Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

ΚΟΥΝΕΛΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ






Μια συνταγή για κουνελάκι διαφορετική και πεντανόστιμη
Θα χρειαστούμε
1 κουνέλι 1- 11/2 κιλό
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο σκόνη κόλιαντρου
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 φύλλα δάφνης
μπαχάρι
χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
παρμεζάνα
κρασί
1 κουταλιά της σούπας corn flour


Το φτιάχνουμε:
Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεφάλι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη και το σκεπάζουμε με κρασί.
Το αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα!
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο.
Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε το κουνέλι μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές.
Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
Στο τηγάνι που το σωτάραμε βάζουμε το κόλιαντρο, τη σκόνη μουστάρδας και το σκόρδο και σε χαμηλή φωτιά το ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Βάζουμε νεράκι αρκετό και όλο αυτό το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κουνέλι, φροντίζοντας να σκεπάζουν τα υγρά το κρέας.
Bάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου μια ώρα.
Βγάζουμε τις μερίδες του κουνελιού από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε πυρέξ.
Πάνω σε κάθε μερίδα βάζουμε μια φέτα παρμεζάνα και βάζουμε για λίγο το πυρέξ στο φούρνο να λιώσει το τυρί.


Στο μεταξύ σε μισό ποτήρι νερό διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας corn flour, το οποίο αδειάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει!
Σερβίρουμε με πιλαφάκι και μπόλικη σαλτσούλα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Άλλη μια συνταγή από τις ΑΣΤΕΡΟΛΙΛΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!





Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΚΑΙ......ΓΕΝΕΘΛΙΑ


24/5/2009 έγραψα την πρώτη ανάρτηση στα Λιλά της Λίλας. Δεν είχα ιδέα τι σημαίνει blogging ούτε είχα γνωρίσει τόσο πολύ κόσμο από γειτονικά blogs. 2 χρόνια μετά έχω να πω οτι η εμπειρία είναι απίστευτη, γνωριστήκαμε ιντερνετικά με πολλούς από εσάς αλλά είχα και την τιμή να γνωρίσω και προσωπικά αρκετούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και με κάποιους από αυτούς να γίνουμε και φίλοι. Χρόνια μου πολλά λοιπόν και σας κερνώ αυτήν την υπέροχη τούρτα που αν αποφασίσει κάποιος να την φτιάξει πραγματικά θα αφήσει άφωνους όσους την δοκιμάσουν.

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες πολτό από φρέσκιες φράουλες
2 φύλλα ζελατίνης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια αυγού
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι και τις βανίλιες και αδειάζουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι ή τσέρκι 26 εκατοστών στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρή μια ξύλινη φουρκέτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
Σε κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες γάλα να βράσει. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μια κούπα γάλα, τα αυγά και τις βανίλιες. Χτυπάμε καλά να μην έχει το αλεύρι κομπαλάκια. Μόλις πάρει να βράσει το γάλα το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη ζάχαρη και αδειάζουμε το γάλα στο μείγμα των αυγών. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε μέσα τον πολτό της φράουλας και τις 2 ζελατίνες αφού πρώτα τις έχουμε μαλακώσει σε νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΜΑΡΕΝΓΚΑ
Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια. Βάζουμε το μπολ πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί) και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να πήζει η μαρένγκα ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα πάνω στη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε αν θέλουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά και μόλις χλιάνει το βάζουμε στο ψυγείο.


ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Κόβουμε με κλωστή το παντεσπάνι οριζόντια σε δυο δίσκους. Σιροπιάζουμε με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού αραιωμένο με νερό και αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα φράουλας. Βάζουμε και το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Καλό είναι η διαδικασία μέχρι εδώ να γίνει με τσέρκι για να κρατηθεί το σχήμα της τούρτας.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες ή μια ωρίτσα στην κατάψυξη.
Μόλις παγώσει η τούρτα βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι και με μια σπάτουλα απλώνουμε προσεκτικά την μαρένγκα. Την στολίζουμε με φράουλες και ροζέτες σαντιγύ.
Την τούρτα την έφτιαξα την Πρωτομαγιά για τα γενέθλια της φίλης μου Πόπης αλλά επειδή την κόψαμε στο σπίτι της φίλης μας Ειρήνης που μας έκανε εκείνη τη μέρα το τραπέζι δεν είχα φωτογραφική μαζί και δεν έβγαλα φωτογραφία το κομμάτι για να τη δείτε και μέσα. Όλοι όμως συμφώνησαν οτι η γεύση της ήταν θεϊκή. Ελπίζω να σας άρεσε!!!!


Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

ΤΑΡΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Τραγανή, ζουμερή, απλά υπέροχη!!!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
200 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη από το ψυγείο
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
νερό
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμμάρια ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή ντοματίνια κομμένα στα 2
15-20 ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε κομματάκια
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, φρέσκια ρίγανη
250 γραμμάρια φέτα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ψιλοκόβουμε τη φρέσκια ρίγανη. Αν δεν έχουμε φρέσκια μπορούμε να βάλουμε ξερή ή φρέσκο βασιλικό. Αφήνουμε τις ντομάτες να μαριναριστούν.


Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και με τα χεράκια μας το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να τριφτεί. Ρίχνουμε σιγά σιγά νεράκι κρύο, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ελαστικό το ζυμαράκι. Δεν το παιδεύουμε πολύ γιατί θα σφίξει και δεν θα είναι τριφτή η τάρτα. Τύλίγουμε με ζελατίνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή τουλάχιστον ώρα.
Βγάζουμε τότε τη ζύμη από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε και την απλώνουμε με τα χεράκια μας στην ταρτιέρα ή στο ταψί.
Ψήνουμε άδεια την τάρτα στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Την βγάζουμε από το φούρνο και αν έχει φουσκώσει σε κάποιο σημείο την πατάμε ελαφρά για να φύγει ο αέρας. Αδειάζουμε μέσα τις ντομάτες με το ζουμάκι τους, αραδιάζουμε από πάνω τις ελιές και τρίβουμε με τα χεράκια μας την φέτα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 15 με 20 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΣΕ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ



Ένα μεζεδάκι για τα καλοκαιρινά ουζάκια αφιερωμένο στη φίλη Κατερίνα που το ζήτησε!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατζάρια μόνο τους βολβούς
4-5 σκελίδες σκόρδο
3 φλιτζάνια λευκό ξύδι
1 φλιτζάνι λάδι
3 κουταλάκια γλυκού αλάτι

Πλένουμε καλά τα πατζάρια και τα βράζουμε σε νερό και αλάτι μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στεγνώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες.
Όταν είναι τελείως στεγνά τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο με φετάκια σκόρδο ανάμεσα.
Ρίχνουμε το ξύδι και σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο.
Φυλάμε στο ψυγείο και περιμένουμε 3-4 μέρες πριν τα καταναλώσουμε.
Διατηρούνται για 6 μήνες στο ψυγείο!

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ


Υλικά
Για τη ζύμη
125 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
300 γραμμάρια κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
100 γραμμάρια μπέικον
200 γραμμάρια κίτρινα τυριά (έμενταλ, κασέρι, μοτσαρέλα, γκούντα)
2 αυγά
200 ml φρέσκο γάλα

Εκτέλεση
Σε λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι και κόβουμε μικρά κυβάκια το βούτυρο.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να έχουμε μια ζύμη όλο τρίμματα.
Κατόπιν ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το κρύο νερό μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο κέντρο μιας ελαφρά βουτυρωμένης ταρτιέρας με διάμετρο 28 εκ.Σπρώχνουμε με τα χέρια μας και απλώνουμε τη ζύμη σε όλο το σκεύος προσέχοντας να την ανασηκώσουμε για να καλύπτει και τα πλάγια του ταψιού.
Σε τεφάλ σκεύος βάζουμε το μπέικον ψιλοκομμένο να βγάλει το λίπος του.Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο λαδάκι ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα μαραίνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.Ρίχνουμε αλατάκι και πιπέρι.
Στην ταρτιέρα στρώνουμε το μπέικον και ρίχνουμε λίγο τυράκι τριμμένο.Στρώνουμε τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και με κουτάλι περιχύνουμε την τάρτα κουταλιά κουταλιά να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα!
Σηκώστε με ένα μαχαίρι την ζύμη να δείτε αν έχει ροδίσει από κάτω. Αν χρειαστεί βάλτε το φούρνο στην κάτω λειτουργία ψησίματος πρώτα για 10 λεπτά και μετά άλλα 15 πάνω κάτω!
Αν έχετε χρόνο φτιάξτε την από το πρωί! Όσο μένει άψητη τόσο καλύτερη γίνεται γιατί τραβάει η ζύμη τα αυγά με το γάλα και γίνεται πιο αφράτη!




Υ.Γ. Άλλη μια συνταγή από τις Αστερολιλά Συνταγές.
Συγχωρήστε μου τις αραιές αναρτήσεις, αλλά όσοι με έχουν επισκεφθεί ξέρουν το κτήμα και φαντάζονται τις δουλειές που πρέπει να γίνουν!
Φυτέψαμε τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά και ταυτόχρονα πρέπει να αποθηκεύσουμε τα χειμωνιάτικα που δεν καταναλώσαμε! Έτσι ζεματάω σπανάκι, φτιάχνω πατζάρια ξυδάτα, καθαρίζω και κόβω σε φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και καθαρίζω αγκινάρες! Δύσκολος ο Μάης αλλά σύντομα θα επανακάμψω!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails