Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Mοσχαράκι με σπανάκι γκρατινέ


Οι γιορτές δεν τελείωσαν!!!
Μια γιορτινή πρόταση λοιπόν σήμερα διαφορετική αλλά πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαράκι(ελιά, σπάλα, ποντίκι) κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 1/2 κιλό σπανάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
500 ml γάλα
5 κ.σούπας αλεύρι
5 κ.σούπας βούτυρο
200 γραμμάρια τριμμένα τυριά (κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κασέρι)
λίγο μοσχοκάρυδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το κρέας, το σκουπίζομαι με χαρτί κουζίνας και  το αλευρώνουμε.
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε καλά το κρέας με ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα το ξερό κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με το κρασάκι, αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει το κρέας. Ρίχνουμε και μια κουπίτσα χλιαρό νερό.
Μόλις γίνει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε πυρέξ.
Στο μεταξύ έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει το σπανάκι και το τσιγαρίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνιθο. Ρίχνουμε μέσα στο σπανάκι το ζουμάκι που κρατήσαμε από το κρέας αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά.
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε το αλεύρι στο βούτυρο, ρίχνουμε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ρίχνουμε μέσα τα μισά τυριά, αλάτι με μέτρο, πιπέρι μπόλικο και μοσχοκάρυδο.
Στο πυρέξ που βάλαμε το κρέας στρώνουμε καλά το σπανάκι.
Βάζουμε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!





17 σχόλια:

  1. Πρέπει να εγινε υπέροχο Λίλα το φαγάκι σου!!!Πολύ ωραία πρόταση, θα το εχω υπ΄΄οψη μου για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολή καλή η συνταγή σου! Χρόνια πολλά και καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εεεε μια μερίδα θα την πάρω Λιλού!!
    Σμουάτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη μεριδούλα μου παρακαλώ!!!
    Εγώ θα το έχω υπόψη γενικότερα!
    Τέλειο, και ξεφεύγουμε από τα συνήθη αυτές τις μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά!!! Πολύ ωραίο είναι Λίλα, θα το φτιάξω!!! έχω αρκετό μοσχαράκι και ήθελα κάτι διαφορετικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία πρόταση Λιλάκι!
    Θα το φτιάξω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μμμμμμ.... νόστιμη ιδέα! Χρόνια σου πολλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλός ο συνδυασμός και η επικάλυψη με την μπεσαμέλ.
    Για....να πάω να ψάξω το ψυγείο!
    Κάτι πρέπει να έχω, για να το στήσω αύριο.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω μπόμπα φαίνεται. Μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία πράγματα διαβάζω πρωί-πρωί Λίλα μου!
    Γιατί έτσι το κρέας "γλυστράει" πιο εύκολα ίσως, για κάτι παιδιάκια που δεν το βάζουν καν στο στόμα τους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ααα... πρώτα θα δοκιμάσω και μετά θα σου πω... στείλε το κομμάτι μου λοιπόν :))

    φιλάκια, Λίλα, και χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. συμφωνώ με τη προλαλήσασα,τη Μπέττυ...στείλε ταγάρι και θα σου πω κι εγώ..( μη ξεχάσεις και τη καρυδόπιτα μιά που θα στείλεις και θα στείλεις..)

    φιλιά πολλά πολλά...Καλή Χρονιά από δω...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ πρωτότυπο, θα πρέπει να είναι νοστιμότατο! Μου αρέσουν όλα τα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται υπέροχο!
    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ!ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. KAΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!