Τα μούρα είναι στην εποχή τους, δίνουν εξαιρετικό χρώμα και γεύση σε αυτό το λικεράκι...τολμήστε!
ΥΛΙΚΑ
1200 γραμμάρια μούρα
750 γραμμάρια ζάχαρη
1 κιλό ρακί, τσίπουρο ή βότκαΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα μούρα και αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους. Τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Ζυγίζουμε τον πολτό και κρατάμε 1 κιλό. Σε μεγάλο μπουκάλι με φαρδύ στόμιο βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 2 μέρες στον ήλιο να λι'ωσει η ζάχαρη κουνώντας περιστασιακά το μπουκάλι. ΄Οταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το ρακί. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 3 εβδομάδες. Το σουρώνουμε και το περνάμε από φίλτρο του καφέ. Το φυλάμε σε μπουκάλια και το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.
Προσέξτε το ποτό που θα χρησιμοποιήσετε να μην περιέχει γλυκάνισο ή άλλα μυρωδικά γιατί θα χάσετε το άρωμα από τα φρούτα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
P.S. Τη συνταγή για το λικέρ την βρήκα σε ένα βιβλίο που ονομαζόταν "Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές σε νέα έκδοση.
Αφού καθαρίσουμε τα μούρα και αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια αυτό που μένει είναι περίπου 1 κιλό, αλλά ζυγίζουμε αφού πολτοποιήσουμε για να έχουμε το καθαρό αποτέλεσμα.
Καλά γιατί είσαι προκλητική;;;που θα βρω εγώ μούρες φέτος που δεν προλαβαίνω ούτε φαγητό να φτιάξω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
ΚΥΡΙΑ ΛΙΛΑ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΛΙΚΕΡΑΚΙ.ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.κατερινα
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου εγώ προκλητική? Να μαζέψω μια τσαντούλα να σου στείλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκι να το φτιάξεις και να μου πεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΥΡΙΑ ΛΙΛΑ,ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΩ ΜΟΥΡΑ,ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΥΡΙΕΣ,ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΩ.ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΣΠΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΕΤΥΧΕ.ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ.κατερινα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ...υπέροχο το λικέρ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξει η μητέρα μου!!!!
Ευχαριστούμε πολύ Λίλα!!!!!
:))
καλέ αν βρω μούρα θα τα φάω όλα, σιγά μη μείνουν για λικέρ, θα πιω απ' το δικό σου!!!!!! ματς μουτς!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό Σ.Κ
Υπέροχο χρώμα....ταιριάζει απόλυτα με όλα τα λιλά σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο, γεια στα χέρια σου! Και τι ωραίο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια απορία και μια συμβουλή να δώσω. Να τα πω; Γιατί ενώ λιώνεις 1.200 γρ. κρατάς μόνο το ένα κιλό; Γιατί δεν λιώνεις απευθείας ένα κιλό; Θα συμβούλευα να μην λιώνεις τις μούρες αφού από μόνες τους είναι ένα πάρα πολύ μαλακό φρούτο και το λιώσιμο δυσκολεύει στο φιλτράρισμα. Το λιώσιμο δεν σου δημιουργεί θολούρα στο λικέρ;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Eirini να το φτιάξει η μανούλα και να το πίνετε παρέα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Γαστεροπλήξ μου έχουμε φέτος τόσα πολλά μούρα που δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αnthivolon να μην τιμήσουμε το χρώμα???
ΑπάντησηΔιαγραφή@mia maria μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Κική μου συμπλήρωσα στο κείμενο από που βρήκα τη συνταγή. Επιπλέον γράφω οτι καθαρίζοντας τα 1200 γρ, μένει περίπου ένα κιλό καθαρά μούρα. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν είναι μονόδρομος, άλλες συνταγές είναι έτσι, άλλες είναι αλλιώς. Ευχαριστώ για την συμβουλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ λικέρ μούρο, αλλά νομίζω πως θα μου αρέσει πολύ. Το πρόβλημα είναι πού να τα βρω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛικέρ μούρο; Πρωτότυπο. Δεν έχω δοκιμάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα αρχισει να κανει μουρα η δικη μου μουρια θα το επιχειρησω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆψογο το λικεράκι και φαντάζομαι και με πολύ ιδιαίτερη γεύση. Στην υγειά μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχε χάρη που έλειπα το τριήμερο, αλλιώς δεν θα έβλεπες σταγόνα λικερο-μούρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εκτός από της Ξανθής, να μαζέψεις μια τσαντούλα και για μένα, γιατί εμένα με βάζεις συνέχεια να τα μαζεύω μόνη μου, κανεις διακρίσεις δηλαδή μεταξύ εμού και της Ξανθής:PPP
Φιλάκια πολλά φιλεναδίτσα!!
Επειδή εγώ Λιλάκι μου δεν πίνω, αλλά δυστυχώς .... τρώω μαζεψε και για μένα σε παρακαλώ μια σακουλίτσα προς βρώσιν !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'εχω πάρει τηλέφωνο αλλά δεν μπορώ να σε βρώ, πιστεύω να έχεις πάει για να μαζέψεις μούρα !!!!!!!!
καλόπιοτο Λιλάκι μου το λικεράκι σου !!!
φιλια πολλά και καλό απόγευμα
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΛΙΛΑ.ΕΧΩ ΤΑ ΜΟΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝΖΑΧΑΡΗ 2 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΙΩΣΕΙ.ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΩ ΑΚΟΜΗ ΕΞΩ.ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΖΕΥΩ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΛΙΚΕΡ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.κατερινα
ΑπάντησηΔιαγραφήmmm.,geia sta xeria sou!
ΑπάντησηΔιαγραφήέχει δίκιο η Ξανθή...
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι προκλητικότατη...επειδή εσύ ξαμολιέσαι εις τους αγρούς και μαεύεις μούρα στο καλαθάκι σου,νομίζεις πως εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο...???
κράτα ποτηράκι για να μάθεις...
( για την ιστορία σου λέω πως σήμερα έβαλα να φτιάξω το λικέρ τριαντάφυλλο της Γαστεροπληξ...)
σμουυυτςςς πολλά...-:))
θυμίζει μύρτο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω και θα σας πω και εγω την γνώμη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ήμουν στην Ελλάδα δε μπορούσα να βρω μούρα. Στην Αγγλία που είμαι τώρα, μούρα βρήκα αλλά εδώ με τον ήλιο είναι λίγο μαλωμένοι και δεν έρχεται συχνά :) Πάντως ήδη έχω βάλει τον πολτό στον κήπο... Σήμερα παραδόξως είχε ήλιο... λες να είναι σημαδιακό? Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνταγή. Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΗΜ: Πολύ ωραίο το κείμενο σχετικά με εσένα. Εγκάρδιο και ειλικρινές. Να προσθέσω ότι το μωβ ή λιλά είναι αυτοκρατορικό χρώμα και κάνει πολύ καλό συνδυασμό με το χρυσό (χρώμα).