Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Mακαρόνια ογκρατέν σε φύλλο κρούστας










Ένα ογκρατέν διαφορετικό, εύκολο αλλά πολύ ευπαρουσίαστο, ιδανικό για μπουφέ αλλά και για δείπνο με φίλους και για καθημερινό φαγάκι για την οικογένεια.

ΥΛΙΚΑ
5 φύλλα κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5
150 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια ζαμπόν ψιλοκομμένο
200 γραμμάριο κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
300 ml κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα
λίγο corn flour
λάδι για το άλλειμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
3 φέτες τυρί του τόστ κομμένο σε λωρίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα με νερό, βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε να μαλακώσει το μπέικον και μετά ρίχνουμε και το ζαμπόν.
Αφού μαλακώσουν χωρίς να καούν ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και το γάλα, μέσα στο οποίο αρχικά έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι κοφτό corn flour. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει λίγο.
Ρίχνουμε στην κρέμα αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα 2/3 από τα τυριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού τα τυριά και τα αλλαντικά με την κρέμα.

Στο μεταξύ έχουμε λαδώσει καλά μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση και στρώνουμε μέσα τα φύλλα ένα, ένα και καλά λαδωμένα, φροντίζοντας να καλυφθεί και το κέντρο της φόρμας αλλά να περισσεύουν και στα πλάγια απ' έξω για να τα γυρίσουμε μετά.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην φόρμα και από πάνω βάζουμε το τυρί που κρατήσαμε.
Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.



Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βάζοντας μια ξύλινη φουρκέτα στο κέντρο της φόρμας. Αν βγει καθαρή το ογκρατέν είναι έτοιμο.

Βγάζουμε το ογκρατέν με προσοχή από τη φόρμα σε πυρίμαχη πιατέλα ή σκεύος και βάζουμε από πάνω τυρί του τόστ κομμένο σε λωρίδες.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε φέτες. Η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη.

32 σχόλια:

  1. Ουάου!!! Εντυπωσιακά τα μακαρονάκια σου!
    Μπράβο Λίλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γαστεροπλήξ20/9/09 15:03

    ω ναί, μα τα μεγάλα πνεύματα πως να μη συναντηθούν, πάνω που μιλούσα για μακαρόνια σε φύλλο κρούστας, πέφτω πάνω στα ετοιμα μαγειρεμένα και με πιάνει μια υπογλυκαιμία, καθώς το δικό μου φαγάκι θέλει λίγο ψήσιμο ακόμη, μπύρες παγωμένες δε βλέπω ή κρασάκι και ανησυχώ, μήπως δεν πρόλαβα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έξυπνο - ωραίο - νόστιμο.Μπράβο Λίλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από αυτή την ωραία ιδέα. Μπράβο!!!
    Αριστοκρατικό "φόρεμα" σε ένα κοινό, αλλά αγαπημένο φαγητό.
    Όταν όμως τα κόβεις, δεν διαλύονται τα κομμάτια;;
    Καλό απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπέτυ μου ευχαριστώ, κόπιασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαστεροπλήξ μου αγαπημένη, το alter ego μου ζει και βασιλεύει τελικά στη Θεσσαλονίκη, αγαπημένη κι αυτή η πόλη, σαν εσένα. Είμαι όμως σίγουρη οτι εσύ κάτι παραπάνω θα έβαζες στο ογκρατέν! Το κρασάκι θα το βάλω στην επόμενη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανδώρα μου ευχαριστώ, είμαι κι εγώ έξυπνη - ωραία - νόστιμη. χαχαχαχαχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύσπιστε όνομα και πράγμα, στην τελευταία φωτογραφία το κομματάκι μόνο του στέκεται, δεν το κρατάει κανένας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος20/9/09 17:54

    Μμμμμμ...φαίνεται υπέροχο Λιλακι,θα το δοκιμάσουμε πολύ σύντομα,μπράβο για την ωραία ιδέα!
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θα πάρω δυο πιάτα γιατί έχω αδυναμία στα μακαρόνια. Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραιοτατη παρουσιαση για επισημες εμφανισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ. ΩΡΑΙΟ ΜΠΛΌΓΚ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΣΥΝΔΕΘΗΚΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ.
    ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ
    ΜΠΕΤΤΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μπραβο λιλα ,γνωστη μακαρονου θα τα τιμησω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι εντυπωσιακή παρουσίαση! Μπράβο! Οι δικοί μου μακαρονάδες θα ξετρελαθούνε με τέτοια εμφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. συνταγη που πολυ αγαπω μα εχω καιρο να τη φτιαξω...καλως σε βρηκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Λίλα με τις νοστιμιές σου!!
    Υπέροχη παρουσίαση, γεια στα χεράκια σου!@
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για μια καλησπέρα πέρασα. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Νίκη μου να το φτιάξετε και να μου πείτε. Οι φίλες μου που το δοκίμασαν το ευχαριστήθηκαν πολύ!

    @ Στράτο και 2 και 3 και όσα θέλεις πιατάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Δημιουργία και για επίσημες και για ανεπίσημες περιστάσεις!

    @ Betty Manousos καλωσόρισες και σε ευχαριστώ για τα ωραία λόγια. Συνδέθηκα στο blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Κοχυλάκι μου ευχαριστώ για το βραβείο αλλά και για την επίσκεψη! Φιλιά

    @ Big mama άμα έχεις μακαρονάδες σπίτι θα ξετρελλαθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ cook καλωσόρισες και σ'ευχαριστώ!

    @ Ελενάκι με τη μεγάλη καρδιά μπες στο πουλμανάκι με τη Μαρία κι ελάτε να σας κεράσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κηπουρέ μας καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΟΛΗ ΤΗ ΦΟΡΜΑ;ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σκρουτζάκο και βέβαια να την πάρεις! Στέλνε εσύ βραβεία κι εγώ θα σου φτιάχνω μακαρονάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πρωτότυπο! Ποτέ δεν τα έχω κάνει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πω,πω, δεν παίζεται το φαγητό αυτό! Πότε θα ξαναρχίσω τη δίαιτα, αχ τι μου κάνετε, αχ....
    Φιλιά Λίλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. This looks lovely. Low fat I imagine :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Κική να τα φτιάξεις και θα ξετρελλαθούν όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μαρία μου να έρθεις μια βόλτα Κρανίδι να ξεσαλώσουμε και μετά θα αρχίσουμε μαζί δίαιτα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. cupcakes τρως λιγότερο και ισοφαρίζεις τα λιπαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λίλα μου
    τι να πω τώρα εγώ που μας έβαλες τα γυαλιά; Μπράβο σου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος26/9/09 16:56

    Μπραβο Λιλα μου με τις ωραιες ιδεες σου!Τελειο το ογκρατεν σου,πολυ ευπαρουσιαστο για τραπεζι,και πεντανοστιμο!!
    Περιμενω την καινουρια συνταγη σου.
    Πολλα φιλια,και σε ευχαριστουμε που τη μοιραστηκες μαζι μας τη συνταγη σου!
    Νικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!