Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

KABOYΡΙΑ


Τα καβούρια είναι η τρελή μου αδυναμία.
Τα λατρεύω, όπως και αν είναι μαγειρεμένα. Σήμερα θα σας δείξω πως τα βράζουμε, πως τα καθαρίζουμε και θα φτιάξουμε και μια πεντανόστιμη καβουροσαλάτα.
Ξεκινάμε αγοράζοντας 1 κιλό καβούρια κατα προτίμηση φρέσκα και ζωντανά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό και 1 κουτάκι μπύρα.
Στο μεταξύ πλένουμε τα καβούρια με κρύο νερό κρατώντας τα με μια λαβίδα αν είναι ζωντανά.
Μόλις κοχλάσει το νερό τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά  ανάλογα με το μέγεθος των καβουριών.
Αν βγάλουν αφρούς τα ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Μόλις γίνουν τα σουρώνουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε το ζουμάκι τους για να φτιάξουμε άλλη μέρα μια καταπληκτική καβουρομακαρονάδα.
Κόβουμε πρώτα τις δαγκάνες και με τον καρυοθραύστη τις σπάμε για να τις αδειάσουμε από τη σάρκα τους.
Την ψίχα που βγάζουμε την βάζουμε σε μπολάκι. Παίρνουμε το σώμα του καβουριού και με τα δυο χέρια χωρίζουμε το πάνω από το κάτω μέρος.
Με το χέρι μας κόβουμε τα βράγχια που είναι δεξιά και αριστερά και με ένα κουταλάκι σκάβουμε το κέλυφος και βγάζουμε όσο περισσότερη ψίχα μπορούμε.



Ο πιο απλός τρόπος να τα απολαύσουμε είναι να τους ρίξουμε λαδολέμονο και να ορμήξουμε.
Αν όμως θέλουμε να τα προσφέρουμε σαν μεζεδάκι σε φίλους φτιάχνουμε μια λαχταριστή καβουροσαλάτα.
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα καβουρόψιχα
1 μέτρια πατάτα
1 μέτριο καρότο
1/2  φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σος
1/2  φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από μισό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μουστάρδα σκόνη

Σε κατσαρολάκι βάζουμε ζωμό από τα καβούρια αφού τον σουρώσουμε και βράζουμε το καρότο και την πατάτα μέχρι να μαλακώσουν. 
Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε σε μπολάκι μαζί με την καβουρόψιχα. 
Ρίχνουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στο μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για την σος και τα χτυπάμε καλά μέχρι να πήξουν. 
Ρίχνουμε και τη σος στο μπολ μαζί με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Στο μεταξύ πλένουμε καλά το πάνω μέρος από το κέλυφος των καβουριών και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. 
Τοποθετούμε τα κελύφη σε πιατέλα και τα γεμίζουμε με την καβουροσαλάτα. 
Αν βαρεθείτε να καθαρίσετε καβούρια μπορείτε να φτιάξετε την σαλάτα με ψίχα καβουριών από κονσέρβα.


33 σχόλια:

  1. ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι καταπληκτικάαααααααααααα!!!!!!!!!!
    Τα λατρεύω τα καβούριαααααααααααααα :))
    Μπράβο Λιλού μου .... μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιλάκι, την κονσέρβα θα προτιμήσω ασυζητητί!!!
    αδύνατον να βράσω κάτι που είναι ζωντανό!
    κατά τα άλλα η παρουσίασή σου εξαιρετική και οι φωτογραφίες τα λένε όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οπως λεει και η μπεττυ, δεν μπορω να τα βρασω και να τα καθαρισω. παντως τελεια σερβιρισμενο
    και πολυ λαχταριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίλα συμφωνούμε εντελώς! Και εμένα τα καβούρια είναι η αδυναμία μου! Συνήθως, απλώς τα κάνουμε βραστά! Πολύ νόστιμη η πρόταση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άψογα Λίλα μου! Το μόνο που με χαλάει είναι το σκορδόξυδο στη σως, κι αυτό γιατί νομίζω ότι θα αλλοιώνει τη γεύση του καβουριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσουν πολύ όλα τα θαλασσινά, τα καβούρια μόνο βραστά τα έκανα, ευτυχώς που μας προτείνεις αυτή τη νόστιμη καβουροσαλάτα για να δοκιμάσουμε και κάτι καινούριο..
    τέλειες οι φωτογραφίες, το σερβίρισμα άπαιχτο...
    πολλά πολλά φιλιά, καλό βραδάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου θυμίζουν κάτι παλιά χρόνια στην Περαία, που οι ψαράδες έβραζαν σε γκαζοτενεκέδες, με φωτιά από ξύλα, στην αμμουδιά, κάτι τεράστια καβούρια.
    Τα "τσάκιζε" ο παππούς μου.
    Εγώ ούτε να τα δω (τότε!!!). Ειδικά που ήταν και ζωντανά και θέλανε να φύγουν προς την θάλασσα και ο ψαράς-ψήστης τα κυνηγούσε.
    Σήμερα δεν θα έλεγα όχι σε μια καβουρομακαρονάδα ή και στην πρόταση σου, Αγαπητή Λίλα...
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπημένα καβουράκι, στην Περαία που γράφει ο δύσπιστος, εγώ τα τσάκιζα, μικρούλα δεν έφευγα από την παραλία με το καραβάκι αν δεν έπαιρνα καβούρια σε χωνάκι φτιαγμένο από εφημερίδα!!!!

    τώρα αν είναι και έτοιμα μαγειρεμένα ακόμη καλύτερα, όταν πρόκειται να τα φτιάξω σαλάτα δεν τα βράζω για να μη χάσουν πολύτιμες ουσίες και έτσι αλλοιώνεται η γεύση τους, προσεχώς θα σας πω το μυστικό, αρκεί να πετύχω καβούρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντυπωσιάστηκα!!
    Βρε Λιλάκι μου, εγώ δεν έχω πρόβλημα να τα βράσω, στο καθάρισμά τους δυσκολεύομαι, γι αυτό καταφεύγω επίσης στην κονσέρβα για καβουροσαλάτες!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Asteri bznnnnnnnnnn!!! πάλι τα πρόλαβες?
    Όλα δικά σου ζυμαρούλα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπέτυ μου η νοστιμιά του φρέσκου είναι άλλο πράγμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελευθερία μου έλα εδώ να σου τα ετοιμάσω εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία παρουσίαση Λίλα. Κι' εμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα (το πήρα από την μάνα μου το χουϊ) αλλά συνήθως μόνον την Καθαρά Δευτέρα τα φτιάχνω πια. Πρέπει μάλλον ν' αναθεωρήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίλα μου πρέπει να είναι πανέμορφα! Και εγώ μόνο κονσέρβα δοκιμάζω! Αδύνατον να βράσω ζωντανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. bigmama μου κι εσύ στο κλάμπ? Να τη φτιάξεις τη σαλάτα είναι και πιο νόστιμη και πιο χορταστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρένα μου τη συγκεκριμένη σος μου την έχει δώσει σεφ και πάει καταπληκτικά σε όλα τα θαλασσινά. Αν θες το σκορδάκι μπορείς να το παραλείψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. thumbelina μου να τη δοκιμάσεις τη συνταγούλα και να μου πεις εντυπώσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λιλα μου, εξαιρετικό το πόστ σου και πολύ αναλυτικό, αλλά εγω θα παρείνω στα μπαρμπουνο-κοτσομουράκια μου !!!!!!

    καλή σου μερα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ καβούρια.
    Εφαγα όμως μία φορά στην Αμερική.
    Θα δοκιμάσω την σαλάτα με την καβουρόψιχα από κονσέρβα.Πολύ καλό το σέρβις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Dύσπιστε τι μου θύμησες!!! Έχω φάει θαλασσινά στην Περαία.... τα καλύτερα μακράν. Κι εκείνι το μυδοπίλαφο!!!!!!!!! Αχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γαστεροπλήξ μου, όχι που δεν θα είχες μυστικό και για τα καβούρια!!! Περιμένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έλενά μου όλα τα ωραία θέλουν και τον κόπο τους! Καθάρισε καβουράκια φρέσκα, είναι πιο νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Penelope εγώ τα τσακίζω όλες τις εποχές του χρόνου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγγελικούλα μου, μπορείς να πάρεις κατεψυγμένα που δεν είναι ζωντανά, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαρία μου όταν έρθεις αν μαζί με τα μπαρμπουνάκια σου έχω και καβουροσαλάτα δεν θα τσιμπήσεις λιγουλάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δήμητρα με τα μανιταράκια, να τη δοκιμάσεις τη σαλατίτσα έστω και με καβουρόψιχα κονσέρβας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. KALHMERA STHN ARGOLIDA KAI STH LILA.APO TH BLEPO EIMAI O EKATOSTOS 100 ANAGNOSTHS EPOMENOS H EPOMENH ANARTISI EINAI GIA MENA .MONO NA BALEIS KAI KANA OUZAKI.KALHMERA KAI PALI APO ENA PAGOMENO MONAXO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λιλάκι..στο χω ξαναπεί...είσαι απαιχτη..
    Οχι μόνο γιατί μαγειρεύεις και παρουσιάζεις απίθανα τα πιάτα σου,αλλά γιατί χρησιμοποιείς υλικά φυσικά και αγνά και μαγειρεμένα με τρόπο εκτός από πεντανόστιμο ταυτοχρονα και υγιεινό...ένα μεγάλο μπράβο από μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. MOLEMOU καλωσόρισες!!! Η επόμενη ανάρτηση σου ανήκει! Φιλιά στο Μόναχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βιβή μου για μένα ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το ζητούμενο. Και προσπαθώ να το τηρώ και στη μαγειρική όσο μπορώ! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν παίζεσαι κορίτσι μου... αλλα το νου σου μακριά απο την τσέπη...χααχχαχαχαχαχα φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεν τα έχω φάει ποτέ έτσι! Δεν νομίζω να φέρνουν εδώ. Ευχαρίστως θα τα έτρωγα, αλλα θα λυπόμουνα να τα βράσω ζωντανά τα έρμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φρίκη να βράζουν ζωντανά. Μου φαίνεται απαράδεκτο, όσο νόστιμα και να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!