Ο πουρές της, το ογκρατέν και το γλυκό βερίκοκο είναι απλώς ανεπανάληπτα. Δυστυχώς έφυγε χωρίς να μας αφήσει συνταγές για τα γλυκά του κουταλιού, αλλά χρόνια πριν σε μια επίσκεψή μου στο σπίτι της κατέγραψα τη συνταγή για το ογκρατέν της! Καιρός να την μοιραστώ μαζί σας!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια (η γιαγιά προτιμούσε τα λαζάνια της BARILLA)
4 αυγά
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 lt γάλα φρέσκο + 1 ποτήρι ακόμη
200 γραμμάρια bacon ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια διάφορα τυριά τριμμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στο πακέτο.
Τα σουρώνουμε. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός όλα τα υγρά και τα αυγά καλά.
Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το μπέικον και τα μισά τυριά μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το μισό μείγμα των υγρών και τα ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε τα μακαρόνια σε πυρέξ ή ταψί και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
Ρίχνουμε και το μείγμα των υγρών που πρέπει να σκεπάζει τελείως τα ζυμαρικά.
Αν δεν τα σκεπάζει συμπληρώνουμε με γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά τελείως!
Τρώγεται και ζεστό και κρύο!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Λίλα
Από τα αγαπημένα μου ογκρατέν. Πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡενάκι μου....μουτς!!!
ΔιαγραφήΜα πως καταφέρνουν οι γιαγιάδες και κάνουν τόσο νόστιμα φαγητά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζαν όλη τους την αγάπη όταν μαγειρεύαν, γιαυτό το φαγάκι τους ήταν πεντανόστιμο.!!!
ΔιαγραφήΑκριβώς! Φαίνεται πολύ νόστιμο, μπράβο στη γιαγιά!
ΔιαγραφήΝοτούλα μου είναι η αγάπη που βάζουν μέσα!!!
ΔιαγραφήΝόστιμο!!! Και εύκολο και γρήγορο! Καλημερούδια Λιλάκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφάκι έχει και μια άλλη διάσταση...είναι πολύ χορταστικό!! Φιλάκια!!
ΔιαγραφήΗ γιαγιά Σπυριδούλα ήταν προφανώς μεγάλη μαστόρισσα στην κουζίνα! Μήπως εκτός από το όνομα κληρονόμησες και την τέχνη της;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Αναστασία μου έχω να πλύνω πολλές κατσαρόλες ακόμη για να τη φτάσω!!!
ΔιαγραφήΣυνήθως στις συνταγές των γιαγιάδων και των μαμάδων μας μπαίνει και ο παράγοντας της νοσταλγίας, που τις κάνει ακόμη πιο γευστικές στα μάτια μας :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου πόσο με καταλαβαίνεις καλή μου!!!!
Διαγραφήεμένα η γιαγιά μου δεν νομίζω ότι ήξερε τι θα πει bacon. Χρησιμοποιούσε καβουρμά για τέτοιες παρασκευές και σίγουρα δεν θα χρησιμοποιούσε κρέμα. Το πιάτο της γιαγιάς σου είναι προχωρημένο Λίλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρη μου η γιαγιά μου ψαχνόταν γενικώς......πράγμα στο οποίο της έμοιασα όντως!!!!
ΔιαγραφήΓια όλων των ειδών τα ογκραντέν πεθαίνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το δικό σου δεν θα σε πίστευα αν δεν έλεγες πως είναι της γιαγιάς σου. Πολύ προχώ η γιαγιά βλέπω.
Κλασσικά υλικά για ογκραντέν που πάντα πετυχαίνουν.
Τώρα άμα σου πω ότι και εγώ αυτά τα λαζάνια προτιμώ?
Φιλιά πολλά!
Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Φιλάκια!!
ΔιαγραφήΛίλα μου πολύ ωραίο, μπράβο στη γιαγιά!Συνταγή με πολλή αγάπη και μεράκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ελένη μου να είσαι καλά κοριτσάκι μου!!!
ΔιαγραφήΑργησα αλλά ελπίζω το κομμάτι μου να το χεις φυλαγμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα μου όλα σχεδόν τα γκρατέν, και το δικό σου είναι φτιαγμένο με τόσα νόστιμα υλικά!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Εννοειται οτι στο φύλαξα το κομμάτι σου!!!Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΚαλά πολύ προχωρημένη η γιαγιά σου Λίλα μου!!!! Παλιά τα έφτιαχνα και εγώ αυτά τα λαζάνια. Να φανταστείς ότι τα έιχα μάθει και στη γιαγιά τη Ζακυνθινή. Κρέμα γάλακτος έβαζα όταν είχα και αντί για μπέικον, ζαμπόν. Αν είχαμε και καβουρμά όπως λέει η Έρη...... Τώρα πως εξέπεσαν του διαιτολογίου μας δεν θυμάμαι. Μάλλον με τον καιρό έπαθα αλτζ της μαγειρικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ λοιπόν, όχι για την συνταγή, αλλά για την επαναφορά της μνήμης.
Φιλάκια, φιλάκια!!!
Μαριμάρ μου εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη, για το σχόλιο, για όλα!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΑπίθανο το ογκρατέν της γιαγιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστό!
Φιλιά Λίλα μου!
Ερμιόνη μου να είσαι καλά γλυκιά μου, φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΕίναι η ιδέα μου, ή τα "γιαγιαδίστικα" φαγητά έχουν όντως αυτό το "κάτι άλλο"; Κι αυτό γραμμή για τα αγαπημένα! Κλείσαμε για το Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήSimonmad δεν νομίζω να είναι η ιδέα σου, σε ευχαριστώ!!!!
ΔιαγραφήΑυτά είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνθαρε σε ευχαριστώ για το σχόλιο!!!
ΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών μου! Της γιαγιάς σου οι αναλογίες (!!) ιδανικές :-)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ μου σε ευχαριστώ πολύ!!!!!
ΔιαγραφήΑχ αυτές οι γιαγιάδες! Κι η δική μου έφτιαχνε εξαιρετικό ογκρατέν μακαρονιών. Και μιας που δεν έχω τη συνταγή, θα δοκιμάσω της γιαγιάς Σπυριδούλας που φαίνεται εξαιρετική! Νόστιμο κι εύκολο ογκρατέν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Selcouth ελπίζω να το απολαύσεις!!! Φιλιά!!!!
ΔιαγραφήΚάτι ήξεραν αυτές οι γιαγιάδες! Πολύ νόστιμο φαίνεται, υπέροχα υλικά, οπότε πολύ ευχαρίστως θα έπαιρνα ένα κομματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Ελένη μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!
ΔιαγραφήΜάλιστα τώρα έμαθα και πως προέκυψε το Λίλα! Λοιπόν όπως είπα και στο fb οι γιαγιάδες είναι θησαυρός ή τουλάχιστον ήταν. Το ογκρατέν είναι ένα φαγητό που ευχαριστεί και μικρούς και μεγάλους! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου να είσαι καλά!!! Φιλάκια!!!!!
ΔιαγραφήΠόσο μου αρέσουν έτσι τα μακαρόνια μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτελλίτσα μου και σε ποιόν δεν αρέσουν!!!!
ΔιαγραφήΜια ερώτηση να κάνω, αφού τα μακαρόνια είναι βρασμένα , απορροφάται όλο αυτό το γάλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, τα μακαρόνια σαφώς και δεν απορροφούν τα υγρά, το γάλα με τα αυγά πήζουν στο ψήσιμο και αγκαλιάζουν τα μακαρόνια, όπως βλέπεις και στη φωτογραφία καθόλου υγρά δεν είναι!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι για την άμεση ανταπόκριση και σ΄ευχαριστώ.Δεν έχω κάνει ποτέ ογκρατέν, εξού και η απορία. Θα το δοκιμάσω πάντως.Ευγενία.
ΔιαγραφήΚαλημερα Λιλα μου και καλο μηνα.......διβαζω στην αποψινη εκπομπή εδω http://nanatsouma.blogspot.gr το χαλβα με γαλα που με έφερε 30 χρονια πίσω στην Κυψελη να τον φτιαχνει η μαμακα μου και να τον βαζει σε πιατελα σε σχηματα κουταλιού της σουπας με κανελλιτσα απο πάνω και να συναγωνιζομαι με τ`ανηψια μου ποιος θα φαει τις περισσοτερες κουταλιες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝανά δυστυχως δεν μπόρεσα να σε ακούσω, είχα εκπομπή ην ίδια ώρα, θα προσπαθήσω κάποια άλλη στιγμή!!!!!!!!
Διαγραφήall time classic η γιαγιά και το ογκρατέν απίθανο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοπάκι μου σε ευχαριστώ καλό μου!!!!!
ΔιαγραφήΤέλειο το ογκρατέν της γιαγιά σου.Καλό μήνα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιοργία μου καλό μήνα και σε σένα!!!
Διαγραφήμα υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις κλασικές συνταγές των μαμάδων κσι των γιαγιάδων??!! μου άνοιξε την όρεξη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ Λιλάκι, φιλούρες :)
Πέλα μου να είσαι καλά κορίτσι μου!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΥπέροχη η συνταγή σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #20 :)
Καλή εβδομάδα!!!
Τίνα μου μεγάλη μου τιμή!!!!
Διαγραφήτελεια . πεντανοστημο το ογκρατεν. ευχαριστουμε για την συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφή