Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ (Μέρος 1)



Η χερσόνησος της Ερμιονίδας ανήκει στο νομό Αργολίδος (ανατολική Πελοπόννησος), μόλις 2 ½ ώρες από την Αθήνα, 1 ½ ώρα από τον ισθμό της Κορίνθου και 1 ώρα περίπου από το Ναύπλιο. Συνδέεται δια θαλάσσης με Ιπτάμενα δελφίνια τα όποια φθάνουν στο Πορτοχέλι ή την Ερμιόνη σε 2 έως 2 ½ περίπου ώρες.



Γύρω από την Ερμιονίδα και σε πολύ κοντινές αποστάσεις βρίσκονται ο Πόρος, η Ύδρα, η Σπέτσες, η Επίδαυρος και το Ναύπλιο, τα οποία προσφέρονται για μονοήμερες εκδρομές.


Το Κρανίδι είναι η έδρα του δήμου Ερμιονίδας. Ο πληθυσμός του είναι 4.312 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Για πρώτη φορά αναφέρεται το 1530. Η ονομασία του προήλθε ίσως από το κρανίο, επειδή το χωριό βρίσκεται σε λοφώδες μέρος, γυμνό, ίσως από τη λέξη Κραναός ή από παραφθορά της λέξης Κορωνίδα, ένα νησί απέναντι από το χωριό Κοιλάδα.

Το Κρανίδι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους λόφους της Αγίας Άννας και της Μπαρδούνιας με προσανατολισμό Βορειοδυτικό. Δυτικά και ανατολικά από την πόλη η περιοχή χαρακτηρίζεται πετρώδης με χαμηλή βλάστηση ενώ στη νοτιοανατολική μεριά υπάρχει το πευκόδασος της Κορακιάς. 

Βόρεια βρίσκεται το βουνό του προφήτη Ηλία ενώ βορειοδυτικά ο όρμος της Κοιλάδας με το ομώνυμο παραδοσιακό χωριό και το προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι σε απόσταση 6 χλμ. Ανατολικά σε απόσταση 11χλμ βρίσκεται η Ερμιόνη και νότια το Πόρτο Χέλι. Σε ολόκληρη την περιοχή της Ερμιονίδας υπάρχουν πανέμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές.

Οι κάτοικοι μέχρι τον πόλεμο του 40 ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, και πολλοί ήταν ναυτικοί. Σήμερα οι γεωργοί έχουν λιγοστέψοι πολύ. Υπάρχουν πολλοί ναυτικοί ακόμη, υπάρχουν βιοτέχνες και έμποροι και πολλοί εργάζονται στα παραλιακά ξενοδοχεία. Ανεπτυγμένη στην περιοχή είναι η ελαιοκομία και η αμπελουργία. 

Το Κρανιδιώτικο λάδι είναι ονομαστό και έχει κερδίσει πάρα πολλές διακρίσεις τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Όμως και η οινοποιία γνωρίζει άνθηση στην περιοχή και τα ντόπια κρασιά κερδίζουν συνέχεια έδαφος στην αγορά του κρασιού.
Aρκετοί ασχολούνται και με την μελισσοκομία όπως κι εμείς άλλωστε.

Τα καλοκαίρια έρχεται αρκετός κόσμος που μένει σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν χτίσει τα δικά τους σπίτια βοηθώντας αρκετά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τα σπίτια παλιά τα έχτιζαν με πέτρες και πολλά από αυτά τα πέτρινα σπίτια διασώζονται μέχρι σήμερα.

Στο Κρανίδι υπάρχει Κέντρο Υγείας πλήρως εξοπλισμένο. 

Το Δημαρχείο αποτελεί ένα στολίδι της πόλης και είναι χαρακτηριστικό της ντόπιας αρχιτεκτονικής.

Το ίδιο υπέροχο είναι και το κτίριο της βιβλιοθήκης.

Το Κρανίδι έχει ένα μοναδικό χρώμα και αξίζει να το περπατήσει κανείς για να ανακαλύψει τα παλιά καλντερίμια, τις ωραίες εκκλησίες και τις ακόμη ωραιότερες αυλές.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ιφιγένεια Καμπουροπούλου που με όπλο την φωτογραφική της μηχανή περπάτησε, ανέβηκε, κατέβηκε και μας έφερε αυτό το καταπληκτικό υλικό!
Περιμένω σχόλια και αν σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις με χαρά μεγάλη θα τις συνεχίσω.



ΠΗΓΕΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΚΡΑΝΙΔΙ της ΣΟΦΙΑΣ ΛΕΠΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΩΛΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ










Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΈΧΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΗ...........

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ όλους σας για την αγάπη και για τα υπέροχα, γλυκά και καταπληκτικά σχόλιά σας. 33 φίλοι bloggers άφησαν σχόλιο.
Με τη σειρά που εμφανίστηκαν τα σχόλια έχουμε τα εξής ονόματα:


  1. Rena
  2. Ξανθή
  3. peps
  4. ΜΕΤΗ
  5. Helen gr
  6. eleni_tzeni
  7. Ερμιόνη
  8. Maria B.
  9. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
  10. Penelope
  11. eleni
  12. Spirtokoyto
  13. ΕΛΕΝΑ
  14. Γιαγιά Αντιγόνη
  15. kiki
  16. MaryBelly
  17. Έφη
  18. Εri
  19. painter
  20. Mαζί....Kappa
  21. Νίκος Βασιλειάδης
  22. Στέλλας Κουζινομπερδέματα
  23. Pansofix
  24. Ειρήνη
  25. Ειρήνη Ε.
  26. Ζουζού
  27. mia maria
  28. ΕΛΕΝΗ
  29. ΜARTHA
  30. Ειρήνη
  31. Marion
  32. Eva
  33. cook




Με τελευταίας τεχνολογίας κληρωτίδα και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες ο αριθμός που κερδίζει είναι ο αριθμός 13 δηλαδή η Έλενα από τις Συνταγές της Καρδιάς!!!!!
Πάντα τυχερή να είσαι καλή μου!!!!!

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑ & a birthday giveaway!



Σήμερα το blog έχει γενέθλια. Κλείνει αισίως τα 3 του χρόνια. Χρόνια ονειρικά και υπέροχα χάρη σε όλους εσάς που το επισκέπτεσθε καθημερινά είτε αφήνετε σχόλια είτε όχι. Για να σας ευχαριστήσω λοιπόν έφτιαξα αυτές τις φανταστικές μπάρες με μούρα από τον κήπο μου φυσικά. Είναι γευστικότατες και πολύ υγιεινές και μπορούν να συνοδεύσουν το καφεδάκι μας αλλά και το δεκατιανό. Τα παιδάκια θα τις λατρέψουν!!!

ΥΛΙΚΑ
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
25 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
280 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
75 γραμμάρια νιφάδες καρύδας
2 χτυπημένα αυγά
350 γραμμάρια μούρα φρέσκα ή κατεψυγμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βρώμη και την καρύδα. Ρίχνουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να γίνει  σαν ψίχουλα.
Από το μείγμα κρατάμε 1 κούπα. Στο υπόλοιπο ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να να βραχεί καλά. Στρώνουμε το μείγμα σε πυρεξάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Από πάνω απλώνουμε τα μούρα και τέλος ρίχνουμε την 1 κούπα από το μείγμα που κρατήσαμε.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα και μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Αφήνουμε να κρυώσει και τότε κόβουμε σε τετράγωνες μπουκίτσες. Τρώγονται μετά μανίας!!
Επειδή όμως γενέθλια χωρίς δώρο δε γίνονται θα δώσω ένα δωράκι με κλήρωση ανάμεσα σε όσους σχολιάσουν μέχρι την Κυριακή 27/5 στις 21.00!!!

Λίλα


Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Ένα εύκολο ορεκτικό για σήμερα νοστιμότατο και πολύ υγιεινό! Αρέσει δε ιδιαίτερα στα παιδιά!

ΥΛΙΚΑ
2 κούπες τριμμένο πράσινο κολοκυθάκι
4 αυγά
2 κούπες τριμμένα τυριά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή στο αλάτι λόγω των τυριών και αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένες θήκες για muffins. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 35 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα κεκάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΛΙΛΑ



Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ


Όλοι έχουμε συνήθως μια συνταγή για τρουφάκια που την φτιάχνουμε χρόνια και μας αρέσει πολύ. Την συγκεκριμένη συνταγή την βρήκα μέσω των αναζητήσεων από το κινητό σε ξένο σάιτ και από τότε η παλιά μπήκε στο ντουλάπι.

ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια κουβερτούρα
150 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
200-250 γραμμάρια μπισκότα αλεσμένα στο μπλέντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το εβαπορέ με την κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η σοκολάτα. Όπως είναι στο σκεύος ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα μπισκότα ανακατεύοντας να βραχούν καλά. Τα τελευταία μπισκότα τα ρίχνουμε λίγα λίγα γιατί μπορεί να μην τα πάρει όλα.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά και πλάθουμε μπαλάκια τα οποία βουτάμε σε τρούφα ή σε καρύδα, ή σε άχνη ζάχαρη. Εγώ χρησιμοποιώ ένα πορτοκάλι το οποίο στύβω λίγο λίγο για να βρέχω τα χέρια μου και να πλάθονται καλύτερα τα τρουφάκια.
Όπως βλέπετε είναι πανεύκολα και με λίγα υλικά φτιάχνονται γύρω στα 35 κομμάτια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ....ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ

Επειδή πολλά συμβαίνουν και χρειαζόμαστε όλοι μια βόλτα για χαλάρωση, σας προσφέρω ένα φωτογραφικό περίπατο στο κτήμα για να χαλαρώσουμε και να ευθυμήσουμε λίγο, και κυρίως για να θυμηθούμε οτι τα ωραία στη ζωή δεν αγοράζονται αλλά υπάρχουν δωρεάν γύρω μας!

                                                            Κρίνοι λιλά (τι άλλο?)



                                                                  Ανθοί ροδιάς



                                  Λεβάντα έτοιμη για να κοπεί και να γεμίσει σακουλάκια!



     Αυτές οι πράσινες μπιλίτσες θα μεγαλώσουν και θα γίνουν σταφύλια για το τραπέζι μας!



   Βασιλικός σγουρός ανάμεσα στις μελιτζανιές για να γίνουν γλυκές και να διώχνει τα έντομα!



        Κοιτάχτε προσεκτικά και θα δείτε ένα τόσο δα λουλουδάκι στο κέντρο της μελιτζανιάς!



                                              Το πρώτο κολοκυθάκι είναι έτοιμο να κοπεί!



 Ντοματούλες για τη σαλάτα μας!



 Σαλάτα χωρίς κρεμμυδάκια γίνεται?


 Ηλιοτρόπια!!!!!!!


Τα σπαράγγια ακόμη καλά κρατούν όπως βλέπετε!


Και τελευταίες οι κοντούλες μας, αργούν ακόμη αλλά η αναμονή πραγματικά αξίζει!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!