Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αφράτα ψωμάκια για σάντουιτς


Η ρομαντική διάθεση συνεχίζεται, ήρθε και η πανσέληνος και με τσάκισε την άμοιρη καρκίνο!!!
Συνειδητοποίησα ξαφνικά οτι ο γιος μου σε 3 χρόνια τελειώνει το Λύκειο και αν όλα πάνε όπως θέλει θα ανοίξει φτερά για πανεπιστήμιο σε άλλη πόλη. Η ηλεκτροπληξία ήταν άμεση και επώδυνη.
Το μωρό μου (1.92 ύψος) θα μας αφήσει κι εκεί που εγώ φωνάζω όλη την ώρα μάζεψε τα ρούχα σου, τα βιβλία σου, το μπάνιο, τα γυαλιά σου και τελικά μάζεψε αγόρι μου τα μυαλά σου.........σε τρία χρόνια θα είμαι μουγκή μέσα στο σπίτι. (Προσπάθησε τώρα να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό για μια καρκίνο). Και τότε άρχισε η αναπόληση, πότε ήταν μωρό, πότε μπουσουλούσε, πότε άρχισε να μιλάει (λακωνικός αυτός σαν τον μπαμπά του) πότε μας έκανε να γελάμε με τις μασημένες λέξεις, σκουντουλουπιές ήταν ο σκουπιδοτενεκές, αστυνομώρος ο αστυνομικός και..........................ΣΑΟΥΝΤΙΤΣ το σάντουιτς. Θα του φτιάξω σάντουιτς του αγοριού μου με ντομάτα και κεφαλοτύρι τραχειάς (το αγαπημένο του) σκέφτηκα. Τρέχω στην κουζίνα αλλά το 15χρονο αγόρι μου είχε τσακίσει όλο το ψωμί του τοστ..............όλο λέμε. Πανσέληνος είναι όμως, πρέπει να εκπληρώσω το σκοπό μου πάνω στη γη, να μαγειρεύω και να είμαστε όλοι χαρούμενοι.
- Εδώ κάνω μια παρένθεση και σας ρωτάω: Αν είχατε πολλά λεφτά τι θα κάνατε???
Προσωπικά θα έπαιρνα μια γυναίκα να μου πλένει τα κατσαρολικά και να μαζεύει την κουζίνα για να μαγειρεύω εγώ όλη μέρα!!! - 
Και τώρα πώς θα κάνω εγώ το σάουντιτς??? Μα θα βάλω να φτιάξω τα ψωμάκια μόνη μου!!!
Αναζήτηση στο διαδίκτυο.............συνδυασμός 5 συνταγών και το αποτέλεσμα???
Τέλειο το δίχως άλλο!!!!

ΥΛΙΚΑ (για 12 κομμάτια)

900 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο σκληρό
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
80 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
250 ml χλιαρό γάλα
250 ml χλιαρό νερό
3 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή βάζετε το γάλα με το νερό και το λιωμένο βούτυρο πρώτα μέσα στον κάδο! Από πάνω βάζετε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη και σε μια γωνίτσα ρίχνετε το αλάτι. Βάζετε το πρόγραμμα που είναι για σκέτο ζύμωμα. Όταν αυτό τελειώσει παίρνετε με τα χέρια σας τη ζύμη, την βάζετε σε μια λεκάνη και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, με τα χεράκια σας την χωρίζετε σε 12 κομμάτια. Πλάθετε με το κάθε κομμάτι μπαλάκια τα οποία ακουμπάτε σε λαδωμένο ταψί.
Αφήνετε να φουσκώσουν.



Αν δεν έχετε  αρτοπαρασκευαστή  βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι και κάνετε στη μέση μια γουβίτσα. Ρίχνετε εκεί το γάλα και το νερό, μέσα στα υγρά διαλύεται λίγο τη μαγιά με τη ζάχαρη.
Παίρνετε λίγο λίγο το αλεύρι από έξω προς τα μέσα και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Αφήνετε να φουσκώσει καλά η ζύμη και μετά παίρνετε με τα χέρια σας τη ζύμη, την βάζετε σε μια λεκάνη και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, με τα χεράκια σας την χωρίζετε σε 12 κομμάτια. Πλάθετε με το κάθε κομμάτι μπαλάκια τα οποία ακουμπάτε σε λαδωμένο ταψί.
Αφήνετε να φουσκώσουν.
Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια.
Απολαμβάνετε με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση αλλά ακόμη και σκέτα είναι υπέροχα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΛΙΛΑ



17 σχόλια:

  1. Ωραία τα ψωμάκια σου! Κι εγώ βαριέμαι το πλύσιμο των πιάτων, αλλά πρέπει να το κάνω. Όσο για το παιδί, όλοι οι γονείς στενοχωριούνται στην αρχή αλλά μετά προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Λίλα μου... φαίνονται υπέροχα τα ψωμάκια!!! Εγώ πάλι το πλύσιμο των πιάτων δεν το βαριέμαι αλλά το σιδέρωμα ούτε να το δω...!!!!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Νομίζω δεν υπάρχει νοικοκυρά που να μην ήθελε να γλιτώσει από την λάντζα στο νεροχύτη..το μαγείρεμα είναι δημιουργία-τέχνη σε αντίθεση με την λάντζα που είναι καθημερινή δοκιμασία.Να χαίρεσαι τον γιο σου Λίλα και να τον δεις όπως επιθυμείς,όλες οι Ελληνίδες μανούλες είμαστε παθιασμένες με τα παιδιά μας,έρχεται και η πανσέληνος και δένει το συναίσθημα και να ο κόμπος στο λαιμό.Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η διέξοδος σου για συναισθηματική αποφόρτιση....μας δίνεις ωραίες ιδέες...υπέροχα ψωμάκια για εκτόνωση και ηρεμία και σε ποιον δεν αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είχα λεφτά θα παράταγα το σπίτι στη μοίρα του και θα πήγαινα συνέχεια ταξίδια :)
    Σε καταλαβαίνω απόλυτα, να είναι καλά το "μωρό σου και να δεις που όλα θα είναι καλά όπου και να είναι!
    Τα ψωμάκια σου πολύ λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟλυ ομορφα τα ψωμάκια σου στοργικη Καρκίνε!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως καρκίνος κι εγώ, μπορώ να σε καταλάβω πολύ! Φαίνονται πάντως πολύ εύκολα και νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τη μαγειρική, ο ελεύθερος χρόνος θα βοηθούσε αν είχα πολλά λεφτά (φυσικά το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να παρατήσω τη δουλειά μου και να φύγω πανηγυρικά αφού θα έχω σκυλοβρίσει μερικούς :)
    Επίσης, θα μπορούσα να φάω σ' αυτά τα φημισμένα εστιατόρια των αστεριών και σκούφων για τα οποία τόσα ακούω αλλά δε βλέπω!

    Υπέροχο φαίνεται το σπιτικό ψωμάκι σου!
    Μην αγχώνεσαι για τον γιο σου βρε! Όπου και να πάει, μαμά άλλη σαν εσένα δεν πρόκειται να βρει. Εξάλλου, κι εσύ θα του λείψεις.
    Αυτές οι καταστάσεις είναι αναπόφευκτες αλλά και πάλι αναγκαίες για να σταθούμε (παιδιά & γονείς) στα πόδια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην αγχώνεσαι από τώρα, έχεις καιρό γι αυτό!
    Απόλαυσέ τον όσο μπορείς περισσότερο, ευχαριστήσου την κάθε στιγμή μαζί του!
    Το σπιτικό ψωμάκι σου, σούπερ!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Λίλα μου, απόλαυσε τον γιόκα σου τώρα που μπορείς και είναι στο σπίτι!
    Εγώ αγαπώ το Skype να φανταστείς..... γιατί με ενώνει με τα παιδάκια μου!
    Ας ήταν στο σπίτι και όλη την μέρα να έπλενα πιάτα!!!!
    Ωραία ψωμάκια!!!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με πρόλαβε η Ζουζού για το σκάιπ! Πάλι καλά που υπάρχει και αυτό και παρηγορούμαι! Ζήσε το τώρα καρκινάκι και αργότερα θα βρεις τις λύσεις σου!
    Τα ψωμάκια λαχταριστά!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ βρε Λίλα μου, μη σκέφτεσαι από τώρα τι θα γίνει σε 3 χρόνια!
    Απόλαυσε το μωρό σου τώρα που το έχεις στο σπίτι, φώναζε του τώρα που μπορείς και φτιάχνε του ωραία ψωμάκια για σάντουιτς να δίνεις ιδέες και σε εμάς!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από ΤΩΡΑ σκέφτεσαι ότι θα φύγει σε 3 χρόνια; Χαχα! Και τότε τι θα κάνεις καλέ; Έτσι είναι τα παιδιά! Ανοίγουν φτερά και πετάνε για αλλού!
    Κι εγώ αν είχα λεφτά θα πλήρωνα κάποιον για τις δουλειές για να είμαι όλη μέρα στην κουζίνα!
    Νόστιμα τα ψωμάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κουράγιο Λίλα μου έχεις ακόμα 3 χρόνια! Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την ώρα! Πολύ δύσκολο παιδί! Εννοείται γυναίκα για τη λάντζα για να μπορώ εγώ να μαγειρεύω! Όμορφα καλοφτιαγμένα ψωμάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ξέρω αν φταίει η αναπόληση, η ρομαντική διάθεση ή κάτι άλλο πάντως έχεις μεγάλη έμπνευση! Θέλω σαντουιτσάκι με αυτά τα τέλεια ψωμάκια τώρα!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απολαυστική εισαγωγή Λίλα μου.
    Αχ... μεγαλώνουν τα μικρά μας.
    Κι εμένα ο γιος μου είναι 13 και με πέρασε στο ύψος..κι όλο ανεβαίνει.

    Κι εγώ αν είχα πολλά λεφτά θα έπαιρνα μια καμαριέρα, μια μαγείρισσα, και ένα μπάτλερ!!! χιχι..για τους ευνόητους λόγους βεβαίως.

    Καλά τέλεια ψωμάκια. Εγιναν πολύ ωραία Λίλα μου, μπράβο πάλι έκανες τα ωραία σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος20/11/13 00:34

    Λίλα μου μπράβο για τη συνταγή! Εφόσον το έψαξες μάλιστα και πήρες τα καλύτερα από 5 συνταγές την εμπιστεύομαι τη συνταγή σου και θα την φτιάξω γιατί αυτό κάνω κι εγώ ;-) Ψάχνω και μετά φτιάχνω μια δική μου! Φιλιά!

    Eleanna - www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος22/11/13 02:25

    Λίλα μαζί σου θα χαλάσω και την διατροφή,θα τα χαλάσω όλα..χαχα
    πεντανόστιμο φαίνεται,απλό,γρήγορο,έξυπνο,νόστιμο για την ώρα θα μας πεις εσύ!!
    φιλί από μένα*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!