Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΠΟΔΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΝΑΝΑ





Η συνταγή αυτή είναι σαν αυτή που κάνουμε την μηλόπιτα και είναι πολύ διαδεδομένη στις Η.Π.Α.
Την βρήκα σε παλιό οδηγό μαγειρικής της Betty Crocker.

ΥΛΙΚΑ
4 κ. σούπας βούτυρο
3/4 κούπας καφέ ζάχαρη
2 μικρές κονσέρβες ανανά σε ροδέλες
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. baking powder
1/4 κ.γλ. αλάτι
125 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
βανίλια
2 αυγά
120 ml χυμό ανανά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ταψάκι 28-30 εκ. βάζουμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο μέχρι να λιώσουν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι, με την βανίλια, το αλάτι και το baking και το προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στο μίγμα των αυγών εναλλάξ με τον χυμό ανανά.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες ανανά. Όσο ανανά περισσέψει τον ψιλοκόβουμε και τον προσθέτουμε στο μίγμα του κέικ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το χυμό που περισσεύει τον κρατάμε στην άκρη.
Πάνω από τον ανανά στο ταψάκι αδειάζουμε το χυλό με προσοχή να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου μισή ώρα και μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι μέσα από το κέικ.
Βγάζουμε από το φούρνο και το τουμπάρουμε με προσοχή πάνω σε πιατέλα.
Αδειάζουμε από πάνω το σιρόπι που μας περίσσεψε και αν θέλουμε βάζουμε στις τρυπούλες του ανανά γλυκό του κουταλιού για χρώμα.
Τρώγεται σκέτο ή με παγωτό βανίλια!





Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ


Δοκιμάσαμε το Greek σουβλάκι  της Μαρίας Β. αλλά και το Mundial Kebap  του G.Varvakis
καιρός να δοκιμάσουμε μια πικάντικη εκδοχή για το λατρεμένο μας σουβλάκι

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνίσιο κρέας κομμένο σε κύβους
1 κουταλιά σούπας κάρυ
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού πάπρικα καυτερή
αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
ελαιόλαδο
διάφορα λαχανικά κομμένα σε κύβους
1 κουταλάκι γλυκού κόλιαντρο
λίγο κάρυ
αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ DIP
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε γυάλινο κατά προτίμηση σκεύος βάζουμε το κρέας με το κάρυ, το αλάτι, την πάπρικα, το σκόρδο και το λάδι και αφού το ανακατέψουμε καλά το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για όσο περισσότερο μπορούμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα λαχανικά το κόλιαντρο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το dip και το βάζουμε στο ψυγείο να ανακατευθούν οι μυρωδιές.

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το περνάμε σε καλαμάκια μεταλλικά ή ξύλινα εναλλάξ με τα λαχανικά. Ιδανικά ψήνουμε στα κάρβουνα αλλά αν δεν μπορούμε τα ψήνουμε στο γκριλ της ηλεκτρικής κουζίνας.
Σερβίρουμε με το dip του γιαουρτιού το οποίο έχει μοσχοβολήσει από το δυόσμο και οπωσδήποτε γεμίζουμε τα ποτήρια με παγωμένη μπύρα!
Αν δεν θέλετε αρνίσιο κρέας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινό αλλά και κρέας κοτόπουλου.
Δοκιμάστε το dip του γιαουρτιού, θα ξετρελλαθείτε με την δροσιά και το άρωμα που αφήνει στο στόμα!
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι!






Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Κεκάκια σε χωνάκια παγωτού

Mια καταπληκτική ιδέα για πάρτυ, δεν λιώνουν, δεν τρέχουν και είναι πεντανόστιμα και πανέμορφα!

ΥΛΙΚΑ
χωνάκια παγωτού με πλακέ τελείωμα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κ. γλυκού baking powder
1/3 κ. γλυκού αλάτι
3/4 κούπας γάλα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ, βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 βανίλιες

ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
1 πακέτο βούτυρο
400 γρ, άχνη ζάχαρη
2-3 κουταλιές γάλα
1 βανίλια
χρώματα ζαχαροπλαστικής
κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο και το τοποθετούμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η σοκολάτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει!
Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά!
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα του βουτύρου συνεχίζοντας το χτύπημα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking και το αλάτι.
Στο μεταξύ μέσα στις θήκες των μάφινς στήνουμε όρθια τα χωνάκια.



Με προσοχή αδειάζουμε κουταλιά, κουταλιά από το μίγμα μέσα στα χωνάκια και τα γεμίζουμε κατά τα 2/3.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 20-30 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρή από τα κεκάκια μια ξύλινη φουρκέτα.
Στο μεταξύ χτυπάμε το βούτυρο για την κρέμα να αφρατέψει καλά, ρίχνουμε λίγη λίγη την άχνη και αν χρειαστεί λίγο γάλα για να μην είναι πάρα πολύ ρευστό. Την χωρίζουμε σε μπολάκια και την χρωματίζουμε αν θέλουμε με χρώματα ή με κακάο ή την αφήνουμε και λευκή. Πριν γαρνίρουμε την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά και να σφίξει.
Γαρνίρουμε όταν κρυώσουν τα κεκάκια ή με την βουτυρόκρεμα ή  με γλάσσο άχνης επίσης χρωματισμένο.
Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα ξετρελλαθούν.
Την ιδέα την πήρα από το site της Martha's Stewart.












Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Προσθήκη λεζάντας


Πικάντικο και τραγανό κοτόπουλο πανέ αλλά στο φούρνο!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες
1 νεροπότηρο γάλα
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
αλάτι πιπέρι
2 περίπου κούπες φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές σούπας σουσάμι
1/2  κούπας  τριμμένη παρμεζάνα
λίγο ελαιόλαδο

Σε σκεύος βαθύ για να χωράει το κοτόπουλο αδειάζουμε το γάλα, ρίχνουμε το κάρυ το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Πλένουμε το κοτόπουλο και αφού το στραγγίσουμε το βάζουμε στο μπολ. Το φυλάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες φροντίζοντας να γυρίσουμε το κοτόπουλο πλευρά για να μαλακώσει και να ρουφήξει γάλα παντού.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το σουσάμι και την παρμεζάνα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και όπως είναι με το γάλα περνάμε τα κομμάτια ένα ένα από την φρυγανιά.
Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλά, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε επάνω το κοτόπουλο.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
Ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 40 λεπτά γυρίζοντας το στο ενδιάμεσο και μετά δυναμώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό!
Απολαμβάνουμε με σαλάτα, πατάτες και παγωμένη μπύρα!
Κοτόπουλο μπορείτε να πάρετε ολόκληρο κομμένο σε παϊδάκια, μπουτάκια κομμένα στα δυο αλλά γίνεται υπέροχο και το στήθος κομμένο σε μπουκίτσες!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Παγωτό καραμέλα



Έλπίζω να φτιάξατε την καραμέλα γιατί ήρθε η ώρα να σας πω την συνταγή για το πιο απολαυστικό σπιτικό παγωτό που δοκιμάσατε ποτέ!

ΥΛΙΚΑ
500 ml καραμελωμένο γάλα
1 γάλα εβαπορέ
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το εβαπορέ για 1 ώρα στην κατάψυξη. Το βγάζουμε το αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
Στο μπολ με το εβαπορέ αδειάζουμε σιγά σιγά την καραμέλα, κρατώντας μια δυο κουταλιές για να ρίξουμε από πάνω, χτυπώντας με το μίξερ.
Μόλις ενσωματωθεί η καραμέλα με προσοχή αδειάζουμε στο μπολ την σαντιγύ και χτυπάμε για 3 λεπτά με το μίξερ.
Αδειάζουμε σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Όταν παγώσει αρκετά και στερεοποιηθεί το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε για 5 λεπτά με το μίξερ στην δυνατή ταχύτητα.
Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη καραμέλα και το βάζουμε να παγώσει καλά.

Το σερβίρουμε σε μπολάκια και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμύγδαλο!
Τρώγεται μετά μανίας!!!!!!!!!!

TIPS
Αν δεν φτιάξατε την καραμέλα τότε μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη καραμέλα από το σ/μ σε βαζάκι!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Σκορδάτες πένες με λαχανικά






Ένα πανεύκολο πιατάκι γεμάτο μυρωδιές και αρώματα καλοκαιριού!!

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο πένες ή οποιοδήποτε ζυμαρικό
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κούπας ελιές κομμένες σε κομματάκια
ψιλοκομμένο βασιλικό
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους.
Σε τηγανάκι βάζουμε τα 2/3 του ελαιόλαδου και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Τα σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.
Τα ανακατεύουμε καλά και μόλις μαλακώσουν τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια αλλά όχι να λιώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον βασιλικό και τις ελιές και ανακατεύουμε ελαφριά. Μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση τη δοκιμάζουμε, ρίχνουμε με προσοχή αλάτι γιατί οι ελιές είναι αλμυρές και σβήνουμε τη φωτιά. Θέλουμε να μην παραβράσουν τα λαχανικά αλλά να είναι λαχταριστά και ζουμερά.
Στο μεταξύ σουρώνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και στην κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τη 1 σκελίδα σκόρδο. Μόλις αρωματιστεί το λάδι αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε μέσα τις πένες. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα πασπαλίζοντας με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε με παρμεζάνα.
Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας, φαγάκι νόστιμο, εύκολο και κυρίως υγιεινό!

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ (DULCE DE LECCE)

lila

Φτιάχνοντας το γνωστό banofee μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω καραμελωμένο γάλα, όχι βράζοντας ζαχαρούχο για ώρες αλλά γάλα από την αρχή. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές συνταγές αλλά καμία δεν μου έδωσε το αποτέλεσμα που ήθελα! Μέχρι που έπεσε στα χεράκια μου ένα βιβλιαράκι με συνταγές από την Λατινική Αμερική. Το βιβλίο γράφει οτι η συνταγή αυτή είναι από το Μεξικό.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε, έχει γεύση απίθανη, πολύ καλύτερη από του ζαχαρούχου και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στο banofee, σαν σάλτσα σε παγωτό ή στην πανακότα, αλλά μπορείται να φτιάξετε και το πιο απίστευτο παγωτό καραμέλας που υπάρχει. Τη συνταγή για το παγωτό θα σας τη δώσω σε επόμενη ανάρτηση γι αυτό φτιάξτε την καραμέλα, βάλτε την στο ψυγείο και περιμένετε.

ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση ή 2 βανίλιες
1/4 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα με διπλό πάτο βάζουμε το γάλα με τη βανίλια να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για περίπου 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει καφετί χρώμα και έχει πήξει. Μην περιμένετε να πήξει τελείως, αυτό θα γίνει όταν κρυώσει.
Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού πέσει πολύ η θερμοκρασία, δυναμώστε λίγο την φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ξαναχαμηλώστε.
Με 2 λίτρα γάλα παίρνουμε περίπου 800 ml καραμέλας!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!