Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα


Χάθηκα, εξαφανίστηκα το ξέρω..............δε φταίω εγώ....η Αφροδίτη στον Αιγόκερω με ωροσκόπο Τοξότη και τους πλανήτες ανάποδα..................αυτή φταίει. Που έχει μικρύνει τη μέρα μου, που τρέχω και δε φτάνω, που είμαι συνέχεια σε ένα αυτοκίνητο και γυρίζω, γυρίζω αλλά ευτυχώς κάνω κάθε πρωί μπάνιο και δε μυρίζω!!!
 Είχαμε φιλοξενούμενο στο σπίτι.............από τη Γαλλία. Δεκαπεντάχρονο αγόρι, τον Emerick, ένα κουκλί ζωγραφιστό. Ήρθε με πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και περάσαμε υπέροχα. Με το ίδιο πρόγραμμα είχε φιλοξενηθεί πέρισυ και ο δικός μου γιος από την οικογένεια του Emerick στη Γαλλία. Αν σας τύχει αυτή η ευκαρία για τα παιδιά σας μην τη χάσετε.....................σας το λέω εγώ η μάνα του μοναχοπαιδίου.............του χαϊδεμένου. Περνάνε μοναδικά τα παιδάκια μας, αν βλέπατε παιδιά από 6 διαφορετικές χώρες να τρώνε, να τραγουδούν, να γελάνε και πολλές φορές να μην καταλαβαίνουν καν ο ένας τον άλλον. Τέλος πάντων μην σας ζαλίσω άλλο, βγάζοντας το μενού της εβδομάδας είπα μια μέρα να φάμε ψάρια. Όμως ο καλεσμένος δεν τρώει ψάρια οπότε πήρα ωραιότατες, φρεσκότατες σαρδελίτσες που είναι και της εποχής κι επειδή ο άντρας μου κλάδεψε και το αμπέλι είπα να κάνω μια δοκιμή να παντρέψω τις σαρδέλες με τα φύλλα. Μας άρεσε πάρα πολύ, θα το ξαναφτιάξω οπωσδήποτε.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλού σαρδέλες
αμπελόφυλλα όσα και οι σαρδέλες
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι και ρίγανη
λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κεφάλι από τις σαρδέλες και τραβάμε μαζί προς τα κάτω να φύγουν τα εντόσθια. Σπρώχνοντας από την κοιλιά προς την ουρά με τον αντίχειρα ανοίγουμε το ψάρι στα δυο.
Αφαιρούμε το κόκκαλο τελείως, πάντα σπρώχνοντας και πιέζοντας με τον αντίχειρα. 
Βάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε τρυπητό και τις πλένουμε. Στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο  και τα σκόρδα.


Ανακατεύουμε να πάει παντού το άρτυμα.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδή του και βάζουμε στο κέντρο μια σαρδέλα με σκορδάκια μαζί.


Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά και τυλίγουμε σε ρολάκια.
Βάζουμε στη σειρά σε πυρέξ.

Στο τέλος βάζουμε νεράκι και λεμόνι στο μπολ και μαζί με το λάδι και τα ζουμάκια το αδειάζουμε στο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 40 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν τα αμπελόφυλλά και να σωθούν τα υγρά!!!



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Αν τα αμπελόφυλλά είναι της εποχής φρέσκα δεν χρειάζονται ζεμάτισμα γιατί τώρα είναι πάρα πολύ μαλακά, προς το τέλος Μάη που σκληραίνουν θέλουν ένα ελαφρύ ζεμάτισμα πριν τυλίξουμε τις σαρδέλες.
Σαρδέλα και γαύρος είναι στην εποχή τους όλο το Μάη και είναι πεντανόστιμα αλλά και πολύ υγιεινά ψαράκια!!!
Καλή επιτυχία
Φιλιά Λί Λά







7 σχόλια:

  1. Και πάνω που αναρωτιόμουνα σοβαρά πού χάθηκες! Αυτό το πρόγραμμα ανταλαλγής μαθητών με ενδιαφέρει πολύ για τα επόμενα χρόνια, θα το αναζητήσω εν καιρώ! Το φαγάκι σου σήμερα είναι πολύ-πολύ υγιεινό, θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι σαρδέλες είναι το αγαπημένο μου ψαράκι και με την έμπνευσή σου έγιναν υπέροχες! Πολύ ωραία ιδέα Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Όσο για τις σαρδέλες με τα αμπελλόφυλλα, πρέπει να είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα καλύτερα και πιο υγιεινά ψάρια οι σαρδέλες! Δεν τις έχω δοκιμάσει έτσι νομίζω αλλά αμπελόφυλλα έχω δικά μου οπότε την επόμενη θα τις δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/5/14 00:39

    Αυτές είναι ωραίες εμπειρίες για τα παιδιά! Μπράβο Λίλα! Επίσης μπράβο και για τη συνταγή, ομολογώ τέτοιο απίθανο συνδυασμό δεν έχω ξαναδεί. Άπαιχτες οι σαρδέλες! Φιλάκια!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι πράγματι ωραία αυτά τα προγράμματα ανταλλαγής κα μένουν στα παιδιά ως εμπειρία!
    Ωραιότατο το φαγάκι σου Λίλα, πολύ πολύ γευστικό και πρωτότυπο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο φαγητό οι σαρδέλες.
    Αυτή την εκδοχή δεν την ήξερα. Καιρός να δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!