Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΤΑΡΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Τραγανή, ζουμερή, απλά υπέροχη!!!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
200 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη από το ψυγείο
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
νερό
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμμάρια ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή ντοματίνια κομμένα στα 2
15-20 ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε κομματάκια
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, φρέσκια ρίγανη
250 γραμμάρια φέτα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ψιλοκόβουμε τη φρέσκια ρίγανη. Αν δεν έχουμε φρέσκια μπορούμε να βάλουμε ξερή ή φρέσκο βασιλικό. Αφήνουμε τις ντομάτες να μαριναριστούν.


Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και με τα χεράκια μας το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να τριφτεί. Ρίχνουμε σιγά σιγά νεράκι κρύο, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ελαστικό το ζυμαράκι. Δεν το παιδεύουμε πολύ γιατί θα σφίξει και δεν θα είναι τριφτή η τάρτα. Τύλίγουμε με ζελατίνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή τουλάχιστον ώρα.
Βγάζουμε τότε τη ζύμη από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε και την απλώνουμε με τα χεράκια μας στην ταρτιέρα ή στο ταψί.
Ψήνουμε άδεια την τάρτα στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Την βγάζουμε από το φούρνο και αν έχει φουσκώσει σε κάποιο σημείο την πατάμε ελαφρά για να φύγει ο αέρας. Αδειάζουμε μέσα τις ντομάτες με το ζουμάκι τους, αραδιάζουμε από πάνω τις ελιές και τρίβουμε με τα χεράκια μας την φέτα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 15 με 20 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

25 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα τάρτα και ό,τι πρέπει για την εποχή! Μοιάζει οπτικά με πίτσα, και γευστικά φαντάζομαι -είναι και πιο υγιεινή σίγουρα!
    Έχω όμως απορία για το αν η βάση της τάρτας μαλακώνει και νοτίζει από τα υγρά της ντομάτας. Αλλάζει η τριφτή υφή της ή δεν έχει πρόβλημα?
    Καλό Σ/Κ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dark chef είναι όντως υπέροχη και πολύ πιο ελαφριά από την πίτσα. Η βάση της τάρτας όπως γράφω ψήνεται πρώτα μόνη της. Την γεμίζουμε αμέσως μετά και την ξαναψήνουμε. Μένει τραγανή η βάση και πολύ ζουμερή η γέμιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται να είναι νοστιμότατη με τέτοια υλικά που έβαλες! Μεσογειακή τάρτα με φίνα γεύση!
    Ευχαριστούμε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σούπερ ζουμερή, σούπερ απολαυστική, σούπερ νόστιμη!
    Ζωγράφισες για μιαν ακόμη φορά!!
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υγιεινή, εύκολη και νόστιμη..
    Ετσι την φαντάζομαι..
    Δεν θα μείνω μόνο στη φαντασία φυσικά!
    Φιλιά ..καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρωματιστό, γευστικό και άκρως ελληνικό. Το θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νοστιμότατη!!! Θα πρόσθετα και κρεμμυδάκι και λίγη πιπεριά για περισσότερο άρωμα. Πώς μου αρέσουν οι τάρτες.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω ότι μοιάζει με πίτσα και έχω να προσθέσω ότι όσο προχωράει το καλοκαίρι και οι ντομάτες θα γίνονται πιο νόστιμες η τάρτα θα γίνεται και πιο super!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια συνταγή!!!!
    Και είναι και της εποχής τα υλικά!!!!
    Να'σαι καλά!!!!
    Καλό ΣΚ!!!!
    Φιλιάαα!!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οτι πρέπει γι αυτή την εποχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με βρήκε να πεινάω λίγο αλλά μ=νομίζω ότι είναι αργά για να τη φτιάξω τώρα!!Θέλω κομμάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία συνταγή Λίλα! Μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλεια είναι!
    Λίλα μου, με βούτυρο πρέπει να είναι τέλεια!Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!
    Βέβαια,την έφτιαξα κι εγώ την Παρασκευή για δείπνο! :))))))))))
    Με ελαιόλαδο στη ζύμη αντί για βούτυρο, και πιπεριές αντί για ελιές.
    Δεν έψησα τη ζύμη προηγουμένως και δεν νέρωσε από τις ντομάτες, ίσως όμως να έχει σχέση και με το χρόνο/θερμοκρασία ψησίματος.
    Με το καλοκαιράκι να κοκκινίζει τις ντομάτες, αυτή η πίτσα/τάρτα θα γίνεται ολοένα και πιο νόστιμη!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μοσχομύρισε καλοκαίρι με την τάρτα σου Λίλα μας! Καταγράφεται φυσικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τωρα που οι ντοματουλες ειναι νοστιμες και αρωματικες, ειναι οτι πρεπει αυτη η τάρτα!μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τραγανή βάση με ζουμερή κόκκινη ντοματούλα!!!! Αγαπάμε τις τάρτες και κυρίως η Λένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λουλού είσαι θησαυρός...
    τη φτιάχνω αβλεπί σήμερα,να κάνει παρέα με τα μπιφτέκια μου...
    καλή εβδομάδααααα....-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ καλοκαιρινή τάρτα.
    Και υπέροχη ιδέα για συνοδευτικό ή απλά για ένα ελαφρύ γεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλή Λίλα μου!
    Φέρνει το καλοκαίρι και την μεσογειακή μαγειρική στο πιάτο μας μέσα..
    Αλλά αν περιμένω να φτάσω μέχρι τα μέρη σου για να την γευτώ...πάει για Αύγουστο το πράγμα...και χρωστώ κι' ένα δώρο η γυναίκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πω πω καλοκαιρινές γεύσεις κι αρώματα!!!!
    Φευγάτη και ταξιδιάρικη η τάρτα σου Λίλα μου :)
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ!!!
    ΠΟΣΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ!!!
    ΚΑΙ Η ΤΑΡΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. άμα είναι και ντομάτες απο το μποστάνι σου θα είναι θεική η πιτα σου φιλεναδίτσα!!!! γεια στα χεράκια σου!!! άμα μου έχεις κρατήσει κανενα κομματάκι θα σε ανταμείψω με κάτι νέα που έχω να σου πω ! εαν όχι, έχασες !! χιχιχιχι!!!!!


    φιλια πολλά,περιμένω απάντηση για να σε παρω τηλέφωνο!!! χιχιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!