Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κουνέλι Ριγανάτο





Μια παραδοσιακή συνταγή θα φτιάξουμε σήμερα, αρωματικό, ζουμερό κουνέλι.

ΥΛΙΚΑ
1 κουνέλι 1200 έως 1500 γραμμάρια
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1/2 κεφάλι σκόρδο με τη φλούδα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
1/2 ματσάκι φρέσκια ρίγανη ή 2 κουταλιές σούπας αποξηραμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι.
1 κουταλάκι γλυκού corn flour
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες. 
Στύβουμε τα λεμόνια και με τις λεμονόκουπες περνάμε το κουνέλι.
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το λάδι με το βούτυρο να ζεσταθούν.
Σωτάρουμε το κουνέλι μόνο του μέχρι να ροδίσει.



Αφού ροδίσει καλά ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με τη φλούδα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για ένα τέταρτο περίπου, ανοίγουμε και βλέπουμε αν έχει το φαγητό υγρά, αν όχι συμπληρώνουμε νεράκι. Το ζητούμενο είναι να βράσει με τα υγρά του το κρέας για να μείνει ζουμερό και νόστιμο.



Σε περίπου 1 ώρα θα πρέπει να είναι έτοιμο.
Αραιώνουμε το λεμόνι με άλλο τόσο νερό και εκεί μέσα διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού corn flour.
Ρίχνουμε το λεμόνι μέσα στην κατσαρόλα και κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πήξει το ζουμάκι!!!
Σερβίρουμε με πατατούλες ή με πιλαφάκι!!!!



30 σχόλια:

  1. To baking powder γιατί το προσθέτεις στο λεμόνι και το νερό? έχει κι άλλες ιδιότητες εκτός από διογκωτικές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα να γράψω corn flour!!! Να είσαι καλά!!!

      Διαγραφή
    2. καλά, μιλάμε σπαζοκεφάλιασα ε?!! :)

      Διαγραφή
  2. τέλεια.. ωραίο το κουνέλι!! και ριγανάτο.. μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ κουνελάκι, κουνελάκι!!! :)
    Νοστιμότατο και πολύ πιο υγιεινό από άλλα κρέατα, κι εμείς το τιμάμε συχνά-πυκνά, λόγω Κρήτης, με διάφορες παραλλαγές!

    ΥΓ: Διόρθωσε στην εκτέλεση το μπέικιν γιατί παραμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέτυ μου είναι το μκουνελάκι υγιεινό πολύ, οι παραλλαγές χρειάζονται για να μην μας κουράζει η μονοτονία!

      Διαγραφή
  4. ... άκυρο, τώρα μόλις είδα ότι διορθώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γεια σου Λιλού μου, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ριγανάτο το κουνέλι αν και το μαγειρεύουμε αρκετες φορες στο σπίτι μας, ιδιαίτερα η μανούλα. Η πρόταση σου σημειώνεται για να εκτελεσθεί άμεσα.!!!!

    φιλια πολλά και καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου λες αντί κοκκόρου να φτιάξω κουνελάκι???

      Διαγραφή
  6. Αγαπημένο φαγητό αλλά τα κουνέλια του χασάπη δεν τα θέλω.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου έχεις απόλυτο δίκιο. Εμείς βρίσκουμε κουνέλια ντόπια, παλιά είχαμε δικά μας αλλά ήταν πολύ δύσκολη η εκτροφή τους και τη σταματήσαμε, ίσως όμως ξαναπάρουμε ένα ζευγάρι!

      Διαγραφή
  7. Σπέσιαλ φαγάκι μας μαγείρεψες σήμερα φιλενάδα, σέρβιρέ μου με τηγανιτές πατατούλες please!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλενάδα μου σε φιλώ σταυρωτά.....μια τηγανιά πατάτες για σένα!!!!

      Διαγραφή
  8. Λίλα μου τέλειο!!!!!Μια μεριδούλα θα την έτρωγα πολύ ευχαρίστως!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παραδοσιακή και πολυ υγιεινη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κουνελάκι ριγανάτο!!! Νοστιμιά!! Το κουνέλι είναι από τα πιο καλά κρέατα με το λιγότερο λίπος. Το έχουμε συνηθίσει στιφάδο, αλλά έτσι όπως το μαγείρεψες σήμερα, είναι πιο ελαφρύ. Ωραιότατο έγινε!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου μια αλλαγή από τα τετριμμένα είναι πάντα ευπρόσδεκτη!!!

      Διαγραφή
  11. Μμμμμ..... μας άνοιξες την όρεξη!!!!!!! Θέλω κουνέλι επειγόντως!!!!!! Την καλημέρα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τετράδιο συνταγών, σε ευχαριστώ που πέρασες!!!

      Διαγραφή
  12. Σούπερ το κουνελάκι (και οι τηγανιτές πατατούλες που το συνοδεύουν)! Το έχω δοκιμάσει μόνο στιφάδο, αλλά και το ριγανάτο σου δεν πάει πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sundayspoon χαίρομαι που σου άρεσε το κουνελάκι!!!

      Διαγραφή
  13. Ξέρεις βέβαια ότι στην Κρήτη έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κουνελιών. Η συνταγή καταγράφεται γιατί είναι διαφορετική από τις δικές μας και θέλω να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!