24/5/2009 έγραψα την πρώτη ανάρτηση στα Λιλά της Λίλας. Δεν είχα ιδέα τι σημαίνει blogging ούτε είχα γνωρίσει τόσο πολύ κόσμο από γειτονικά blogs. 2 χρόνια μετά έχω να πω οτι η εμπειρία είναι απίστευτη, γνωριστήκαμε ιντερνετικά με πολλούς από εσάς αλλά είχα και την τιμή να γνωρίσω και προσωπικά αρκετούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και με κάποιους από αυτούς να γίνουμε και φίλοι. Χρόνια μου πολλά λοιπόν και σας κερνώ αυτήν την υπέροχη τούρτα που αν αποφασίσει κάποιος να την φτιάξει πραγματικά θα αφήσει άφωνους όσους την δοκιμάσουν.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες πολτό από φρέσκιες φράουλες
2 φύλλα ζελατίνης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια αυγού
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι και τις βανίλιες και αδειάζουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι ή τσέρκι 26 εκατοστών στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρή μια ξύλινη φουρκέτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
Σε κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες γάλα να βράσει. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μια κούπα γάλα, τα αυγά και τις βανίλιες. Χτυπάμε καλά να μην έχει το αλεύρι κομπαλάκια. Μόλις πάρει να βράσει το γάλα το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη ζάχαρη και αδειάζουμε το γάλα στο μείγμα των αυγών. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε μέσα τον πολτό της φράουλας και τις 2 ζελατίνες αφού πρώτα τις έχουμε μαλακώσει σε νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΜΑΡΕΝΓΚΑ
Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια. Βάζουμε το μπολ πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί) και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να πήζει η μαρένγκα ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα πάνω στη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε αν θέλουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά και μόλις χλιάνει το βάζουμε στο ψυγείο.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Κόβουμε με κλωστή το παντεσπάνι οριζόντια σε δυο δίσκους. Σιροπιάζουμε με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού αραιωμένο με νερό και αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα φράουλας. Βάζουμε και το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Καλό είναι η διαδικασία μέχρι εδώ να γίνει με τσέρκι για να κρατηθεί το σχήμα της τούρτας.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες ή μια ωρίτσα στην κατάψυξη.
Μόλις παγώσει η τούρτα βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι και με μια σπάτουλα απλώνουμε προσεκτικά την μαρένγκα. Την στολίζουμε με φράουλες και ροζέτες σαντιγύ.
Την τούρτα την έφτιαξα την Πρωτομαγιά για τα γενέθλια της φίλης μου Πόπης αλλά επειδή την κόψαμε στο σπίτι της φίλης μας Ειρήνης που μας έκανε εκείνη τη μέρα το τραπέζι δεν είχα φωτογραφική μαζί και δεν έβγαλα φωτογραφία το κομμάτι για να τη δείτε και μέσα. Όλοι όμως συμφώνησαν οτι η γεύση της ήταν θεϊκή. Ελπίζω να σας άρεσε!!!!
Λιλάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι παντα να είσαι καλά να μας χαρίζεις γλυκές και αλμυρές νοστιμιές γεμάτες αγαπη!!!
Η τούρτα σου φαίνεται υπέροχη!!!
Σε φιλώ , καλό βράδυ!
υπεροχη τούρτα!!!!ευχομαι πάντα να εισαι γεματη εμπνευση...και δημιουργία
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μας άρεσε απλώς, μας τρέλανε με τη λευκή, γιορτινή εμφάνιση και τις κόκκινες πινελιές! Χρόνια πολλά Λίλα μου και δημιουργικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πάντα να είσαι δημιουργική και ορεξάτη και παραγωγική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά!
Κέρασμα εποχής λαχταριστό είναι η τουρτα σου!
Ετσι πεντανόστιμη,γλυκιά και δημιουργική να'σαι πάντα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνιαααα πολλάαααα Lila!!!!!
Να'σαι πάντα καλά!!!!
:))
Χρονια Πολλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικη φαινεται η τουρτα σου και με φραουλες ακομα καλυτερη!
Πολύχρονο το μπλογκ σου, να είσαι πάντα καλά να μας γράφεις τις νόστιμες συνταγές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα τέλεια, παίρνω κομματάκι:)
Λιλούκο μου χρόνια σου πολλά, γεμάτα νοστιμιές!! φιλάκια και σίγουρα θα κεραστώ μεγάλο κομμάαααααααααατι
ΑπάντησηΔιαγραφήSuper η τούρτα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στο blog πάντα με σλουρπ συνταγές :)
Χρόνια πολλά Λίλα με όμορφες δημιουργίες & νόστιμες στο blog σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλά.
Η τούρτα ωραιότατη :)
Αχχχ τι μου κάνεις, κάνω και δίαιτα! τέλεια φαίνεται!!!!Χρονια πολλαααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι, χρόνια πολλά, γλυκά, δημιουργικά, γεμάτα χαρές φιλιά φίλες φίλους και αγκαλιές.\`Το γλυκό καταπληκτικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά με πολλές γλυκές συνταγές...ωραία τούρτα...θα πάρω το κομμάτι μου και θα το τιμήσω δεόντως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια γλυκά & δημιουργικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήSuper duper η τουρτίτσα!=)
Ας ευχηθώ κι εγώ να είσαι πάντα γλυκιά σαν το υπέροχο γλυκό σου, φίλη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι πάντα καλά, με πολλές δημιουργικές σκέψεις και συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Λιλα μου!
Hronia polla kai apo mena Lila mou! I tourta, katapliktiki!!Pws paw gia ypno twra pou thelw kommataki...Polla filia
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι μου καλό να χιλιάσεις τα ποστ σου και να μας κερνάς πάντα αρωματικά γλυκά φτιαγμένα με τα χρυσά σου τα χεράκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιορτάζετε λοιπόν; Και κερνάτε σκανδαλωδώς υπέροχη τούρτα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλισταααααααα!!!!
Χρόνια σας πολλα καλή μας Λίλα και είμαστε ευτυχείς κι' εμείς που σας γνωρίσαμε από κοντά και μας τιμήσατε με το να μας δεχτείτε στο σπιτικό σας... σε καλοπιάνω όπως κατάλαβες φίλη μου με πληθυντικό ευγενείας, μπας και πάρω κανένα κομματάκι παραπάνω, ξέρεις τι πονηρή γυναίκα είμαι εγώ;-)
Φιλιά πολλά και ελπίζω νωρίτερα από τον Αύγουστο!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΜΗΟΥΡΓΙΕΣ!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυκο μου !!!!!!!!! χρόνια πολλά αγάπη μου γλυκειά !!!! πάντα να μας γεμίζεις με τις νοστιμιές σου !!! εγώ είμαι απο τους τυχερούς και έχω απολαύσει ''δια ζώσης'' την ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ μαγειρική σου !!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστεύω να υπάρχει ακόμη τουρτίτσα για να κεραστώ, έτσι??
σματς σμουτς, φιλούπες πολλές πολλές !!!!!
..... συνεχίζω τα φιλιά από κει που σταμάτησε η Μαρία, Λιλούκο μου σματς σμουτς και ξανα σματς σμουτς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλάααααααααααααα!!!!!
Νοιώθω πολύ τυχερή που σε γνωρισα, επίσης που δοκίμασα την μαγειρική σου και κυρίως την άπαιχτη καρυδόπιτά σου, επίσης για όλα τα γέλια και τα αστεία που έχουμε μοιραστεί και πολλά ακόμα επίσης, you know better;-
Xιλιόχρονο το blogάκι σου, φέρε και την τούρτα τώρα να την τσακίσουμε, η οποία φαίνεται θεσπέσια!!
Πολλά πολλά φιλιά!
POLYXRONO KAI DHMIOYRGIKO!H TOYRTA POLY KALOKAIRINH FAINETAI EJAIRETIKH!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ...ΓΛΥΚΑ...ΜΥΡΩΔΙΚΑ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΛΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΗΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ...ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ!
ΦΙΛΙΑ Χ 2
Εκεί κοντά άνοιξα κι εγώ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι πάντα δημιουργική και γεμάτη έμπνευση για Χρόνια Πολλά.
Φιλιά θαλασσένια.
Ζαχαρένια μου καθυστερημένες οι ευχές μου αλλά από καρδιάς. Να τα χιλιάσει το blog σου και εσύ να είσαι πάντα δημιουργική και κεφάτη να μας κερνάς τέτοιες νοστιμιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε χαιρόμαστε Λιλού μου με το σούπερ ντούπερ μπλογκ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου να τονίσω ότι είναι άκρως σκανδαλιστικό και τι να κάνω τώρα που το είδα???
Φιλούρες!!!
Χρόνια πολλά και γευστικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά να μας φτιάχνεις νοστιμιές!!!
καλέεεεεεεε....τώρα το είδα η γκαβή...
ΑπάντησηΔιαγραφήτέτοιο αριστούργημα βιτρίνα κι εγώ χαμπέρι...???
και γενεθλιάκια το Λουλούκο μου κι εγώ στη κοσμάρα μου...???
Αντιγράφω τη 342 σελίδα του Κάμα Σούτρα για τιμωρία,σε αρπάζω από τα φλογάτα τσουλούφια σου και σου σκάω αμέτρητα φιλιά,σου εύχομαι από καρδιάς να τα χιλιοχιλιάσεις και κάνω μεταβολή να φύγω γιατί αν περιμένω να βρω κομμάτι θα είμαι και θρασύτατη...
φιλιά πολλά πολλά κι ευχές κοριτσάκι...-:))
Γιάμιιιιιιιιιιιι! Χρόνια πολλάααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήRespect!!!! KAI XRONIA POLLA ETAIROXRONISMENA!
ΑπάντησηΔιαγραφή