Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Υπέροχα, αρωματικά, μελένια αμυγδαλωτά, ιδανικά για αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ψίχα αμυγδάλου με τη φλούδα
3 κρόκους αυγών
2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
1 φλιτζάνι τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
125 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
3 πιατελάκια του Ελληνικού καφέ σιμιγδάλι ψιλό
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
4 βανίλιες
2 σακούλες άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
1 μπουκάλι ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάμε τα αμύγδαλ σε νερό που βράζει, λίγα, λίγα και όσο είναι ζεστά τα ξεφλουδίζουμε.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ πάρα πολύ καλά να γίνει στην υφή σαν αλεύρι.
Σε λεκανάκι  βάζουμε το αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, τις ζάχαρες, το ροδόνερο και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε και τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα. Αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα και μετά πλάθουμε μικρά αμυγδαλωτά, στρογγυλά ή όπως συνηθίζεται στην περιοχή μας σε σχήμα αχλαδιού!

Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα καλά λαδωμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 βαθμούς φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και μόλις αρχίσουν οι κορυφούλες να ροδίζουν τα βγάζουμε από το φούρνο!
Αφήνουμε να χλιάνουν και τα ραντίζουμε με το ροδόνερο. Σε λεκανάκι με την άχνη τα βουτάμε ένα ένα μέσα και τα τοποθετούμε σε σειρές σε πιατέλα. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη από πάνω.
Αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε σελοφάν  και μετά τα βάζουμε σε τούλι σαν μπομπονιερίτσες με φιογκάκια!
Η συνταγή είναι παραδοσιακή από το Κρανίδι. Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας.



27 σχόλια:

  1. Αμυγδαλωτά ήθελα να φτιάξω από χρόνια αλλά δεν έτυχε ακόμα! Με τη συνταγούλα σου θα τα κάνω γιατί είναι σίγουρη! Μου φέρανε το καλοκαιράκι από τη Σίφνο και ήταν υπέροχα. Ολο λέω από τότε να φτιάξω και όλο μένουν. Να σαι καλά να ξαναφτιάξεις για τον σκοπό που τα έκανες (και όχι μόνο) και να ζήσουν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι σε όλη τους τη ζωή Λιλού μου! Και στου παλικαριού σου!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίλα μου αυτές οι παραδοσιακές συνταγές είναι θυσαυρός που πρέπει να μη χαθεί στην πάροδο των χρόνων! Σε ευχαριστώ και εσένα και την Κα Αθανασούλα!
    Φιλάκιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειρήνη10/10/11 10:21

    Ε, τώρα πως να μην υπερψηφίσω αυτή την υπέροχη συνταγή που την έχω δοκιμάσει πολλές φορές από πολλά άξια χέρια της Ερμιονίδας. Ετομάζεις και άλλη δόση για την επόμενη νυφούλα της οικογένειας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημενο γλυκακι που και λογω της... περιστασης που φτιαχνεται συνηθως ειναι ακομα πιο τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, μπορεί να μην τρώω εγώ αλλά οι παραδοσιακές συνταγές είναι πάντα χρήσιμες και δεν πρέπει να χαθούν. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικά τα αμυγδαλωτά!!! δεν έχω φτιάξει ποτέ, όταν όμως φτιάξω αυτά θα προτιμήσω
    Καλημέρα
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι μου έρχεται να έρθω στο Κρανίδι, να ιδρύσω και μια offshore, που είναι και της μόδας (ΧΑΧΑΧΑ!!) και να παντρεύομαι κάθε μέρα, για έχω αυτά τα απίθανα αμυγδαλωτά!!!
    Δεν έκανα ποτέ και είναι μέσα στα "θέλω" μου.
    Τέτοια "αχλαδοειδή" βρίσκουμε στη Σκόπελο και κάθε φορά φεύγουμε φορτωμένοι. Μας έμαθε και η ζαχαροπλάσταινα και μας έδειξε και τα στάδια κατασκευής, αλλά άλλο τα ετοιματζίδικα και άλλο τα σπιτικά.

    Η συνταγή αντιγράφεται και εκτελείται, μόλις βρω Ελληνικά αμύγδαλα, γιατί τώρα κυκλοφορούν Κινέζικα και δεν τα θέλω!!

    Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ζήσουν οι νεόνυμφοι, και στον κανακάρι σου!!! Να είσαι καλά να του τα φτιάξεις εσύ τα γλυκά...

    Ενδιαφέρουσα συνταγή, τελείως διαφορετική όμως από τα δικά μας, τα Ποριώτικα αμυγδαλωτά. Αν και είμαστε τόσο κοντά...

    Πολλά φιλάκια, Καλή εβδομάδα Λιλάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπα παναθεμά σε...θα με κάνεις να τρέχω να βγάλω άδεια γάμου...
    μου έπεσαν τα σαγόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα λατρεύω! Να'σαι καλά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φαίνονται τέλεια!!Ισως τα δοκιμάσω...όμορφη η παρουσίαση...γιορτινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι να πω??
    Θα πω RESPECT!!!!
    Φιλενάδα ζωγράφισες!!!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτά τα έχω δοκιμάσει και είναι απλά τέλεια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά Λίλα τα σημερινά σου κεράσματα. Αποθηκεύω τη συνταγή σου γιατί κάθε εκδοχή των αμυγδαλωτών με ενδιαφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν έχω καλύτερο. Γεια στα χέρια σου Λιλάκι μου και να είσαι γερή να φτιάξεις και για την άλλη αδελφούλα σου και το γιόκα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. υπέροχα κι αγαπημένα, σλουρπ, να είσαι γερή να φτιάχνεις για κάθε χαρά, να ζήσουν, άντε και σε λίγα χρόνια και στου γιόκα σου τις χαρές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος11/10/11 00:09

    Γεια σας απο το Κρανιδι!!Σας ευχαριστουμε για την προβολη της συγκεκριμενης συνταγης.Την Τεταρτη θα φτιαξουμε με τη μαμα μου 150 αμυγδαλωτα για τη βαφτιση του γιου μου.Για μας ειναι το γλυκο της χαρας αφου υπαρχει σταθερα σε καθε γαμο,βαφτιση και ερχομο νεογεννητου μωρου.Το Κρανιδι και κυριως οι καταπληκτικες παλιες νοικοκυρες-μαγειρισσες του,σας ευχαριστουν για ακομα μια φορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θεϊκά αμυγδαλωτά!!!Δεν ξέρω αν είναι σαν τα ροδίνια !!Μου αρέσουν τρομερά!!Και στους δύο γάμους των παιδιών μου είχα ροδίνια!!!!Θα τα δοκιμάσω για να είμαι ετοιμοπόλεμη σε επόμενη χαρά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα...μετά από πολύ καιρό!
    Να ζήσουν τα παιδιά χαρούμενα και ευτυχισμένα.
    Τα αμυγδαλωτά σου τέλεια.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι ωραία να υπάρχουν παραδοσιακά γλυκά στους γάμους! Να ζήσουν! Οσο για μένα, τρελαίνομαι για αμυγδαλωτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος24/1/12 21:33

    Μου φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνταγή.
    Ήθελα άν μπορείται να μου πείτε πόσα
    κομμάτια γίνονται με αυτή τη δοσολογία. ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με αυτή τη δόση βγαίνουν 40 με 50 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ποσο καιρο μπορουν να διατηρηθουν? Παντρευομαι 6 Μαη και 8α ηθενα να ξερω ποσο καιρο πρι μπορω να τα φτιαξω για κερασμα στην εκκλησια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος1/3/12 14:15

    ποσο καιρο πριν μπορω να τα φτιαξω? παντρευομαι 6 μαη και 8α ηθελα να τα προσφερω στην εκκλησια.. επισης, πρεπει να τα εχω στο ψυγειο η διατηρουνται και εκτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σου εύχομαι η ώρα η καλή! Όταν τα έφτιαξα για τους γάμους των αδελφών μου κράτησα δυο επίτηδες για να δω την αντοχή τους. 1 μήνα μετά επειδή ήταν τυλιγμένα σε σελοφάν πρώτα και μετά στο τούλι ήταν φρεσκότατο αυτό που ήταν στο ψυγείο. Αυτό που ήταν εκτός ψυγείου είχε λίγο ξεραθεί. Και πάλι τις ευχές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα. Ψαχνω εδω και καιρο μια συνταγη για αμυγλαλωτα και νομιζω πως βρηκα την καλυτερη. Θελω να κανω καποιες ερωτησεις ομως. Θελω να κανω 250 κομματια για τον γαμο μου που ειναι στις 7 Μαιου. Απο τι ειδα διατηρουνται φρεσκα εντος ψυγειου για ενα μηνα. Τυλιγμενα στο σελοφαν μαζι με την ζαχαρη αχνη? η ζαχαρη δεν θα πανιασει απο την υγρασια του ψυγειου? Θελω παρα πολυ να τα φτιαξω κ να τα προσφερω στους καλεσμενους μου στο τραπεζι κ σαν στολισμα στα τραπεζια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπερα!!! οταν λετε ενα μηνα μεσα στο ψυγειο ...μαζι με την ζαχαρη αχνη? δεν πανιαζει απο την υγρασια? θελω να κανω 250 κομματια για τον γαμο μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!