Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ (DULCE DE LECCE)

lila

Φτιάχνοντας το γνωστό banofee μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω καραμελωμένο γάλα, όχι βράζοντας ζαχαρούχο για ώρες αλλά γάλα από την αρχή. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές συνταγές αλλά καμία δεν μου έδωσε το αποτέλεσμα που ήθελα! Μέχρι που έπεσε στα χεράκια μου ένα βιβλιαράκι με συνταγές από την Λατινική Αμερική. Το βιβλίο γράφει οτι η συνταγή αυτή είναι από το Μεξικό.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε, έχει γεύση απίθανη, πολύ καλύτερη από του ζαχαρούχου και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στο banofee, σαν σάλτσα σε παγωτό ή στην πανακότα, αλλά μπορείται να φτιάξετε και το πιο απίστευτο παγωτό καραμέλας που υπάρχει. Τη συνταγή για το παγωτό θα σας τη δώσω σε επόμενη ανάρτηση γι αυτό φτιάξτε την καραμέλα, βάλτε την στο ψυγείο και περιμένετε.

ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση ή 2 βανίλιες
1/4 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα με διπλό πάτο βάζουμε το γάλα με τη βανίλια να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για περίπου 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει καφετί χρώμα και έχει πήξει. Μην περιμένετε να πήξει τελείως, αυτό θα γίνει όταν κρυώσει.
Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού πέσει πολύ η θερμοκρασία, δυναμώστε λίγο την φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ξαναχαμηλώστε.
Με 2 λίτρα γάλα παίρνουμε περίπου 800 ml καραμέλας!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


40 σχόλια:

  1. Τώρα τι είναι αυτά που μου κάνεις πρωί πρωί...
    Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά χθες τους έφτιαξα παγωτό καραμέλα, αλλά με την γνωστή αγοραστή καραμέλα γάλακτος...
    Με βάζεις πάλι στην πρίζα...
    χαχαχα

    καλημερούδιαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Να ρωτήσω; Με αυτή τη δοσολογία πόση βαση καραμελας βγαίνει; (για να υπολογίσω αποθηκευση, βαζο κτλ, είναι πολύ χαζή ερωτηση μαλλον, ε;) Και, μπορει, λες, να χρησιμοποιηθεί και αλλού, πχ κεικ, μπισκοτα;
    Ευχαριστώ και φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρύσα μου είναι σκέτη κόλαση η καραμέλα! Άντε να καλοκαιριάσει να πιούμε καφεδάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα μου το συμπλήρωσα στη συνταγή, περίπου στα 800 ml καραμέλα φτιάχνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είσαι ανελέητη...!!!..το παμε...
    Βάλε και το παγωτό τώρα να μας αποτελειώσεις...

    καλημέρες και φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι που το βλέπω στην φωτό, μου'ρχεται να το φάω σκέτο :P
    Άντε περιμένω και το παγωτό!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Valth eisai? Tora pou thelo na arxiso diata???? h karamela einai h adynamia mou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμ... μου τρέχουν τα σάλια!
    Έχω φτιάξει παρόμοια καραμέλα στο παρελθόν, πράγματι γίνεται τέλεια! Αρκεί να έχουμε υπομονή, γιατί θέλει αρκετή ώρα βράσιμο και συχνό ανακάτεμα! Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει!
    Θα τη φτιάξω και θα περιμένω -με δυσκολία :)- και τη συνταγή για το παγωτό καραμέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι λιχουδια ειναι αυτη;;;;;θα σου κανουν επιδρομη οι νεραιδες μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίλα, έγραψες πάλι!!!
    Είχα βρει κάποιες συνταγές για γλυκά που μου άρεσαν αλλά χρειαζόταν καραμέλα από το super market και δεν μου άρεσε η ιδέα λόγω συντηρητικών κλπ, τώρα όμως που έχω τη συνταγή σου μου λύθηκαν τα χέρια.
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απίστευτα όμορφη καραμέλα!! Γεια στα χεράκια σου Λίλα μου!
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ... σλουρπ και γιαμ γιαμ !!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλεια Λίλα μου η καραμέλα σου!!!

    Κάπως έτσι τη φτιάχνει και η Μαργαρίτα και μου λέει τα καλύτερα για αυτή τη συνταγή..

    Τρελαίνομαι για καραμέλα θα την δοκιμάσω...
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βαλτή είσαι κυρία μου, καλοκαίρι έρχεται.
    Τι μας δείχνεις.
    Γεύσεις σοκολάτας και καραμέλας με ξετρελαίνουν, -θέλω να πάρω και μαγιό-.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Spirtokouto είμαι ανελέητη, το παραδέχομαι!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αστεράκι μου κι εγώ το μισό μπολάκι σκέτο το έφαγα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Royal coconut λίγη καραμελίτσα δε βλάπτει, έτσι για τη γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο; Ενδιαφέρον!!! ΟΙ βραζιλιάνοι ξέρεις, χρησιμοποιούν πολύ το ζαχαρούχο γάλα στα γλυκά, οπότε η συνταγή, θα είναι εγγύηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. The dark chef θα έρθει και η συνταγή για το παγωτάκι, μην μου ανησυχείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανεράιδα μια επιδρομή από νεράιδες είναι πάντα ευπρόσδεκτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατερινάκι μου να την φτιάξεις την καραμέλα, είναι τέλεια!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιώργο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπέτυ μου σλούρπ, δε λες τίποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αλεξάνδρα μου να την φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θαλασσένια μου μεγάλη πίκρα αυτό το μαγιό και η παραλία!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κική μου το ένα βαζάκι το άφησα ένα μήνα στο ψυγείο, μετά το είδε ο γιος μου και μου είπε, πότε θα μας φτιάξεις παγωτό???
    Αποκλείεται λοιπόν να σου μείνει για παραπάνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αμα διατηρειται τουλάχιστο για μήνα, είναι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. xmmm.... δεν ειν'κακό....
    χαχα!!!

    καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. α, εσύ πρόλαβες και το άφησες μήνα; εγώ το βρήκα σε ένα λατινικό μπλογκ αλλά όποτε το φτιάχνω δεν προλαβαίνω ούτε 3 μέρες να το διατηρήσω, γιατί άραγε;
    τέλειο Λίιιιιιιιιιιλααααα, στείλε καμια κουταλίτσα έχω υπογλυκαιμία!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ακούγεται υπέροχο. Θα αντικαταστήσω το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα που χρησιμοποιώ στο παγωτό καραμέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λίλα δεν ήξερα ότι γίνεται κι έτσι η καραμέλα.
    Νόμιζα μόνο με το ζαχαρούχο.

    ΠΟλύ καλή φαίνεται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα σχόλια είναι περιττά!
    Θέλω κι εγώ να το το φτιάξω...
    Και είναι πολύ πιο νόστιμο από την τεχνική με ζαχαρούχο!
    Φιλάκια λΙλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα!!! Πολύ καλή η συνταγή... και λαχταριστή θα έλεγα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος8/6/10 11:45

    Την συνταγή για το Bonofee Που μπορω να την βρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμε φίλε, συνταγές για banofee στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές!
    Εγώ φτιάχνω αυτή: http://delicieuses.forumotion.net/forum-f33/topic-t961.htm#11239

    Ελπίζω να σε βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σε ευχαριστώ! Αυτό μόνο σου λέω Λίλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τρώγεται σκέτη ή πρέπει να μπει σε παγωτό ή κάποιο άλλο γλυκό; Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς είναι η γεύση της γιατί μόνο μέσα σε παγωτό την έχω φάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. τέλειο και εύκολο είσαι και κοντοπατριώτισσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εμένα αυτό πως μου είχε ξεφύγει μέχρι τώρα, οέο???? Παρόμοια με αυτή που έβαλα, ε? Μπράβο Λιλού μου! Και με λιγότερα υλικά από την άλλη, θα τη δοκιμάσω και αυτή γιατί όπως θα κατάλαβες...πάπαλα!!! χαχαχα!!

    Φιλιά! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!