Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

AL PUZZARE


Μια διαφορετική πρόταση για τις μελιτζάνες, προκλητική όσο ο τίτλος της και νόστιμη όσο το καλοκαίρι!!!

ΥΛΙΚΑ
4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
χυμό από 1 λεμόνι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 αυγά
2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
200 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
ελαιόλαδο
δυόσμο
αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. 
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι, τις πλένουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα το λεμόνι και τις μελιτζάνες. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται.
Τις σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν λίγο αφαιρούμε με προσοχή την ψίχα και την κόβουμε σε κυβάκια.
Σε ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας.  
Μόλις ψηθούν κατεβάζουμε απ'ο τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την φρυγανιά, τον δυόσμο, τα αυγά χτυπημένα και τα 2/3 από το τυρί. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες. Βάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτάκια και μέχρι να λιώσει το τυράκι. Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες!!!!
H συνταγή είναι από ένα βιβλιαράκι με τίτλο "Συνταγές από την Ισπανία".
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





35 σχόλια:

  1. Λαχταριστή λαχταριστή η μελιτζάνα Λίλα μου. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπέβαλλα αίτημα να το καθιερώσουμε ως το επίσημο έδεσμα του Αμαρτωλού Ραδιοφώνου...
    παρακαλώ ενημερώστε τους παραγωγούς εάν παραχωρείτε την άδεια...

    εν αναμονή της εγκρίσεώς σας

    με εκτίμηση
    SpIrToKoyto_On Air

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα την πρότεινα μόνη μου τη συνταγή στους sinners!!!!Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλοκαιρινό και νόστιμο ορεκτικό!
    Καλή εβδομάδα Λίλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο τίτλος πως σου'ρθε;πάντως το ρημα puzzare στα ιταλικά παει να πει βρωμάω,μυρίζει άσχημα....σιγα που θα μυριζει ασχημα τετοιο φαγητο!

    καλη βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δαίμων του bloger μου έφαγε μια ολόκληρη πρόταση στο τέλος της ανάρτησης, την οποία και ξαναέγραψα. Ισπανικός ο τίτλος και όχι Ιταλικός!!! Πάντως δεν βρωμάνε σίγουρα....:ρρρρ

      Διαγραφή
    2. ημουνα σίγουρη οτι βρωμανε...τωρα αν ακούς κανένα Ιταλό να λενε che puzza ξέρεις γιατι πράγμα μιλάνε ;)

      καλημερούδια!!!

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ με την Και λοιπόν. Φαντάζομαι ήθελες να γράψεις al Pizzare
    ή al piacere (δικό μου αυτό). Τις έχω φτιάξει μια φορά πολύ παλιά που ένας φίλος μου, μου έδωσε την συνταγή. Αλλά στο σπίτι μας ότι δεν είχε κιμά δεν ήταν φαγητό, δεν τις ξαναέκανα. Είναι πράγματι πολύ ωραίες.
    Και ναι αν και δεν είμαι παραγωγός του Αμαρτωλού Ραδιοφώνου, αλλά απλή ΑΑ, ψηφίζω την πρόταση Σπυρτόκουτου, να είναι το επίσημο έδεσμα των ΑΑ & ΑΠ !!!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δαίμων του bloger μου έφαγε μια ολόκληρη πρόταση στο τέλος της ανάρτησης, την οποία και ξαναέγραψα. Ισπανικός ο τίτλος και όχι Ιταλικός!!!
      Και βέβαια συμφωνώ να είναι το φαγητό των sinners!!!!

      Διαγραφή
  6. Λατρευω τις μελιτζανες με οποιο τροπο ειναι μαγειρεμενες,οποτε δεν αμφιβαλω καθολου για την νοστιμια του φαγητου αφου τα υλικα ειναι ολα ενα κι ενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γωγούλα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!

      Διαγραφή
  7. Πολυ νοστιμες φαινονται!
    Κι εμενα με παραξενευει ο τιτλος, και να πω την αληθεια δεν εχω δει να κυκλοφορει κατι αναλογο σε ονομα. Τι πιο κοντινο που μπορω να σκεφτω ειναι το puccia di melanzane που σημαινει μελιτζανες με σαλτσα, ή το melanzane alla pizzaiola που γινεται στον φουρνο και παλι εχει σαλτσα ντοματας και μοτσαρελλα.
    Οπως και να'χει παντως ειναι ωραιο καλοκαιρινο πιατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δαίμων του bloger μου έφαγε μια ολόκληρη πρόταση στο τέλος της ανάρτησης, την οποία και ξαναέγραψα. Ισπανικός ο τίτλος και όχι Ιταλικός!!! Οπότε λύνονται οι απορίες!!!!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο!
    Πού να προλάβει να κρυώσει τέτοιο φαγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου κρύες ήταν καταπληκτικές....φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  9. Λίλα, καλησπέρα
    Μόλις χθες έβαλα για πρωτη φορά να βράσω κυβάκια μελιτζάνας, γιατί χαλούσαν και δεν ήθελα να τις κάνω τίποτα. Τις στράγγισα, τις πίεσα, έβαλα περίπου τα υλικά σου σε άλλες αναλογίες και αλεύρι και έφτιαξα κροκέτες. Τις έφαγε ο γιός μου με γιαούρτι αρωματισμένο και πολύ το χάρηκε. Μου άρεσε που προτείνεις να βράσουμε τις μελιτζάνες. Πιστεύω πως, παρότι δεν το συνηθίζουμε, είναι έξυπνη πρακτική.
    Σερβίρομαι από αυτό αλλά και από τον σημερινό μουσακά, αν περισσέψει κομματάκι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπλήρωσα την προέλευση της συνταγής πιο πάνω, στο ίδιο βιβλιαράκι με βράσιμο της μελιτζάνας προτείνει και ομελέτα με λουκάνικα που πρέπει να είναι φοβερή. Και στα παπουτσάκια έγώ από δω και πέρα θα τις βράζω τις μελιτζάνες!! Φιλάκια Βίκυ μου!!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίο μεζεδάκι Λίλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο ο τίτλος ωραίο και το αποτέλεσμα Λίλα μου

    Πολύ ωραία συνταγή και φαίνεται νόστιμη. Το τυρί από πάνω το ολοκληρώνει.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτο λοιπόν είναι το πιάτο "προστυχάτζα", ε??? Εννοείται ψήφος και από εμένα και επειδή εγώ λατρεύω τη μελιτζάνα και δεν με χαλάει να τρώω τέτοια φαγάκια κάθε μέρα θα τις φτιάξω συντομότατα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο τίτλος όντως σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις! και αφού λατρεύω τις μελιτζάνες θα το κάνω!!
    φιλάκια και καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία συνταγή!!τρελαίνομαι για μελιτζάνες!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνεται απίθανο!!!Θα το δοκιμάσω!!!ευχαριστώ! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεμένες μελιτζάνες...ο,τι καλύτερο για το καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λίλα,μόλις είδα το φαγάκι σου αμέσως σκέφτηκα να το φτιάξω.
    Το ετοίμασα για σήμερα και αυτή τη στιγμή ψήνεται-θα είναι μμμμ νοστιμότατο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mmmmmmm!!!!!!!! οι μελιτζάνες -που δεν έτρωγα μικρή- έχουν γίνει από τα αγαπημένα μου φαγητά!!!!! Τέλειο ακούγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λίλα, σαν ελαφριά εκδοχή των δικών μας "παπουτσακίων", (χωρίς κιμά), μου φαίνεται. Δεν θα πρέπει να υστερεί όμως σε γεύση, από ότι βλέπω στα σχόλια. Φαντάζομαι ότι θα τις έφτιαξες με τις δικές σου μελιτζάνες. Οι δικές μου ακόμα είναι μικρές, οπότε θα πρέπει να αγοράσω. Είναι εύκολο στην εκτέλεση φαγητό, και όσοι αγαπούν τις μελιτζάνες, θα αγαπήσουν και αυτό.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. poli wraio blog!!!!!kalws irtha stin parea sou!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΠΕΖΙ ΜΑΣ!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!!!ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα, Λίλα!

    Μου άρεσε η πρότασή σου, ελαφρύ, νόστιμο και άκρως καλοκαιρινό πιάτο. Οι μελιτζάνες αγαπημένες. Αν οι δικές σου είναι από τον κήπο σου, είναι άπαιχτες!
    Περίπου έτσι έφτιαξα παπουτσάκια(με κιμά), γιατί δεν τρώμε τη μπεσαμέλ. Έγιναν πολύ νόστιμα. Θα ανεβάσω τη συνταγή προσεχώς.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλο καλοκαιρι και με το καλο να σε ξαναβρω στο σπιτικο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Wow delicious!!!
    besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!