Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού.
Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές εικόνες από τη διαδικασία που υπάρχει μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας το αγνό και μυρωδάτο μελάκι.
Οι μέλισσες μόλις γεμίσουν το πλαίσιο της κυρήθρας με μελάκι του αφαιρούν την υγρασία και μετά το σφραγίζουν με κερί που παράγουν μόνες τους, το γνωστό μελισσοκέρι. Στη φωτογραφία είναι αυτό το άσπρο που κλείνει τις τρυπούλες της κυρήθρας. Με ένα ειδικό θερμαινόμενο μαχαίρι, κόβουμε το κερί για να μπορέσουμε να βγάλουμε το μελάκι.
Αφού αφαιρέσουμε όσο περισσότερο κερί μπορούμε με το μαχαίρι, μένει το πλαίσιο γεμάτο μελάκι, γυαλιστερό και λαχταριστό.
Τότε είναι η ώρα που τα πλαίσια θα μπούν στην μηχανή και με τη φυγόκεντρο δύναμη θα διαχωριστεί το μελάκι από τις κυρήθρες.
Και θα βγεί από την κάνουλα λαχταριστό και μυρωδάτο. Μη μου πείτε οτι δε ζηλεύετε λιγουλάκι?
Εδώ μπορείτε να δείτε τον διάσημο βασιλικό πολτό. Είναι αυτό το άσπρο κρεμώδες που φαίνεται πάνω στην κυρήθρα. Η ποσότητα που βλέπετε είναι όση υπάρχει μέσα σε μια κυψέλη. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι δυσεύρετος και πανάκριβος.
Ελπίζω να σας άρεσε και θα χαρώ να σας λύσω όσες απορίες τυχόν έχετε!
Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριακάτικα ανατρίχιασαν τα δόντια μου, βλέποντας το μέλι και την διαδικασία, γεμάτη γλύκα.
Άριστο το θέμα, αλλά πρέπει να έχει και συνέχειες και για άλλα είδη μελιού. Το ελατόμελο πχ, που τρώω καθημερινά, όταν το βρίσκω...
μας πέθανες, λατρεύουμε το μέλι, θέλουμε κι άλλες αναρτήσεις μελιού!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, Λίλα! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να βάλω την μπουκίτσα μου κάτω από την κάνουλα? για δευτερόλεπτο μόνο!
I can just imagine how good it smells... and tastes of course!
ΑπάντησηΔιαγραφήlaτρευω το μελι
ΑπάντησηΔιαγραφήκαθε μερα τρωω
Εγώ πάλι γιατί έχω την επιθυμία να ξαπλώσω κάτω από την κάνουλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη ανάρτηση!
Ευχαριστώ για την γλύκα!
Πραγματικά από τις πιο "γλυκές" αναρτήσεις σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια ζηλεύουμε, όχι απλά λιγάκι, πολύ λέμε;-)
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
Ωωωωωωω! Τι καλά! Δεν έχω δει ποτέ τη διαδικασία από κοντά! Μερσί για το ρεπορτάζ!
ΑπάντησηΔιαγραφήυποκλείνομαι στο πόστ σου!!!! περιμένουμε και άλλες πληροφορίες/φωτογραφίες απο το νεκταρ των θεών, που έχεις την τύχη να κατέχεις την τεχνική του!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήοπως σου έχω πει και προσωπικά είναι υπέροχο αυτό που κάνεις !!!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια! Υπόσχομαι και άλλα μελισσοκομικά μόλις τελειώσω και με τη συσκευασία που θα έχω περισσότερο χρόνο!!! Μαρία Β. πότε θα έρθει προς τα εδώ το πουλμανάκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα!!!!! ΟΣΟΝΟΥΠΩ !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα μαζέψω και τα αλλα παιδάκια και θα κάνουμε σχολική εκδρομή !!!!
χιχιχιχιχι!!!!!!
φιλιά πολλά στο υπέροχο κτήμα σου !!!
Καλημέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις μέλισσες και το μέλι.Κάποια χρονιά έκανα πρόγραμμα στο σχολείο μου με τους μαθητές στα πλαίσια της περιβαντολογικής μελέτης ...για την μελισοκομία. Ηταν πού ενδιαφέρον και μάλιστα βραβεύτηκε το πρόγραμμα μας.
Φιλιά
Δήμητρα σε ευχαριστώ που πέρασες κι από εδώ μια βολτίτσα. Κι εγώ λατρεύω τα μανιτάρια. Τι λες σκαρώνουμε καμιά συνταγή με μανιτάρια και μέλι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτη επισκεψη στο σπιτικο σου και βρεθηκα στην πιο γλυκια αναρτηση.Καλως σε βρηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω βασιλικό πολτό για τα μωρά μου.. Μου είπανε πως θα τα βοηθήσει το χειμώνα με τις ιώσεις... Τι λες θα με προμηθεύσεις??? Αν μπορείς στείλε μου μαιλ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μηνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σε γνωρίζω…
που γνωρίζω μια γυναίκα μελισσοκόμο εχεις πραγματικά ένα ενδιαφέρον επάγγελμα…..
Και λατρεύεις το μωβ… (είναι το χρώμα μου!!!)
Καλό βραδυ λιλα..
Μπράβο ωραίο blog και πάλι μπράβο σου που είσαι γυναίκα μελισσοκόμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς πήγαν τα μελίσσια φέτος στην περιοχή σου;αλλά τί ρωτάω στεριανή Ελλάδα είσαστε υπάρχουν άφθονες νομές.
Καλά και πολλά μέλια να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που σε πήραμε χαμπάρι οι μελισσοκόμοι ...όλοι εδώ θα πλακώσουμε για ευχές .... περιμένουμε και άλλες αναρτήσεις μελισσοκομικές και όχι μόνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος βγάλαμε και εμείς θυμαρίσιο.συνήθως βγάζουμε ελατίσιο.Το καθένα έχει τη δικιά του γλύκα και νοστιμιά.
Τώρα είδα αυτή την ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια ευχαριστώ για το οδοιπορικό!
Φιλιά