Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κόκκορας Γεμιστός



Για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και για όλο το χρόνο, για όλες τις γιορτές αλλά και για το Κυριακάτικο τραπέζι!!!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας εμπορίου (από το χασάπη) 2 με 2.5 κιλά
300 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
1/2 φακελάκι κουκουνάρι
100 γραμμάρια σταφίδες
10 μεγάλα κάστανα βρασμένα
2 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
1 κούπα τριμμένα τυριά (ρεγκάτο, κασέρι, γραβιέρα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο
Χυμό από 2 πορτοκάλια και 3 λεμόνια
5 σκελίδες σκόρδο
2 κιλά πατάτες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τον κόκορα τον αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και τον αφήνουμε στην άκρη.
Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και αφού καβουρντιστεί καλά τον σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα κάστανα, αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε νεράκι για να βράσει ο κιμάς.
Όταν πιει όλα τα υγρά του σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με προσοχή γεμίζουμε την κοιλιά του κόκορα με τη γέμιση. Επίσης γεμίζουμε και το λαιμό του αλλά και ανάμεσα στα μπούτια σηκώνουμε την πέτσα και σπρώχνουμε γέμιση όσο μπορούμε!!!



Βάζουμε τον κόκορα στη γάστρα και γύρω γύρω απλώνουμε τις πατάτες!
Αλατοπιπερώνουμε καλά, ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο σε φετάκια πάνω στις πατάτες και περιχύνουμε με το λεμόνι και το πορτοκάλι!!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για μια ώρα με σκεπασμένη τη γάστρα.
Ξεσκεπάζουμε στη μία ώρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθούν και οι πατάτες!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




7 σχόλια:

  1. Νόστιμη γέμιση!!! Για μένα η γέμιση είναι το πιο νόστιμο κομμάτι των εορταστικών γευμάτων, μου αρέσει πολύ! Και δεν νοείται γέμιση χωρίς κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδες κι εγώ κάπως έτσι την κάνω απλώς αντί για κρασί χρησιμοποιώ κονιάκ που μου αρέσει το άρωμά του. Ας είμαστε όλοι καλά να απολαύσουμε νόστιμα εορταστικά τραπεζώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραδοσιακή και πολύ γευστική πρόταση Λίλα.

    Βέβαια εμείς στα μέρη μας, κάνουμε την κότα γεμιστή και τον κόκκορα συνήθως κοκκινστό με χοντρά μακαρόνια. αλλά και αυτή η συνταγή την χρειάζεται την δοκιμή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίλα μου αγαπαω τα πουλερικά και η συνταγη σου με ξετρελανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα με δημιουργικές στιγμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω λες και ήρθαν τα Χριστούγεννα νωρίτερα Λίλα! Υπέροχη γέμιση! Καλές γιορτές, να περάσετε τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη γέμιση που ανυπομονώ να δοκιμάσω! Καλές γιορτές να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πω πω νοστιμιές!!!
    Καλά Χριστούγεννα, Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!