Τι καλύτερο από μια σπιτική πιτούλα?
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα( λάπαθα, σέσκουλα, τσουκνίδες, παπαρούνες,ραδίκια, ζοχοί)
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι μυρώνια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
2 αυγά
προαιρετικά φέτα βαρελίσια
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
600 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο (κίτρινο)
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο
αλάτι
χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και κάνουμε μια λακουβίτσα στην οποία ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το τσίπουρο. Tρίβουμε με τα χεράκια μας το αλεύρι με το λάδι για να ποτίσει καλά και τότε ρίχνουμε σιγά σιγά χλιαρό νεράκι ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλιακιά ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη. Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Τα στίβουμε καλά, χύνουμε το ζουμί και βάζουμε μέσα τα 2 αυγουλάκια.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα φέτα τριμμένη με τα χέρια!
Παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε στα 4. Με κάθε κομμάτι ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο βοηθώντας με νισεστέ. Βάζουμε το πρώτο φύλλ σε λαδωμένο καλά ταψάκι 30 εκ. και το λαδώνουμε. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο και το λαδώνουμε και αυτό. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και από πάνω βάζουμε τα άλλα 2 φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια λαδώνουμε και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 1 περίπου ώρα και μέχρι να ροδίσει καλά.
Τα διάφορα χόρτα κάνουν την διαφορά σε αυτή την πίτα. Ειδικά τα σέσκουλα την γλυκαίνουν πολύ!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Λατρεύω πίτες και αυτή είναι τόσο λαχταριστή και με καταπληκτικές πρασινάδες, μου αρέσει πολύ και η προσθήκη τσίπουρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πεθαίνω για ένα κομματάκι από την πίτα σου, αλλά και 2 και 3 δεν θα έλεγα όχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα
Πίτα...πίτααααααααα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚομμάτι ... κομμάτιιιιιιιι
Σμουτς
Πεσε πιτα να σε φαωωωωωωωωωω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ πριν λιγο ειδα σε αλλο μπλογκ πιτουλα και πηγα να δοκιμασω,και τωρα μου μυρισε χορτοπιτα κι ετρεξα παλι...ειμαι πιτου τι να κανουμε?
Αχ νοστιμοτατη ειναι..μπραβο γεια στα χερακια σου...καλη σου μερα και καλη εβδομαδα,φιλια!!!
τέλεια πιτούλα, από τις πιο αγαπημένες γεύσεις, καλή εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τυχερά της εξοχής!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧορτόπιτα με "αυθεντικά" χόρτα.
Ζηλέψαμε λιγάκι, αλλά δεν το δείχνουμε γιατί έχουμε καλό χαρακτήρα :-) όπως ίσως θα έχετε καταλάβει αγαπημένη μας Λίλα.
Καλή εβδομάδα κυρά μου.
ΑΧ ΖΗΛΕΥΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΙΛΑ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ .ΦΙΛΙΑ.Τζενη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΙΛΑ ΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ...
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ!!
ΦΙΛΙΑ!
πεθαίνω για τις πίτες με τα χόρτα που περιγράφεις + ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ, είναι πολύ πολύ σπέσιαλ και θα πάρω φιλεναδίτσα μου όχι ένα, αλλά δύο κομμάτια !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου !!
φιλια πολλά
Τέλεια πίτα! Θα την δοκιμάσω και εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα σου έρχομαι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομύρισε η πιτούλα σου από την Αργολίδα μέχρι την Πάτρα!!!
Στην πίτα δε λέω ποτέ όχι....ειδικά όταν είναι χορτόπιτα!! Κράτα μου λίγο καλέ κυρία....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις πολύ αγαπημένες μας πίτες, πάντα με διάφορα χόρτα και με τον τρόπο που τα προετοίμασες, μόνο που στην πατρίδα μου την φτιάχνουν με πολλά φύλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία τέτοια πίτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήγιαμ!!λατρευω τις καυκαληθρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη πιτούλα κι επιτέλους ένα φαγητό που δεν απαγορεύεται για μένα! Τα έμαθες τα νέα μου φιλενάδα; Πέρνα από το μπλογκ μου να ενημερωθείς και γράψε μου τι κάνει το μωρό μας! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιτούλα άκουσα κι έτρεξα... είναι και με σπιτικό φύλλο ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήδιπλό το κομμάτι μου παρακαλώ :)
Αυτή δεν είναι πίτα, είναι σούπερ πίτα λέμε με όλα αυτά τα καλούδια που περιέχει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μισό μου βασίλειο για ένα κομμάτι;-)
Φιλιάαααα!!!!
Έχω ακόμη λίγα στην κατάψυξη και για πίτα τα προορίζω κι εγώ.Τέλεια σου έγινε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα καλύτερα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις τελευταίες μέρες γυρίζω και χορτόπιτες βλέπω!
Αφησα παραγγελία.. να αφήσω και εδώ;;;
ΦΙΛΙΆ!!! Ξεμυαλίστρα!!!
Είναι η εποχή τους εδώ! Περιμένω πως και πως να φτιαξω παλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩ ΠΩ ΠΩ!!!!ΠΩ ΠΩ ΠΩ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΠΙΤΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!!!!!!!!!!
Έμεινε κανένα κομματάκι και για μένα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια η πιτούλα και αρωματική!!!!
Λίλα μου αντιγράφω τη συνταγή, μόνο που την βλέπω την θέλω στο πιάτο μου..ΤΩΡΑ..αχ! και είναι πρωί και δεν πήρα πρωινό ακόμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπουκιά και απόλαυση αυτή η πίτα με τόσα μυρωδάτα χορταρικά.Ζηλεύω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όνειρο! Τι να σχολιάσω την γέμιση ή το φύλλο? Όνειρο και τα δυο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη Λιλού μου! Όταν ανέβεις θέλω κέρασμα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω, τι πιτα ειναι αυτη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΖηλεψα!
Tι να σου πω Λίλα μου ....ψέματα? Θα ήθελα κάνα δυο κομμάτια......να σας τα μοιράσω και να κρατήσω την υπόλοιπη για πάρτυ μου!!!! Γίνεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα, μου αρέσουν τα λιλά σου...Οι πίτες είναι οι αγαπημένες μου και το μπλοκ σου είναι πολύ ενδιαφέρον! Γι'αυτό και από δω και πέρα θα παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου! Αααα...ξέχασα να σου πω: έχουμε και το ίδιο σερβίτσιο, εσύ σε γαλάζιο και εγώ σε καφέ!!! Το είδα σε κάποια ανάρτησή σου, όταν φιλοξένησες μια μπλοκοφίλη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήη χορτόπιτα σου φαίνεται πάααααααααρα πολύ νόστιμη!
Αν και πρέπει ν΄ανοίξω λεξικό για να μάθω ποιό όνομα ανήκει σε ποιό πράσινο,
η συνταγή σου μπαίνει σε λίστα αναμονής και με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμαστεί!
Μπορούμε να βάλουμε τσίπουρο και στα χόρτα;
Συμφωνώ φιλενάδα... τίποτε καλύτερο από μια σπιτική πιτούλα!!! Μόνο που εγώ δεν θέλω φέτα, σκέτη χορτόπιτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Η χωριάτικη χορτόπιτα μου αρέσει πολύ με τον πρωινό καφέ. Να πάρω ένα κομματάκι;
ΑπάντησηΔιαγραφήtha parw apo thn teleia pitoula sou!Fetoula tha balwmou aresei polu!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν μου λες χρυσάφι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφή" 1 κ. άγρια χόρτα "...ε..???
επειδή εσύ κανεις μια ωπ στο κτήμα και τα πιάνεις...
εμείς σε ποιούς αγρούς να μαζέψουμε λάπαθα..???
αλλά επειδή το πας φιρί φιρί,να ξέρεις...
το ακόνισα το μαχαιράκι μου και η σακούλα δίπλα...αν δεν σου ξεπατώσω τα ραδίκια να μη με λένε Βιβή...
σμουαατςςς στα μουτράκια σου..-:))
Γεια σου ρε Λίλα με τις πίτες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Τα σέσκουλα τα σπάνε.
Ελληνική κουζίνα χωρίς χωριάτικη πίτα δεν γίνεται, γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά στα χεράκια σου!!
Φιλάκιαα!
Απο τις πιο ομορφες πιτες αυτες που ειναι με διαφορα χορτα και παντα καλοδεχουμενη απ'ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφήlila para poli omorfo to sate poli nikokiremeno ime k ego ton kalitehnikon k dino simasia stin leptomeria k sta hromata . Mpika tora tihea k soy dino sinharitiria!
ΑπάντησηΔιαγραφή