Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Donuts στο φούρνο



Τις Κυριακές μου αρέσει να φτιάχνω γλυκάκια, να μοσχοβολά το σπίτι, να χαίρονται τα αγόρια μου κι εγώ να καμαρώνω. Πιο πολύ μου αρέσει η κριτική τους όταν δοκιμάζουν, νιώθω σαν να είμαι τουλάχιστον στο top chef και από στιγμή σε στιγμή θα ακούσω τη φράση............." Lila pack your knives and leave ".....................αχαχαχαχαχαχ
Σε περίπτωση λοιπόν που η κριτική δεν είναι καλή η συνταγή δεν ανεβαίνει στο blog!!!! Ευτυχώς αυτό συμβαίνει σπάνια. Χθες έφτιαξα αυτά τα λαχταριστά donuts, σήμερα το πρωί στο πιάτο υπάρχει το 1/3 της αρχικής ποσότητας......αυτό σημαίνει οτι είναι πάαααααρα πολύ ωραία.............!!!!!



ΥΛΙΚΑ
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/4 κούπας νερό
2 πολύ γεμάτες κουταλιές σούπας μαργαρίνη
3/4 κούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 έως 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή βάζετε πρώτα τα υγρά και από πάνω τα στερεά υλικά και επιλέγετε το πρόγραμμα για ΖΥΜΩΜΑ.
Αν δεν έχετε τότε βάζετε σε λεκανάκι το μισό αλεύρι και τη ζάχαρη. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την προσθέτετε στη λεκάνη. Ανακατεύετε με το χέρι σας, ρίχνετε το βούτυρο και το νερό και αρχίζετε να προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Τη σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για καμιά ώρα!
Όταν φουσκώσει η ζύμη είτε στη λεκάνη είτε στον κάδο, την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 2 εκατοστών. Εξαρτάται από το πόσο φουσκωτά τα θέλετε. Με ένα ποτήρι κόβετε δίσκους και με ένα πιο μικρό δισκάκι κόβετε τις τρύπες στο κέντρο του δίσκου.

Αν βαριέστε τη διαδικασία του φύλλου, πλάθετε σε μικρά μπαλάκια και αφήνετε στην άκρη να φουσκώσουν.
Αφήνετε πάλι να φουσκώσουν και μετά τα βάζετε να ψηθούν σε προθερμασμένο στους 175 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 10 με 12 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζετε σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσουν.



Για το γλάσο έλιωσα σκέτη κουβερτούρα και τα πέρασα με πινέλο σιλικόνης, έφτιαξα γλάσο λεμονιού με χυμό και ξύσμα λεμόνι και άχνη ζάχαρη και η τρίτη εκδοχή είναι με ζάχαρη και κανέλα που είναι και τα αγαπημένα μου!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Φιλιά Λί Λά






17 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Τα donuts θα τα φτιάξω σίγουρα και μάλιστα σύντομα! Έχω κι εγώ μία παρόμοια συνταγή αλλά η δική σου μου φαίνετα πιο απλή και φυσικά έχει το βασικό προσόν να μη χρειάζεται τηγάνισμα. Υπέροχα τα έκανες, πολύ ...επαγγελματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία φαίνονται!! Φαντάζομαι ότι θα είναι και νόστιμα!!
    Εγώ έχω ταψάκι αντικολλητικό, ειδικό για ντόνατς θέλω την ζύμη πιο ρευστή, σαν των λουκουμάδων. Μάλλον πρέπει να αυξήσω λίγο τα υγρά.
    Ευκαιρία να εγκαινιάσω το ταψάκι (σαν μαφινιέρα, αλλά με εξόγκωμα στο κέντρο κάθε τρύπας),,,,
    Καλή και γλυκειά εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τέλεια! Θα τα δοκιμάσω ,γιατι κι εγω βαριεμαι το τηγανισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Λιλα!
    Μας ξεσηκωσες πρωι πρωι με τα ντονατς σου, τωρα εγω πως θα αρχισω διαιτα??
    Φιλια πολλα και καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο φούρνο??? Ωραία ιδέα!!
    Και σουπερ σοκολατένια!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα! Τα ντόνατ σου φαίνονται πολύ ωραία! Μ' αρέσει που είναι στο φούρνο και όχι τηγανιτά. Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές, οπότε πρέπει να τα εμπιστευόμαστε. Ωραία τα κυριακάτικα πρωινά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! Την κρατώ. Ευχαριστώ πολύ Λίλα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ta pitsirikia tha xetrelathoun!poly vraia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/1/14 14:15

    Τα Κυριακάτικα πρωϊνά είναι ιεροτελεστία σωστή! Σπιτικά ντόνατς και κρουασάν το λιγότερο που μπορούμε να φτιάξουμε για να τα τιμήσουμε ;) Φαίνονται πολύ λαχταριστά! Ελπίζω να βρω χρόνο να τα φτιάξω σύντομα!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΛΙΧΟΥΔΙΑ, του κάθε παιδιού!!!
    Αν λάβω δε, υπόψη το δικό μου, μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά με τόνατς!
    Εξαιρετικά σου έγιναν Λίλα,
    Καλό βράδυ εύχομαι,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τε-λει-α! Αυτά ειδικά με τη σοκολάτα με έκαναν να ξερογλύφομαι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχα, λαχταριστά και πολύ υγιεινή πρόταση τα donuts φούρνου!!!!
    Φανταστικά από κάθε άποψη!!!!! Καλώς σας βρήκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα ντόνατς εξαφανιζονται άμεσα.
    Κι άμα είναι τόσο ωραία σαν τα δικά σου, τέλεια.
    Μου αρέσει πολύ που ψήνονται στο φούρνο και δεν τηγανίζονται.

    Φιλιά & καλό μήνα Λίλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζαχαρη και κανέλα βαζεις μολις ψηθούν;θά μείνει επάνω ; φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στη ζάχαρη που την έχουμε σε μπολ ανακατεμένη με την κανέλα, με τη θερμοκρασία η ζάχαρη γλασάρει και κολλάει.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!