Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΣΕ ΚΟΥΠ ΑΝΑΝΑ



Μια υπέροχη δροσερή πρόταση επιδορπίου!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 ανανάς φρέσκος ολόκληρος
1/2 κιλού φράουλες
1 κονσέρβα ροδάκινο
2 μπανάνες
οποιοδήποτε φρούτο επιλογής σας
χυμός από 3 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον ανανά κατά μήκος στα 2. Προσέχουμε να κόψουμε συμμετρικά το κοτσάνι για να έχουμε φουντίτσα και στις 2 πλευρές.
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε γύρω, γύρω τη σάρκα προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το εξωτερικό περίβλημα του φρούτου!


Με ένα κουτάλι αφαιρούμε με προσοχή την σάρκα και την βάζουμε σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε  τα υπόλοιπα φρούτα εκτός από τις μπανάνες και τα προσθέτουμε στον ανανά. Αδειάζουμε μέσα και την κομπόστα ψιλοκομμένη. Στύβουμε τα πορτοκάλια και αδειάζουμε το χυμό σουρωμένο μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο. Τους ανανάδες τους φυλάμε και αυτούς στο ψυγείο μέσα σε σακουλίτσα. Την ώρα που σερβίρουμε ρίχνουμε μέσα στο μπολ και τις μπανάνες κομμένες γιατί αν μείνουν μαυρίζουν. Σερβίρουμε την φρουτοσαλάτα στα μπολ του ανανά.
Μπορούμε αν θέλουμε να τη συνοδεύσουμε με γιαούρτι ή και σαντιγύ.
Ποτό μέσα δεν βάζω γιατί την τρώνε πολύ τα πιτσιρίκια!
Την έφτιαξα το Πάσχα και είχε μεγάλη επιτυχία. Επειδή έρχεται και Πρωτομαγιά προμηθευτείτε υλικά!!




Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ASTYPALEA GREECE


Η όμορφη Αστυπάλαια


H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) είναι νησί του Αιγαίου με 1.238 κατοίκους (απογραφή 2001). Διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις με όρμους και παραλίες. Μια μικρη λωρίδα γης περίπου 60 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα το μέσα και το έξω νησί. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης. Στα Δυτικά βρίσκονται οι νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα και αλλες. Η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Αστροπαλιά ή Χώρα. 



Oικισμοί

Εκτός από τη Χώρα που είναι η πρωτεύουσα, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα ή Μαρτιζάνα) και απέχει δέκα χλμ από τη Χώρα. Εδώ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού και λέγεται Βαθύ.





Αξιοθέατα

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο λαμπριανό (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια). Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το κάστρο του Αγίου Ιωάννη καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, με λίγα αλλά εξαιρετικά εκθέματα.

 

Διασκέδαση

Αν και η Αστυπάλαια είναι ένα μικρό νησί, προσφέρει πλούσια νυκτερινή διασκέδαση στους επισκέπτες της. Αρκετά μπαράκια, μεζεδοπωλεία με μουσική, παραδοσιακά καφενεία και φυσικά δεκάδες ταβέρνες με φρέσκο και φτηνό ψάρι. Η διασκέδαση στην Αστυπάλαια κρατά συνήθως μέχρι την ανατολή. Είθισται μάλιστα μετά τη διασκέδαση να πηγαίνουν στο κάστρο για να απολαύσουν από κει το μαγικό θέαμα του ήλιου που αναδύεται μέσα από το πέλαγος.

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας

Η Αστυπάλαια περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την περίμετρο του νησιού! Η φυσική διαμόρφωση της είναι πλούσια, διαθέτοντας από μεγάλες παραλίες, όπως αυτή στο Λιβάδι, το Πέρα Γιαλό, τις Βάτσες, τα Καμινάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Στενό, την Ψιλή Άμμο μέχρι και μικρότερους κολπίσκους όπως τα Τζανάκια και τις Πλάκες! Αξίζει να αναφέρουμε τις απομακρυσμένες παραλίες στα μικρά νησάκια οι οποίες είναι προσβάσιμες από τα καϊκάκια που σταθμεύουν στο νησί είτε από ιδιωτικά σκάφη τα οποία συρρέουν κατά δεκάδες! Όσοι επιλέξουν αυτού του είδους τις διακοπές μπορούν να σταθμεύσουν στο λιμανάκι του Πέρα Γιαλού το οποίο απέκτησε νέες υποδομές το Καλοκαίρι του 2008.

 

Aν λοιπόν αποφασίσετε να πάτε στην Αστυπάλαια σας έχω το ιδανικό μέρος για να περάσετε τις διακοπές σας.

 

Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Δρούγκα



Στο καταπράσινο και μαγευτικό Λιβάδι και σε απόσταση λιγότερο από 200 μέτρα από την ωραιότερη παραλία της Αστυπάλαιας, βρίσκεται το όμορφο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων με την επωνυμία:  Drougas  Studios. Το συγκρότημα είναι κτισμένο σε πλαγιά με απεριόριστη θέα απ’ όλα τα διαμερίσματα προς τη θάλασσα και στο πανέμορφο κάστρο με τη γραφική του Χώρα.






Μπροστά βρίσκεται το καταπράσινο περιβόλι με πορτοκαλιές και μανταρινιές. Το συγκρότημα διαθέτει ιδιόκτητο και άνετο Parking.

Τα διαμερίσματα είναι δίκλινα και τρίκλινα πλήρως εξοπλισμένα. Διαθέτουν πολυκουζινάκι με τα απαραίτητα σκεύη, τηλεόραση, κλιματισμό και τηλέφωνο.

Επίσης σε κάθε διαμέρισμα, παρέχεται η δυνατότητα για δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet.

Το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του μπαλκόνι.

Η καθαριότητα γίνεται σε καθημερινή βάση.

Η μεταφορά από και προς αεροδρόμιο και λιμάνι γίνεται με το δικό μας μεταφορικό μέσο.

Ενοικιάζουμε διαμερίσματα για όλο το καλοκαίρι ή και για όλο το χρόνο.

Σας υποσχόμαστε αξέχαστες διακοπές και είμαστε πάντα πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουμε!




Drouga’s Studios  are situated in verdant Livadi overlooking the sea and the castle, just 200 meters from Astypalaia's best beach.

Our studios offer a beautiful and clear view to the beach, the castle and the picturesque Chora.

Each studio is available for 2 or 3 persons, owns its own balcony and is fully equipped (kitchenette, fridge, air condition, TV, telephone and free Wifi access to internet).

•       Cleaning takes place daily.

•       We let studios the whole summer or the whole year.

We promise you unforgettable  holidays and we are always willing to serve you!















Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους. Χρόνια γεμάτα υγεία και χαμόγελα. Χρόνια αρωματισμένα με κανέλα και γαρίφαλο, νόστιμα και γλυκά σαν μέλι, χρωματιστά σαν ζαχαρόπαστα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.  

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



Η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου, του υιού του Ιακώβ που τον πούλησαν τα αδέρφια του σαν σκλάβο επειδή τον φθονούσαν.

Τη Μεγάλη Τρίτη ακούμε δυο παραβολές: την παραβολή των Μωρών Παρθένων και την παραβολή των Ταλάντων. Και οι δύο παραβολές δείχνουν ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα θεία χαρίσματα για το κοινό καλό. Τη Μεγάλη Τρίτη ακούμε επίσης το τροπάριο της Κασσιανής.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, δύο μέρες πριν τη Σταύρωση, η πόρνη ζήτησε συγχώρεση απ' τον Ιησού Χριστό για τις αμαρτίες της και του έπλυνε τα πόδια με μύρο. Ο Ιούδας απ' την άλλη, πρόδωσε τον Κύριό του για 30 αργύρια. Επίσης τη Μεγάλη Τετάρτη τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα πριν τη Σταυρική Θυσία του Ιησού Χριστού. Γίνεται ο Μυστικός Δείπνος. Ο Ιησούς Χριστός με μια λεκάνη πλένει τα πόδια των μαθητών του. Τελείται ο Ιερός Νιπτήρας σε ανάμνηση.

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η Σταύρωση. Ο Ρωμαίος Διοικητής Πόντιος Πιλάτος δικάζει τον Ιησού, το πλήθος αποφασίζει φωνάζοντας «άρον άρον σταύρωσον Αυτόν» την σταύρωσή Του, ενώ ο ίδιος ο Πιλάτος «νύπτει τας χείρας» του. Ο Χριστός περιπαίζεται, του φορούν αγκάθινο στεφάνι και πορφύρα. Παραδίδει το πνεύμα Του πάνω στον Σταυρό και ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας κάνει την Αποκαθήλωση και ενταφιάζει τον Θεάνθρωπο. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά του επιταφίου και ψάλλονται τα εγκώμια. Είναι αυστηρή νηστεία.

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η κάθοδος στον Άδη. Ο Ιησούς Χριστός κηρύττει τον Θείο Λόγο στους νεκρούς. Οι αρχιερείς βάζουν ρωμαϊκή φρουρά στον Τάφο. Προαναγγέλλεται η Ανάσταση στη Θεία Λειτουργία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα Ιεροσόλυμα γίνεται η Τελετή του Αγίου Φωτός και το Άγιο Φως για άλλη μια φορά μοιράζεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Το Μέγα Σάββατο είναι αυστηρή νηστεία.
Τα μεσάνυχτα όλοι οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για να πάρουν το Άγιο Φως, να πούνε "Χριστός Ανέστη"-"Αληθώς Ανέστη" και να δώσουν το φιλί της αγάπης.

Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού και η Μεγάλη Εβδομάδα έχει τελειώσει. Οι Μυροφόρες βρήκαν άδειο τον Πανάγιο Τάφο.

ΠΗΓΗ  : http://www.matia.gr

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ







Η φίλη και πρώην συνάδελφος στο Χρυσό Οδηγό Κυριακή Λαζαρίδη γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη μου έδωσε τη συνταγή της για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Επειδή όμως εγώ δεν κάθομαι καλά είπα να την "πειράξω" λίγο. Αφού λοιπόν τύλιξα τα μισά σκέτα λέω δε βάζω στα υπόλοιπα και καμιά γαριδούλα? Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις ήταν εκπληκτικό.

ΥΛΙΚΑ
1 ΚΙΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
½ Κ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΡΥΖΙ ΓΛΑΣΕ
1,5 ΠΟΤΗΡΙ ΛΑΔΙ
1 ΛΕΜΟΝΙ - ΔΥΟΣΜΟ - ΑΝΙΘΟ-ΛΙΓΟ ΜΠΑΧΑΡΙ- ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ
ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στο multi.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με λίγο νεράκι και τα αχνίζουμε να φύγει
η αψάδα τους.
Πριν σωθούν τα υγρά ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι και
αφήνουμε λίγο να μαλακώσει το ρυζάκι. Βάζουμε το 1 ποτήρι λάδι, τα μυρωδικά
και το λεμόνι και αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε σε σειρά στην κατσαρόλα, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και αφού ρίξουμε το υπόλοιπο λάδι, συμπληρώνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά!
Δεν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα αν δεν κρυώσουν τελείως για να μην διαλυθούν.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Αφού τυλίξουμε όσα ντολμαδάκια γιαλαντζί θέλουμε, παίρνουμε γαριδούλες  καθαρισμένες αλλά ωμές.
Προσωπικά δεν προτιμώ τις προβρασμένες, αγοράζω ντόπιες γαριδούλες τις οποίες ξεφλουδίζω ωμές γιατί είναι πιο εύκολο
Μέχρι να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες να βράσουν σε λίγο νεράκι.
Παίρνουμε το φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση ρυζιού, από πάνω τοποθετούμε τη γαριδούλα, τυλίγουμε δεξιά και αριστερά το φύλλο και 
ρολάρουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ντολμαδάκια με το πιάτο από πάνω και ρίχνουμε το σουρωμένο ζωμό από τα κελύφη μαζί με ελαιόλαδο.
Βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

GREEK FOOD SHOP







GreekFoodShop.com Το Ποιοτικό Eλληνικό Προϊόν Διατροφής Τώρα Διαθέσιμο και στο Εξωτερικό
Το GreekFoodShop.com αποτελεί τη νέα προσπάθεια ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι σε πείσμα των καιρών αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα διατροφής, επενδύοντας στην εξαγωγή τους στο εξωτερικό.

Σκοπός του GreekFoodShop είναι να κάνει προσβάσιμα τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε πολίτες του εξωτερικού, έλληνες ομογενείς και ξένους. Απευθύνεται στους λάτρεις της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας που αναζητούν συνεχώς τις καλύτερες επιλογές προϊόντων.

Η ομάδα γευσιγνωσίας του GreekFoodShop επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα από όλη την επικράτεια και τα διαθέτει με ένα κλικ στην πόρτα των πελατών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα του GreekFoodShop θα βρείτε στη διεύθυνση www.greekfoodshop.com.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!

ΒΙΟΛΕΤΤΕΣ

Επιτέλους Απρίλης! Ήρθε για τα καλά η Άνοιξη να ζεστάνεις τις καρδιές μας από το κρύο του χειμώνα και την παγωνιά του μνημονίου! Όσο και χάλια να είμαστε φτάνουν λίγες ηλιαχτίδες και λίγα αρώματα της φύσης για να μας φτιάξουν το κέφι. Η φύση αναγεννιέται, νέα βλαστάρια κάνουν την εμφάνισή τους, νέα λουλούδια βγαίνουν από ξερούς μίσχους και παρακολουθώντας από κοντά τη φύση πρέπει να παίρνουμε μαθήματα. Μόνο ότι είναι νεκρό φίλοι μου δεν ζωντανεύει. Όσο είμαστε λοιπόν ζωντανοί και περπατάμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε! Κουράγιο χρειάζεται και πολύ προσπάθεια!!

Η ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΝΤΥΘΗΚΕ ΝΥΦΗ



TA ΦΥΝΤΑΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ ΡΙΖΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΝ ΦΥΛΛΑ!


Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΛΕΒΑΝΤΑ!


ΤΟ ΚΛΗΜΑ ΕΒΓΑΛΕ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ!!!!


Η ΡΙΓΑΝΗ ΛΟΥΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!


ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΣΤΟΛΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!

Oι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες φυσικά στο κτήμα μας!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΑΥΓΑ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Τον τελευταίο καιρό έχω ξετρελαθεί με τις μαροκινές συνταγές. Μια τέτοια σας παρουσιάζω σήμερα, εύκολη, γρήγορη, οικονομική αλλά πεντανόστιμη.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με το κινητό και δεν είναι καλές αλλά δεν κρατήθηκα να την ανεβάσω άλλη μέρα, ήθελα σήμερα!!

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
4 αυγά
2 ντομάτες φρέσκες κομμένες σε μεγάλους κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο σκόνη
λίγη ζάχαρη
αλάτι προαιρετικά

Για τη σος γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι
5-6 φύλλα μέντας ή δυόσμου
λίγο κύμινο
χυμό από μισό λεμόνι

πιτούλες ή τορτίγιας για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σος και την βάζουμε στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα μπαχάρια, ανακατεύουμε και τελευταίες προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη.
Ανακατεύοντας συχνά αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά. Κάνουμε λακουβίτσες στη σάλτσα και σπάμε μέσα τα αυγά. Βάζουμε πάνω σε κάθε αυγό λίγο κύμινο και λίγο αλάτι, καπακώνουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν όσο μας αρέσουν. Στο μεταξύ ψήνουμε σε αντικολλητικό σκεύος με ελάχιστο λάδι τις πιτούλες. Μόλις τα αυγά είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιάτο μαζί με το γιαούρτι και τις πιτούλες. Αν σας αρέσουν τα καυτερά βάζετε 2 κουταλάκια τσίλι.
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!



Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΟΜΕΛΈΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΆΓΓΙΑ


Τώρα που τα υπέροχα σπαράγγια είναι στο φόρτε τους ας φτιάξουμε αυτή την απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. σπαράγγια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
άνιθο
ελαιόλαδο
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το σπαράγγι στο χέρι μας και το λυγίζουμε κι αυτό θα σπάσει σε κάποιο σημείο. Πετάμε το πίσω κομμάτι κρατάμε αυτό που έχει το κεφαλάκι. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μέγεθος σπιρτόξυλου.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Όταν γυαλίσει και μαλακώσει προσθέτουμε τα σπαράγγια. Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις μαραθούν τα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν σωθεί το κρασί, ρίχνουμε το νεράκι και τα βράζουμε μέχρι να σωθεί και να μείνουν με το λαδάκι τους.
Χτυπάμε τα αυγά καλά ρίχνοντας μέσα και ένα κουταλάκι αλεύρι, τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά πάνω στα σπαράγγια και ψήνουμε την ομελέτα από την μια μεριά. Γυρίζουμε με τη βοήθεια πιάτου την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη μεριά και σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η φωτό δεν είναι καλή γιατί τραβήχτηκε με το κινητό, μόλις την ξαναφτιάξω θα επανορθώσω!

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΠΙΤΣΑ ΓΛΥΚΙΑ Ή ΠΙΤΣΑ ΑΛΜΥΡΗ?


Είναι απογευματάκι και χτυπά το τηλέφωνο. Το σηκώνετε αμέριμνη και από την άλλη άκρη ακούτε τη γλυκιά φωνή της φίλης σας! Σας πεθυμήσαμε.....λέμε να έρθουμε να σας δούμε!!!! Σήμερα αναφωνείτε? Ναι σήμερα.....έρχεται η απάντηση.
Η πρώτη σας σκέψη είναι αν είναι ξεσκονισμένο το σαλόνι!! (Σιγά μην ήτανε)
Η δεύτερη σκέψη έχει να κάνει με το τι θα τους κεράσετε!!!
Εδώ έρχομαι εγώ για να σας σώσω.
Ανοίγουμε το ντουλάπι, βγάζουμε αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά και ανασκουμπωνόμαστε.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ταψιά πίτσα)
ΖΥΜΗ
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
μια χούφτα ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό

ΓΕΜΙΣΗ
(για την γλυκιά πίτσα)
3 μήλα
λίγες σταφίδες
λίγα αμύγδαλα ή καρύδια
λίγη μαρμελάδα
1 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη ή αν δεν έχουμε λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο

(για την αλμυρή πίτσα)
300 γραμμάρια τυριά τριμμένα
200 γραμμάρια αλλαντικά της προτίμησης μας
σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
μανιτάρια ή πιπεριές προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σιγά σιγά ρίχνουμε χλιαρό νεράκι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το λαδάκι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
Στο μεταξύ ξεσκονίζουμε το σαλόνι και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει ένα κρασάκι ή μπιρίτσες!
Γυρίζουμε στην κουζίνα και παίρνουμε το φουσκωμένο ζυμαράκι στα χέρια σας. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη με το μάτι. Το 1/3 θα γίνει η γλυκιά πίτσα και τα 2/3 θα τα ενώσουμε και θα φτιάξουμε την μεγάλη αλμυρή πίτσα.
Παίρνουμε ένα ταψάκι 30 cm και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας και από πάνω βάζουμε 2 γεμάτες κουταλιές σούπας μαρμελάδα.

Στο μεταξύ βάζουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε τα μήλα κομμένα σε φετούλες.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μελώσουν και να μαλακώσουν τα μήλα μας.
Ρίχνουμε από πάνω μπόλικη κανελίτσα και τις σταφίδες ή και τους ξηρούς καρπούς.
Μόλις είναι έτοιμα τα αδειάζουμε στο ταψί με τη ζύμη.
Τα απλώνουμε καλά και βάζουμε την πίτσα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
Θέλουμε να ροδίσει η ζύμη μας και τα μηλαράκια.

Μέχρι να ψηθεί η γλυκιά πίτσα λαδώνουμε καλά την μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου μας και απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με τα χεράκια μας.
Από πάνω απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας, τα αλλαντικά και τέλος τα τυριά.
Από πάνω προαιρετικά βάζουμε μανιτάρια ή πιπεριές.
Όταν βγει η γλυκιά πίτσα από το φούρνο βάζουμε την αλμυρή μέσα και την ψήνουμε και αυτή μέχρι να ροδίσει η ζύμη κυρίως από την κάτω πλευρά.

Αφού μπήκε και αυτή η πίτσα για ψήσιμο, αλλάζουμε ρουχαλάκια, ανάβουμε κεράκια στο σαλόνι, βάζουμε και τα αρωματικά μας και είμαστε έτοιμες.
Τι λέτε....δεν είναι εύκολο τελικά? Οργάνωση χρειάζεται.
Έχω πάντα στην κατάψυξη αλλαντικά και τυριά τριμμένα για πίτσα.
Αγοράζω 1 κιλό τυρί τριμμένο και 600 γραμμάρια αλλαντικά.
Ψιλοκόβω τα αλλαντικά και τα χωρίζω σε τρία μέρη.
Βάζω σε σακουλάκια κατάψυξης κι έτσι όποιος και να έρθει είμαι ετοιμοπόλεμη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ!



Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΜΥΔΙΑ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Ακόμη μια νηστίσιμη συνταγούλα, τόσο νόστιμη όμως που τρώγεται όλο τον χρόνο και ειδικά σαν καλοκαιρινό μεζεδάκι παρέα με παγωμένες μπίρες!

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια μύδια κατεψυγμένα χωρίς κέλυφος
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπίρα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας κάρυ
1 γεμάτη κουταλιά σούπας κύμινο
1 κ. γλυκού αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά μπίρα ανακατεύοντας με αυγοδάρτη μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που να είναι αρκετά πηχτό για να κολλάει πάνω στα μύδια και να μην απλώνει στο τηγάνι.

Πλένουμε καλά τα μύδια και τα στραγγίζουμε από τα νερά.
Ένα ένα τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τινάζουμε.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι μπόλικο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα μύδια. Φροντίζουμε η φωτιά να μην είναι πάρα πολύ δυνατή, για να μην αρπάξουν από έξω και μείνουν άψητα από μέσα.
Αφήνουμε να ψηθούν καλά και να ροδίσουν και γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
Συνολικά θα πάρει 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.



Αν δείτε οτι απλώνει ο χυλός κατά το τηγάνισμα βάλτε λίγο αλευράκι παραπάνω.
Τρώγονται σκέτα αλλά και με μουστάρδα.
Η ποσότητα της μπίρας δεν αναγράφεται γιατί την ώρα που έβγαλα την πρώτη τηγανιά μπήκε ο σύζυγος στην κουζίνα, βούτυξε 5-6 μύδια, πήρε και το κουτάκι και το έσκασε. Είχα σκοπό να μετρήσω το υπόλοιπο της μπίρας για να υπολογίσω πόσο χρησιμοποίησα αλλά μάταιες ελπίδες.
Επιφυλάσσομαι να το διορθώσω στο μέλλον.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Πεντανόστιμο, νηστίσιμο και πανεύκολο!

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια καλαμαράκια
500 γραμμάρια μύδια
1 πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
μαϊντανό
αλάτι πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα μύδια. Εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα αλλά αν βρίσκετε φρέσκα εννοείται ότι είναι προτιμότερα.
Σε απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το ελαιόλαδο να γυαλίσουν. Ρίχνουμε όλο το κριθαράκι και το σοτάρουμε καλά. Το σβήνουμε με το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να το καλύψει. Αν δεν μας ενδιαφέρει το νηστίσιμο του θέματος μπορούμε να βάλουμε κι έναν κύβο μέσα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύοντας συχνά αφήνουμε το κριθαράκι να μελώσει συμπληρώνοντας πάντα ζεστό νερό ή ζωμό όταν χρειάζεται. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο αλλά έχει τα υγρά του, ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ. Αφήνουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά τα θαλασσινά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφού κλείσουμε την φωτιά αφήνουμε να σταθεί.
Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΚΕΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Τα ωραιότερα, τα γευστικότερα, τα πιο υπέροχα κεκάκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα!

ΥΛΙΚΑ
1 + 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπας καστανή ζάχαρη
1/3 κούπας λευκή ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
2/3 κούπας γάλα
2 αυγά
150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγη βανίλια
4 μπάρες καραμέλας τύπου MARS
 ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
1/3 κούπας βούτυρο
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας γάλα
1 έως 1 1/2 κούπες άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ
Λιώνουμε το βούτυρο με τις ζάχαρες σε κατσαρολάκι με προσοχή να μην καούν.
Αδειάζουμε το μίγμα σε λεκάνη και χτυπώντας με το μίξερ ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Εναλλάξ ρίχνουμε το γάλα με το αλεύρι αφού ανακατέψουμε μέσα σε αυτό το baking.
Αδειάζουμε σε θήκες για muffins αφού πρώτα τις αλείψουμε με βούτυρο ή τις έχουμε καλύψει με χάρτινες θηκούλες.
Κόβουμε κάθε μπάρα σε 3 κομμάτια και βάζουμε 1 σε κάθε θηκούλα.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, κάνουμε τη δοκιμούλα με μια ξύλινη φουρκετούλα και αν βγεί καθαρή τότε τα κεκάκια μας είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

ΓΛΑΣΟ
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Το καταλαβαίνουμε οτι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να ανοίγουν τρυπούλες στην επιφάνεια.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει αρκετά ρίχνουμε το γάλα και την άχνη χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αλείφουμε τα κεκάκια με μια γενναία ποσότητα γλάσου και το υπόλοιπο το τρώμε με το κουτάλι.....τόσο ωραίο είναι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!