Ένα ογκρατέν διαφορετικό, εύκολο αλλά πολύ ευπαρουσίαστο, ιδανικό για μπουφέ αλλά και για δείπνο με φίλους και για καθημερινό φαγάκι για την οικογένεια.
ΥΛΙΚΑ
5 φύλλα κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5
150 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια ζαμπόν ψιλοκομμένο
200 γραμμάριο κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
300 ml κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα
λίγο corn flour
λάδι για το άλλειμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
3 φέτες τυρί του τόστ κομμένο σε λωρίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα με νερό, βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε να μαλακώσει το μπέικον και μετά ρίχνουμε και το ζαμπόν.
Αφού μαλακώσουν χωρίς να καούν ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και το γάλα, μέσα στο οποίο αρχικά έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι κοφτό corn flour. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει λίγο.
Ρίχνουμε στην κρέμα αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα 2/3 από τα τυριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού τα τυριά και τα αλλαντικά με την κρέμα.
Στο μεταξύ έχουμε λαδώσει καλά μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση και στρώνουμε μέσα τα φύλλα ένα, ένα και καλά λαδωμένα, φροντίζοντας να καλυφθεί και το κέντρο της φόρμας αλλά να περισσεύουν και στα πλάγια απ' έξω για να τα γυρίσουμε μετά.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην φόρμα και από πάνω βάζουμε το τυρί που κρατήσαμε.
Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βάζοντας μια ξύλινη φουρκέτα στο κέντρο της φόρμας. Αν βγει καθαρή το ογκρατέν είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ογκρατέν με προσοχή από τη φόρμα σε πυρίμαχη πιατέλα ή σκεύος και βάζουμε από πάνω τυρί του τόστ κομμένο σε λωρίδες.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε φέτες. Η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη.
Ουάου!!! Εντυπωσιακά τα μακαρονάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Λίλα...
ω ναί, μα τα μεγάλα πνεύματα πως να μη συναντηθούν, πάνω που μιλούσα για μακαρόνια σε φύλλο κρούστας, πέφτω πάνω στα ετοιμα μαγειρεμένα και με πιάνει μια υπογλυκαιμία, καθώς το δικό μου φαγάκι θέλει λίγο ψήσιμο ακόμη, μπύρες παγωμένες δε βλέπω ή κρασάκι και ανησυχώ, μήπως δεν πρόλαβα!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξυπνο - ωραίο - νόστιμο.Μπράβο Λίλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν περίμενα τίποτα λιγότερο από αυτή την ωραία ιδέα. Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριστοκρατικό "φόρεμα" σε ένα κοινό, αλλά αγαπημένο φαγητό.
Όταν όμως τα κόβεις, δεν διαλύονται τα κομμάτια;;
Καλό απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη.
Μπέτυ μου ευχαριστώ, κόπιασε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπλήξ μου αγαπημένη, το alter ego μου ζει και βασιλεύει τελικά στη Θεσσαλονίκη, αγαπημένη κι αυτή η πόλη, σαν εσένα. Είμαι όμως σίγουρη οτι εσύ κάτι παραπάνω θα έβαζες στο ογκρατέν! Το κρασάκι θα το βάλω στην επόμενη ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανδώρα μου ευχαριστώ, είμαι κι εγώ έξυπνη - ωραία - νόστιμη. χαχαχαχαχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστε όνομα και πράγμα, στην τελευταία φωτογραφία το κομματάκι μόνο του στέκεται, δεν το κρατάει κανένας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ...φαίνεται υπέροχο Λιλακι,θα το δοκιμάσουμε πολύ σύντομα,μπράβο για την ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη
Εγώ θα πάρω δυο πιάτα γιατί έχω αδυναμία στα μακαρόνια. Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιοτατη παρουσιαση για επισημες εμφανισεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ. ΩΡΑΙΟ ΜΠΛΌΓΚ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΣΥΝΔΕΘΗΚΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΗΤΩ ΝΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ
ΜΠΕΤΤΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ
μπραβο λιλα ,γνωστη μακαρονου θα τα τιμησω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εντυπωσιακή παρουσίαση! Μπράβο! Οι δικοί μου μακαρονάδες θα ξετρελαθούνε με τέτοια εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνταγη που πολυ αγαπω μα εχω καιρο να τη φτιαξω...καλως σε βρηκα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λίλα με τις νοστιμιές σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη παρουσίαση, γεια στα χεράκια σου!@
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Για μια καλησπέρα πέρασα. Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Νίκη μου να το φτιάξετε και να μου πείτε. Οι φίλες μου που το δοκίμασαν το ευχαριστήθηκαν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Στράτο και 2 και 3 και όσα θέλεις πιατάκια!
@ Δημιουργία και για επίσημες και για ανεπίσημες περιστάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Betty Manousos καλωσόρισες και σε ευχαριστώ για τα ωραία λόγια. Συνδέθηκα στο blog σου!
@ Κοχυλάκι μου ευχαριστώ για το βραβείο αλλά και για την επίσκεψη! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Big mama άμα έχεις μακαρονάδες σπίτι θα ξετρελλαθούν!
@ cook καλωσόρισες και σ'ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ελενάκι με τη μεγάλη καρδιά μπες στο πουλμανάκι με τη Μαρία κι ελάτε να σας κεράσω!
Κηπουρέ μας καλή εβδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΟΛΗ ΤΗ ΦΟΡΜΑ;ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ.
Σκρουτζάκο και βέβαια να την πάρεις! Στέλνε εσύ βραβεία κι εγώ θα σου φτιάχνω μακαρονάδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπο! Ποτέ δεν τα έχω κάνει έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω,πω, δεν παίζεται το φαγητό αυτό! Πότε θα ξαναρχίσω τη δίαιτα, αχ τι μου κάνετε, αχ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Λίλα μου!
This looks lovely. Low fat I imagine :P
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Κική να τα φτιάξεις και θα ξετρελλαθούν όλοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου να έρθεις μια βόλτα Κρανίδι να ξεσαλώσουμε και μετά θα αρχίσουμε μαζί δίαιτα! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήcupcakes τρως λιγότερο και ισοφαρίζεις τα λιπαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήτι να πω τώρα εγώ που μας έβαλες τα γυαλιά; Μπράβο σου :))
Μπραβο Λιλα μου με τις ωραιες ιδεες σου!Τελειο το ογκρατεν σου,πολυ ευπαρουσιαστο για τραπεζι,και πεντανοστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμενω την καινουρια συνταγη σου.
Πολλα φιλια,και σε ευχαριστουμε που τη μοιραστηκες μαζι μας τη συνταγη σου!
Νικη