Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Θράψαλα γεμιστά




Φαγάκι νηστίσιμο και νοστιμότατο

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό θράψαλα μεγάλα
1 μέτριο καρότο σε κύβους
1 κούπα κομμένο σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνιθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι- πιπέρι
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
ρύζι καρολίνα μια κουταλιά της σούπας για κάθε θράψαλο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 νεροπότηρο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι νερό
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τα κεφάλια από το σώμα και με μαχαίρι κόβουμε στο σημείο κάτω από τα μάτια.

Αφαιρούμε και το δόντι και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τα πλοκάμια, το καρότο, το σπανάκι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι με τον άνιθο.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.
Παίρνουμε το θράψαλο, το καθαρίζουμε εσωτερικά και το πλένουμε.
Με προσοχή τα γεμίζουμε με τη γέμιση κατά τα 2/3.
Κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα.


Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το λαδάκι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας και το νεράκι και μόλις πάρει βράση βάζουμε προσεχτικά μέσα τα θράψαλα.
Συμπληρώνουμε ζεστό νερό για να σκεπαστούν.
Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα, δοκιμάζουμε τη σάλτσα, αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά με ανοικτό καπάκι για να σωθεί το ζουμάκι και να πήξει η σάλτσα.
Δοκιμάστε αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι όχι μόνο στη νηστεία αλλά και σε όλες τις εποχές.


                    

21 σχόλια:

  1. Λοιπόν για να μην λέω τα ίδια και τα ίδια χεχεχε ετοιμασέ μου μια μεριδούλα και θα έρθω το μεσημέρι να φάω :P
    Να μην σε χρεώνων συνέχεια courier χιχιιχι

    Φιλούμπεςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν σου πω ότι δεν ήξερα ότι τα καλαμάρια τα λένε και θράψαλα....έμαθα 2 πράγματα σήμερα,αυτό και τη συνταγή :)

    καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!!δεν είχα σκεφτεί τη γέμιση με λαχανικά, να λοιπόν μια άλλη εκδοχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά με τόσες χρυσοχέρες στα λινκ μας, αισθανόμαστε πασάδες στα Γιάννενα!!!
    Την καλημέρα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γεια στα χερια σου, ολο νοστιμιες εισαι λιλα μου !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. DELICIUS!!!ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΘΡΑΨΑΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑΚΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. nunca les he puesto arroz, me parece genial

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πωπω...σοκ έπαθα..πόσο μου αρέσουν...γειά στα χέρια σου Λουλούκα μου...σμουάτςςςς και
    ΚΑΛΟ ΠΣΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στέλνω, στέλνω Μαρία μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία, κι εγώ θέλω, όχι πολύ, να ένα μόνο για την γεύση!!! :))

    Σε φιλώ, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και λοιπόν......τα θράψαλα είναι ξαδέλφια με τα καλαμαράκια, μοιάζουν αλλά έχουν διαφορές!
    Είναι όμως εξίσου νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξανθή μου προσπαθώ να βάζω λαχανικά στα περισσότερα φαγητά για να είναι και πιο υγιεινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αστροσυμμορίτες - πασάδες καλημέρα και σε σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια καλή μια ανάποδη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάθριν καθαρισμένα θράψαλα αν βρεις ακόμα καλύτερα!
    Το προφίλ σου δεν ανοίγει, ποιό είναι το blog σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελενάκι μου καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Inma ευχαριστώ για τα σχόλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βιβίκα μου γλυκιά, όταν έρθεις θα σου φτιάξω μπόλικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπετούλα μου μόνο ένα???? Όσο θέλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΛΑΘΟΣ!!!ΟΥΠΣ!kathr4.syntages kai alla.ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!