Νόστιμο μεζεδάκι για εορταστικές περιστάσεις αλλά και για κάθε μέρα!
ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλα άσπρα μανιτάρια
200 γραμμάρια σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζανάκι του καφέ ψιλοκομμένο άνιθο
150 γραμμάρια μπέικον
300 γραμμάρια διάφορα τριμμένα τυριά
250 ml κρέμα γάλακτος
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε τα κοτσανάκια από τα μανιτάρια και με μυτερό μαχαιράκι τα ξεφλουδίζουμε.
Τα λαδώνουμε καλά με πινέλο και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά.
Σε τηγάνι βάζουμε να ψηθεί το μπέικον με λίγο λαδάκι.
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Βγάζουμε το μπέικον από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι του μπέικον.
Ρίχνουμε μέσα και τα κοτσάνια των μανιταριών ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνιθο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι.
Όταν σωθούν τελείως τα υγρά σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μπέικον, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Βγάζουμε τα μανιτάρια από το φούρνο και με κουτάλι τα γεμίζουμε. Μην τσιγκουνευτείτε τη γέμιση, βάλτε μπόλικη.
Βάλτε από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί και ψήστε τα μανιτάρια για 10-15 λεπτά στον φούρνο, να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
Τρώγονται ζεστά και ποτέ δεν φτάνει μόνο ένα!
δεν ήξερα ότι χρειάζονται ξεφλούδισμα. εγώ τα έβαζα ολόκληρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ coffemug επειδή τα μεγάλα μανιτάρια μερικές φορές είναι σκληρά, τα ξεφλουδίζω και μαλακώνουν ωραία στο φούρνο. Απαραίτητο δεν είναι! Γίνονται όμως πιο αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα με κολασες πρωινιατικα, μονο τον ανιθο θα εβγαζα, κατα τα αλλα μμμμμμμ... μεχρι εδω μοσχοβολισε!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και εγω τα μανιταρια πριν τα γεμισω τα... ζεματαω και νομιζω οτι μενουν ποιο ασπρα!!!!
θα σας κανω απο βδομαδα να μου φυγει η περιεργεια.
Ελευθερία μου ωραία ιδέα και το ζεμάτισμα. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια η συνταγή σας και γενικως μου αρεσε πολυ το blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι εμείς τα μανιτάρια τα αγαπάμε και αν είναι γεμιστά, τότε του δίνουμε και καταλαβαίνουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά τα μανιταρια, τα ξεφλουδίζω κι εγώ επειδή δεν τα πλένω....
Καλό Σ/Κ :)))
Τώρα τελευταία έμαθα και εγώ αυτό με το ξεφλούδισμα! Πολύ νόστιμη η συνταγή σου, τα μανιτάρια είναι αγαπημένο φαγητό και γεμιστά θα είναι μούρλια! Φιλακια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ πα πααααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σούπερ μανιταρομεζεδάκι είναι αυτό???
Φέρε και μένα μπάρμπα;-)
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ μανιτάαααααρρριααααααααα τα λατρεύω!!!!! αν μπορούσα να τα βάζω σ'όλα τα φαγητά, ωραία θα ήταν ..... σλουρπ ...... πολύ ωραία Λιλού μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
τώρα πείνασα, αν είχα ενα πιάτο θα τα τσάκιζα!!! αχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τέλειο! Τα μανιτάρια είναι η αδυναμια μου! Θα το δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύη μου κι εμείς τα λατρεύουμε τα μανιτάρια όπως και αν είναι μαγειρεμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήbigmama να τα δοκιμάσεις τα μανιταράκια αφού σου αρέσουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα για το μπάρμπα δε ξέρω, εγώ όμως πολύ ευχαρίστως να σου φέρω! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι μου σλουρπ τα μανιτάρια αλλά και το μοσχαράκι σου σήμερα ακόμα πιο σλουρπ! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπλήξ μου είπαμε, είμαστε μακριά, αλλιώς θα έπαιρνα το πυρέξ και θα ερχόμουνα να το τσακίσουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήdrosostalitsa να το δοκιμάσεις!!!! Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξεφλούδισμα των μανιταριών πρώτη φορά το διαβάζω και 'γω, μου φαίνεται όμως καλή ιδέα. Για το ζεμάτισμα δεν είμαι σίγουρη γιατί τα μανιτάρια απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα πλένουμε αλλά τα καθαρίζουμε με βρεγμένη πετσέτα ή βουρτσάκι. Κατά τ' άλλα, το πιάτο αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό μεζεδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Παρα πολύ ωραίος μεζές.Δεν ήξερα ότι ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια, μόνο ότι δεν πρέπει να τα πλένουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά πολλά. καλό βράδυ:)
I would probably sneak some garlic in this recipe! I have a weakness for mushrooms and garlic.
ΑπάντησηΔιαγραφήI wipe mushroom with kitchen paper if possible but I would peel them if too dirty. I always try my best not to wash them though. Water is not so good for them!
Και για μανιτάρια τρελαίνομαι και για σπανάκι, οπότε όπως καταλαβαίνεις ο τέλειος μεζές για μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια Λίλα μου, καλή μας βδομάδα!
Λίλα δώσε μου μανιτάρια και πάρε μου τη ψυχή. Περιμένω λοιπόν καλή μερίδα, όχι τσιγκούνικα πράγματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα μανιτάρια σου, Λίλα. Κι εγώ τα ξεφλουδίζω επίσης. Όσο για τη γέμισή σου, είναι πολύ πρωτότυπη. Εγώ τα γεμίζω με κλασικά υλικά: τυριά, κρέμες, μπέικον, κτλ. Μόλις τα φτιάξω -που θα τα φτιάξω σίγουρα- θα σου γράψω εντυπώσεις. Πάντα τέτοιες εμπνεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινα
Dark chef δοκίμασε να τα ξεφλουδίσεις τα μανιτάρια, εμείς πια μόνο έτσι τα τρώμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήthumbelina μου καλή ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήcupcakes και με σκορδάκι ωραία θα είναι!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, έλα στο Κρανίδι για την παρουσίαση και θα σου φτιάξω και μανιτάρια και απ'όλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη όταν ξαναέρθεις θα σου φέρω πυρεξάκι! Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πραγματικά ιδέα. Και αν τα συνδυάσεις και με άλλα μεζεδάκια φτιάχνεις ένα γεύμα για μπουφέ, χάρμα! Κι' έρχονται και μέρες γιορτών. Ευχαριστούμε αγαπητή Λίλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω.. πω...καλέ Λίλα και μόνο που τα βλέπεις τα μανιτάρια αρκεί για να σου ανοίξει η όρεξη. Τελικά να δω τι θα πρωτοφτιάξω με τις συνταγές που έχεις ανεβάσει..
ΑπάντησηΔιαγραφή