Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Λαχανοντολμαδόπιτα της Ρίκας



Η Ρίκα που λέτε είναι συμμαθήτριά μου από το Λύκειο. Μετά από χρόνια βρεθήκαμε στο facebook
( έχει και μερικά καλά αυτό το πράγμα του διαβόλου ). Μιλώντας μια μέρα στο τηλέφωνο ήρθε και η συζήτηση στις μαγειρικές, αλίμονο!!!!
Κουβέντα στην κουβέντα φτάσαμε και στους λαχανοντολμάδες!!
Ξέρεις πώς τους φτιάχνω εγώ τους ντολμάδες? λέει η Ρίκα.................................άνοιξα τα αυτιά μου λοιπόν, άκουσα τη συνταγή, την εκτέλεσα, την πέτυχα και σας την παραδίδω!!



ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο γύρω στα 1500 γραμμάρια
800 γραμμάρια κιμάς (στους ντολμάδες η γιαγιά μου έβαζε ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο και το ίδιο κάνω κι εγώ)
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
3/4 κούπας ρύζι
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι



ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΥΝΟΥ
2 κρόκους αυγών
3 κουταλιές σούπας corn flour
3 κούπες ζωμό
αλάτι πιπέρι
μια κουταλιά βούτυρο
χυμό από ένα λεμόνι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το λάχανο και το κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα απλωτή σε αρκετό νερό!
Μόλις μαλακώσει αρκετά το λάχανο το σουρώνουμε.
Σε λεκανάκι βάζουμε τον  κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε να πάνε παντού τα αρώματα και αφήνουμε να σταθεί για λίγο στο ψυγείο.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα απλωτή με καπάκι και βάζουμε στον πάτο λίγο λαδάκι και ελάχιστο νερό. Απλώνουμε το μισό λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά να πάει παντού. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο λάχανο.



Ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι νερό.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος.
Βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μια ωρίτσα. Ρίχνουμε πού και πού ματιές για το αν έχει ζουμί το φαγητό και αν  χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νεράκι!
Όταν είναι έτοιμο το φαγάκι μας το κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και ή το αυγοκόβουμε ή φτιάχνουμε μια σάλτσα αυγολέμονο ως εξής:



ΣΑΛΤΣΑ
Σε μπολάκι βάζουμε τους 2 κρόκους το corn flour και μια κούπα ζωμό κρύο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το corn flour.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες ζωμό να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι! Ρίχνουμε μπόλικη σάλτσα πάνω στην ντολμαδόπιτα και τρώμε μετά μανίας!!!

ΡΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!









35 σχόλια:

  1. Εγώ σ'ευχαριστώ αγαπημένη Λίλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια φίλη εδώ και χρόνια προσπαθούσα να την πείσω να φτιάξει ντολμαδάκια και την άλλη μέρα μου παρουσιάστηκε με φωτογραφία σε ταψί. Γιατί μου είπε στο στομάχι μας δεν θα πάνε ανακατεμένα γιατί να τυλίγω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου θα συμφωνήσω με τη φίλη σου οπωσδήποτε!!!

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ!!! Συμφωνώ απόλυτα! Εξάλλου αυτή ήταν και η δική μου σκέψη. Κάτω η πολυπλοκότητα! Ζήτω η ευκολία και η ευελιξία στην κουζίνα!!!

      Ρίκα

      Διαγραφή
  3. Το καρότο νομίζω ότι κάνει τη διαφορά στη συνταγή της Ρίτας.
    Θα τους προσθέτει εξαιρετική νοστιμιά.
    Καλή εβδομάδα, Λίλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου και νόστιμα και το κυριότερο πολύ γρήγορα!!!

      Διαγραφή
  4. Αυτοί οι ντολμάδες-πίτα είναι για μένα, Λίλα!!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ γιατί βαριέμαι το τύλιγμα, αλλά έτσι θα τους επιχειρήσω!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στελλίτσα μου να τους φτιάξεις....στο λέω εγώ η αρχιτεμπέλα!

      Διαγραφή
  5. για τους λαχανοντολμάδες ήρθα ,αλλά με την τάρτα σοκολάτας που είδα απο κάτω θα φύγω!!!!!μουρλια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια μου πάρε ότι σου κάνει κέφι.....άσε και κανα γκλίτερ φεύγοντας!!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  6. Λαχανοντολμάδες δεν έχω φτιάξει ποτέ μου γιατί δεν μπορώ τη διαδικασία του τυλίγματος! Είναι υπερβολικά χρονοβόρα για τα δεδομένα μου!
    Τούτη εδώ η συνταγή είναι λοιπόν ιδανική για την περίπτωσή μου!
    Ένα φαγάκι που λατρεύω σε μορφή πίτας!
    Τέλειο!
    Ευχαριστούμε και εσένα αλλά και τη Ρίκα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου να το δοκιμάσεις....είναι τέλειο φαγάκι και πανεύκολο!!!

      Διαγραφή
    2. Στην υγειά των ευέλικτων αλλά και τεμπέλικων κουζινομάχων!!!

      Διαγραφή
  7. Λοιπόν την έχω ξαναδει την συνταγή αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Ωραία ιδέα όμως αν βιαζόμαστε, τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου η συνταγή κυκλοφορεί σε ταψί στο φούρνο, η δική μου εκδοχή είναι ακόμη πιο εύκολη γιατί γίνεται στην κατσαρόλα!!!

      Διαγραφή
  8. Αυτός ο λαχανοντολμάς της τεμπέλας (έτσι το λένε αυτό το φαγάκι) πολύ μου αρέσει λοιπόν!!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου ο ντολμάς της τεμπέλας γίνεται στο φούρνο, έχουμε την συνταγή στο Delicieuses και δεν έχει αυγολέμονο, δες τη συνταγή στο λίνκ http://delicieuses.forumotion.net/t1515-topic
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  9. Λατρεύω τους λαχανοντολμάδες!!!Πολύ ωραία συνταγή και καθόλου χρονοβόρα!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη εσύ που δουλεύεις να τη δοκιμάσεις γιατί θα σε σώσει!!

      Διαγραφή
  10. Λαχανο +κιμας =λαχανοντολμας-λαχανοντολμαδοπιτα-λαχανοντολμαδες τεμπελικοι..
    οπως και να ειναι φτιαγμενοι τους λατρευω και μπορω να τους φαω ολους μονη μου..απο τα λατρεμενα φαγητα μου..
    Γεια στα χερια σου Λιλακι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γωγούλα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!

      Διαγραφή
  11. Ο blogger μου κάνει τη ζωή δύσκολη, ουφ. Λοιπόν ξαναγράφω γιατί με σαμποτάρισε, λατρεύω τους λαχανοντολμάδες και αυτή είναι μια πολύ πιο γρήγορη και εξίσου νόστιμη εκδοχή. Θα τη δοκιμάσω! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου κι εμένα με βασανίζει ο μπλογκερ τελευταία, φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  12. Αυτή την παραλλαγή πρώτη φορά τη βλέπω, αλλά φαίνεται πολύ ωραία και είναι και πολύ εύκολη! Μπράβο στη συμμαθήτρια για την υπέροχη ιδέα και σε σένα που την έκανες πράξη με τον καλύτερο τρόπο και τη μοιράστηκες μαζί μας!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε και οι δύο συμμαθήτριες!

      Διαγραφή
    2. Aναστασία μου ευχαριστώ πολύ για το σχόλια, φιλάκια και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  13. Για λαχανοντολμάδες πεθαίνω!
    Αυτή εδώ είναι η συνταγή για γυναίκες πολυάσχολες. Σίγουρα το ίδιο νόστιμη η πίτα με τους ντολμάδες και σίγουρα ποιο εύκολη για αρχάριες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου και νόστιμη είναι και πανεύκολη επίσης!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  14. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση της συμμαθήτριας και αν κρίνω από τις φωτογραφίες σίγουρα σου πέτυχε το φαγητό!!! θα δοκιμαστεί!
    φιλούρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέλα μου να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  15. Φαινεται πολυ νοστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πίτα της κατσαρόλας σε μπακλαβαδωτά κομμάτια!!!
    Ε, όσο να πεις είναι άκρως πρωτότυπη ως ιδέα, η ιδέα της φίλης σου Λίλα μας.
    Καλό μεσημέρι τώρα πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχη πίτα... κι έχεις δίκιο για το μίγμα του κιμά ...έτσι γίνονται ακόμα πιο νόστιμα! Έτσι έχεις και τη νοστιμιά των λαχανοντολμάδων αλλά και την ευκολία!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μα τη υπέροχη εκδοχή του λαχανοντολμά....με έπεισες Λίλα μου θα κάνω πιο συχνά
    τους αγαπημένους μας λαχανοντολμάδες εν αλά ξ με πίτα!!! φιλάκια καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails