Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Μπακαλιαριάκια λεμονάτα με λαχανικά



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκα μπακαλιαράκια
5 μέτριες πατάτες
4 καρότα
3-4 κολοκυθάκια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα ψάρια. Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σειρές σε φαρδιά κατσαρόλα.Πάνω από κάθε σειρά λαχανικά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. 

Από πάνω βάζουμε τα ψάρια. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το σκόρδο σε ροδελίτσες και τα ρίχνουμε πάνω από τα ψάρια. Τρίβουμε το δεντρολίβανο με τα χέρια μας και το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νεράκι αρκετό να σκεπαστούν τα λαχανικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την κάπαρη, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.


Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε με προσοχή τα ψάρια και τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τα διατηρούμε ζεστά. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και αφού σουρώσουμε το ζωμό τον ρίχνουμε μέσα. Πρέπει να είναι περίπου 2 κούπες. Αν δεν είναι συμπληρώνουμε με νεράκι. Στίβουμε το λεμόνι και διαλύουμε στο χυμό το αλεύρι και την μουστάρδα. Μόλις ο ζωμός πάρει βράση ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος περιχύνουμε τα ψάρια με τη σαλτσούλα και σερβίρουμε ζεστά.
Είναι παλιά, παραδοσιακή συνταγή των ψαράδων με κάποιες αλλαγές και παρεμβάσεις δικές μου. Αν έχετε και φρέσκο ψωμάκι ακόμα καλύτερα γιατί το φαγάκι ενδείκνυται για βουτιές. Πιείτε κι ένα παγωμένο λευκό κρασάκι και για καλοκαίρι δεν υπάρχει καλύτερο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

7 σχόλια:

  1. Λίλα πολύ ωραία η συνταγή σου! Στην βάση αυτή γίνεται και η BOUILLABAISSE η περίφημη μεσογειακή σούπα. Με διάφορα χορταρικά-λαχανικά και ψαρικά που βράζουν αργά όλα μαζί!
    Μμμ μου άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τέλεια τα ψαράκια, βάλε πιάτο κι έρχομαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φρέσκα μπακαλιαράκια, το αγαπημένο ψαράκι του καλού μου!!
    Αψογη η συνταγή σου Λίλα μου!!
    Καλή βδομάδα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία τα μπακαλιαράκια και η συνταγή σούπερ! Θραύση κάνουν τα ψαράκια τώρα το καλοκαίρι ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω κι εγώ ψαράκια! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/9/10 18:06

    TELEIO FAGAKI!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!