Mια τούρτα διαφορετική, πάρα πολύ νόστιμη, εντυπωσιακή για το Κυριακάτικο τραπέζι ή για να τη φάμε παρέα με φίλους! Είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα αφού περιέχει κρέας, πατάτες και λαχανικά!
Θα χρειαστούμε:
Για τον κιμά:
1200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή και ανάμεικτο
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένες σε κρασί και καλά στιμμένες
1 αυγό
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κύμινο
αλάτι, πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
Για τον πουρέ πατάτας
6 μέτριες πατάτες βραστές
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/3 περίπου κούπας γάλα ζεστό
μοσχοκάρυδο
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
6-7 βρασμένα αυγά
Για τον πουρέ λαχανικών
2 κούπες έτοιμο πουρέ πατάτας
1 μεγάλο καρότο βρασμένο
1 μπουκέτο μπρόκολο βρασμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανάκι βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι το σκόρδο, το ψωμί, το λάδι και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε καλά να πετύχουμε ένα μείγμα ενιαίο και ζουμερό. Το βάζουμε να σταθεί για μισή ώρα στο ψυγείο να βγάλει τα αρώματά του και να μοσχομυρίσει ο κιμάς.
Στο μεταξύ βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές. Τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ ή στο μπλέντερ και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε να λιώσει και συμπληρώνουμε το ζεστό γάλα, λίγο λίγο μέχρι να πάρουμε έναν πουρέ αρκετά σφιχτό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.(Προσοχή στο αλάτι)
Κρατάμε 2 κούπες πουρέ στην άκρη και αφήνουμε τον υπόλοιπ στην άκρη να κρυώσει και να σφίξει.
Στην μία κούπα βάζουμε το καλά βρασμένο καρότο και τα λιώνουμε στο μπλέντερ και στην άλλη βάζουμε το μπρόκολο. Αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Στο μεταξύ σε μια κουμπωτή φόρμα για κέικ την οποία έχουμε αλείψει πολύ καλά με ελαιόλαδο, βάζουμε το 1/3 του κιμά και το απλώνουμε καλά να πάει σε όλο τον πάτο της φόρμας. Ρίχνουμε στην επιφάνεια του κιμά το τυρί και τοποθετούμε περιμετρικά τα βρασμένα αυγά.
Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο κιμά σπρώχνοντας τα πλαινά να κολλήσουν μεταξύ τους.
Βάζουμε τη φόρμα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά του κιμά και να ροδίσει η επιφάνειά του. Βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις χλιαρύνει αφαιρούμε το τσέρκι της φόρμας και τοποθετούμε την τούρτα σε πιατέλα. Με μια σπάτουλα καλύπτουμε την τούρτα με τον λευκό πουρέ. Με ένα κορνέ βάζουμε ροζέτες με τον πουρέ των λαχανικών και στολίζουμε την τούρτα μας. Λίγο πριν σερβίρουμε την βάζουμε για 10 λεπτά σε χλιαρό φούρνο για να ζεσταθεί. Τρώγεται ωραιότατα και την επόμενη μέρα.
Ελπίζω να σας άρεσε η ιδέα μου!
Λιλάκι ... τέλεια η ιδέα σου... είναι μία παραλλαγή καταπληκτική στο συνηθισμένο. ΜΠΡΑΒΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφή''είναι μία παραλλαγή καταπληκτική στο συνηθισμένο''** χεχε διόρθωση δηλαδή πρόσθεση λέξης λόγο κεκτημένης ταχύτητας
ΑπάντησηΔιαγραφή** είναι μία παραλλαγή καταπληκτική ενάντια στο συνηθισμένο
...και ενάντια στο κατεστημένο θα συμπληρώσω εγώ. Εκλογές έχουμε, να γίνουμε και λίγο μαχητικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι στα είπα και στο deli, σε συγχαίρω και από εδώ. Εξαιρετική φαντασία και υλοποίηση.
Φιλάκια
Πρωτότυπο !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
υπεροχη ιδεα!!!!μπραβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχη ιδεα!!!!μπραβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο φαγητό είναι αυτό! Τώρα που χειμωνιάζει και μαζευόμαστε περισσότερο στο σπίτι είναι ότι πρέπει για τραπεζώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την παρουσίαση τι να πω! Έμεινα άφωνη!!!
μπραβο συμπεθερα, εγραψες παλι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήοτι και να πω ειναι λιγο!!!!!!!!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η αλήθεια είναι οτι κι εγώ είμαι περήφανη για την έμπνευσή μου αλλά και για την εκτέλεσή της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εντυπωσίασε το "κομμένο" αποτέλεσμα, γιατί καθώς διάβαζα θεώρησα ότι μπορεί και να διαλυθεί κατά το κόψιμο της τούτη αλμυρή σου τούρτα Λίλα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε.
Λίλα ...όλο εκπλήξεις είσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να μην σε συγχαρώ για την πρωτότυπη τούρτα σου.
Φιλιά
τέλεια η τουρτίτσα σου,
ΑπάντησηΔιαγραφήη μαμά μου έφτιαχνε κάτι παρόμοιο σε στρώσεις σε μακρόστενη φόρμα,
αυτήν την αλμυρή λιχουδιά, πιο πολύ την χαζεύουμε παρά την τρώμε, καλέ για να μη χαλάσει τέτοιο στόλισμα!!!
διότι είναι μην πάρουμε την πρώτη πιρουνιά, μετά μην την είδατε!!!!
έσκισες πάλι !!!
Πω,πω, φοβερή ιδέα! Λίλα μου, μου δίνεις τη συνταγή να τη δημοσιεύσω στο περιοδικό μας www.istories.gr ; Με το όνομά σου φυσικά και το λινκ σου, τι λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπη ιδέα. Αν και είμαι γλυκατζού κι έχω αδυναμία στις ... άλλες τούρτες, μια χαρά θα την τιμούσα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope μια χαρά κόβεται η κιμαδότουρτα αρκεί να την αφήσεις λίγο να κρυώσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα την επόμενη φοράθα βάλω και μανιτάρια μέσα στη γέμιση. Γίνεται καταπληκτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου τιμή μου να βάλετε τη συνταγή στο περιοδικό σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήDorothy κι εγώ στις άλλες τούρτες έχω αδυναμία αλλά οι υπόλοιποι της οικογένειας είναι μεζεκλήδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΔΕΑ , ΜΠΡΑΒΟ ΛΙΛΑ , ΝΑ ΠΩς ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτική ιδέα Λιλα !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτό το φαγητό σαν τούρτα !
συγχαρητήρια !!!!
περιμένουμε και αλλες προτάσεις σου.
Πάρα πολύ καλή ιδέα Λίλα, και καταπληκτική εμφάνιση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια, τέλεια, τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω copy paste αμέσως!!
Θα εντυπωσιάσω κι εγώ στην επόμενη μας μάζωξη, τι νόμιζες, μόνο εσύ???
Φιλιά, καλό βράδυ!
Λϊλα συγχαρητήρια για την καταπληκτική πρότασή σου!!!! Ενα είναι σίγουρο ότι θα παρασκευαστεί οσονούπω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ φοβόμουν το κόψιμο αλλά όπως το βλέπω είναι μια χαρά!!!
Να σαι καλά :)))
Τέλεια διακόσμηση!!! Πρέπει να δοκιμάσω οπωσδήποτε...μιαμ μιαμμ...Μπορώ να την κάνω και γενεθλίων ???χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕleni, Maria.B, Kiki, ΕΛΕΝΑ, ΕΥΗ και pandora ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Με κάνετε να θέλω να βρίσκω καινούργιες ιδέες για να πάιρνω τόση χαρά από τα σχόλιά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λιλα με της καταπληκτικες σου ιδεες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου τα σκεφτεσαι ολα αυτα τα ωραια;;
θα το δοκιμασω σιγουρα!
Νικη.
...ένα θα σου πω: αλοίμονό μας μέσα στο χειμώνα αν συνεχίσουμε με τέτοιες τρομερές λιχουδιές...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κρίμα στο λαιμό σου!