Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ







Η φίλη και πρώην συνάδελφος στο Χρυσό Οδηγό Κυριακή Λαζαρίδη γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη μου έδωσε τη συνταγή της για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Επειδή όμως εγώ δεν κάθομαι καλά είπα να την "πειράξω" λίγο. Αφού λοιπόν τύλιξα τα μισά σκέτα λέω δε βάζω στα υπόλοιπα και καμιά γαριδούλα? Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις ήταν εκπληκτικό.

ΥΛΙΚΑ
1 ΚΙΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
½ Κ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΡΥΖΙ ΓΛΑΣΕ
1,5 ΠΟΤΗΡΙ ΛΑΔΙ
1 ΛΕΜΟΝΙ - ΔΥΟΣΜΟ - ΑΝΙΘΟ-ΛΙΓΟ ΜΠΑΧΑΡΙ- ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ
ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στο multi.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με λίγο νεράκι και τα αχνίζουμε να φύγει
η αψάδα τους.
Πριν σωθούν τα υγρά ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι και
αφήνουμε λίγο να μαλακώσει το ρυζάκι. Βάζουμε το 1 ποτήρι λάδι, τα μυρωδικά
και το λεμόνι και αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε σε σειρά στην κατσαρόλα, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και αφού ρίξουμε το υπόλοιπο λάδι, συμπληρώνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά!
Δεν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα αν δεν κρυώσουν τελείως για να μην διαλυθούν.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Αφού τυλίξουμε όσα ντολμαδάκια γιαλαντζί θέλουμε, παίρνουμε γαριδούλες  καθαρισμένες αλλά ωμές.
Προσωπικά δεν προτιμώ τις προβρασμένες, αγοράζω ντόπιες γαριδούλες τις οποίες ξεφλουδίζω ωμές γιατί είναι πιο εύκολο
Μέχρι να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες να βράσουν σε λίγο νεράκι.
Παίρνουμε το φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση ρυζιού, από πάνω τοποθετούμε τη γαριδούλα, τυλίγουμε δεξιά και αριστερά το φύλλο και 
ρολάρουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ντολμαδάκια με το πιάτο από πάνω και ρίχνουμε το σουρωμένο ζωμό από τα κελύφη μαζί με ελαιόλαδο.
Βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




16 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν πολύ τα ντολμαδάκια, αλλά δεν έχω φάει ποτέ με γαρίδες.. ενδιαφέρων...
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κάνω με μείγμα θαλασσινών, υπέροχα!!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Έχω φτιάξει ντολμαδάκια με ρύζι και μπακαλιάρο παστό, το ίδιο "θαλασσινά" και νόστιμα φαντάζομαι θα είναι και με γαρίδες!
    Και ευτυχώς, το παγωμένο ουζάκι που θα τους πηγαίνει τρελά, είναι κι αυτό νηστίσιμο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι μεγάλο πειραχτήρι και ευτυχώς που είσαι για να σερβιριστώ γαριδοντολμά!
    Φιλιά πολλά φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίλα μου πολύ ωραία ιδέα μπράβο σου!Τα θαλασσινά μας αρέσουν εννοείται και με ουζάκι θα πάνε τρέλα!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρελαίνομαι για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Τα φτιάχνει η γιαγιά μου και είναι εκείνη που μου έμαθε πώς να τα φτιάχνω κι εγώ. Με γαρίδες πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω!
    Καλό Πάσχα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος αντιστέκεται σε τέτοιο φαγητό? Ωραία η ιδέα με τη γαριδούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι λές τώρα ντολμαδάκια με γαρίδες!!!!!Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και θα σου πώ εντυπώσεις,καλό σ/κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και απο τα δυο θα πάρω! Καλό Σαββατοκύριακο Λίλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. με γαρίδες μικρή αχαλίνωτη...???
    εντός της Μεγαλοβδομάδας θα βρίσκονται στο πιάτο μας...
    φιλί και καλό Σ/Κ...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα έχω φτιάξει με μπακαλιάρο και ήταν υπέροχα! Με γαριδούλες θα είναι ακόμα πιο γευστικά! Μπράβο Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Λίνα!
    Εξαιρετική πρόταση, πρωτότυπη και πολύ νόστιμη!
    Θα τη δοκιμάσω προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ ωραια η ιδεα με τις γαριδες!! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Α!! Θα δοκιμαστεί στα σίγουρα αυτή η ιδέα!! Ευχαριστούμε!! Καλή Μεγάλη εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλη Μεγαλοβδομαδα να εχεις, με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!