Μια πιτούλα πεντανόστιμη και τραγανή!!!!
ΥΛΙΚΑ
(για το φύλλο)
500 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο σκληρό
1/2 φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 ml (περίπου) χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
800 γραμμάρια τριμμένο πράσινο κολοκύθι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
1 κούπα διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
2 αυγά
δυόσμο
μαϊντανό
ελαιόλαδο για το άλλειμμα των φύλλων
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανάκι τρίβουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το τσίπουρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νεράκι μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι μαλακό που να κολλάει ελάχιστα στο χεράκι μας.
Αφήνουμε σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ωρίτσα και πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση.
Σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε μέσα το τριμμένο κολοκύθι. Σιγοψήνουμε το κολοκυθάκι μέχρι να μαραθεί και να πιεί τα υγρά του.
Όταν στεγνώσει καλά το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, τα τυριά, αλατοπίπερο, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Δυόσμο βάλτε μπόλικο, ταιριάζει πολύ στο κολοκυθάκι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να χλιαρύνει το μίγμα.
Χωρίζουμε το ζυμαράκι στα 4 και σε καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε λίγο νισεστέ και ανοίγουμε με το ξύλο τα φύλλα μας.
Όσο πιο λεπτό το ξύλο τόσο πιο λεπτό το φύλλο, έλεγε η γιαγιάκα μου!
Ιδανικό ξύλο για αυτή τη δουλειά είναι ένα καινούργιο λακαρισμένο, ξύλινο σκουπόξυλο!
Αφού ανοίξουμε το πρώτο φύλλο βάζουμε στην άκρη και κατά μήκος μια ποσότητα γέμισης και με προσοχή κλείνουμε προς τα μέσα τις 2 άκρες και το τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί από το κέντρο προς τις άκρες τυλίγοντάς το σαν σαλιγκαράκι.
Με τον ίδιο τρόπο τυλίγουμε και τα υπόλοιπα, τα αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά και να γίνει τραγανή!!!
Όσες φίλες δεν έχετε ανοίξει φύλλο, δοκιμάστε με αυτά τα υλικά και θα δείτε οτι δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά και πιστέψτε με δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από μια μοσχομυριστή πιτούλα στο οικογενειακό τραπέζι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!
ΥΛΙΚΑ
(για το φύλλο)
500 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο σκληρό
1/2 φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 ml (περίπου) χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
800 γραμμάρια τριμμένο πράσινο κολοκύθι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
1 κούπα διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
2 αυγά
δυόσμο
μαϊντανό
ελαιόλαδο για το άλλειμμα των φύλλων
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανάκι τρίβουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το τσίπουρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νεράκι μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι μαλακό που να κολλάει ελάχιστα στο χεράκι μας.
Αφήνουμε σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ωρίτσα και πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση.
Σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε μέσα το τριμμένο κολοκύθι. Σιγοψήνουμε το κολοκυθάκι μέχρι να μαραθεί και να πιεί τα υγρά του.
Όταν στεγνώσει καλά το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, τα τυριά, αλατοπίπερο, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Δυόσμο βάλτε μπόλικο, ταιριάζει πολύ στο κολοκυθάκι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να χλιαρύνει το μίγμα.
Χωρίζουμε το ζυμαράκι στα 4 και σε καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε λίγο νισεστέ και ανοίγουμε με το ξύλο τα φύλλα μας.
Όσο πιο λεπτό το ξύλο τόσο πιο λεπτό το φύλλο, έλεγε η γιαγιάκα μου!
Ιδανικό ξύλο για αυτή τη δουλειά είναι ένα καινούργιο λακαρισμένο, ξύλινο σκουπόξυλο!
Αφού ανοίξουμε το πρώτο φύλλο βάζουμε στην άκρη και κατά μήκος μια ποσότητα γέμισης και με προσοχή κλείνουμε προς τα μέσα τις 2 άκρες και το τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί από το κέντρο προς τις άκρες τυλίγοντάς το σαν σαλιγκαράκι.
Με τον ίδιο τρόπο τυλίγουμε και τα υπόλοιπα, τα αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά και να γίνει τραγανή!!!
Όσες φίλες δεν έχετε ανοίξει φύλλο, δοκιμάστε με αυτά τα υλικά και θα δείτε οτι δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά και πιστέψτε με δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από μια μοσχομυριστή πιτούλα στο οικογενειακό τραπέζι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!
Δεν θα έλεγα όχι σε ενα κομμάτι τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήγειά στα χεράκια σου, πεντανόστιμη κι αγαπημένη τώρα που τα κολοκυθάκια είναι στην εποχή τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τώρα οι προτάσεις ήταν να πιούμε ένα τσιπουράκι τώρα το βάλαμε και στο φύλλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πίτα σου!!
Πολύ ωραία η πίτα σου. Απ'ότι είδα και στις φωτογραφίες, το άνοιγμα του φύλλου το κατέχουμε καλά!!! Θα σου έλεγα κάποια φορά, έτσι για αλλαγή, να κάνεις την ίδια πίτα με γέμιση κιμά με πράσο. Δε μπορείς να φανταστείς τι νοστιμιά!! Φτιάχνω συχνά διάφορες πίτες και γι'αυτό σου το λέω... δοκίμασέ το.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ
Καληνύχτα
Κική μου κόπιασε, έχω μπόλικη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπλήξ μου έχω κολοκύθια στον κήπο τόσα πολλά που φτάνουν για 500 συνταγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, λόγω Ηπειρώτικης καταγωγής το τσίπουρο έμαθα να χρησιμοποιώ στο άνοιγμα φύλλου και νόμιζα μάλιστα οτι όλοι τσίπουρο βάζουν, μετά είδα την παραλλαγή με το ξύδι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnthivolon φαντάζομαι τη γεύση της πίτας με τα πράσα και τον κιμά, τον χειμώνα θα το επιχειρήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία πιτούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι το φύλλο μ αρέσει..
Γεια στα χεράκια σου :)
Μαριον σε ευχαριστώ, στέλνω κομματάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Λιλού μου...πολύ ωραία η πίτα σου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους βρε παιδάκι μου..όλο γλυκά βλέπω.Αυτό μάλιστα κυρία μου υπέροχη πίτα, απο τις αγαπημένες μου θα έτρωγα ευχαρίστως τη μισή μιας και με έχουν ταράξει στη δίαιτα και με κυνηγούν δηλώνω ( βλ.Αχτίδα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα καταρχήν νοστιμότατη η πίτα και κατα δεύτερον(!), πολύ χάρηκα γιατί κι εγώ έχω καταγωγή από Ήπειρο!!Ο μπαμπάς από Γιάννενα και η μαμά από χωριό στα Τζουμέρκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι'αυτό και το φύλλο το λεπτό ε??!!Πολλά φιλιά!!
Καλημέρα!! Φανταστικη η πίτα!! Φαντάζομαι τη μυρωδιά της και φυσικά τη γευση της!! Καλή Κυριακη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα ένα μεγάλο κομμάτι τώρα! Έτσι μου έρχεται να ανοίξω ακόμα και φύλλο;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήMούρλια!! Καλά τώρα που έχουμε και πολλά κολοκύθια και μεγάλα σίγουρα θα φτιάξουμε κάτι τέτοιο!! Μμμμ ανυπομονώ!:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάαακια!
δεν το έχω βρε παιδί μου στο σπιτικό φύλλο, ίσως φταίει που ανοιγει η μανούλα και ετσι καλύπτομαι και εγώ! θαυμάζω όμως όλες σας για την προκοπή σας! για να δούμε θα επιχειρήσω και εγώ ???
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου Λιλάκι μου
φιλιά πολλά και καλό δρόμο
Αχ τι ωραία που βάζεις τόσο ωραίες συνταγές με κολυκυθάκια που τα έχω μπόλικα αυτή την εποχή!! Θα το φτιάξω κι αυτό, μ' αρέσει πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ πολύ και για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου στο μπλογκ μου!!
Αστέρι μου σε ευχαριστώ, κόπιασε για κομματάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά μου κοίτα σύμπτωση, ο μπαμπάς μου από το Σούλι και η μαμά από Βουργαρέλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλεκτό εγκώμιο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήBig mama ένα τεράστιο κομμάτι έρχεται, ετοιμάσου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα μου να την φτιάξεις, με σπιτικά κολοκύθια είναι ακόμη πιο νόστιμη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου γλυκό δεν πειράζει, εσύ θα βάλεις τα κουρκουμπίνια κι εγώ τις πιτούλες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεράιδα όσο έχω κολοκύθια στον κήπο μου τόσες συνταγές θα βλέπετε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσάφησα να φύγεις για να τη φάω με την ησυχία μου..μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά της..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα και φιλάκια..χχχ
Μόλις την έβγαλα από το φούρνο και δοκίμασα λίγο να δω αν είναι έτοιμη...είναι φοβερή!! Η καλύτερη κολοκυθόπιτα που έχω φάει/φτιάξει!! Σε ευχαριστώωωω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πιτούλα σου και όλες οι συνταγές σου!Το σκ βρέθηκα στην Κοιλάδα (είχα ένα γάμο στο Πόρτο Χέλι) και αγόρασα πολλά φρέσκα ψάρια!Ψάχνοντας μια συνταγή για μπαρμπούνια έπεσα πάνω στο blog σου και διαπίστωσα ότι είσαι από την κοιλάδα!Πραγματικά φοβερή σύμπτωση!Χαίρομαι που σε βρήκα.Η κοιλάδα είναι πολύ όμορφη και πραγματικά φάγαμε αλλά και αγοράσαμε πολύ φρέσκα ψάρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβή μου φιλάκια πολλά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεράιδα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη χαίρομαι που σου άρεσε η Κοιλάδα και πιο πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το μπλογκ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπανέρχομαι για να πω ότι και παγωμένη από το ψυγείο είναι τέλειαααα!!!! Σχεδόν έχω φαει ένα πυρέξ από χθες το βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή