Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Βασιλόπιτα carrot cake


YΛΙΚΑ
1 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα καβουρντισμένα
3 κούπες καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
11/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας
4 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
2 βανίλιες

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
1 κουτί τυρί κρέμα
1 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το baking και την κανέλα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε λίγο λίγο και το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μίγμα του αλεύρου ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Ύστερα προσθέτουμε το καρότο και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά λαδωμένο ταψάκι 30 cm. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε το γλάσσο, χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψουν.
Απλώνουμε το γλάσσο με σπάτουλα στο κέικ και στολίζουμε ανάλογα με την περίσταση.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
 Η συνταγή είναι από το joyofbaking
 

Εδώ θέλω να σας ευχηθώ Καλή Χρονιά με υγεία, χαρά, ευτυχία και νόστιμες δημιουργίες, αλμυρές και γλυκές! Θέλω επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους φίλους blogger που με καλοδέχτηκαν στην γειτονιά τους και με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου.
ΚΑΛΗ ΜΑΣ  ΧΡΟΝΙΑ


glitter-graphics.com

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Καρυδόπιτα σε θήκες μάφινς με παγωτό


ΥΛΙΚΑ
10 αυγά
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κιλό ζάχαρη
4 βανίλιες
2 φακελάκια baking powder
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
300 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κανέλλας
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

ΣΙΡΟΠΙ
5 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτ'ηρια νερό
1 ξύλο κανέλλας
3-4 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και τα κανελλογαρύφαλλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το baking και στο μίγμα των κρόκων ρίχνουμε εναλλάξ 3 κουταλιές σιμιγδάλι και 3 κουταλιές μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα από κάτω προς τα επάνω.
Όταν τελειώσουν τα υλικά ρίχνουμε στο μίγμα τα καρύδια.
Βουτυρώνουμε τις θήκες των μάφινς και ρίχνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει η καρυδόπιτα και μετά χαμηλώνουμε στους 160 και ψήνουμε μέχρι να ψηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει παρα πολύ καλά και τη σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 3-5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
Τη σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας στολίζοντάς την με βυσσινάκι γλυκό και σιροπάκι!
Με αυτό το καταπληκτικό και αγαπημένο γλυκό σας εύχομαι
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, 
με υγεία, χαρά και πολύ πολύ αγάπη!

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Γεμιστό μπουτάκι αρνιού σε κρούστα



Ένα πιάτο εξαιρετικό, γιορτινό και πεντανόστιμο.
Ιδανικό για όσους δεν αρέσκονται στη γαλοπούλα

ΥΛΙΚΑ
1 αρνίσιο μπουτάκι ξεκοκκαλισμένο
150 γραμμάρια κασέρι
σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο σκόνη

ΚΡΟΥΣΤΑ
3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας δενδρολίβανο
φρυγανιά τριμμένη περίπου μια κούπα
αλάτι
πιπέρι
μια γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι
1/2 ματσάκι μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά της κρούστας εκτός από τη φρυγανιά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε την φρυγανιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε μια πάστα αρκετά σφιχτή αλλά και αρκετά υγρή για να αλείφετε.
Απλώνουμε το μίγμα επάνω σε λαδόκολλα.
Στο μεταξύ αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του αρνιού και τοποθετούμε φέτες τυριού επάνω στο κρέας. Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία και μπήγουμε λίγα σκορδάκια.
Το βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα και το πατάμε να κολλήσει πάνω στην κρούστα.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, το δένουμε με σπάγγο ψησίματος και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο υπολογίζοντας 40 λεπτά για κάθε κιλό κρέατος.
Όταν το βγάλουμε το ξετυλίγουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και αν χρειαστεί το ψήνουμε λίγο ακόμα.
 


Μόλις κρυώσει καλά το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με πατάτες, ή πιλάφι.
Το ψητό αυτό το φτιάχνω κάθε χρόνο γι αυτούς που δεν τρώνε τη γαλοπούλα και γίνεται ανάρπαστο.


 

Επειδή θα λείπω τα Χριστούγεννα σας εύχομαι από σήμερα υγεία, αγάπη, ευτυχία και χαρά στα σπιτικά σας. Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας για να νιώσουμε πόσο τυχεροί είμαστε κι εμείς και αυτοί που αγαπούμε. Στις 24 Δεκέμβρη θα σας κεράσω γλυκάκι με προγραμματισμένη ανάρτηση.
Για πρωτοχρονιά θα έχω γυρίσει και θα ανταλλάξουμε ευχές!!!!

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Ψαρόσουπα βελουτέ με σαφράν


Μια ζεστή και δυναμωτική σουπίτσα οτι πρέπει για το κρύο!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό διάφορα μικρά ψαράκια για σούπα
ή 1 κιλό μεγάλα ψάρια (μπακαλιάρο, σφυρίδα, σκορπίνες)
10 μεγάλες γαρίδες
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 πρέζα κρόκο
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κλαράκια σέλινο
2 μέτριες πατάτες
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα πλένουμε  καλά. Πλένουμε και τις γαρίδες. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε για 15 λεπτά.
Αν τα ψαράκια μας είναι μικρά και θέλουμε μόνο το ζωμό τους, τα τυλίγουμε σε τούλι, τα δένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
 
Προσθέτουμε και τις γαρίδες.
Ρίχνουμε το λάδι και το σαφράν, αλάτι και πιπέρι.
Τα βράζουμε όλα μαζί για 15 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και βγάζουμε τα λαχανικά. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με τον ζωμό αφού πρώτα τον σουρώσουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο το ζωμό βάζουμε και 2 γαρίδες ανά μερίδα, το πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και συμπληρώνουμε με φρέσκο χυμό λεμόνι. Καλή μας όρεξη.




Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Πορτοκάλια γεμιστά



Σήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος γιορτάζω αφού έχω βαφτισθεί Σπυριδούλα. Σας κερνάω ένα γλυκάκι πανεύκολο που η παρουσίασή του το κάνει εξαιρετικό τώρα στις γιορτές

ΥΛΙΚΑ
12 μέτρια πορτοκάλια
2 φακελάκια ζελέ με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
250 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ με 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα πορτοκάλι και κόβουμε έναν οριζόντιο δίσκο από τη μεριά που είναι το κοτσάνι.
Πάνω από μπολ για να μαζεύουμε το χυμό και χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο αδειάζουμε όλη την ψίχα του πορτοκαλιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα πορτοκάλια.
 

Παίρνουμε την ψίχα των πορτοκαλιών και την στίβουμε καλά, την σουρώνουμε και μετράμε 2 ποτήρια  χυμό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό, την ζάχαρη και τα φακελάκια με το ζελέ. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί το ζελέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ξύσμα και τα 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να κρυώσει καλά αλλά όχι να πήξει! Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγύ και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο  το κρύο πια ζελέ μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και ομοιογενές. Γεμίζουμε με κουτάλα τα πορτοκάλια και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά και να παγώσει!
 

Λίγο πριν σερβίρουμε τα γαρνίρουμε με ροζέτες σαντιγύ.
Πανεύκολο, πολύ δροσιστικό και κυρίως ελαφρύ, ότι χρειάζεται για μετά από ένα βαρύ γεύμα!



Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Γαλοπούλα με ξερά φρούτα


Ένα διαφορετικό πιάτο για τις γιορτές, πεντανόστιμο και πολύχρωμο!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας κομμένο σε μπουκιές
200 γραμμάρια βερύκοκα αποξηραμένα
200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα
200 γραμμάρια κάστανα βρασμένα
1 ποτήρι του κρασιού λευκό γλυκό κρασί
1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπέρι πολύχρωμους
1 φλιτζανάκι του καφέ αλαιόλαδο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε μέσα και  την γαλοπούλα και την σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και βράζουμε για 10 λεπτά. Τότε  ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κάστανα! Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά!
 
Σερβίρουμε με πιλάφι ή με πατάτες πουρέ!
Μια διαφορετική πρόταση για τις μέρες των εορτών. Μην το σβήσετε με κόκκινο κρασί γιατί θα σκουρήνει το χρώμα του, αν δεν έχετε λευκό γλυκό π.χ. σαμιώτικο,  βάλτε λευκό ξηρό κι ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι!

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Cupcakes Χριστουγεννιάτικα




Χαρούμενα, πολύχρωμα κεκάκια για τις γιορτές.

ΥΛΙΚΑ
Για τα cupcakes
50 γραμμάρια σκόνη κακάο
1 κούπα καυτό νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το κακάο
175 - 200  γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
120 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
βανίλια


Για την επικάλυψη

2 κούπες άχνη ζάχαρη
1 / 2 κούπα  βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα ή κρέμα γάλακτος
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει και ρίχνουμε λίγη λίγη μέσα την άχνη ζάχαρη. Μόλις ενσωματωθούν και τα δυο φλιτζάνια ρίχνουμε λίγο γάλα ή κρέμα για να γίνει πιο βελούδινη.
Με μια σπατουλίτσα ή μαχαιράκι βάζουμε βουτυρόκρεμα πάνω στα κεκάκια. Με κουπ πατ σχηματίζουμε αστεράκια και τα πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο το οποίο έχουμε χρωματίσει με χρώματα ζαχαροπλαστικής.



Ή τα πασπαλίζουμε  ολόκληρα με το ινδοκάρυδο



Ή φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι με μια κουταλιά ζαχαρούχο γάλα και 3-4 κουταλιές άχνη, το χρωματίζουμε και φτιάχνουμε φιογκάκια, σαλιγκάρια και ότι άλλο θέλουμε!


Στολίζουμε με κουφετάκια ή καραμελάκια, ζαχαρωτά και ζελεδάκια. Όλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Πάρτε τα παιδιά σας και τους φίλους τους και βγάλτε στο τραπέζι όλα τα υλικά και αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν και να διασκεδάσουν το κυριότερο.
Τυλίξτε τα cupcakes σε σελοφάν και πηγαίντε τα δώρο στις φίλες σας και στα παιδιά τους.
Τη συνταγή και τις οδηγίες μου τις έδωσε η Νίκη   που είναι τόσο γλυκιά όσο τα γλυκάκια της!
Αν τα ψήσετε στους 150 βαθμούς δεν θα σας φουσκώσουν πολύ και θα στολίζονται ευκολότερα.
Καλές γιορτές να έχουμε και ο Θεός να δίνει υγεία και αγάπη και χαρά σε μας και στις οικογένειές μας!






Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Πατατοσαλάτα κήπος


Μια πατατοσαλάτα στολισμένη για το γιορτινό τραπέζι!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπας ντρέσσινγκ
 αλάτι, πιπέρι
1/2 κούπας μαγιονέζα
1/2 κούπας γιαούρτι στραγγιστό
3-4 αυγά βραστά

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ
1 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπας χυμό λεμόνι
1/4 κούπας λευκό ξύδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό με τη φλούδα τους.
Μόλις τσιμπιούνται μέχρι μέσα με το πιρούνι τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις καθαρίζουμε.
Τις κόβουμε σε κυβάκια και τις βάζουμε σε σαλατιέρα να κρυώσουν.
Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τα αυγά κομμένα σε φέτες  και λίγο αλατοπίπερο.

Στο μεταξύ σε ένα βάζο με καπάκι έχουμε βάλει όλα τα υλικά για το ντρέσσινγκ και αφού το χτυπήσουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Όταν είναι έτοιμο γεμίζουμε μισή κούπα και περιχύνουμε τις πατάτες.
Το υπόλοιπο το φυλάμε στο ψυγείο γιατί ταιριάζει καταπληκτικά σχεδόν με όλες τις σαλάτες.
Βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο σκεπασμένες να αρωματισθούν από το ντρέσσινγκ.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα με το γιαούρτι και αν θέλουμε να κάνουμε τη βάση πράσινη ρίχνουμε μέσα λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Κόβουμε με κουπ πατ λουλουδάκια από ζαμπόν και τυρί του τόστ και στα μεν τυρένια μπήγουμε στο κέντρο κομματάκια από καρότο, σε αυτά με το ζαμπόν μπήγουμε κουκουνάρια.
Βγάζουμε την πατατοσαλάτα από το ψυγείο και την περιχύνουμε με την σως γιαουρτιού.

Την στολίζουμε με τις μαργαρίτες και στο τέλος μπήγουμε ανάμεσα στα λουλουδάκια φυλλαράκια μαϊντανού!


Την συνταγή της πατατοσαλάτας και του ντρέσσινγκ την πήρα από ένα Αμερικάνικο οδηγό μαγειρικής που μου δάνεισε η φίλη μου η STACY και την ευχαριστώ πολύ!
Θα σας φτιάξω και άλλες συνταγές από εκεί γιατί έχω βρει καταπληκτικά πιάτα και γλυκά!
Την πατατοσαλάτα κήπος την σκέφτηκα γιατί είδα πόσο σας άρεσαν τα  ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
που ανέβασα στα Αστερολιλά και μια σαλάτα στολισμένη είναι ότι πρέπει για τις μέρες που έρχονται!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails