Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Γαλοπούλα με ξερά φρούτα


Ένα διαφορετικό πιάτο για τις γιορτές, πεντανόστιμο και πολύχρωμο!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας κομμένο σε μπουκιές
200 γραμμάρια βερύκοκα αποξηραμένα
200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα
200 γραμμάρια κάστανα βρασμένα
1 ποτήρι του κρασιού λευκό γλυκό κρασί
1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπέρι πολύχρωμους
1 φλιτζανάκι του καφέ αλαιόλαδο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε μέσα και  την γαλοπούλα και την σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και βράζουμε για 10 λεπτά. Τότε  ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κάστανα! Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά!
 
Σερβίρουμε με πιλάφι ή με πατάτες πουρέ!
Μια διαφορετική πρόταση για τις μέρες των εορτών. Μην το σβήσετε με κόκκινο κρασί γιατί θα σκουρήνει το χρώμα του, αν δεν έχετε λευκό γλυκό π.χ. σαμιώτικο,  βάλτε λευκό ξηρό κι ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι!

26 σχόλια:

  1. Υπέροχο το πιάτο σου Λιλάκι. Γεμάτο αρώματα! Καλές γιορτές καλή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο και εορταστικό πιάτο.Μπορείς στο ρύζι να βάλεις και κουκουνάρι.Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραίο, γεμάτο χυμούς και αρώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιάμιιιιιιιιιιιιιιιι τέλειο Λιλούυυυυυυυυυυυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειρήνη9/12/09 10:09

    O συνδυασμός ξερά φρούτα με κάποιο κρεατικό με ξετρελλαίνει. Πολύ όμορφη η συνταγή σου Λίλα. Χειμωνιάτικα γλυκά γιορτινά αρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρενάκι μου σ'ευχαριστώ! Χρόνια πολλά και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pandora μου στο ρύζι έχω βάλει κουκουνάρι και σταφίδες! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γαστεροπλήξ μου χρώματα και αρώματα για τις γιορτές! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αστέρι μου θα στο φτιάξω όταν έρθεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειρήνη μου κι εγώ τρελλαίνομαι για τους συνδυασμούς αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίλα μου καλημέρα!Τη φτιάχνω και 'γω βάζοντας και κουκουνάρι αλλά τρώμε τη γέμιση με πολύ ευχαρίστηση και στη γαλοπούλα δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.Πολύ σκληρό το κρέας της κι όχι ιδιαίτερα νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο το φαγητό σου! Τη γαλοπούλα σε φιλέτο την τρώμε όλο το χρόνο, οπότε θα τη δοκιμάσουμε σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωωωωω! Τα σάλια μου! Πολύ μου αρέσουν τα κρατικά με φρούτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελα... πω πω φοβερή.... θα δοκιμαστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτές τις μέρες ξεφυλλίζω ότι βιβλία και περιοδικά υπάρχουν στο σπίτι κάνοντας λίστες για τις ημέρες των γιορτών κι αυτό τα φαγητό σαν κάπου να το πήρε το μάτι μου,Άντε να το ξαναβρώ!!!ευτυχώς τώρα ξέρω που θα το ξαναδώ.
    Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σταυρούλα μου η συνταγή δεν μιλάει για γεμιστή γαλοπούλα, είναι μόνο φιλέτο γαλοπούλας και αν κρατήσεις τους χρόνους πίστεψέ με δεν θα γίνει καθόλου σκληρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. big mama κι εμείς σαν κι εσάς, φιλέτο γαλοπούλας με χίλιους τρόπους μαγειρεμένο, όλο τον χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. kiki μου κι εγώ λάτρης των γλυκόξινων και των φρουτένιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νίκη μου περιμένω εντυπώσεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξανθή μου την συνταγή δεν την διάβασα κάπου, την έφτιαξα προσθέτοντας και δοκιμάζοντας πάνω από την κατσαρόλα! Δοκίμασέ την και πες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εμένα μου αρέσει τόσο η όλη ιδέα, και μου αρέσει και η παραδοσιακά γεμισμένη γαλοπούλα, όπως την έκανε η μάνα μου, αλλά αν την φτιάξω κανείς απο τους άλλους δεν θα την "γλωσσιάσει" ... οπότε θα αρκεστώ στις εικόνες σου αγαπητή Λίλα.
    Εκτός και τα "πάρω" και κάνω το πιάτο μόνον για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τέλειο πιάτο, ότι πρέπει για τις γιορτές που έρχονται και όχι μόνο...
    φιλιά πολλά,καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ ΠΙΑΤΟ...ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΙΛΑΚΙ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πηνελόπη μου σε νιώθω γιατί το ίδιο παθαίνω εγώ με τα θαλασσινά, τα λατρεύω αλλά κανείς άλλος δεν υα θέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Thumbelina χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελένη μου ναι είναι ότι πρέπει και για τις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!