Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Τάρτα σοκολάτας


"Eίναι πολύ δροσερό, πολύ σοκολατένιο και πολύ ελαφρύ "είπε ο Λεωνίδας όταν το δοκίμασε!!

Το Σάββατο μας είχαν καλέσει ένα ζευγάρι που το αγαπάμε οικογενειακώς πολύ, ο Λεωνίδας και η Λέλα. Αυτοί έβαλαν το μισό κρεοπωλείο στο barbeque κι εγώ έφτιαξα μια καταπληκτική σοκολατένια τάρτα για να τη φάμε στο τέλος!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
250 γρ. μπισκότα digestive
125 gr. βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ αμύγδαλα ανάλατα
1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
3/4 κούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
μια πρέζα αλάτι
600 ml γάλα φρέσκο με λίγα λιπαρά
120 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά ολόκληρα
120 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
1/2  κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλιας

ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
300 ml φυτική κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μίξερ τα μπισκότα και τα αμύγδαλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Ρίχνουμε το κακάο και το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να βρεχτούν τα μπισκότα καλά από το βούτυρο.
Στρώνουμε σε πυρέξ ή ταρτιέρα και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να ψηθούν για 10 με 15 λεπτά.
 
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αλάτι και το κακάο.
ρίχνουμε μια κούπα από το γάλα   και τα αυγά ένα ένα για να χτυπηθούν καλά. Έχουμε έτσι ένα κρεμώδες μίγμα. Στο μεταξύ βράζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό γάλα σιγά σιγά στο μίγμα των αυγών. Αδειάζουμε όλο το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη.
Μόλις πήξει σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις λιώσει η κουβερτούρα σκεπάζουμε την κρέμα με ζελατίνη και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
 

Την αδειάζουμε κατόπιν πάνω στο μίγμα του μπισκότου και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Στο μεταξύ παγώνουμε πολύ καλά την φυτική κρέμα γάλακτος στο ψυγείο και τη χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγύ.
Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και ή την καλύπτουμε με σαντιγύ ολόκληρη, ή την στολίζουμε με ροζέτες με το κορνέ!
Εύκολο γλυκάκι, πολύ σοκολατένιο και πολύ πολύ νόστιμο!


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα στο φούρνο

Μια παραδοσιακή συνταγή στην  πιο ελαφριά εκδοχή της !

ΥΛΙΚΑ
650 γραμμάρια κιμάς
1 1/2 κουταλιά τσαγιού κοφτή αλάτι
1 αυγό ελαφριά χτυπημένο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη
Λίγο νερό
2 δόντια σκόρδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Λίγο κίμινο κοπανισμένο
Βούτυρο ή φυτίνη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 άλλο δόντι σκόρδο
2 φλυτζάνια τσαγιού χυμός ντομάτας
Αλάτι, Πιπέρι, ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό, τη φρυγανιά αφού τη μουσκέψουμε σε λίγο νερό, το σκόρδολιωμένο, το κίμινο και πιπέρι.
Πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
Καθαρίζουμε πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις αραδιάζουμε στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και τους ρίχνουμε λίγο λάδι. Αραδιάζουμε από πάνω τους τα σουτζουκάκια.
 

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο αντί βουτύρου που προτείνει η συνταγή μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά και την περιχύνουμε πάνω στα σουτζουκάκια.
 
Συμπληρώνουμε νερό να τα σκεπάσει και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να σωθούν τα υγρά και να ροδίσουν τα σουτζουκάκια μας!
                       

Σερβίρουμε μεγάλες μερίδες ειδικά από τις πατατούλες γιατί τόσο μελωμένες πατατούλες δεν έχετε ξαναφάει!



Η συνταγή αυτή είναι από έναν οδηγό μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση, έκδοσης του 1957 που κληρονόμησα από τη γιαγιά μου!
     


Τα υλικά είναι σε δράμια και οκάδες αλλά οι γεύσεις είναι άπαικτες!
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Γεμιστά σοκολατένια χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια





Ξεκινάω την εορταστική περίοδο με μικρά γεμιστά μούρλια μπισκοτάκια!

ΥΛΙΚΑ
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
3/4 κούπας βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
1/2  κούπα ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια γλυκού βανίλια
ΓΕΜΙΣΗ
2 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 κούπας βούτυρο μαλακό
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκάλι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν και το αλάτι σε μπολ.
Χτυπάμε με το μίξερ τα 2 είδη ζάχαρης και το βούτυρο, να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας συνέχεια. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
Αδειάζουμε σιγά το μίγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει απαλή ζύμη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και με κουπ πατ χριστουγεννιάτικα κόβουμε σχήματα φροντίζοντας πάντα να κόβουμε ζυγό αριθμό από κάθε σχήμα.

Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο φούρνο για 8 με 10 το πολύ λεπτά.

Όταν κρυώσουν τα γεμίζουμε με κορνέ με την κρέμα την οποία έχουμε φτιάξει χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν πηχτή κρέμα!



ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,  ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,  ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!


Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι



Νόστιμο μεζεδάκι για εορταστικές περιστάσεις αλλά και για κάθε μέρα!

ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλα άσπρα μανιτάρια
200 γραμμάρια σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζανάκι του καφέ ψιλοκομμένο άνιθο
150 γραμμάρια μπέικον
300 γραμμάρια διάφορα τριμμένα τυριά
250 ml κρέμα γάλακτος
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε τα κοτσανάκια από τα μανιτάρια και με μυτερό μαχαιράκι τα ξεφλουδίζουμε.



Τα λαδώνουμε καλά με πινέλο και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά.
Σε τηγάνι βάζουμε να ψηθεί το μπέικον με λίγο λαδάκι.
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Βγάζουμε το μπέικον από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι του μπέικον.
Ρίχνουμε μέσα και τα κοτσάνια των μανιταριών ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνιθο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι.
Όταν σωθούν τελείως τα υγρά σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μπέικον, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Βγάζουμε τα μανιτάρια από το φούρνο και με κουτάλι τα γεμίζουμε. 
Μην τσιγκουνευτείτε τη γέμιση, βάλτε μπόλικη.


Βάλτε από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί και ψήστε τα μανιτάρια για 10-15 λεπτά στον φούρνο, να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
 
Τρώγονται ζεστά και ποτέ δεν φτάνει μόνο ένα!




Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Παστέλι με αμύγδαλα


Εύκολο και υγιεινό γλυκάκι  για τις  μέρες της νηστείας αλλά και για όλο το χρόνο
ΥΛΙΚΑ
2 κούπες σουσάμι
1 κούπα μέλι
μισή κούπα αμύγδαλα
λίγο σπορέλαιο
φλούδα μανταρινιού, λεμονιού ή πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ταψάκι βάζουμε το σουσάμι και το βάζουμε στο φούρνο να καβουρντιστεί για περίπου 10 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη φλούδα και μόλις βράσει το ξαφρίζουμε. Κατεβάζουμε το μέλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το καβουρντισμένο σουσάμι, αφού αφαιρέσουμε από μέσα τη φλούδα του μανταρινιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το σουσάμι να απορροφήσει όλο το μέλι. Καλό θα είναι να έχουμε επιπλέον σουσάμι στη διάθεσή μας ε περίπτωση που χρειαστεί. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε τόσο το παστέλι μας θα γυαλίσει και θα είναι μαστιχωτό. Όταν εξαφανιστεί το μέλι από τον πάτο της κατσαρόλας, την αποσύρουμε από την φωτιά και με προσοχή γιατί καίει πολύ αδειάζουμε το παστέλι σε καλά λαδωμένη λαδόκολλα. Απλώνουμε καλά το παστέλι και βάζουμε στην επιφάνειά του καβουρντισμένα αμύγδαλα.



Αρχίζουμε να τυλίγουμε το παστέλι  σε σφιχτό ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας.

 

Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα και με μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες.

 
Το παστέλι είναι από τα πιο υγιεινά σνακ και είναι τέλειο κολατσιό για τα παιδιά.
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και πεντανόστιμο. Αν θέλετε το παστέλι πιο τραγανό θα βάλετε παραπάνω σουσάμι. Αν το θέλετε πιο μαλακό θα προσθέσετε μέλι.
Μην το φοβηθείτε, δοκιμάστε το.


Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

"Mάτια μου" της Μαρίας Τζιρίτα


Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ ΚΙ ΕΓΩ

Την Μαρία Τζιρίτα την "πρωτογνώρισα" μέσα από το βιβλίο της "Το παιδί της αγάπης" και με συγκλόνισε ο τρόπος γραφής της αλλά και η ίδια η ιστορία του βιβλίου..
Όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Μάτια μου"  έσπευσα να το αγοράσω αφού το πρώτο μου είχε αφήσει τόσο καλές εντυπώσεις.
Και το δεύτερο βιβλίο της το ρούφηξα είναι η αλήθεια. 
Κάποια στιγμή όταν άνοιξα τα "Λιλά" γυρίζοντας στις γειτονιές των blogs έπεσα επάνω της και μπήκα στο blogs της.
Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μας.
Μετά γίναμε φίλες και στο facebook και η αλήθεια είναι οτι πολλές φορές με τίμησε με τα σχόλιά της σε συνταγές μου και όχι μόνο.
Όταν διάβασα λοιπόν την πρόσκληση που έκανε σε όλους όσους διαβάζουν το blog της για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου της στο Τολό, άδραξα την ευκαιρία και πήγα να την συναντήσω, αφού το Τολό είναι μιάμιση ώρα δρόμος από το Κρανίδι.
 
Τι να πω τώρα για την Μαρία. Είναι από μόνη της μια μεγάλη χαρούμενη αγκαλιά.
Χαμογελάει, όχι με το στόμα όπως όλοι μας αλλά και με τα μάτια της.
Χάρηκα πάρα πολύ που την γνώρισα και από κοντά και περιμένω με αγωνία το καινούργιο της βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο.
Η εκδήλωση ήταν πάρα πολύ προσεγμένη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις κυρίες του "Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού" που την διοργάνωσαν.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή.

 
Η όλη βραδυά ήταν καταπληκτική. 
Όσοι δεν έχετε διαβάσει τη Μαρία να το κάνετε οπωσδήποτε, όποιο βιβλίο της και αν διαλέξετε.
Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο, όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό μας.
Μαζί μου ήρθε και η φίλη μου η Αφροδίτη, την οποία ευχαριστώ για την παρέα!



Η ΜΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Κούκις για παιδιά και για όσους νοιώθουν παιδιά.


Τέλεια για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, αλλά και γαι να πίνουμε καφεδάκι με τις φίλες μας!

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ. γλ. baking powder
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. ανάμικτοι ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι
30 γρ. κακάο σκόνη
30 γρ. σταγόνες σοκολάτας
2 αυγά
150 γρ. ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ μαζί με το baking.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, ρίχνουμε το λάδι και τα αυγά.
Χωρίζουμε το μίγμα στα 2 και στο ένα ρίχνουμε το κακάο και τις σταγόνες σοκολάτας.
Ζυμώνουμε καλά  τις ζύμες χωριστά, μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και να μην κολλάει.
Αν βγει σκληρή η ζύμη αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ξαναζυμώνουμε!
Χωρίζουμε τις ζύμες σε μικρά μπαλάκια σαν μεγάλο καρύδι στο μέγεθος.
Σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος βάζουμε επάνω τα μπαλάκια σε απόσταση το ένα από το άλλο και πιέζουμε με την παλάμη μας να πλατύνουν.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.
Τα βγάζουμε από τπ φούρνο και οσο είναι ζεστά τους ανοίγουμε στη μέση μια τρυπούλα.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με άχνη και σκόνη κακάο.
Αν τους περάσουμε από τις τρυπούλες κορδέλες τα προσφέρουμε σε φίλους σαν δωράκι!
Καλή επιτυχία!!!!!!!!




Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

100!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Προχθές οι αναγνώστες του blog μου έγιναν 100! Σήμερα είναι 101 σαν τα σκυλάκια της Δαλματίας! Σας ευχαριστώ πολύ και τους 101 και προσφέρω σε όλους σας από ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο!
Η ανάρτηση αφιερώνεται στη MOLEMOU που ήρθε στα λιλά εκατοστή από το παγωμένο Μόναχο!


glitter-graphics.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

KABOYΡΙΑ


Τα καβούρια είναι η τρελή μου αδυναμία.
Τα λατρεύω, όπως και αν είναι μαγειρεμένα. Σήμερα θα σας δείξω πως τα βράζουμε, πως τα καθαρίζουμε και θα φτιάξουμε και μια πεντανόστιμη καβουροσαλάτα.
Ξεκινάμε αγοράζοντας 1 κιλό καβούρια κατα προτίμηση φρέσκα και ζωντανά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό και 1 κουτάκι μπύρα.
Στο μεταξύ πλένουμε τα καβούρια με κρύο νερό κρατώντας τα με μια λαβίδα αν είναι ζωντανά.
Μόλις κοχλάσει το νερό τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά  ανάλογα με το μέγεθος των καβουριών.
Αν βγάλουν αφρούς τα ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Μόλις γίνουν τα σουρώνουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε το ζουμάκι τους για να φτιάξουμε άλλη μέρα μια καταπληκτική καβουρομακαρονάδα.
Κόβουμε πρώτα τις δαγκάνες και με τον καρυοθραύστη τις σπάμε για να τις αδειάσουμε από τη σάρκα τους.
Την ψίχα που βγάζουμε την βάζουμε σε μπολάκι. Παίρνουμε το σώμα του καβουριού και με τα δυο χέρια χωρίζουμε το πάνω από το κάτω μέρος.
Με το χέρι μας κόβουμε τα βράγχια που είναι δεξιά και αριστερά και με ένα κουταλάκι σκάβουμε το κέλυφος και βγάζουμε όσο περισσότερη ψίχα μπορούμε.



Ο πιο απλός τρόπος να τα απολαύσουμε είναι να τους ρίξουμε λαδολέμονο και να ορμήξουμε.
Αν όμως θέλουμε να τα προσφέρουμε σαν μεζεδάκι σε φίλους φτιάχνουμε μια λαχταριστή καβουροσαλάτα.
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα καβουρόψιχα
1 μέτρια πατάτα
1 μέτριο καρότο
1/2  φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σος
1/2  φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από μισό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μουστάρδα σκόνη

Σε κατσαρολάκι βάζουμε ζωμό από τα καβούρια αφού τον σουρώσουμε και βράζουμε το καρότο και την πατάτα μέχρι να μαλακώσουν. 
Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε σε μπολάκι μαζί με την καβουρόψιχα. 
Ρίχνουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στο μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για την σος και τα χτυπάμε καλά μέχρι να πήξουν. 
Ρίχνουμε και τη σος στο μπολ μαζί με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Στο μεταξύ πλένουμε καλά το πάνω μέρος από το κέλυφος των καβουριών και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. 
Τοποθετούμε τα κελύφη σε πιατέλα και τα γεμίζουμε με την καβουροσαλάτα. 
Αν βαρεθείτε να καθαρίσετε καβούρια μπορείτε να φτιάξετε την σαλάτα με ψίχα καβουριών από κονσέρβα.


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Σοκολατένιο spread κάστανου


Ψάχνοντας ένα υγιεινό κι εύκολο κολατσιό για το γιο μου, πειραματίστηκα αρκετά. Έφτιαξα κάμποσες συνταγές, χάλασα αρκετά κάστανα, αλλά στο τέλος το πέτυχα. Ένα πεντανόστιμα άλλειμμα για το ψωμί ή τη φρυγανιά και μια καταπληκτική γέμιση για κέικ και τούρτες!
Θα χρειαστούμε 

2 κούπες κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1+1 κούπα φρέσκο γάλα
125 γραμμάρια κουβερτούρα
1 γεμάτη κουταλιά μέλι

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το μέλι, μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε και τα κάστανα.
 

Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθεί το μισό γάλα και να χυλώσουν τα κάστανα.
Ρίχνουμε το μίγμα στο μπλέντερ και το αλέθουμε μέχρι να γίνει πολτός.
Αν μείνουν και λίγα κομματάκια  μέσα δεν χάθηκε και ο κόσμος.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, που στο μεταξύ την έχουμε λιώσει καλά σε μπεν μαρί.
Αφού ανακατέψουμε καλά για να ενσωματωθεί η σοκολάτα στα κάστανα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγο, λίγο γάλα από τη δεύτερη κούπα μέχρι να πάρουμε ένα μίγμα που να είναι στην υφή σαν χυλός κέικ.
 
Ίσως να μη χρειαστεί να ρίξετε όλη την κούπα.
Αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε σε βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο.
Όσοι έχετε μικρά παιδιά φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.
Όπως βλέπετε δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, ούτε βούτυρο.
Αν φτιάξετε και το Ψωμί του Αστεριού  τότε θα έχετε το καλύτερο πρωϊνό και κολατσιό για όλους!