Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Καυλικάνοι στο τηγάνι


Είμαι σίγουρη πως όσοι διαβάσατε τον τίτλο σπεύσατε με περιέργεια ανάμεικτη με γαργαλιστικές σκέψεις να διαβάσετε για τους καυλικάνους. Οι καυλικάνοι λοιπόν δεν είναι παρά  οι βλαστοί του φρέσκου κρεμμυδιού που είναι στη μέση , είναι ολόισιοι και στην άκρη τους έχουν τα λουλούδια του κρεμμυδιού. Λόγω όμως των ημερών που ζούμε προτείνω οι καυλικάνοι να γίνουν το εθνικό μας φαγητό, αφού από δω και πέρα θα τους τρώμε σε καθημερινή βάση.
Ανοίγεις το πρωί την τηλεόραση μαζί με τον καφέ σου σερβίρουν κι ένα καυλικάνο, το μεσημέρι στις 2 βγαίνει ο Υπουργός Οικονομικών σου τους κερνάει 5-5.
Ε όσο για το βραδυνό δεν το συζητάμε, αν δεν φάμε ένα τσουβάλι καυλικάνους ο ύπνος δεν έρχεται.
Πάμε τώρα για την συνταγούλα.
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια μια χεριά καυλικάνους, τους βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο και τους τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.


Ρίχνουμε 1 ποτηράκι νερό και βράζουμε να ψηθούν οι καυλικάνοι.
Χτυπάμε 4-5 αυγά σε ομελέτα και τα αδειάζουμε στο τηγάνι.
Μόλις ψηθεί από τη μια μεριά, γυρίζουμε από την άλλη και πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.


Την συνταγή την βρήκα στο βιβλίο "ΓΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ" της   ΕΥΗΣ Λ. ΒΟΥΤΣΙΝΑ.

23 σχόλια:

  1. Σε καλό σου απόψε! Γέλασα με την ονομασία!
    Δεν έχεις κι άδικο εδώ που τα λέμε...εδώ και κανά μήνα χορτάσαμε από δαύτους!
    Ωραία συνταγούλα τώρα πέρα από την πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα χαααααα!!!
    Καλά, είσαι φοβερή!!!
    Η ομελέτα με καυλικάνους φαίνεται απίθανη!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλο πρωτη φορα το ακουω και ναι οταν διαβασα τον τιτλο ειπα...πως, τι που, ποτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα μόλις διάβασα τον τίτλο λέω μμμμμ τι να'ναι τούτο άραγε;;; χεχεχεχε καλό πολύ καλό Λιλού :))))))))

    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό!! Μ' άρεσε η εισαγωγή σου, Λίλα μου, όσο για τους καυλικάνους πρέπει να είναι νόστιμοι και με τα αυγουλάκια μαζί, ου ου...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, δεν ήξερα ότι τρώγονται αυτά τα λουλούδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/5/10 10:35

    Να είσαι καλά που μας έκανες και γελάσαμε!
    Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το φαγάκι δε μου έκανε εντύπωση καθώς το συνηθίζουμε στην περιοχή μας, με άλλο όνομα, αλλά τα σχόλια κι η περιγραφή ήταν παναπίθανα, γέλασα, να είσαι καλά, πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λιλα μασ εκανες και γελεσαμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/5/10 13:08

    Pragmatika prepei na ginei to ethniko fagito.
    Nia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπεροχη αναρτηση και υπεροχη συνταγη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/5/10 17:14

    ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΑ ΧΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΓΩΝΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΗΠΟ ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΦΕΝΕΤΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ. ΜΜΜ ΜΟΥ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ .... ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΜΗΛΟ ΥΑ ΦΑΩ ΠΑΛΙ...ΦΙΛΙΑ ΛΙΛΑ ΜΟΥ jeny

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Λίλα!!!
    Τί όνομα και αυτό...
    Τέλεια η συνταγή!!!
    Εσπευσα και την έκανα,μόνη μου...!!!
    Super!!!
    Καλή επιλογή!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αει στο καλό σου Λουλού...προς στιγμήν σκιάχτηκα..
    λέω ,πάει τη χάσαμε τη φιλενάδα ,ανέλαβε υπουργείο,εξ ου και τα κεράσματα...

    για τη συνταγή σου τώρα...
    καυλικάνους δεν έχω φτιάξει ποτέ- στο τηγάνι -
    αλλά ομελέτα με φρέσκα κρεμμυδάκια μέσα.πολλάκις...
    κι επειδή ανθούς κρεμμυδιών που να βρω η αστυκατοικούσα,περιορίζομαι στα κεράσματα από τα χεράκια σου που τους έχω και εμπιστοσύνη...
    γιατί στα άλλα..ούτε για ζήτω..

    σμουατςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υ.Γ.

    ..καλά άδικο είχα που σου έδωσα το βραβείο της
    " αχαλίνωτης "...??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ω ρε καυλικάνος που έχει να πέσει από δω και πέρα...!! Χρησιμότατη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. xaxaxax
    χαχαχαχαχαχαχαχαχα
    δεν μπορώ να κάνω σχόλιοι...
    Τί να πω?? Τέλειοι οι καυλικάνοι σου ?? χαχα
    Ωραία συνταγή θα πώ λοιπον :)
    Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αντε τώρα να το πω στη μάνα μου ΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρε να πάρει η ευχή ...τι βάζει με το μυαλό του κανείς....
    Να σαι καλά Λίλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΕΧΕΙΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά, πολύ γέλασα! Και τη είχα την απορία από το facebook, ευτυχώς ήρθα εδώ και τη έλυσα την απορία μου! ΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. χιχιχι... έλειψα τόσο καιρό και έπεσα σε σόκιν!
    χαχα... μπράβο Λιλάκι, το χρειαζόμουν το γέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξαναεπιστρέφω φίλτατες γιατί σας παρακολουθώ να σχολιάζετε τους καυλικάνους της φιλενάδας μου με χιχι και χουχουχου...
    Παραθέτω λοιπόν και επισήμως την ετυμολογία της λέξεως από το Wikiλεξικό..

    καυλός: αρχαία ελληνική λέξη,γένους αρσενικού

    * ο βλαστός του φυτού, το κοτσάνι που προεξέχει από το έδαφος, πάνω και έξω από τη γη
    * το κοτσάνι, ο μίσχος, ο κορμός, το στέλεχος του φυτού
    * ο πρωταρχικός τρυφερός βλαστός


    (Λουλού,το σαξα..??...θα μου κρατήσεις καυλικάνους..??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!