Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ


Υλικά
Για τη ζύμη
125 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
300 γραμμάρια κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
100 γραμμάρια μπέικον
200 γραμμάρια κίτρινα τυριά (έμενταλ, κασέρι, μοτσαρέλα, γκούντα)
2 αυγά
200 ml φρέσκο γάλα

Εκτέλεση
Σε λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι και κόβουμε μικρά κυβάκια το βούτυρο.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να έχουμε μια ζύμη όλο τρίμματα.
Κατόπιν ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το κρύο νερό μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο κέντρο μιας ελαφρά βουτυρωμένης ταρτιέρας με διάμετρο 28 εκ.Σπρώχνουμε με τα χέρια μας και απλώνουμε τη ζύμη σε όλο το σκεύος προσέχοντας να την ανασηκώσουμε για να καλύπτει και τα πλάγια του ταψιού.
Σε τεφάλ σκεύος βάζουμε το μπέικον ψιλοκομμένο να βγάλει το λίπος του.Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο λαδάκι ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα μαραίνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.Ρίχνουμε αλατάκι και πιπέρι.
Στην ταρτιέρα στρώνουμε το μπέικον και ρίχνουμε λίγο τυράκι τριμμένο.Στρώνουμε τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και με κουτάλι περιχύνουμε την τάρτα κουταλιά κουταλιά να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα!
Σηκώστε με ένα μαχαίρι την ζύμη να δείτε αν έχει ροδίσει από κάτω. Αν χρειαστεί βάλτε το φούρνο στην κάτω λειτουργία ψησίματος πρώτα για 10 λεπτά και μετά άλλα 15 πάνω κάτω!
Αν έχετε χρόνο φτιάξτε την από το πρωί! Όσο μένει άψητη τόσο καλύτερη γίνεται γιατί τραβάει η ζύμη τα αυγά με το γάλα και γίνεται πιο αφράτη!




Υ.Γ. Άλλη μια συνταγή από τις Αστερολιλά Συνταγές.
Συγχωρήστε μου τις αραιές αναρτήσεις, αλλά όσοι με έχουν επισκεφθεί ξέρουν το κτήμα και φαντάζονται τις δουλειές που πρέπει να γίνουν!
Φυτέψαμε τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά και ταυτόχρονα πρέπει να αποθηκεύσουμε τα χειμωνιάτικα που δεν καταναλώσαμε! Έτσι ζεματάω σπανάκι, φτιάχνω πατζάρια ξυδάτα, καθαρίζω και κόβω σε φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και καθαρίζω αγκινάρες! Δύσκολος ο Μάης αλλά σύντομα θα επανακάμψω!!!

23 σχόλια:

  1. φαίνεται τέλειο!και με ωραίες οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο και με κολοκυθάκια από το κτήμα!!! Καλή εσοδεία στα φυτέματα σου Λίλου μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις ετοίμασα τα υλικά για μια τέτοια τάρτα σήμερα.
    Καλά φυτέματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τέλεια ταρτούλα, αγαπημένα υλικά.

    κρίμα που είσαι μακριά, θα μπορούσα να βοηθήσω, στις αγαπημένες μου δουλειές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προκομμένη μου φιλενάδα με τόσες δουλειές, προλαβαίνεις και φτιάχνεις και τόσες νοστιμιές!
    Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία με τα φυτέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/5/11 15:17

    ΚΥΡΙΑ ΛΙΛΑ ΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΑΤΑΨΥΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ;ΚΑΙ ΠΩΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,κατερινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/5/11 15:20

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΤΖΑΡΙΑ ΤΑ ΞΥΔΑΤΑ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, Λιλού μου!!! Το υποψιάστηκα χθες με τις αγκινάρες....Κουράγιο! Αξίζει τον κόπο!

    Η ταρτούλα απίθανη και μπαίνει στα προσεχώς!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άλλη μια συνταγή για εμπλουτισμό των κολοκυθοσυνταγών μας! Και είναι και πολύ ενδιαφέρουσα Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοστιμηηηη!!! Τέλεια ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο, με τα αγαπημένα μου κολοκυθάκια!
    Καλά φυτέματα και καλό κουράγιο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος4/5/11 22:52

    Μιαμ,μιαμ!!Λατρεύω τα κολοκυθάκια!Ευχαριστούμε για τις οδηγίες!Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ νόστιμη φαίνεται η Κις λορέν...μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα κι καλό μήνα
    Αχ αυτή η Αργολίδα με τα καλούδια της!!!! Δυόμισι χρόνια στο Ναύπλιο τον έχω αγαπήσει τον τόπο σας!!! και τις αγκινάρες σας!!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λαχταριστο φαινεται... αν και θα εβγαζα το μπεικον (ξερω ειναι στανταρ υλικο - αλλα δεν το μπορω)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η γέμιση της κις πολύ νόστιμη.
    Γεια στα χέρια σου Λίλα.

    Καλές δουλίτσες στο κτήμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολύ μου αρέσει το με τα κολοκυθάκια,μπράβο σας κυρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας σχόλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή Κατερίνα τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα καθαρίζουμε καλά, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. Τα κόβουμε σε ροδέλες λεπτές και τα φυλάμε σε σακούλες στην κατάψυξη. Τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα όπως είναι κατεψυγμένα και δίνουν άλλη γεύση στο φαγητό. Τη συνταγή για τα παντζάρια θα την ανεβάσω μέσα στο Σαββατοκύριακο! Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος6/5/11 14:12

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ.ΕΧΩ,ΑΡΚΕΤΑ ΚΡΕΜΥΔΑΚΙΑ,ΚΑΙ ΞΑΝΑΦΥΤΕΨΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ.ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ. ΕΠΙΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΞΥΔΑΤΑ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λαμία,κάνετε delivery...????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό είναι! Τέλος! Εσένα και το Αστέρι μας, δε σας ξαναεπισκέπτομαι βράδυ! Είστε η καταστροφή μου! Κι επειδή δεν προλαβαίνω να φτιάξω αυτά που μας δείχνετε, τρώω ό,τι βρω πρόχειρο! Ουφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Na eiha ena komataki twra! Fainetai para poly wraia Lila mou!Kali evdomada kai kalo kouragio me oles tis doulies sto ktima!XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λιλά απαντήσεις!!!!