lila
Φτιάχνοντας το γνωστό banofee μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω καραμελωμένο γάλα, όχι βράζοντας ζαχαρούχο για ώρες αλλά γάλα από την αρχή. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές συνταγές αλλά καμία δεν μου έδωσε το αποτέλεσμα που ήθελα! Μέχρι που έπεσε στα χεράκια μου ένα βιβλιαράκι με συνταγές από την Λατινική Αμερική. Το βιβλίο γράφει οτι η συνταγή αυτή είναι από το Μεξικό.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε, έχει γεύση απίθανη, πολύ καλύτερη από του ζαχαρούχου και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στο banofee, σαν σάλτσα σε παγωτό ή στην πανακότα, αλλά μπορείται να φτιάξετε και το πιο απίστευτο παγωτό καραμέλας που υπάρχει. Τη συνταγή για το παγωτό θα σας τη δώσω σε επόμενη ανάρτηση γι αυτό φτιάξτε την καραμέλα, βάλτε την στο ψυγείο και περιμένετε.
ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση ή 2 βανίλιες
1/4 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα με διπλό πάτο βάζουμε το γάλα με τη βανίλια να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για περίπου 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει καφετί χρώμα και έχει πήξει. Μην περιμένετε να πήξει τελείως, αυτό θα γίνει όταν κρυώσει.
Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού πέσει πολύ η θερμοκρασία, δυναμώστε λίγο την φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ξαναχαμηλώστε.
Με 2 λίτρα γάλα παίρνουμε περίπου 800 ml καραμέλας!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Τώρα τι είναι αυτά που μου κάνεις πρωί πρωί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όχι τίποτα άλλο, αλλά χθες τους έφτιαξα παγωτό καραμέλα, αλλά με την γνωστή αγοραστή καραμέλα γάλακτος...
Με βάζεις πάλι στην πρίζα...
χαχαχα
καλημερούδιαααααααααα
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω; Με αυτή τη δοσολογία πόση βαση καραμελας βγαίνει; (για να υπολογίσω αποθηκευση, βαζο κτλ, είναι πολύ χαζή ερωτηση μαλλον, ε;) Και, μπορει, λες, να χρησιμοποιηθεί και αλλού, πχ κεικ, μπισκοτα;
Ευχαριστώ και φιλια!
Χρύσα μου είναι σκέτη κόλαση η καραμέλα! Άντε να καλοκαιριάσει να πιούμε καφεδάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα μου το συμπλήρωσα στη συνταγή, περίπου στα 800 ml καραμέλα φτιάχνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι ανελέητη...!!!..το παμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε και το παγωτό τώρα να μας αποτελειώσεις...
καλημέρες και φιλιά..
Έτσι που το βλέπω στην φωτό, μου'ρχεται να το φάω σκέτο :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε περιμένω και το παγωτό!
Φιλάκια
Valth eisai? Tora pou thelo na arxiso diata???? h karamela einai h adynamia mou!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ... μου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φτιάξει παρόμοια καραμέλα στο παρελθόν, πράγματι γίνεται τέλεια! Αρκεί να έχουμε υπομονή, γιατί θέλει αρκετή ώρα βράσιμο και συχνό ανακάτεμα! Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει!
Θα τη φτιάξω και θα περιμένω -με δυσκολία :)- και τη συνταγή για το παγωτό καραμέλα!
τι λιχουδια ειναι αυτη;;;;;θα σου κανουν επιδρομη οι νεραιδες μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα, έγραψες πάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα βρει κάποιες συνταγές για γλυκά που μου άρεσαν αλλά χρειαζόταν καραμέλα από το super market και δεν μου άρεσε η ιδέα λόγω συντηρητικών κλπ, τώρα όμως που έχω τη συνταγή σου μου λύθηκαν τα χέρια.
Φιλάκια!!
Απίστευτα όμορφη καραμέλα!! Γεια στα χεράκια σου Λίλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό απόγευμα
... σλουρπ και γιαμ γιαμ !!! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια Λίλα μου η καραμέλα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι τη φτιάχνει και η Μαργαρίτα και μου λέει τα καλύτερα για αυτή τη συνταγή..
Τρελαίνομαι για καραμέλα θα την δοκιμάσω...
Πολλά φιλάκια!!!
Βαλτή είσαι κυρία μου, καλοκαίρι έρχεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας δείχνεις.
Γεύσεις σοκολάτας και καραμέλας με ξετρελαίνουν, -θέλω να πάρω και μαγιό-.
Φιλιά θαλασσένια.
Spirtokouto είμαι ανελέητη, το παραδέχομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αστεράκι μου κι εγώ το μισό μπολάκι σκέτο το έφαγα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήRoyal coconut λίγη καραμελίτσα δε βλάπτει, έτσι για τη γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο; Ενδιαφέρον!!! ΟΙ βραζιλιάνοι ξέρεις, χρησιμοποιούν πολύ το ζαχαρούχο γάλα στα γλυκά, οπότε η συνταγή, θα είναι εγγύηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο θελω να ξερω και εγω
ΔιαγραφήThe dark chef θα έρθει και η συνταγή για το παγωτάκι, μην μου ανησυχείς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεράιδα μια επιδρομή από νεράιδες είναι πάντα ευπρόσδεκτη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκι μου να την φτιάξεις την καραμέλα, είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Γιώργο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Μπέτυ μου σλούρπ, δε λες τίποτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξάνδρα μου να την φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαλασσένια μου μεγάλη πίκρα αυτό το μαγιό και η παραλία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Κική μου το ένα βαζάκι το άφησα ένα μήνα στο ψυγείο, μετά το είδε ο γιος μου και μου είπε, πότε θα μας φτιάξεις παγωτό???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποκλείεται λοιπόν να σου μείνει για παραπάνω!!!
Αμα διατηρειται τουλάχιστο για μήνα, είναι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήxmmm.... δεν ειν'κακό....
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα!!!
καλημέρες!!!
α, εσύ πρόλαβες και το άφησες μήνα; εγώ το βρήκα σε ένα λατινικό μπλογκ αλλά όποτε το φτιάχνω δεν προλαβαίνω ούτε 3 μέρες να το διατηρήσω, γιατί άραγε;
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο Λίιιιιιιιιιιλααααα, στείλε καμια κουταλίτσα έχω υπογλυκαιμία!!!!!!
Ακούγεται υπέροχο. Θα αντικαταστήσω το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα που χρησιμοποιώ στο παγωτό καραμέλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα δεν ήξερα ότι γίνεται κι έτσι η καραμέλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμιζα μόνο με το ζαχαρούχο.
ΠΟλύ καλή φαίνεται :)
Τα σχόλια είναι περιττά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω κι εγώ να το το φτιάξω...
Και είναι πολύ πιο νόστιμο από την τεχνική με ζαχαρούχο!
Φιλάκια λΙλάκι!
Καλημέρα!!! Πολύ καλή η συνταγή... και λαχταριστή θα έλεγα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην συνταγή για το Bonofee Που μπορω να την βρώ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε φίλε, συνταγές για banofee στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ φτιάχνω αυτή: http://delicieuses.forumotion.net/forum-f33/topic-t961.htm#11239
Ελπίζω να σε βοήθησα!
Σε ευχαριστώ! Αυτό μόνο σου λέω Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρώγεται σκέτη ή πρέπει να μπει σε παγωτό ή κάποιο άλλο γλυκό; Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς είναι η γεύση της γιατί μόνο μέσα σε παγωτό την έχω φάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο και εύκολο είσαι και κοντοπατριώτισσα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα αυτό πως μου είχε ξεφύγει μέχρι τώρα, οέο???? Παρόμοια με αυτή που έβαλα, ε? Μπράβο Λιλού μου! Και με λιγότερα υλικά από την άλλη, θα τη δοκιμάσω και αυτή γιατί όπως θα κατάλαβες...πάπαλα!!! χαχαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά! Καλή Κυριακή!