Αν βρείτε φρέσκα θαλασσινά είναι το κάτι άλλο!!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μύδια με το κέλυφος (κατά προτίμηση φρέσκα)
ή 500 γρ. μύδια και 500 γρ. κυδώνια ή γυαλιστερές
1 πακέτο λιγκουίνι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
5-6 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπύρα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι με μέτρο
πιπέρι μπόλικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα μύδια και τα κυδώνια.
Με το αριστερό μας χέρι κρατάμε το μύδι και με το δεξί τραβάμε το μαλλί που έχει στο πλάι με μια απότομη κίνηση προς τα κάτω, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Βάζουμε σε απλωτό, βαθύ σκεύος την μπύρα και μόλις αχνίσει ρίχνουμε μέσα τα οστρακοειδή. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι και αφαιρούμε από μέσα τα μύδια και τα κυδώνια. Όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Σουρώνουμε το ζωμό και τον φυλάμε στην άκρη.
Σκουπίζουμε το σκεύος και βάζουμε μέσα το λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα και τον ζωμό. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και να δέσει αρκετά.
Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κλέψτε 3 λεπτάκια από το χρόνο για να γίνουν al dente.
Μόλις δέσει η σάλτσα δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και ρίχνουμε μέσα τα όστρακα.
Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νεράκι από αυτό που βράσαμε τα μακαρόνια μας.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε κι αυτά μέσα στη σάλτσα.
Tips Τα οστρακοειδή και γενικώς τα θαλασσινά δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί σκληραίνουν.
Αν έχετε υπομονή περιμένετε να ανοίξουν τα κυδώνια κι ένα ένα αφού το ανοίξετε καλά πλύντε το με τρεχούμενο νερό γιατί έχουν άμμο μέσα και θα βγεί στη σάλτσα.
Αν στην συνταγή δεν βάλετε μακαρόνια και προσθέσετε φέτα, έχετε ένα σαγανάκι του ονείρου, κάνετε και μπόλικες βουτιές με ψωμί μέσα και αποφεύγετε για μια εβδομάδα τη ζυγαριά σας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Λίλα
ΑΧ!!!. Πρωί , πρωί μύρισε θάλασσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λόγια Λίλα μου! Ο άνθρωπός μου! Υπέροχα μαγειρεμένο και γεμάτο αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα το πιάτο της Έλενας, τώρα βλέπω και το δικό σου και ένα μόνο έχω να πω! Μεγαλουργήσατε, κορίτσια! Μας ανοίξατε την όρεξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα για προσθήκη φέτας πολύ μου άρεσε! Τη διάβασα και αναστέναξα... χαχα!
Πολλά φιλιά!
Απολαυστικά και τα δύο post , λαχταριστά και τα δύο πιάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικώς είναι πιάτο του ονείρου, Λίλα μου, σαγανάκι ή σκέτο. Προτιμώ το όχι σαγανάκι! Σλουρπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα πρώτα την πρόταση της Έλενας και μετά ήρθα και από τα δικά σου μέρη Λίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική και η δική σου πρόταση! Το δεντρολίβανο που έβαλες με πέθανε!
Φιλιά πολλά!
Εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι θαλασσινή κόλαση είναι αυτή!!! πολύ ωραίο και πολύ πρωτότυπο πιάτο Λιλάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλούμπες πολλές :)
Eγώ βλέπεις, αφήνω πρώτα να σερβιριστεί ο κόσμος και μετά έρχομαι να δοκιμάσω και από το δικό σου χα χα χαα
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το μαγείρεψες Λίλα μου!
Φιλιά!
Ευτυχώς που τέτοια ώρα, βραδινή γαρ, έχω φάει Λίλα μου, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να κάνω ταξίδι μέχρι την Κοιλάδα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πιάτο μας τράταρες καλή μου.
Πόνεσέ μας κι άλλο. Μπορείς! Πεθαίνωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο και το δικό σου πιάτο, αλλά και της Έλενας δεν πάει πίσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρτε και μένα κανένα τηλέφωνο βρε παιδιά!!
Φιλιά πολλά.
Νόστιμο και λατρεμένο φαγάκι, Λίλα μου! Λάτρεψα τα κυδώνια σου που έχω πολύ καιρό να φάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε πιατάκι!
Φιλιά.
τι όμορφο επίκαιρο...και πεντανοστιμο! μπράβο, Λίλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο Πιάτο, Λίλα μου!Καλό Σ/Κ,ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑα ρε Λιλούκο μου τι με κάνεις τι με κάνεις!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός κακός είπε ότι το τηλέφωνο κλείνει τα σπίτια ? ε ? ποιός ??
ΑπάντησηΔιαγραφήχιχιχιχιχι!!! υπέροχα τα πιάτα σας, εγώ παίρνω φυσικά και απο τα δύο !!!!
πάντα τέτοια Λιλάκι !!!!
φιλια πολλά πολλά