Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Καλαθάκια με μπέικον και αυγό

Ξέρω...........πάλι χάθηκα. Πολλές οι δουλειές όμως, από τη μία το φρέσκο μέλι που πρέπει να βγει, να καθαριστεί και μετά να συσκευαστεί, από την άλλη τα διαβάσματα του γιου μου για τις εξετάσεις της Α' Λυκείου με το νέο σύστημα, από την τρίτη η ομάδα Συνταγές στα Λί Λά στο Facebook στην οποία ξημεροβραδιάζομαι γιατί κάνουμε πάρα πολύ καλή παρέα εκεί.....................έ να κάνω και καμιά δουλειά στο σπίτι...........πάει.........νυχτώνει και πέφτω κάτω ξερή!!!!!
Φυσικά μαγειρεύω πολύ, όπως πάντα, φωτογραφίζω τα πιάτα όπως πάντα και τα αποθηκεύω στον υπολογιστή................κι εκεί μένουν μέχρι να τα ανασύρω. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η σημερινή, φτιάχτηκε πρώτη φορά πέρισυ, έκτοτε φτιάχνεται συχνά δεν βρίσκω όμως το λινκ της αρχικής συνταγής. Σε ξένο site πάντως ήταν να το ξέρετε!!!!
Είναι καταπληκτικές αυτές οι μικρές λιχουδιές, κάνουν για πρωϊνό, για βραδινό, για απογευματινό σνακ και πάει λέγοντας!!!!



ΥΛΙΚΑ
6 φέτες μπέικον καλής ποιότητας
6 φέτες ψωμί του τόστ
6 αυγά
περίπου μια κούπα τριμμένο τυρί
αλάτι πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με στρογγυλό ποτηράκι του κρασιού ή με κουπ πατ κόβουμε δίσκους από το ψωμί του τόστ και τους βάζουμε στις θήκες των μάφινς τις οποίες πρώτα έχουμε βουτυρώσει.



Παίρνουμε μία μία τις φέτες του μπέικον και τις τοποθετούμε περιμετρικά μέσα στη θήκη και γύρω από το ψωμάκι.




Αν περισσεύει πολύ από το χείλος της θήκης το κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας.
Ρίχνουμε μέσα στο καλαθάκι μας τυράκι τριμμένο κατά βούληση.
Από πάνω σπάμε ένα αυγό σε κάθε θήκη.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά και ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλουμε το αυγό μας.
Βάζουμε με προσοχή από τις θήκες και σερβίρουμε σε πιάτα.



Τρώγονται ματά μανίας!!!
Καλή επιτυχία
Φιλιά Λί Λά


Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Ζουμερό κέικ φράουλας χωρίς αυγά


Τον τελευταίο χρόνο ότι και να συμβαίνει ξεσπάω στην κουζίνα. Έχω άγχος??? Μαγειρεύω. Είμαι χαρούμενη??? Μαγειρεύω. Έχω λεφτά??? Μαγειρεύω. Δεν έχω λεφτά??? Μαγειρεύω οικονομικά.
Αποτέλεσμα αυτού του μαγειρικού ξεσπάσματος??? Τα κιλά. 12 ολόκληρα σε ένα χρόνο. Τα μισά από αυτά στην κοιλιά μου, τα υπόλοιπα παντού!!!! Οπότε πρέπει να πάρω δραστικά μέτρα.ας πούμε να κόψω τα γλυκά!!!! ααχαχχαχαχχαχαχαχχαχα αυτό δεν παίζει. Να φτιάχνω πιο ελαφριά γλυκά.............ναι αυτό παίζει με χίλια!!!!!!! Έτσι προέκυψε και αυτή η συνταγή, αν μέσα στα κέικ βάζουμε φρούτα γίνονται πιο γλυκά οπότε αφαιρούμε ζάχαρη, γίνονται πιο υγρά οπότε μας ξεγελάνε περισσότερο και πάει λέγοντας!!!!



ΥΛΙΚΑ
250 γραμμάρια φράουλες κομμένες σε χοντρές φέτες και ανακατεμένες σε μπολ με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 και μισή κούπα γιαούρτι
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γραμμάρια μαργαρίνη
βανίλια



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τη σόδα στο γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε μέσα και τις φράουλες με τη ζάχαρη και ότι ζουμάκι βγάλανε!!!
Ανακατεύουμε με κουτάλι και όχι με το μίξερ.
Αρχίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα μακρόστενη για κέικ και τη στρώνουμε με λαδόκολλα.
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το βάζουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο. Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα και μετά ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να βγαίνει καθαρή από μέσα μια ξύλινη φουρκέτα.
Απολαμβάνουμε με καφεδάκι και με καλή παρέα!!!!
Καλή Επιτυχία
Φιλιά  Λί Λά


Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα


Χάθηκα, εξαφανίστηκα το ξέρω..............δε φταίω εγώ....η Αφροδίτη στον Αιγόκερω με ωροσκόπο Τοξότη και τους πλανήτες ανάποδα..................αυτή φταίει. Που έχει μικρύνει τη μέρα μου, που τρέχω και δε φτάνω, που είμαι συνέχεια σε ένα αυτοκίνητο και γυρίζω, γυρίζω αλλά ευτυχώς κάνω κάθε πρωί μπάνιο και δε μυρίζω!!!
 Είχαμε φιλοξενούμενο στο σπίτι.............από τη Γαλλία. Δεκαπεντάχρονο αγόρι, τον Emerick, ένα κουκλί ζωγραφιστό. Ήρθε με πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και περάσαμε υπέροχα. Με το ίδιο πρόγραμμα είχε φιλοξενηθεί πέρισυ και ο δικός μου γιος από την οικογένεια του Emerick στη Γαλλία. Αν σας τύχει αυτή η ευκαρία για τα παιδιά σας μην τη χάσετε.....................σας το λέω εγώ η μάνα του μοναχοπαιδίου.............του χαϊδεμένου. Περνάνε μοναδικά τα παιδάκια μας, αν βλέπατε παιδιά από 6 διαφορετικές χώρες να τρώνε, να τραγουδούν, να γελάνε και πολλές φορές να μην καταλαβαίνουν καν ο ένας τον άλλον. Τέλος πάντων μην σας ζαλίσω άλλο, βγάζοντας το μενού της εβδομάδας είπα μια μέρα να φάμε ψάρια. Όμως ο καλεσμένος δεν τρώει ψάρια οπότε πήρα ωραιότατες, φρεσκότατες σαρδελίτσες που είναι και της εποχής κι επειδή ο άντρας μου κλάδεψε και το αμπέλι είπα να κάνω μια δοκιμή να παντρέψω τις σαρδέλες με τα φύλλα. Μας άρεσε πάρα πολύ, θα το ξαναφτιάξω οπωσδήποτε.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλού σαρδέλες
αμπελόφυλλα όσα και οι σαρδέλες
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι και ρίγανη
λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κεφάλι από τις σαρδέλες και τραβάμε μαζί προς τα κάτω να φύγουν τα εντόσθια. Σπρώχνοντας από την κοιλιά προς την ουρά με τον αντίχειρα ανοίγουμε το ψάρι στα δυο.
Αφαιρούμε το κόκκαλο τελείως, πάντα σπρώχνοντας και πιέζοντας με τον αντίχειρα. 
Βάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε τρυπητό και τις πλένουμε. Στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο  και τα σκόρδα.


Ανακατεύουμε να πάει παντού το άρτυμα.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδή του και βάζουμε στο κέντρο μια σαρδέλα με σκορδάκια μαζί.


Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά και τυλίγουμε σε ρολάκια.
Βάζουμε στη σειρά σε πυρέξ.

Στο τέλος βάζουμε νεράκι και λεμόνι στο μπολ και μαζί με το λάδι και τα ζουμάκια το αδειάζουμε στο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 40 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν τα αμπελόφυλλά και να σωθούν τα υγρά!!!



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Αν τα αμπελόφυλλά είναι της εποχής φρέσκα δεν χρειάζονται ζεμάτισμα γιατί τώρα είναι πάρα πολύ μαλακά, προς το τέλος Μάη που σκληραίνουν θέλουν ένα ελαφρύ ζεμάτισμα πριν τυλίξουμε τις σαρδέλες.
Σαρδέλα και γαύρος είναι στην εποχή τους όλο το Μάη και είναι πεντανόστιμα αλλά και πολύ υγιεινά ψαράκια!!!
Καλή επιτυχία
Φιλιά Λί Λά







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails