η αναρώτηση: πόσα φλούδια βάζω; Τα αντίστοιχα σε όγκο με τα ολόκληρα; 15 φραγκόσυκα με μεγάλα και με μικρά φρούτα μέσα, είναι περίπου 1 κιλό. Να βάλω ένα κιλό φλούδια; Τι λέτε;
ΔιαγραφήΚώστας
Στη συνταγή έβαλα 15 φραγκόσυκα ολόκληρα, αν χρησιμοποιούσα μόνο τα φλούδια θα έβαζα διπλάσια ποσότητα, δηλαδή φλούδια από 30 φραγκόσυκα συν κανα δυο ολόκληρα!!!!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και πάλι!!!