Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΚΑΙ......ΓΕΝΕΘΛΙΑ


24/5/2009 έγραψα την πρώτη ανάρτηση στα Λιλά της Λίλας. Δεν είχα ιδέα τι σημαίνει blogging ούτε είχα γνωρίσει τόσο πολύ κόσμο από γειτονικά blogs. 2 χρόνια μετά έχω να πω οτι η εμπειρία είναι απίστευτη, γνωριστήκαμε ιντερνετικά με πολλούς από εσάς αλλά είχα και την τιμή να γνωρίσω και προσωπικά αρκετούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και με κάποιους από αυτούς να γίνουμε και φίλοι. Χρόνια μου πολλά λοιπόν και σας κερνώ αυτήν την υπέροχη τούρτα που αν αποφασίσει κάποιος να την φτιάξει πραγματικά θα αφήσει άφωνους όσους την δοκιμάσουν.

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες πολτό από φρέσκιες φράουλες
2 φύλλα ζελατίνης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια αυγού
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι και τις βανίλιες και αδειάζουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι ή τσέρκι 26 εκατοστών στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρή μια ξύλινη φουρκέτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
Σε κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες γάλα να βράσει. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μια κούπα γάλα, τα αυγά και τις βανίλιες. Χτυπάμε καλά να μην έχει το αλεύρι κομπαλάκια. Μόλις πάρει να βράσει το γάλα το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη ζάχαρη και αδειάζουμε το γάλα στο μείγμα των αυγών. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε μέσα τον πολτό της φράουλας και τις 2 ζελατίνες αφού πρώτα τις έχουμε μαλακώσει σε νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΜΑΡΕΝΓΚΑ
Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια. Βάζουμε το μπολ πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί) και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να πήζει η μαρένγκα ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα πάνω στη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε αν θέλουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά και μόλις χλιάνει το βάζουμε στο ψυγείο.


ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Κόβουμε με κλωστή το παντεσπάνι οριζόντια σε δυο δίσκους. Σιροπιάζουμε με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού αραιωμένο με νερό και αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα φράουλας. Βάζουμε και το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Καλό είναι η διαδικασία μέχρι εδώ να γίνει με τσέρκι για να κρατηθεί το σχήμα της τούρτας.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες ή μια ωρίτσα στην κατάψυξη.
Μόλις παγώσει η τούρτα βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι και με μια σπάτουλα απλώνουμε προσεκτικά την μαρένγκα. Την στολίζουμε με φράουλες και ροζέτες σαντιγύ.
Την τούρτα την έφτιαξα την Πρωτομαγιά για τα γενέθλια της φίλης μου Πόπης αλλά επειδή την κόψαμε στο σπίτι της φίλης μας Ειρήνης που μας έκανε εκείνη τη μέρα το τραπέζι δεν είχα φωτογραφική μαζί και δεν έβγαλα φωτογραφία το κομμάτι για να τη δείτε και μέσα. Όλοι όμως συμφώνησαν οτι η γεύση της ήταν θεϊκή. Ελπίζω να σας άρεσε!!!!


31 σχόλια:

  1. Λιλάκι μου!!
    Εύχομαι παντα να είσαι καλά να μας χαρίζεις γλυκές και αλμυρές νοστιμιές γεμάτες αγαπη!!!
    Η τούρτα σου φαίνεται υπέροχη!!!
    Σε φιλώ , καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπεροχη τούρτα!!!!ευχομαι πάντα να εισαι γεματη εμπνευση...και δημιουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε μας άρεσε απλώς, μας τρέλανε με τη λευκή, γιορτινή εμφάνιση και τις κόκκινες πινελιές! Χρόνια πολλά Λίλα μου και δημιουργικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα να είσαι δημιουργική και ορεξάτη και παραγωγική.
    Χρόνια Πολλά!
    Κέρασμα εποχής λαχταριστό είναι η τουρτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι πεντανόστιμη,γλυκιά και δημιουργική να'σαι πάντα!!!!
    Χρόνιαααα πολλάαααα Lila!!!!!
    Να'σαι πάντα καλά!!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρονια Πολλα!
    Καταπληκτικη φαινεται η τουρτα σου και με φραουλες ακομα καλυτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύχρονο το μπλογκ σου, να είσαι πάντα καλά να μας γράφεις τις νόστιμες συνταγές σου!
    Η τούρτα τέλεια, παίρνω κομματάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λιλούκο μου χρόνια σου πολλά, γεμάτα νοστιμιές!! φιλάκια και σίγουρα θα κεραστώ μεγάλο κομμάαααααααααατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Super η τούρτα!!!!!
    Χρόνια πολλά στο blog πάντα με σλουρπ συνταγές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά Λίλα με όμορφες δημιουργίες & νόστιμες στο blog σου.
    Νασαι καλά.

    Η τούρτα ωραιότατη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχχχ τι μου κάνεις, κάνω και δίαιτα! τέλεια φαίνεται!!!!Χρονια πολλαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λιλάκι, χρόνια πολλά, γλυκά, δημιουργικά, γεμάτα χαρές φιλιά φίλες φίλους και αγκαλιές.\`Το γλυκό καταπληκτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά με πολλές γλυκές συνταγές...ωραία τούρτα...θα πάρω το κομμάτι μου και θα το τιμήσω δεόντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια γλυκά & δημιουργικά!!!
    Super duper η τουρτίτσα!=)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας ευχηθώ κι εγώ να είσαι πάντα γλυκιά σαν το υπέροχο γλυκό σου, φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σαι πάντα καλά, με πολλές δημιουργικές σκέψεις και συνταγές.
    Χρόνια πολλά Λιλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Hronia polla kai apo mena Lila mou! I tourta, katapliktiki!!Pws paw gia ypno twra pou thelw kommataki...Polla filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειρήνη25/5/11 09:24

    Λιλάκι μου καλό να χιλιάσεις τα ποστ σου και να μας κερνάς πάντα αρωματικά γλυκά φτιαγμένα με τα χρυσά σου τα χεράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιορτάζετε λοιπόν; Και κερνάτε σκανδαλωδώς υπέροχη τούρτα;
    Μάλισταααααααα!!!!

    Χρόνια σας πολλα καλή μας Λίλα και είμαστε ευτυχείς κι' εμείς που σας γνωρίσαμε από κοντά και μας τιμήσατε με το να μας δεχτείτε στο σπιτικό σας... σε καλοπιάνω όπως κατάλαβες φίλη μου με πληθυντικό ευγενείας, μπας και πάρω κανένα κομματάκι παραπάνω, ξέρεις τι πονηρή γυναίκα είμαι εγώ;-)

    Φιλιά πολλά και ελπίζω νωρίτερα από τον Αύγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΜΗΟΥΡΓΙΕΣ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λιλουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυκο μου !!!!!!!!! χρόνια πολλά αγάπη μου γλυκειά !!!! πάντα να μας γεμίζεις με τις νοστιμιές σου !!! εγώ είμαι απο τους τυχερούς και έχω απολαύσει ''δια ζώσης'' την ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ μαγειρική σου !!!!!!!!!!!!!!

    πιστεύω να υπάρχει ακόμη τουρτίτσα για να κεραστώ, έτσι??

    σματς σμουτς, φιλούπες πολλές πολλές !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ..... συνεχίζω τα φιλιά από κει που σταμάτησε η Μαρία, Λιλούκο μου σματς σμουτς και ξανα σματς σμουτς!!
    Χρόνια πολλάααααααααααααα!!!!!
    Νοιώθω πολύ τυχερή που σε γνωρισα, επίσης που δοκίμασα την μαγειρική σου και κυρίως την άπαιχτη καρυδόπιτά σου, επίσης για όλα τα γέλια και τα αστεία που έχουμε μοιραστεί και πολλά ακόμα επίσης, you know better;-
    Xιλιόχρονο το blogάκι σου, φέρε και την τούρτα τώρα να την τσακίσουμε, η οποία φαίνεται θεσπέσια!!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. POLYXRONO KAI DHMIOYRGIKO!H TOYRTA POLY KALOKAIRINH FAINETAI EJAIRETIKH!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος25/5/11 22:47

    ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ...ΓΛΥΚΑ...ΜΥΡΩΔΙΚΑ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΛΑ
    ΠΗΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ...ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ!
    ΦΙΛΙΑ Χ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εκεί κοντά άνοιξα κι εγώ....

    Να είσαι πάντα δημιουργική και γεμάτη έμπνευση για Χρόνια Πολλά.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ζαχαρένια μου καθυστερημένες οι ευχές μου αλλά από καρδιάς. Να τα χιλιάσει το blog σου και εσύ να είσαι πάντα δημιουργική και κεφάτη να μας κερνάς τέτοιες νοστιμιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να σε χαιρόμαστε Λιλού μου με το σούπερ ντούπερ μπλογκ!!!!
    Το γλυκό σου να τονίσω ότι είναι άκρως σκανδαλιστικό και τι να κάνω τώρα που το είδα???
    Φιλούρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά και γευστικά!!!!
    Να είσαι καλά να μας φτιάχνεις νοστιμιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλέεεεεεεε....τώρα το είδα η γκαβή...
    τέτοιο αριστούργημα βιτρίνα κι εγώ χαμπέρι...???
    και γενεθλιάκια το Λουλούκο μου κι εγώ στη κοσμάρα μου...???
    Αντιγράφω τη 342 σελίδα του Κάμα Σούτρα για τιμωρία,σε αρπάζω από τα φλογάτα τσουλούφια σου και σου σκάω αμέτρητα φιλιά,σου εύχομαι από καρδιάς να τα χιλιοχιλιάσεις και κάνω μεταβολή να φύγω γιατί αν περιμένω να βρω κομμάτι θα είμαι και θρασύτατη...
    φιλιά πολλά πολλά κι ευχές κοριτσάκι...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιάμιιιιιιιιιιιι! Χρόνια πολλάααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Respect!!!! KAI XRONIA POLLA ETAIROXRONISMENA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!