Εύκολο και υγιεινό γλυκάκι για τις μέρες της νηστείας αλλά και για όλο το χρόνο
ΥΛΙΚΑ
2 κούπες σουσάμι
1 κούπα μέλι
μισή κούπα αμύγδαλα
λίγο σπορέλαιο
φλούδα μανταρινιού, λεμονιού ή πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ταψάκι βάζουμε το σουσάμι και το βάζουμε στο φούρνο να καβουρντιστεί για περίπου 10 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη φλούδα και μόλις βράσει το ξαφρίζουμε. Κατεβάζουμε το μέλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το καβουρντισμένο σουσάμι, αφού αφαιρέσουμε από μέσα τη φλούδα του μανταρινιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το σουσάμι να απορροφήσει όλο το μέλι. Καλό θα είναι να έχουμε επιπλέον σουσάμι στη διάθεσή μας ε περίπτωση που χρειαστεί. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε τόσο το παστέλι μας θα γυαλίσει και θα είναι μαστιχωτό. Όταν εξαφανιστεί το μέλι από τον πάτο της κατσαρόλας, την αποσύρουμε από την φωτιά και με προσοχή γιατί καίει πολύ αδειάζουμε το παστέλι σε καλά λαδωμένη λαδόκολλα. Απλώνουμε καλά το παστέλι και βάζουμε στην επιφάνειά του καβουρντισμένα αμύγδαλα.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε το παστέλι σε σφιχτό ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα και με μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες.
Το παστέλι είναι από τα πιο υγιεινά σνακ και είναι τέλειο κολατσιό για τα παιδιά.
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και πεντανόστιμο. Αν θέλετε το παστέλι πιο τραγανό θα βάλετε παραπάνω σουσάμι. Αν το θέλετε πιο μαλακό θα προσθέσετε μέλι.
Μην το φοβηθείτε, δοκιμάστε το.
ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΣΤΕΛΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΛΙΛΑΚΙ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Λιλάκι, μέσα στο μυαλό μου είσαι, παστέλι έλεγα κι εγώ να φτιάξω μάλλον το σ/κ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πράγματι πολύ νόστιμο και υγιεινό, άμα το φτιάξω τελικά θα δεις και τη δική μου συνταγή...
Φιλιά!
Αχ εχω μουρλα με τα γλυκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως ειναι και λαιτ;
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί τέλειο τέλειο τέλειο που φαίνεται!!!
Λατρεύω παστέλι και το έχω πεθυμήσει πολύ!
Αλήθεια, κόβεται εύκολα; Το φοβάμαι λίγο για να είμαι ειλικρινής...
Παστελάκι! νιαμ, νιαμ, που λέει και στο cafe sto facebook:)) Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ το παστέλι και αρέσει και στα παιδιά, θα προσπαθήσω να το φτιάξω..
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά, καλό βράδυ!
Μου αρέσουν όλα τα υλικά του! Θα το προσπαθήσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ, γιατί να είσαι τόσο μακριά, θέλω ένα κομμάτι τώωωωωωωωωωωωωωωωωωωρα !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπως θα κοιμηθώ τώρα έ;
γεια στα χέρια σου
@ Ελένη καλημέρα, κόπιασε να σε κεράσω αφού σου αρέσει!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μπέτυ μου περιμένω και τη δικιά σου συνταγή, ούτως ή άλλως ακόμη στην πρώτη εβδομάδα νηστείας είμαστε! Έχουμε να φάμε παστέλια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίκη λάιτ δεν είναι αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από άλλα γλυκά αφού δεν περιέχει βούτυρο, αυγά και περιττά λιπαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Thalassamov να μην το φοβηθείς καθόλου. Πιο εύκολο δεν γίνεται. Αν δεις και δεν σου κόβεται καλά γιατί κολλάει βρέξε με λίγο νεράκι το μαχαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ bigmama είναι όντως μιαμ μιαμ! Καλημέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ thumbelina να το προσπαθήσεις και να μου πεις εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Αγγελική μου παιχνιδάκι θα σου φανεί, είμαι σίγουρη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Γαστεροπλήξ μου αγαπημένη, το πρωί που είδα τα μύδια κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μου, τέλειο το παστέλι σου! Είναι και υγιεινό και ιδανικό γλυκό σνακ για τα παιδάκια μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαχνα παλαιότερα σε ταψί απλωμένο και αφού κρύωνε το έκοβα κομμάτια.
Θα το φτιάξω έτσι ρολό, είναι πιο ευπαρουσίαστο, αλλά χωρίς τα αμύγδαλα, γιατί τα "παιδάκια" μου δεν τα τρώνε και θα τα φτύνουν χιχιχι
γιάμιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι φαίνετε καταπληκτικό!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν.........περιμένω όπως είπαμε το courier χεχε
Πολλά φιλιά
Υποκλίνομαι καλή μου. Μιλάμε για γεύση εξαιρετική, χωρίς να μπορώ να προσθέσω κανένα επιπλέον σχόλιο στα όσα έχουν γραφτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπιτικό παστέλι ενισχυμένο με αμύγδαλα και αρώματα εσπεριδοειδών ακούγεται very special. Μπράβο Λίλα. Φιλάκια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι εγώ θέλω μαλακό με πολύ μελάκι!!!!!!!!!!! σε παρακαλώ να με θυμηθείς στην επόμενη παραγγελία κατ'οικον!!!! χαχααχααχαχαα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχη αναρτηση !
μπραβο λιλούκο!!!
Δεν ήξερα ότι είναι τόσο εύκολο.Αρέσει στο σύζυγο πολύ αλλά θέλει να είναι μαλακό κι όχι πολύ σκληρό τι αναλογίες πρέπει να κρατήσω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύη μου μπορείς να βάλεις και άλλους ξηρούς καρπούς. Γίνεται τέλειο και με φουντούκια και με καρύδια, αλλά και σκέτο είναι τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι μου ήρθε το κούριερ? Έχω μια ανησυχία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου με κάνεις και κοκκινίζω! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου θα σου φυλάξω παστέλι για το καφεδάκι που θα πιούμε το Σ/Κ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου αγαπημένο, μπορώ να σε ξεχάσω? Όταν βρεθούμε θα σου φέρω! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου εγώ θα σου πρότεινα να το φτιάξεις με τις συγκεκριμένες αναλογίες που είναι μια μέση κατάσταση και την επόμενη φορά θα ξέρεις. Ή αν θες πρόσθεσε σε αυτή τη δόση σουσαμιού 1/3 κούπας μέλι παραπάνω απ'ότι λέει η συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην με ξεσηκώνεις, μην με ξεσηκώνεις, έτοιμη είμαι να ξεκινήσω να το φτιάχνω, μιαν αδυναμία στο παστελάκι την είχα από μικρή, τότε που ήμουν ένα ... σκασμένο και δεν έτρωγα, τώρα δεν τίθεται πια τέτοιο θέμα;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
hi!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήstacy
Το απόλυτο ζακυνθινό γλυκάκι της νηστείας! Μπράβο Λίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήLila mou prosexe ti glyka vazeis apo dw kai pera...mhn xehnas oti apeuthinesai kai se egyes!!!!kala exw paei mexri twra(8 kila exw parei)..ha ha
ΑπάντησηΔιαγραφή