Είναι απογευματάκι και χτυπά το τηλέφωνο. Το σηκώνετε αμέριμνη και από την άλλη άκρη ακούτε τη γλυκιά φωνή της φίλης σας! Σας πεθυμήσαμε.....λέμε να έρθουμε να σας δούμε!!!! Σήμερα αναφωνείτε? Ναι σήμερα.....έρχεται η απάντηση.
Η πρώτη σας σκέψη είναι αν είναι ξεσκονισμένο το σαλόνι!! (Σιγά μην ήτανε)
Η δεύτερη σκέψη έχει να κάνει με το τι θα τους κεράσετε!!!
Εδώ έρχομαι εγώ για να σας σώσω.
Ανοίγουμε το ντουλάπι, βγάζουμε αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά και ανασκουμπωνόμαστε.
ΥΛΙΚΑ (για 2 ταψιά πίτσα)
ΖΥΜΗ
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
μια χούφτα ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό
ΓΕΜΙΣΗ
(για την γλυκιά πίτσα)
3 μήλα
λίγες σταφίδες
λίγα αμύγδαλα ή καρύδια
λίγη μαρμελάδα
1 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη ή αν δεν έχουμε λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
(για την αλμυρή πίτσα)
300 γραμμάρια τυριά τριμμένα
200 γραμμάρια αλλαντικά της προτίμησης μας
σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
μανιτάρια ή πιπεριές προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σιγά σιγά ρίχνουμε χλιαρό νεράκι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το λαδάκι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
Στο μεταξύ ξεσκονίζουμε το σαλόνι και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει ένα κρασάκι ή μπιρίτσες!
Γυρίζουμε στην κουζίνα και παίρνουμε το φουσκωμένο ζυμαράκι στα χέρια σας. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη με το μάτι. Το 1/3 θα γίνει η γλυκιά πίτσα και τα 2/3 θα τα ενώσουμε και θα φτιάξουμε την μεγάλη αλμυρή πίτσα.
Παίρνουμε ένα ταψάκι 30 cm και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας και από πάνω βάζουμε 2 γεμάτες κουταλιές σούπας μαρμελάδα.
Στο μεταξύ βάζουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε τα μήλα κομμένα σε φετούλες.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μελώσουν και να μαλακώσουν τα μήλα μας.
Ρίχνουμε από πάνω μπόλικη κανελίτσα και τις σταφίδες ή και τους ξηρούς καρπούς.
Μόλις είναι έτοιμα τα αδειάζουμε στο ταψί με τη ζύμη.
Τα απλώνουμε καλά και βάζουμε την πίτσα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
Θέλουμε να ροδίσει η ζύμη μας και τα μηλαράκια.
Μέχρι να ψηθεί η γλυκιά πίτσα λαδώνουμε καλά την μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου μας και απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με τα χεράκια μας.
Από πάνω απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας, τα αλλαντικά και τέλος τα τυριά.
Από πάνω προαιρετικά βάζουμε μανιτάρια ή πιπεριές.
Όταν βγει η γλυκιά πίτσα από το φούρνο βάζουμε την αλμυρή μέσα και την ψήνουμε και αυτή μέχρι να ροδίσει η ζύμη κυρίως από την κάτω πλευρά.
Αφού μπήκε και αυτή η πίτσα για ψήσιμο, αλλάζουμε ρουχαλάκια, ανάβουμε κεράκια στο σαλόνι, βάζουμε και τα αρωματικά μας και είμαστε έτοιμες.
Τι λέτε....δεν είναι εύκολο τελικά? Οργάνωση χρειάζεται.
Έχω πάντα στην κατάψυξη αλλαντικά και τυριά τριμμένα για πίτσα.
Αγοράζω 1 κιλό τυρί τριμμένο και 600 γραμμάρια αλλαντικά.
Ψιλοκόβω τα αλλαντικά και τα χωρίζω σε τρία μέρη.
Βάζω σε σακουλάκια κατάψυξης κι έτσι όποιος και να έρθει είμαι ετοιμοπόλεμη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ!