Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Λαχανοντολμαδόπιτα της Ρίκας



Η Ρίκα που λέτε είναι συμμαθήτριά μου από το Λύκειο. Μετά από χρόνια βρεθήκαμε στο facebook
( έχει και μερικά καλά αυτό το πράγμα του διαβόλου ). Μιλώντας μια μέρα στο τηλέφωνο ήρθε και η συζήτηση στις μαγειρικές, αλίμονο!!!!
Κουβέντα στην κουβέντα φτάσαμε και στους λαχανοντολμάδες!!
Ξέρεις πώς τους φτιάχνω εγώ τους ντολμάδες? λέει η Ρίκα.................................άνοιξα τα αυτιά μου λοιπόν, άκουσα τη συνταγή, την εκτέλεσα, την πέτυχα και σας την παραδίδω!!



ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο γύρω στα 1500 γραμμάρια
800 γραμμάρια κιμάς (στους ντολμάδες η γιαγιά μου έβαζε ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο και το ίδιο κάνω κι εγώ)
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
3/4 κούπας ρύζι
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι



ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΥΝΟΥ
2 κρόκους αυγών
3 κουταλιές σούπας corn flour
3 κούπες ζωμό
αλάτι πιπέρι
μια κουταλιά βούτυρο
χυμό από ένα λεμόνι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το λάχανο και το κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα απλωτή σε αρκετό νερό!
Μόλις μαλακώσει αρκετά το λάχανο το σουρώνουμε.
Σε λεκανάκι βάζουμε τον  κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε να πάνε παντού τα αρώματα και αφήνουμε να σταθεί για λίγο στο ψυγείο.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα απλωτή με καπάκι και βάζουμε στον πάτο λίγο λαδάκι και ελάχιστο νερό. Απλώνουμε το μισό λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά να πάει παντού. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο λάχανο.



Ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι νερό.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος.
Βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μια ωρίτσα. Ρίχνουμε πού και πού ματιές για το αν έχει ζουμί το φαγητό και αν  χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νεράκι!
Όταν είναι έτοιμο το φαγάκι μας το κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και ή το αυγοκόβουμε ή φτιάχνουμε μια σάλτσα αυγολέμονο ως εξής:



ΣΑΛΤΣΑ
Σε μπολάκι βάζουμε τους 2 κρόκους το corn flour και μια κούπα ζωμό κρύο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το corn flour.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες ζωμό να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι! Ρίχνουμε μπόλικη σάλτσα πάνω στην ντολμαδόπιτα και τρώμε μετά μανίας!!!

ΡΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!









Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Αρνάκι με κάρυ




Σήμερα σας έχω μια συνταγή πολύ πρωτότυπη. Μην την αρνηθείτε, τα υλικά δένουν πολύ μεταξύ τους και οι γεύσεις είναι απαράμιλλες. Την συνταγή μου την έδωσε Ινδή γυναίκα που ζει και εργάζεται στην περιοχή μας. Προσάρμοσα τις ποσότητες και σας την παρουσιάζω.





ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνάκι (μπούτι, σπάλα)
100 γραμμάρια βούτυρο (ή ελαιόλαδο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 κλωναράκια σέλινο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι πάπρικα
4 κουταλάκια κάρυ
1 σφηνάκι γάλα καρύδας και  2 κουταλιές σούπας τρίμμα καρύδας
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 χούφτα σταφίδες
αλάτι και πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι τριμμένο.
Τσιγαρίζουμε για λίγο και προσθέτουμε τη σελινόριζα. Βάζουμε μέσα και το κρέας κομμένο σε μερίδες και το ροδίζουμε από όλες τις μεριές.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ρίχνουμε το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί ρίχνουμε μέσα το γάλα καρύδας και χλιαρό νερόο να σκεπάσει το κρέας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αν χρειαστεί ξαφρίζουμε το νερό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το αρνί.
Ανοίγουμε τότε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε να σωθεί το πολύ ζουμί κι να χυλώσει η σάλτσα μας. Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΛΙΛΑ


Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ελιόπιτα της βαφτιστήρας


Όταν ήμουν 15 χρονών βάφτισα ένα κοριτσάκι, το όνομα αυτής? Βιολέττα!
Κάθε χρόνο στα γενέθλια της Βιολέττας η κουμπάρα μου και μαμά της ονόματι Μάχη,Κύπρια στην καταγωγή  έφτιαχνε ένα σωρό καλούδια. Μέσα σε αυτά και αυτό το υπέροχο ελιόψωμο ή ελιόπιτα όπως έγραψε η Βιολέττα. Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή όπως μου την έστειλε η βαφτιστήρα μου!




Συνταγή ελιόπιτας


Υλικά για ζύμη:


1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βιτάμ
λίγο αλάτι
2 κουταλάκια baking powder
1 ποτήρι νερό χλιαρό
Δουλεύουμε το βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου) με το αλεύρι και baking τρίβοντας το - εμείς το λέμε ρύζιασμα.
Προσθέτουμε αλάτι και νερό σιγά-σιγά μέχρι αν γίνει μαι μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε στην άκρη



Υλικά για γέμιση:


περίπου 1 κιλό ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι στο multi
δυόσμο ξερό τριμμένο (τουλάχιστον 2 κουταλιές, εξαρτάται βέβαια και από τα γούστα μας)


Ανακατεύουμε ελιές, κρεμμύδι και δυόσμο σε μπολ.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 5 μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο όχι πολύ χοντρό Αλείφουμε επάνω γέμιση σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε ρολό.





Τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια Εγώ το τρώω πιο μαλακό οπότε μειώνω το χρόνο ψησίματος. Αν ψηθεί παραπάνω γίνεται πιο τραγανό. Θα σου πρότεινα να ψήσεις τα μπαστουνάκια σε 2 δόσεις για να βρεις το πως σου αρέσει.
Περιμένω φωτο και ανάρτηση στο blog!!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Βιολέττα



Επειδή είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει η συνταγή λέω στα σχόλια να ζητήσουμε και άλλες συνταγές από τη Βιολέττα μας!! Τι λέτε????





Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Black Forest Cupcakes

Μοναδικά, ζουμερά, απολαυστικά cupcakes με γεύση βύσσινο!

ΥΛΙΚΑ

  • 125g βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 175g ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
  • 1 κούπα γάλα
  • 100g κουβερτούρα λιωμένη στα μικροκύματα ή σε bain mari
  • 1 κούπα βύσσινα κονσέρβας ή από γλυκό του κουταλιού
    1 σφηνάκι κονιάκ ή kirsch,
    1 κ. γλυκού corn flour
  • 300ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη με άχνη σε σαντυγί




    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Xτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει, ρίχνουμε ένα, ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ασπρίσουν. 
    Σε μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε εναλλάξ στο μείγμα των αυγών με το γάλα. 
    Στο τέλος ενσωματώνουμε την λιωμένη κουβερτούρα.
    Αδειάζουμε το μείγμα σε 12 βουτυρωμένες θήκες για muffins και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
    Στο μεταξύ έχουμε βάλει τα βύσσινα στο ποτό να μαριναριστούν.
    Τα σουρώνουμε και αραιώνουμε το corn flour σε λίγο νεράκι και μετά το ανακατεύουμε μαζί με το ποτό. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
    Βγάζουμε τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
    Κόβουμε από κάθε κεκάκι ένα μικρό δίσκο στην κορυφή κι εκεί μέσα βάζουμε ένα βύσσινο.




    Ξαναβάζουμε το καπάκι από πάνω.
    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντυγί και βάζουμε πάνω στα κεκάκια με κουτάλι ή κορνέ ζαχαροπλαστικής. Μοιράζουμε τα υπόλοιπα βύσσινα πάνω από τη σαντυγί και με κουτάλι βάζουμε και λίγο από το σιρόπι. Αν θέλουμε βάζουμε και ξύσμα σοκολάτας από πάνω. 




    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ





Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Βελουτέ, τυρένια πατατόσουπα




Εύκολη, απολαυστική, ζεστή, πατατόσουπα...........ιδανική για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!!

ΥΛΙΚΑ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
3 κλαράκια σέλερυ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 κούπες ζωμό κότας ή νερό
1 κούπα γάλα
3 μεγάλες πατάτες
2 κούπες τριμμένο πικάντικο τυρί



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το σέλερυ. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν γύρω στα 5 λεπτά.. Ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες κομμένες σε κυβάκια. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Ρίχνουμε μέσα το ζωμό ή το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες!
Όταν μαλακώσουν οι πατάτες ρίχνουμε μέσα το γάλα και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση η σούπα.
Με το μίξερ αλέθουμε τη σούπα να γίνει βελουτέ και βάζοντας την κατσαρόλα στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο, λίγο το τυρί για να λιώνει.
Σερβίρεται καυτή με μπόλικο πιπέρι αλλά και με καυτερή πάπρικα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Λίλα


Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Κομπόστα μήλο - ανανάς




Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε.
Ο Φλεβάρης είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα και αυτό σημαίνει οτι σιγά σιγά έρχεται η Άνοιξη. 
Και μόνο που το σκέφτομαι μου φτιάχνει το κέφι.
Σήμερα σας προτείνω μια πανεύκολη συνταγή που προέκυψε όταν με πήραν φίλες τηλέφωνο για να έρθουν για καφέ. Γλυκό στο σπίτι δεν είχα αλλά ούτε και πολύ χρόνο. Ανοίγοντας το ντουλάπι βρήκα μια μεγάλη κονσέρβα ανανά, στο καλάθι υπήρχαν μήλα και τότε γεννήθηκε η ιδέα.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλη κονσέρβα ανανά κομπόστα
3 μήλα
2 ξυλάκια κανέλας
2-3 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπες νερό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ζουμί από την κονσέρβα ανανά.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα μήλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με ένα πιρούνι. Χρόνο δεν σας δίνω γιατί εξαρτάται από το είδος του μήλου.
Ρίχνουμε τότε μέσα τις ροδέλες ανανά κομμένες στα 4, την κανέλα και τον γλυκάνισο. Βράζουμε για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να δένει πάρα πολύ ελαφρά. Τότε στίβουμε μέσα μισό μικρό λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε μπολ.
Οι φίλες μου ενθουσιάστηκαν, ελπίζω το ίδιο να συμβεί και σε σας!!!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails