Ένα ορεκτικό μούρλια!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ
1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη κομμένο σε κυβάκια
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
3-4 κουταλιές παγωμένο νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ξερό
μισό ματσάκι άνιθο
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κούπα κατίκι Δομοκού
λίγο γάλα
2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολάκι τρίβουμε το αλεύρι με το αλάτι και με το βούτυρο και φτιάχνουμε ψιχουλάκια.
Ρίχνουμε έσα κουταλιά κουταλιά παγωμένο νεράκι μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμαράκι που να κολλάει λίγο στα χεράκια. Δεν το πολυζυμώνουμε για να μην μας γίνει σφιχτό το πιτάκι.
Τυλίγουμε το ζυμαράκι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί!
Σε τηγανάκι βαθύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε και το σπανάκι ψιλοκομμένο και τον άνιθο και αφήνουμε να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους.
Σε ένα λεκανάκι χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και αδειάζουμε μέσα το κατίκι.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο γάλα μέσα μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Αδειάζουμε το μίγμα των αυγών μέσα στο σπανάκι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και δοκιμάζουμε λίγο για να αλατίσουμε αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε μπόλικο πιπεράκι και αρκετό μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να σταθεί εκτός φωτιάς.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Την χωρίζουμε σε μπαλάκια ανάλογα με το ταψάκι μας. Εγώ την χώρισα σε 6 μέρη γιατί έχω ταψάκι για τάρτες. Αν όμως έχετε ταψάκι για μικρά κεκάκια θα φτιάξετε μικρά ατομικά πιτάκια.
Χωρίζετε τη γέμιση στα πιτάκια και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για μισή περίπου ώρα.
Καλό είναι τα πρώτα 10 λεπτά να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η γέμιση.
Αν έχετε χρόνο ψήστε άδεια τα ταρτάκια για 10 λεπτά και μετά γεμίστε τα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Μπράβο Λιλού! υπέροχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ με το χέρι δε χρειάζομαι μαχαιροπήρουνα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα,πολύ όμορφη ιδέα η καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σπανάκι,άφθονο αυτή την εποχή είναι η καλύτερη πρόταση και τα ταρτάκια μια εναλλακτική λύση στις σπανακόπιτες.
Φιλιά!
A!απογοητευτικα..δεν νομιζω οτι ειναι για γιορτες..επειδη ομως το εχω αρχειση τη διαδικασια θα το μαγειρεψω και καποια στιγμη θα το κανω αναρτηση! και θελω τη γνωμη σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα φιλια μου!!
A!απογοητευτικα..δεν νομιζω οτι ειναι για γιορτες..επειδη ομως το εχω αρχειση τη διαδικασια θα το μαγειρεψω και καποια στιγμη θα το κανω αναρτηση! και θελω τη γνωμη σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα φιλια μου!!
ΩΧ! συγνωμη..και δυο φορες και με λαθος!χαχαχα!Λιλα μου εχω μια μορφη παρκινσον που ωρες ωρες το χερι μου τρεμει τοσο πολυ που αλλου παταω και αλλου παει..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατίκι αγαπώ οπότε παίρνω 3 η ιδέα του μαγειρεύω ελληνικά με βρίσκει σύμφωνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ταρτάκια, ειδικά αν γίνουν μικρά, είναι "εις βλωμός" και κάτω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γλύφεις και τα δάκτυλα!~!!
Ωραία ιδέα τα μικρά ταρτάκια για ορεκτικό.Νόστιμα και ευπαρουσίαστα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τι αποθήκευση έχει γίνει δεν λέγεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνω συνταγές από όλους σας και κάνω την ... έξυπνη τρομάρα μου!!!!
Φιλιά κοριτσάκι με τις ωραίες ιδέες!
Με το σχόλιο του ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ, γέλασα!!!
poli nostima fenonte!!kai simfono lila mou gia tin elliniki paradosiaki kouzina!eine i kaliteri ston kosmo!!
ΑπάντησηΔιαγραφήedo otan exoun elliniki eudomada proionton den boris na fantastis gia pote telionoun!!!i de feta to ladi kai oi elies mas ine ta diamantia mas!!pola filia
Κοίτα σύμπτωση, έχω κατίκι στο ψυγείο και σπανάκι στην κατάψυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα δοκιμάσω άμεσα.
Καλό βράδυ.
Ωραία τα πιτάκια και με αγαπημένα υλικά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο μεζεδάκι για μένα βέβαια.Να πω την αλήθεια μου αρέσουν τα φαγητά στη κατσαρόλα μα όπως λέει μία φίλη δεν χρειάζεται γι' αυτό μαχαιροπήρουνο.Όμορφη ιδέα.Σας εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές κυρία μου με νόστιμες συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η πρωτοβουλία σου για την Ελληνική Κουζίνα, αλλά μου αρέσει πάαααρα πολύ και το κατίκι Δομοκού, γι' αυτό θα το πάρω ένα ξεσκέπαστο πιτάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το κατίκι πολύ και το σπανάκι, έχω και το συγκεκριμμένο ταψάκι για ταρτάκια! εεεε!! θέλει και πολύ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ομορφη ιδεα για μπουφε και για βραδακια με παρεα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Έγραψες" κυρά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα ετοιμάσω μάλλον για το Σάββατο που έχω ένα μπουφεδάκι για τα γεννέθλα του καλού μου.
Πω πωωωω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ιδέα σου θα χορτάσουμε υπέροχες συνταγές σίγουρα!!
Φαινονται μιαααμμμ!
Φιλιά Λιλάκι!
Απλά....υπέροχο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ!!
:)
Λίλα, σου στέλνω και μια δεύτερη πρόταση, κατηγορία ορεκτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://xromatisto.blogspot.com/2010/12/blog-post_11.html