Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Λαζάνια με ψητή σκορδάτη κολοκύθα


Έψαχνα αυτή τη συνταγή πάρα πολύ καιρό, είχα ακούσει να μιλάνε για ψητή κολοκύθα αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μου, κολοκυθόσουπα ναι, πίτα με κολοκύθα ναι, μακαρόνια όμως???
Και κάπως μου φαινόταν εδώ που τα λέμε, άσε που είμαι και λάτρης της ελληνικής κουζίνας. Συζητούσα μια μέρα όμως με μια γιαγιά ντόπια και μου είπε οτι την κολοκύθα εκείνα τα χρόνια την έψηναν και την έτρωγαν με σκόρδο.............όπως καταλαβαίνετε το γλυκό ήρθε κι έδεσε! Ήρθαν και στα χέρια μου κάμποσες κολοκύθες πέρισυ οπότε είχα ευκαιρία για δοκιμές!!!!
Οι φωτό είναι λίγο θολές γιατί τότε είχε πάρει υγρασία ο φακός της μηχανής μου, ευτυχώς στο μεταξύ την έδωσα για καθάρισμα και ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

ΥΛΙΚΑ
1/2  κολοκύθα 
6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο
μπόλικο τριμμένο τυρί (χρησιμοποιώ κεφαλοτύρι Τραχειάς, αν το βρείτε δοκιμάστε το)
1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας, έβαλα λαζάνια αλλά το έχω φτιάξει και με πένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε κατά μήκος την κολοκύθα μας και αφαιρούμε σπόρους και ίνες.
Αλείφουμε την κολοκύθα με ελαιόλαδο και την αλατοπιπερώνουμε καλά. 
Βάζουμε σε ταψάκι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 60 με 90 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. 
Στην άκρη του ταψιού βάζουμε και το σκόρδο να ψηθεί και αυτό. 
Όταν ψηθεί η κολοκύθα μας την βγάζουμε και την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει. 



Με ένα κουτάλι βγάζουμε με προσοχή την ψίχα από μέσα και την ανακατεύουμε με το ψημένο σκόρδο. 
Συμπληρώνουμε αν χρειαστεί αλατοπίπερο και ρίχνουμε από πάνω και μπόλικο μοσχοκάρυδο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αφού τα σουρώσουμε τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα της κολοκύθας. 



Πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί και τρώμε με όρεξη.
Δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικό πιάτο γιατί περιέχει ελάχιστο ελαιόλαδο και τα πιο πολλά λιπαρά είναι στο τυρί που θα προσθέσουμε!!!

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ενδιαφέρουσα πρόταση για να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνονται λαχταριστά, είμαι σίγουρη πως θα είναι νοστιμότατα! Η κολοκύθα όσο περνάει ο καιρός και τη μαθαίνω καλύτερα γίνεται πολύ αγαπημένο μου υλικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία πρόταση, τώρα που πήρα φόρα με την κολοκύθα θα τη δοκιμάσω! Για να μην το ξεχάσω, έκανα χθες το βράδυ τα κεκάκια με τα τρία υλικά και τα έφερα στο γραφείο, περιττό να προσθέσω ότι δεν έμεινε ούτε ψιχουλάκι! Υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/11/13 13:57

    Καλημέρα Λιλάκι! Γενικά μ'αρέσει η κολοκύθα και πάντα ενδιαφέρομαι για καινούριους τρόπους να τη μαγειρέψω. Ωραία φαίνεται η συνταγή σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέροντες οι συνδυασμοί των υλικών.
    Μια πρωτότυπη μακαρονάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ πρωτότυπο και σίγουρα νοστιμότατο φαγητό! Μου άρεσε και η παρουσίαση πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω μια μεγάλη κολοκύθα στη βεράντα όταν την κόψω θα δοκιμάσω.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ ευχαριστώ Λίλα μου! Έχω μια Butternut squash θα το φτιάξω!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζυμαρικά με κολοκύθα ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί Λίλα μου, ωστόσο μου φαίνεται πολύ ωραία η πρόταση σου!
    Είναι ένα πιάτο εύκολο και διαφορετικό και η προσθήκη σκόρδου το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φέτος κολοκύθα δεν έχω πιάσει ακόμη στα χέρια μου.
    Και η συνταγή που δίνεις σήμερα Λίλα μου "διαβάζεται" άκρως ενδιαφέρουσα.
    Το σκόρδο και κάποια μπαχαρικά σαφώς θα κάνουν την κολοκύθα πολύ νόστιμη.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αχ και θα με πεσει βαρια με το σκορδο χωρις ομως θα δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!