Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.......ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ


Ένα ορεκτικό μούρλια!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ
1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη κομμένο σε κυβάκια
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
3-4 κουταλιές παγωμένο νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ξερό
μισό ματσάκι άνιθο
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κούπα κατίκι Δομοκού
λίγο γάλα
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολάκι τρίβουμε το αλεύρι με το αλάτι και με το βούτυρο και φτιάχνουμε ψιχουλάκια.
Ρίχνουμε έσα κουταλιά κουταλιά παγωμένο νεράκι μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμαράκι που να κολλάει λίγο στα χεράκια. Δεν το πολυζυμώνουμε για να μην μας γίνει σφιχτό το πιτάκι.
Τυλίγουμε το ζυμαράκι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί!
Σε τηγανάκι βαθύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε και το σπανάκι ψιλοκομμένο και τον άνιθο και αφήνουμε να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους.
Σε ένα λεκανάκι χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και αδειάζουμε μέσα το κατίκι.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο γάλα μέσα μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Αδειάζουμε το μίγμα των αυγών μέσα στο σπανάκι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και δοκιμάζουμε λίγο για να αλατίσουμε αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε μπόλικο πιπεράκι και αρκετό μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να σταθεί εκτός φωτιάς.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Την χωρίζουμε σε μπαλάκια ανάλογα με το ταψάκι μας. Εγώ την χώρισα σε 6 μέρη γιατί έχω ταψάκι για τάρτες. Αν όμως έχετε ταψάκι για μικρά κεκάκια θα φτιάξετε μικρά ατομικά πιτάκια.
Χωρίζετε τη γέμιση στα πιτάκια και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για μισή περίπου ώρα.
Καλό είναι τα πρώτα 10 λεπτά να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η γέμιση.
Αν έχετε χρόνο ψήστε άδεια τα ταρτάκια για 10 λεπτά και μετά γεμίστε τα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


21 σχόλια:

  1. Μπράβο Λιλού! υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ με το χέρι δε χρειάζομαι μαχαιροπήρουνα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίλα,πολύ όμορφη ιδέα η καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας!
    Το σπανάκι,άφθονο αυτή την εποχή είναι η καλύτερη πρόταση και τα ταρτάκια μια εναλλακτική λύση στις σπανακόπιτες.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A!απογοητευτικα..δεν νομιζω οτι ειναι για γιορτες..επειδη ομως το εχω αρχειση τη διαδικασια θα το μαγειρεψω και καποια στιγμη θα το κανω αναρτηση! και θελω τη γνωμη σου.
    τα φιλια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A!απογοητευτικα..δεν νομιζω οτι ειναι για γιορτες..επειδη ομως το εχω αρχειση τη διαδικασια θα το μαγειρεψω και καποια στιγμη θα το κανω αναρτηση! και θελω τη γνωμη σου.
    τα φιλια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΩΧ! συγνωμη..και δυο φορες και με λαθος!χαχαχα!Λιλα μου εχω μια μορφη παρκινσον που ωρες ωρες το χερι μου τρεμει τοσο πολυ που αλλου παταω και αλλου παει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατίκι αγαπώ οπότε παίρνω 3 η ιδέα του μαγειρεύω ελληνικά με βρίσκει σύμφωνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια ταρτάκια, ειδικά αν γίνουν μικρά, είναι "εις βλωμός" και κάτω.
    Και γλύφεις και τα δάκτυλα!~!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία ιδέα τα μικρά ταρτάκια για ορεκτικό.Νόστιμα και ευπαρουσίαστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το τι αποθήκευση έχει γίνει δεν λέγεται!
    Δίνω συνταγές από όλους σας και κάνω την ... έξυπνη τρομάρα μου!!!!
    Φιλιά κοριτσάκι με τις ωραίες ιδέες!

    Με το σχόλιο του ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ, γέλασα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. poli nostima fenonte!!kai simfono lila mou gia tin elliniki paradosiaki kouzina!eine i kaliteri ston kosmo!!
    edo otan exoun elliniki eudomada proionton den boris na fantastis gia pote telionoun!!!i de feta to ladi kai oi elies mas ine ta diamantia mas!!pola filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοίτα σύμπτωση, έχω κατίκι στο ψυγείο και σπανάκι στην κατάψυξη.
    Θα τα δοκιμάσω άμεσα.

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία τα πιτάκια και με αγαπημένα υλικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφο μεζεδάκι για μένα βέβαια.Να πω την αλήθεια μου αρέσουν τα φαγητά στη κατσαρόλα μα όπως λέει μία φίλη δεν χρειάζεται γι' αυτό μαχαιροπήρουνο.Όμορφη ιδέα.Σας εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές κυρία μου με νόστιμες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρέσει η πρωτοβουλία σου για την Ελληνική Κουζίνα, αλλά μου αρέσει πάαααρα πολύ και το κατίκι Δομοκού, γι' αυτό θα το πάρω ένα ξεσκέπαστο πιτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου αρέσει το κατίκι πολύ και το σπανάκι, έχω και το συγκεκριμμένο ταψάκι για ταρτάκια! εεεε!! θέλει και πολύ;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ομορφη ιδεα για μπουφε και για βραδακια με παρεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Έγραψες" κυρά μου!
    Θα τα ετοιμάσω μάλλον για το Σάββατο που έχω ένα μπουφεδάκι για τα γεννέθλα του καλού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πω πωωωω!!
    Με την ιδέα σου θα χορτάσουμε υπέροχες συνταγές σίγουρα!!
    Φαινονται μιαααμμμ!
    Φιλιά Λιλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απλά....υπέροχο!!!
    Καλό ΣΚ!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος11/12/10 09:45

    Λίλα, σου στέλνω και μια δεύτερη πρόταση, κατηγορία ορεκτικό.

    http://xromatisto.blogspot.com/2010/12/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!