Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Πεϊνιρλάκια αστεράτα



Η φίλη μου η Μαρία, ή m.a.m., ή Αsteri φτιάχνει αυτά τα καταπληκτικά πεϊνιρλάκια και μου επέτρεψε να τα μοιραστώ μαζί σας. Χθες λοιπόν που τα έφτιαξα για νιοστή φορά με κάποιες μικροεπεμβάσεις τα φωτογράφησα και ιδού το αποτέλεσμα αλλά και η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα τσαγιού νερό
  • 1 κούπα τσαγιου γάλα εβαπορέ
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2,5 κουτ. γλυκού μαγιά (ξηρή)
  • αλεύρι περίπου 1 κιλό (ή όσο πάρει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ βάζουμε το νερό, το γάλα εβαπορέ και το αλάτι. Ανακατεύουμε τη μαγιά στο μισό αλεύρι μαζί με λίγη ζάχαρη και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο υγρό μείγμα. Συμπληρώνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Την σκεπάζουμε με μία πετσετούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, παίρνουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγαλύτερο από καρύδι και τα ανοίγουμε σε σχήμα βαρκούλας (οβάλ σαν το αυγό), βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε.
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 περίπου 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο.
Αφού ψηθούν όπως είναι ζεστά τα περνάνε με ένα πινέλο με φρέσκο βούτυρο.
Για γέμιση μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε. Κιμά που μας περίσσεψε από μακαρόνια, τυρί και ζαμπόν, σκέτο τυρί και ότι άλλο φανταστούμε.

Εγώ τα μισά τα έκανα με ζαμπόν και τυρί κασέρι,




και τα υπόλοιπα τα έκανα με
Φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, κάπαρη και βασιλικό


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η συνταγή υπάρχει στο site www.sintagespareas.gr

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/8/09 14:12

    Μπράβο Λίλα :-) πολύ ωραία σου έγιναν ...... τα συγχαρητηριά μου kisses (Μαρία ή m.a.m. ή Αsteri χιχιχιχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παιδιά και οι φίλοι τους τα αγαπάνε πολύ αλλά πάντα αγοράζω έτοιμα. Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε. Θα ξετρελαθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γαστεροπλήξ5/8/09 14:52

    υπάρχει κάποιος που δεν τα τρώει; στα πάρτυ των παιδιών οι πρώτες λαμαρίνες που άδειαζαν ήταν όσες είχαν πεϊνιρλί!!
    λατρεμένα, εγώ θέλω ντοματένια με σκορδάκι και βασιλικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ παίρνω αυτά με την κάπαρη, που με αρέσει.
    Πολύ όμορφα και πολύ νόστιμα φαίνονται.
    Και μετά λες ότι κάποιοι(;) άλλοι μας βάζουν σε πειρασμούς και χαλάνε την πιάτσα.
    Γειά στα χέρια σου.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή η συνταγή για το ζυμάρι αλλά σαν πρώην επαγγελματίας(στα νιάτα μου)ήθελα να προσθέσω οτι στο ζυμάρι βάζω και μια κουτλιά της σούπας ζάχαρι(για να πάρει ωραίο χρώμα) και σαν βάση το τυρί (κασέρι)καλό είναι να το τρίψουμε και να του ρίξουμε λίγο νεράκι μέσα για να φουσκώσει και να γίνει πιό αφράτο πχ.για κανονικά πεϊνιρλί μια κουταλιά της σούπας νερό ανά κομάτι περίπου.Καλά δοκιμάστε ψημένα σε ξυλόφουρνο όσοι έχετε θα ξετρελαθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χίλια συγνώμη γράφεις για την ζάχαρι δεν το πρόσεξα αλλά στα υλικά ξέχασες να το γράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/8/09 16:59

    Η ζάχαρη κανονικά (στην συνταγή)δεν υπάρχει στα υλικά απλά η Λίλα σαν δική της επιλογή βάζει λίγη.
    Όποιος θέλει βέβαια προσθέτει λιγάκι(Asteri)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κι εγώ αυτά με τη ντοματούλα και το βασιλικό λαχτάρησα! αν τα φτιάξω και τα βάλω στην κατάψυξη πριν τα ψήσω λες να χαλάσουν; πω πω και έχω μια πείνα αυτή την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαινονται το ένα καλύτερο από το άλλο, κι αφού είναι συνταγή της Μαρίας είναι σίγουρα πετυχημένη!!

    Μαρίαααααα!!
    Γιατί σε έχουμε χάσει κοπέλα μου??
    Στείλε μου μέιλ που είσαι και αν γράφεις πουθενά τώρα!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/8/09 22:04

    ΕΛΕΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ πολύ χαίρομαι βρε κορίτσι! Είμαι εκεί που γράφει κάτω από την συνταγή. Φιλούθκια

    Betty's Cuisine βάλτα καλή μου στην κατάψυξη είτε ψημένα είτε άψητα δεν παθαίνουν τίποτα :-)

    (Μαρία - m.a.m. ή Asteri χιχιχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή όπως είδα η Μαρία ή m.a.m ή Αsteri μια χαρά τα καταφέρνει και στη blogοσφαιρα λέω να την κάνω γραμματέα μου για να μπορώ κι εγώ να πηγαίνω στη θάλασσα με την ησυχία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι καταπληκτικά αυτά τα πεϊνιρλάκια. Μοιάζουν πολύ με τα δικά μου μόνο που εγώ συνήθως τα φτιάχνω μεγάλα γιατί η τεμπέλα βαριέμαι τις μικρές ζύμες (εκτός κι αν προκειται για παρτάκια κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρένα μου κοριτσάρα μου δεν την είχα δει τη συνταγούλα στο deli, έβαλα αυτή της Μαρίας γιατί την φτιάχνω πάνω από ένα χρόνο τώρα και είναι τυφλοσούρτης. Ούτε καν κοιτάω τα υλικά, τα θυμάμαι απ'έξω. Πρέπει να ξανακοιτάξω τις συνταγες στο delicieuses γιατί μάλλον μου έχουν ξεφύγει αρκετές. Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λιλούκο μου και τι έγινε? Σάμπως παίρνει κανείς μας πτυχίο ευρεσιτεχνίας για συνταγές? Απλά επειδή φτιάχνω παρόμοια, το ομολογώ είναι σούπερ!!! Γεια στα χέρια σας :)Φιλιά ματάρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος6/8/09 08:42

    Λίλα για να γίνω γραμματέας σου θα σου κοστίσει πολύ ακριβά χαχαχαχαχαχα είναι πολύ ακριβές οι υπηρεσίες μου ...... φιλιάααααα (Μαρία ή m.a.m. ή Asteri)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μας αρέσουν οικογενειακώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!